Millaa Millaa Falls

Watervallen in de buurt van Cairns: dit zijn de mooiste!

Wil je letterlijk de natuur in duiken? Dan zit je hier in Australië wel op de juiste plaats. Naast dat je in Australië de gaafste dieren kunt spotten, zoals een kangoeroe, koala of zelfs een vogelbekdier, heeft het ook de mooiste natuurparken. In deze parken liggen altijd mooie watervallen verstopt. Zo is het bezoeken van watervallen in de buurt van Cairns een bekende activiteit in het noorden van Australië, dicht bij het gezellige stadje Cairns. Trek je zwembroek aan, neem een lekkere lunch mee en geniet vooral van al het groen in dit gebied waar ook het oudste regenwoud van de wereld ligt.

Cairns in het noorden van Queensland

Het kleine maar erg gezellige stadje Cairns ligt helemaal in het noorden van Australië. Dit is ook de regio waar de temperatuur meestal erg hoog zijn en in de winter heerijk vertoeven is. Queensland is ontzettend grote staat in Australië, waarin Brisbane wel de grootste stad is. Cairns is meestal het begin- of eindpunt van je rondreis door Australië. Ook ligt het Great Barrier Reef dicht in de buurt met duizenden fantastische eilanden met prachtige stranden. Cairns ligt in een gebied dat omringd is door regenwoud en je vindt hier ook het oudste regenwoud van de wereld, namelijk: Daintree Rainforest. Dit betekent veel regen, dat automatisch weer zorgt voor prachtige watervallen, waar je o.a. kunt glijden van een natuurlijke glijbaan. Laten we eens kijken naar alle watervallen in de buurt van Cairns.

Tip: Ben je van plan om dit prachtige gebied te bezoeken? Dan kun je dit op een aantal manieren doen. Een huurauto nemen vanuit Cairns is een goede optie. Je hebt dan de vrijheid om te bezoeken wat je wil. Ook kun je een tour boeken, maar dan ben je meer gebonden aan de route.

Regenwoud in de buurt van Cairns

Watervallen bezoeken: de route

Hieronder worden alle watervallen in de buurt van Cairns beschreven die je kunt bezoeken. We beginnen met de dichtstbijzijnde waterval en zullen steeds verder van Cairns rijden om watervallen te bezoeken. Maak zelf een selectie van wat je graag wil zien. Ik geef met symbooltjes (*) aan welke watervallen ik zou aanraden. Wil je mijn aanbevolen route zien? Dan kun je de route hier vinden!

* Het overwegen waard
** Leuk en erg mooi
*** Deze mag je absoluut niet missen

Tip: Ga je Australië bezoeken? Wees er dan zeker van dat je goed voorbereid het land gaat bezoeken. Australië heeft nogal wat strengere regels. Hier lees je alles voor een optimale voorbereiding.

Crystal Cascades **

Er liggen een aantal watervallen heel dicht in buurt van Cairns, net zoals de Crystal Cascades die op slechts 25 minuten van Cairns rijden liggen in de Redlynch-vallei en is een reeks van kleine zwemholen en watervallen. Ga naar het einde van het wandelpad voor de meest indrukwekkende watervallen of neem gewoon je floaty mee en trek je terug in een van de meer schaduwrijke poelen langs de weg. Wil je dit gebied echt avontuurlijk verkennen, dan kun je tokkelen, springen, glijden en abseilen door dit krekensysteem met Cairns Canyoning.

Waar: Redlynch Valley
Afstand vanaf Cairns: 25 minuten, 19 km

Crystal Cascades waterval in de buurt van Cairns

Fairy Falls **

Weggestopt in het dichte regenwoud dicht bij Crystal Cascades ligt Fairy Falls, een pittoreske waterval die net zo magisch is als zijn naam. Je moet over een aantal rotsen springen om dit natuurlijke dompelbad te bereiken, maar het eindresultaat is het zeker waard. Het pad begint aan de linkerkant van het parkeerterrein van Crystal Cascade en wanneer het pad uitkomt op de kreek, is het tijd om je schoenen uit te doen en de kreek een paar minuten omhoog te volgen.

