Voorbereiding voor Botswana

Voorbereiding voor Botswana: 16 tips voorafgaand aan je reis!

Of het nu is voor de enorme populatie Afrikaanse Olifanten, de Okavango Delta of de enorme zoutvlaktes, Botswana is een van de meest bijzondere landen om naar toe ter reizen. Voor veel mensen staat dit land dan ook hoog op de bucketlist. Ook ik zal mijn bezoek zeker niet snel vergeten. Ben je bezig met het plannen van je reis? Dan wil je deze 16 tips weten in je voorbereiding voor Botswana.

Over Botswana

Botswana is een van de dunst bevolkte landen ter wereld met slechts 2,7 miljoen inwoners. En dat voor een land dat 16 keer groter is dan Nederland. Bijna alle mensen wonen in het zuid-oostelijke deel van het land. De rest wordt voor een groot deel gekenmerkt door woestijn, delta of wildpark. Bijna het hele land ligt op een hoogvlakte op 1000 meter hoogte maar bergen kennen ze hier niet, het land is nagenoeg vlak. Een reis is ook prima te combineren met buurlanden Zuid-Afrika, Namibië met de beroemde Sossusvlei, Zambia en de Victoria Falls of Zimbabwe.

Heb je een visum nodig?

Ben jij je reis naar Botswana aan het plannen, dan is deze vraag toch wel een van de belangrijkste in je voorbereiding voor Botswana. Gelukkig kun je zowel als je over land reist of aankomt op het vliegveld een toeristen visum voor 90 dagen bij aankomst krijgen. Sinds eind 2022 is deze bovendien gratis. Let wel op dat je ook daadwerkelijk 90 dagen krijgt. Douanebeambten kunnen nog wel eens zelf een willekeurige datum invullen. Ik spreek uit eigen ervaring. Check dan ook altijd even je stempel. Kom je via een grenspost het land binnen, houd er rekening mee dat je geen verse producten zoals vlees of zuivel de grens over mee mag nemen.

Heb je vaccinaties nodig voor Botswana?

Voordat je naar Botswana reist is het belangrijk dat je de juiste vaccinaties hebt en dat je dit d.m.v. het gele boekje kan aantonen. Zo is een vaccinatie voor gele koorts verplicht als je vanuit een land reist waar dit voorkomt. Als je online zoekt raden ze in ieder geval onderstaande vaccinaties aan maar laat je vooral informeren door je huisarts of de GGD.

 • DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio)
 • Hepatitis A vaccinatie
 • BMR vaccinatie

Malaria pillen

In delen van Botswana, met name in het noorden en oosten komt helaas de malaria mug voor. Dit betekent dat er een kans is dat als jij geprikt wordt door een mug, jij ook besmet raakt. Dit moet je zeker niet afschrikken om maar Botswana te reizen maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn in je voorbereiding. Zorg vooral dat je een paar voorzorgsmaatregelen neemt zoals lange mouwen en broekspijpen, het spuiten van Deet etc. Laat je vooraf door je huisarts informeren of het nodig is om malaria tabletten te slikken. Weet dat je ook pas na een paar maanden, dus als je weer terug bent in Nederland, ziek kan worden als je malaria hebt opgelopen.

Botswana is een groot wildpark

Waar je in veel Afrikaanse landen entree betaald om een safaripark te bezoeken lopen in Botswana alle dieren los rond. Ja dat hoor je goed. Ook olifanten, leeuwen en cheeta’s. Zeker op de Elephant Highway, de weg tussen Nata en Kazangula is de kans groot dat je op de grote weg dieren tegen komt. Houdt hier rekening mee als je uitstapt, blijf vooral goed om je heen kijken. Daarnaast is het verstandig om je aan de maximum snelheid te houden, er kan zomaar een dier de weg oversteken. Het is dan ook niet verstandig om te gaan wildkamperen. Met name de katachtigen zijn vanaf de schemering een stuk actiever. Er is niet voor niets een schadevergoeding voor de lokale bevolking als ze komen te overlijden na een confrontatie met een wild dier.

Hoe rond te reizen door Botswana?

Rondreizen door Botswana met de auto

De kans is groot dat je niet zoals wij met de fiets door dit prachtige land wil reizen, een huurauto is dan ook een goede optie. Zo kun je vooraf via sunnycars.com een auto huren. Ook kun je denken aan een wat grotere vierwielaandrijving met daktent. Daarmee kun je op veel campings etc. terecht. Omdat Botswana een groot wildpark is raad ik je af om wild te kamperen. 

Food control points

Reis je met de auto door Botswana dan zul je regelmatig controlepunten tegenkomen. Deze roosters zijn onder andere bedoelt om te voorkomen dan infectieziektes die de dieren beïnvloeden zich verspreiden. Je kan denken aan ziektes als mond en klauwzeer. Je rijdt dan ook door een plas en wordt gevraagd met je schoenen op een ‘schoonmaakplaat’ te gaan staan. Houd er rekening mee dat je geen verse vlees en zuivelproducten over deze punten meeneemt. De locatie van deze food control points staan onder andere in de Ioverlander app, die later in deze blog aan bod komt. 