Tip: de wandeling van de parkeerplaats naar de watervallen duurt niet langer dan 15 minuten. Laat je niet misleiden door het verkeerde pad dat is gecreëerd door de voetstappen van reizigers uit het verleden en waar je op een steile helling uit zult komen.

Waar: Redlynch Valley
Afstand vanaf Cairns: 25 minuten, 19 km

Bahana Gorge *

Hoewel de tocht van 3,2 km naar de Behana-kloof volledig geasfalteerd is, kan het een zware wandeling zijn in de hitte van het tropisch Noord-Queensland, dus zorg ervoor dat je een paar waterflessen meeneemt voordat je gaat vertrekken. Je beloning? De spectaculaire Clamshell-watervallen, de bekendste attractie van de Behana-kloof. Je kunt hier een verfrissende duik nemen en eventueel een heerlijke picknick klaarmaken. Het is hier niet toeristisch, dat vooral komt door de afstand die er gelopen moet worden. Tip: ga vooraf nog even langs bij de bakkerij in het nabijgelegen Gordonvale voor een verse zelfgemaakte taart. Houd je wel van een leuke wandeling en ga je nog naar Sydney. Zet dan de wandeling van Bondi naar Coogee in je to-do lijstje

Waar: in de buurt van Gordonvale
Afstand vanaf Cairns: 37 minuten, 34 km

Barron Falls (Din Din) **

Dit zijn ongetwijfeld de beroemdste watervallen van deze regio in de buurt van Kuranda Village. Tijdens de nattere maanden (zomer en herfst) geven de watervallen een show en veel toeristen kiezen er dan voor om de waterval te gaan bezoeken.

Gedurende deze tijd kan de kloof bijna 265.000 megaliter per dag vervoeren, vergeleken met drogere tijden van het jaar wanneer de gemiddelde dagelijkse stroom slechts 350 megaliter kan zijn. Het is een fantastische plek, maar het hoogtepunt duurt maar een aantal dagen. Wees er dus zeker van dat je in de juiste periode bent.

Waar: Barron Gorge National Park, in de buurt van Kuranda
Afstand vanaf Cairns: 40 minuten, 31 km

Davies Creek (Falls) ***

Terwijl het regenwoud van Kuranda langzaam verandert in typische Aussie bush, vind je hier de prachtige Davies Creek Falls. De waterval dendert hier over grote rotsblokken naar beneden. Op de top van de waterval kun je zwemmen met een uitzicht dat je nooit meer zult vergeten. Ook onderaan bij de kreek kun je heerlijk zwemmen en je kunt je tent meteen opzetten bij de naastgelegen camping. Let wel op: het is een gravelweg, dus je kom niet met een caravan langs.

Dit was wel een van mijn favoriete plekjes in deze omgeving. Wij hebben hier de zonsondergang bekeken en stonden versteld van de prachtige waterval en alle rust.

Waar: Davies Creek & Dinden National Park, in de buurt van Mareeba
Afstand vanaf Cairns: 1 uur, 57 km

Overnachtingstip: Slaap je in Cairns en wil je goedkoop overnachten? Dan is dit hostel precies waar je moet zijn! Het Travellers Oasis is een waar paradijsje voor backpackers met een zwembad dat omringd is door palmbomen.

Babinda Boulders ***

De Babinda Boulders vond ik ook weer eentje in de categorie bijzonder. Je kunt hier gemakkelijk parkeren op de grote parkeerplaats. Het heeft een grote waterpoel, waar je heerlijk kunt zwemmen. Deze poel is opengesteld om te zwemmen en het wordt dan ook afgeraden om op andere plekken bij de Babinda Boulders te zwemmen. Je kunt het pad van de korte Devil’s Pool-route volgen, waar je uiteindelijk uitkomt bij de kristalheldere stroomversnelling van de Babinda Boulders. Het heldere water klettert hier langs de grote rotsblokken die je kunt bekijken vanaf het uitkijkpunt aan het einde Devil’s Pool-route.

Er staan ook picknicktafels en barbecues bij deze waterval, waardoor je dus heerlijk kunt lunchen. Je kunt ook een stop maken in Babinda, waar een heerlijke bakkerij ligt met lekkernijen, genaamd Babinda Bakery. Het is ook een perfecte plek om te overnachten. Bij Babinda Rotary Park Campground kun je gratis overnachten met goede faciliteiten, zoals een douche. Ze vragen wel een vrijwillige donatie van 5 AUD om hier te overnachten wanneer je maximaal 3 nachten blijft (niet verplicht). Wees er op tijd bij, want het is een bekende plek om te overnachten met je camper(van).

Waar: in de buurt van Babinda
Afstand vanaf Cairns: 1 uur, 65 km

Tip: Een supergave activiteit is canyoning. Met deze activiteit spring je van watervallen en abseil je langs de mooiste watervallen van de omgeving.

Josephine Falls ***

Een van de watervallen in de buurt van Cairns die hoog op je lijstje moet staan. Persoonlijk was dit mijn favoriet en dat kwam vooral door de natuurlijke glijbaan die hier te vinden is. Zwembroek aan, handdoeken mee en glijden maar!

Josephine Falls is genesteld in de uitlopers van de hoogste bergketen van Queensland, namelijk Bartle Frere. Deze waterval wordt ook vaak “de speeltuin van de natuur” genoemd, met een natuurlijke glijbaan als de leukste attractie van deze prachtige watervallen. Het is een gemakkelijke wandeling van 600 meter naar het onderste deel waar je kunt zwemmen. Het pad is ontzettend goed aangelegd en zelfs toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bij het onderste deel waar de natuurlijke glijbaan zich bevindt en waar je ook kunt zwemmen, is een plateau gemaakt waar je eventueel je handdoek neer kunt leggen. Je kunt vervolgens het pad naar de top van de waterval nemen. Hoewel het er hier verleidelijk uitziet, is zwemmen in het bovenste deel verboden. Wees voorzichtig bij het naar boven lopen van de glibberige glijbaan (eventueel op handen en voeten) en laat waardevolle spullen achter in je auto/camper(van)

Waar: Nationaal park Wooroonooran bij Mirriwinni
Afstand vanaf Cairns: 1 uur en 10 minuten, 75 km

Tip: Met deze gave activiteit kun je met een groepje langs een paar prachtige watervallen gaan. Bij deze tour zul je ook langs de Josephine Falls komen en kun jij lekker glijden.

Emerald Creek Falls **

Voordat je de waterval gaat bezoeken, is het aan te raden om een ijsje te nemen. Kies je favoriete ijs bij Emerald Creek Ice-Creamery voordat je de onverharde weg naar Emerald Creek oprijdt. Een korte wandeling van tien minuten vanaf de parkeerplaats brengt je naar de watervallen die, net als Davies Creek, uit de regenwouden van de Lamb Range stromen. In de afgelopen tijd is Emerald Creek Falls een van de meest geïnstagramde locaties in de regio geworden met zijn heldere water dat over de gladde rotsen in de rustige vijvers terechtkomt.

Waar: Dinden West Forest Reserve, nabij Mareeba
Afstand vanaf Cairns: 1 uur en 15 minuten, 72 km

Vision Falls (Lake Eacham) *

Met de toepasselijke naam zijn deze watervallen echt een visioen om te aanschouwen. Weggestopt in het regenwoud rondom Lake Eacham, brengt een korte wandeling van 300 meter je naar deze geheime plek. Wat deze waterval vooral bijzonder maakt is de locatie en de wandeling naar de waterval. Het ligt namelijk verstopt in het regenwoud van dit gebied. Het wandelpad staat goed aangegeven vanuit de parkeerplaats. De waterval zelf is niet zo spectaculair als alle andere, maar de locatie is prachtig.