Wegen en tankstations

Het wegennet in Botswana is niet zeer uitgebreid. Met zo weinig steden is dat ook niet heel gek. Op de grote wegen mag je maximaal honderd maar houdt rekening met de nodige gaten in het wegdek. Ga je van de hoofdwegen af, dan is een vierwielaandrijving aan te raden. Zelfs dan kunnen de wegen in bijvoorbeeld Chobe Nationaal Park een uitdaging zijn. Dat er weinig dorpen en steden zijn betekent ook dat je niet zoals in Nederland overal de beschikking hebt over een tankstation. Gooi je auto dan ook op tijd vol.

Overnachtingstip: onderweg naar Namibië sliep ik in het heerlijke Kalahari Arms Hotel. Na een dag rijden door de hitte is het heerlijk afkoelen in het zwembad. Om vervolgens lekker te eten en een drankje te doen in het restaurant.

Overnachtingstip-voorbereiding-Botswana-Kalahari-hotel

Georganiseerde rondreis door Botswana

Ik kan me voorstellen dat je bij je voorbereiding voor Botswana het reizen naar een onbekend land en continent spannend gaat vinden. Bovendien is alles uitstippelen best veel werk en is het wel zo relaxt als alles voor je geregeld wordt. Een georganiseerde rondreis zou dan een hele leuke manier zijn. Zowel Djoser en Sawadee bieden mooie pakketreizen aan die een vakantie naar Botswana combineren met Namibië en Zuid-Afrika. Afrikareisopmaat.nl is gespecialiseerd in samengestelde reizen richting het Afrikaanse continent. Een andere manier om je eigen reis samen te stellen is via de bouwstenen van Riksja. Zo kun je helemaal zelf op reis maar is alles voor je uitgezocht en goed geregeld.

Met de fiets rondreizen door Botswana

Ik verwacht niet heel veel mensen die deze blog lezen ook met de fiets door Botswana te gaan reizen. Zo wel, mail gerust even naar info@mapscratcher.nl. Maar een onvergetelijke ervaring is het zeker. Hierbij alvast een paar kleine tips. Slaap bij de antennepalen. Deze zijn beschermd met een stevige hekwerk. De beveiligers weten dat het zo’n beetje de enige veilige slaapplaatsen zijn. Zorg dat je alleen met daglicht fietst. Ga niet in de schemering op pad. Respecteer de olifanten, vertrouw je het niet helemaal, vraag of je aan de buitenkant van een auto mag fietsen. Voor ons was overigens het fietsen door Botswana onderdeel van een groter avontuur van de Noordkaap naar Kaap de Goede Hoop.

Welke taal spreken ze in Botswana?

Hoewel 90% van de bevolking een Bantu taal, Het Setswana spreekt is mijn ervaring dat je je overal in Botswana kan redden met de Engelse taal. Dit is dan ook de officiële taal van Botswana. Zeker als je een activiteit wil boeken of ergens in een accommodatie aankomt, spreekt men goed Engels. Ga je iets van de gebaande paden af, dan is het goed om je bewust te zijn dat Engels dus niet voor iedereen de eerste taal is.

Hoe te betalen in Botswana?

Ten opzichte van andere landen op het Afrikaanse continent heb ik ervaren dat je op de meeste plekken met je creditcard en soms ook met je betaalpas kan betalen. Zeker als het gaat om de wat luxere accommodaties of activiteiten. Daarentegen is het altijd verstandig wat contant geld op zak te hebben voor als een keer de pinautomaat het niet doet. In het geval van Botswana zijn dat de Botswaanse Pula. Zo kun je bij een kleiner restaurantje wat eten en drinken halen of wat fooi geven aan de tankstation bediende.

Pinnen in Botswana

Botswana is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Dit wil zeggen dat je ook niet zomaar even naar een pinautomaat kan lopen. Zorg er dan ook voor dat je voldoende geld op zak hebt als je voor een tijdje de stad achter je laat. Bovendien is het goed je te beseffen dat je voor elke transactie zowel voor de vreemde bank als ook een wisselkoers marge betaald. Pin dan bij voorkeur ook niet te kleine bedragen.

Hoeveel fooi moet je geven in Botswana?

Het geven van een fooi in Botswana is niet verplicht maar wordt zeker op prijs gesteld. Net als in Nederland kun je denken aan zo’n 10% als je ergens gaat eten. Boek je een Safari tour dan kun rekening houden met zo’n €5,- per dag.