Waar: Lake Eacham
Afstand vanaf Cairns: 1 uur en 15 minuten, 66 km

Mena Creek Falls *

In een scène die beter bij een schilderij past, grenst Mena Creek Falls aan het met mos beklede Spaanse kasteel, Paronella Park. Het is niet de waterval die deze plek zo bijzonder maakt, maar eerder de overblijfselen en het verhaal van het kasteel. De watervallen kun je gratis bekijken vanaf de hangbrug erboven. Het Paronella Park vraagt wel entree. Hier zul je het grootste liefdesverhaal in Tropical North Queensland te horen krijgen. Vanuit dit park zul je ook een beter uitzicht hebben op de waterval. Tijdens de rondleiding wordt de geschiedenis van het kasteel uitgelegd en wordt uitgelegd hoe de Spanjaard de kracht van de watervallen gebruikte om de eerste waterkrachtcentrale van Noord-Queensland te creëren. Er mag niet gezwommen worden. Kom er zeker naartoe als je van oudheid houdt. Het mos maakt het een bijzondere locatie dat zo uit een sprookjesfilm kan komen.

Waar: Paronella Park, Mena Creek
Afstand vanaf Cairns: 1 uur en 30 minuten, 108 km

Windin Falls ***

Trek je wandelschoenen aan en bereid je voor op een ongeëvenaard uitzicht over het Wet Tropics World Heritage Area. Het is niet de spectaculairste waterval, maar het zal een van je mooiste duikenin Australië worden. Vanuit de poel waarin je kunt zwemmen heb je een uitzicht dat je niet meer zult vergeten. Je kijkt over het immense natuurpark met groene heuvels. Windin Falls is toegankelijk via de Old Cairns Track en is een welverdiende beloning na een wandeling van 90 minuten heen en terug. Wees wel uiterst voorzichtig en blijf weg van de randen. Wil je nog meer fantastische natuurparken ontdekken? Stop dan zeker even in de buurt van Surfers Paradise voor prachtig regenwoud.

Waar: Wooroonooran National Park, in de buurt van Topaz
Afstand vanaf Cairns: 1 uur en 35 minuten, 87 km

Millaa Millaa Falls, Barron Falls, Souita Falls, Ponytail Falls

Millaa Millaa Falls **

Het is een van de drukbezochtste watervallen in deze hele regio. De watervallen in de buurt van de Millaa Millaa Falls liggen circa twee uur van Cairns. De Millaa Millaa Falls zijn prachtige watervallen midden in het regenwoud op het Waterfalls Circuit, samen met de Zillie en Ellinjaa Falls. De watervallen stromen perfect naar een ongerepte waterpoel beneden waar je kunt genieten van een verfrissende duik in het koele water.

Er is ook een mooie graspicknickplaats waar je kunt ontspannen. Millaa Millaa Falls zijn een van de meest gefotografeerde watervallen in heel Australië, dus zorg ervoor dat je je camera meeneemt. En als je geluk hebt, vang je misschien zelfs een glimp op van een vogelbekdier!

Overnachtingstip: Wil je overnachten in een goedkoop, maar prettige accommodatie? Dan is Falls Teahouse misschien iets voor jou. Ook dit ligt meteen bij deze waterval

Souita Falls *

De Souita Falls liggen dicht bij de ontzettend bekende Millaa Millaa Falls. Omringd door de prachtige natuur en regenwoud, zijn de eerste watervallen na een wandeling van 150 meter en de tweede nog eens na 70 meter te bezichtigen. Wees voorzichtig op dit pad. Het is hier vaak erg glad en er bestaat dus een kans dat je makkelijk uitglijd. Het pad naar beneden is gemakkelijk te missen, dus houd een oogje in het zeil als je de kreek oversteekt.

Waar: Tussen Millaa Millaa en Ravenshoe
Afstand vanaf Cairns: 1 uur en 55 minuten, 110 km

Murray Falls **

Murray Falls, in het Girramay National Park, is een van de mooiste watervallen in de buurt van Cairns, met grote hoeveelheden water die over natuurlijk gevormde granieten rotsblokken razen.

Regenwoud en tropische laaglanden ontmoeten elkaar in de aantrekkelijke uitlopers van de Kirrama Range. Het heldere water van de Murray River stroomt over rotsblokken in rotspoelen op deze pittoreske plek. Geniet van een picknick in het met gras begroeide en schaduwrijke gedeelte aan de rivier. Wandel vervolgens over de het wandelpand naar een uitkijkplatform bij de watervallen.

Waar: Tussen Tully en Cardwell
Afstand vanaf Cairns: 2 uur en 20 minuten, 175 km

Tip: wil je de mooiste parken bezoeken en dieren spotten die je alleen maar in dit tropische gebied kunt vinden? Maak even een stop bij de Sunshine Coast en duik de Everglades in.

Extra tip: stop bij Yungaburra en spot het vogelbekdier

Wanneer je watervallen gaat verkennen, rijd je waarschijnlijk een rondje over de grote weg. Dit is een stuk van Bruce Highway gecombineerd met een paar andere straten. Wanneer je eenmaal onderweg bent, kun je ervoor kiezen om te stoppen bij het kleine dorpje Yungaburra. Hier ligt namelijk het Yungaburra Platypus Viewing Platform bij een klein beekje. Hier leeft het vogelbekdier en is het beestje regelmatig te spotten. Je kunt vanaf het platform proberen een vogelbekdier te spotten, maar je kunt ook langs het mooie riviertje lopen waar ze zitten verstopt. Wees wel erg stil, ze zijn erg schuw. De beste kans om het zeldzame vogelbekdier te spotten is in de ochtend of in de avond bij schemering. Wil je nog meer inheemse dieren bekijken? Dan kun je hier alles vinden!

Overnachtingstip: In Yungaburra ligt ook heel wat accommodatie. Een betaalbare aanrader hier het Yungaburra Park Motel waar je zelf kunt koken. Ook Blue Summit Hideaway is erg leuk en aardig modern ingericht. Het Eden House Retreat staat erg bekend om zijn heerlijk eten.

Waar wil je overnachten?

Wanneer je de watervallen in de buurt van Cairns zult bezoeken, vertrek je meestal vanuit Cairns. Maak je een roodtrip en kom je vanuit het zuiden (Magnetic Island of Airlie Beach) dan kun je ervoor kiezen om de watervallen onderweg naar Cairns te bezoeken. Wil je de tijd ervoor nemen, dan kun je een aantal plaatsen overnachten.

Campervan

  • Ben je onderweg met de camper(van) dan kun je op heel wat plekken slapen. Zelf vond ik Babinda Rotary Park Campground een goede locatie. Hier kun je gratis overnachten met goede faciliteiten, zoals een douche. Ze vragen wel een vrijwillige donatie van 5 AUD om hier te overnachten wanneer je maximaal 3 nachten blijft (niet verplicht). Wees er op tijd bij, want het is een bekende plek om te overnachten met je camper(van).

Auto

  • Bij de Millaa Millaa watervallen ligt een parkeerplaats voor campers. De camping ligt midden in het regenwoud en er is een zwembad aanwezig voor heel warme dagen. Het heeft goede faciliteiten en je kunt er ook zelf koken. Wil je overnachten in een goedkoop, maar prettige accommodatie? Dan is Falls Teahouse misschien iets voor jou. Ook dit ligt meteen bij deze waterval.
  • In Yungaburra ligt ook heel wat accommodatie. Een betaalbare aanrader hier het Yungaburra Park Motel waar je zelf kunt koken. Ook Blue Summit Hideaway is erg leuk en aardig modern ingericht. Het Eden House Retreat staat erg bekend om zijn heerlijk eten.
  • Slaap je in Cairns en wil je goedkoop overnachten? Dan is dit hostel precies waar je moet zijn! Het Travellers Oasis is een waar paradijsje voor backpackers met een zwembad dat omringd is door palmbomen. Je kunt ervoor kiezen om een slaapzaal te boeken (vanaf 4 personen), maar je kunt ook een tweepersoonskamer boeken. De faciliteiten zijn top en het personeel zeer vriendelijk. Kleine extraatjes, zoals koffie, thee en shampootjes maken het wel af. Na 10 uur is hier rust, dus wil je feesten? Dan moet je de stad in.