Botswana is relatief duur

Denk je na het kopen van een vliegticket naar Botswana dat je in Botswana goedkoop rond kan reizen, dan kom je helaas bedrogen uit. Botswana is namelijk vooral op kwaliteitstoerisme gericht. Dit betekent dat de aantallen toeristen kleiner zijn, de accommodaties en activiteiten van hoog niveau maar daardoor de prijzen helaas een stuk hoger. Iets waar je in je voorbereiding voor Botswana en met het boeken toch rekening moet houden. Daarbij gezegd hebbend dat Chobe Nationaal Park dan weer één van de goedkoopste plekken in Afrika is om een georganiseerde safari te boeken.

Is Botswana veilig?

Botswana is een veilig land met betrekking tot criminaliteit en ziektes. Plekken waar je wel extra waakzaam moet zijn, zijn de grote steden als Gabarone en Maun. In internationale lijsten zoals de democratie index en burgerlijke vrijheden scoort het land heel hoog. Mijn ervaring met de lokale bevolking is dan ook zeer positief. Wel is het goed om, zeker op de weg, alert te zijn op de wilde dieren en de staat van het wegdek.

Overnachten in Botswana

Lang niet alle accommodaties in Botswana staan op websites als Booking.com of Hostelworld.com. De leukste accommodaties vinden vraagt dan soms ook iets meer moeite dan in andere landen. Doe onderzoek, lees verschillende blogs en download de Ioverlander app. Hier staan veel bijzondere overnachtingsplekken in. Wat dacht je bijvoorbeeld van Elephant sands waar je tegen een goedkoop tarief naast een waterplas slaapt die door de wilde dieren gebruikt worden.

Een accommodatie die wel op booking.com staat is Eselbe Camp Backpackers. Deze leuke gezellige accommodatie vlakbij Nata kent een familiesfeer en heeft bovendien een heerlijke lounge area. Het is mogelijk om te kamperen of een safaritent te huren. Groot voordeel, deze accommodatie is ook nog eens vrij goedkoop.

Eselbe-backpackers-camp-overnachten-botswana

De absolute hoogtepunten van Botswana

Een aantal plekken die je in ieder geval niet over mag slaan tijdens je bezoek aan Botswana zijn de Okavango delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld, Chobe National Park voor een ultieme safari, het rijden van de Elephant Highway, een autoweg waar je de dieren los rond ziet lopen, de Kalahari woestijn en tot slot de enorme zoutvlaktes. Kortom, reden genoeg om naar Botswana te reizen.

Bezoek de Victoria Falls. Weliswaar ligt deze tip niet in Botswana zelf maar is via een dagtrip te bezoeken. Deze waanzinnige watervallen moet je ooit eens gezien hebben. Meer weten over hoe je de Victoria Falls het beste kan bezoeken? Lees dan deze blog.

Okavango-delta-Botswana

Simkaart & wifi 

Is er goede wifi in Botswana?

Dit is uiteraard een vraag die hoort bij jou voorbereiding voor Botswana. Het antwoord is ja. Wifi in Botswana is voor Afrikaanse begrippen over het algemeen goed te noemen. Zeker in de kleine en grote steden hebben de accommodaties goed internet. Let er op, dat dit wel vaak dichtbij de receptie is. Omdat veel accommodaties ruim zijn opgezet is de kans dat je op je slaapplek geen internet meer hebt.

Simkaart voor je telefoon

De kans dat je voor meer dan een week in Botswana gaat rondreizen is aanzienlijk.
Zelf kochten we in de supermarkt in Kazangula net over de grens een simkaart van Orange.
Het nadeel van Botswana is dat de afstanden redelijk groot zijn en het bereik niet al tijd even goed is.

Airolo: een online simkaart

Dan nog even een andere variant. De meeste telefoons zijn geschikt om via Airolo een digitale simkaart te gebruiken. Groot voordeel, je kan voor een korte periode, heel eenvoudig en tegen een goedkoop tarief gebruik maken van telefonie en internet. Zo hoef je niet te stuntelen met een lokale simkaart in je telefoon te stoppen. Nadeel is dan weer dat de tarieven wel wat hoger zijn.

Extra meenemen naar Botswana

Bij je voorbereiding voor Botswana hoort ook zeker een paklijst. Omdat iedereen een verschillende kledingkeuze heeft voor het volgooien van de rugzak of koffer, focus ik me in lijstje op de spullen die verstandig zijn om mee te nemen naast je gebruikelijke inhoud. Het is verstandig om nog wat ruimte in je tas over te laten voor de volgende items:

 • Deet: – om alle muggen te weren
 • Hoofdlamp: – voor als je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat op safari gaat. Of naar de wc moet.
 • Verrekijker: altijd een must have tijdens jouw safari tocht
 • Goede camera: Om alle wilde dieren vast te leggen.
 • Reisziekte pillen: ben je snel wagenziek dan is dit een aanrader als je de Scenic flight gaat doen boven de Okovanga Delta.
 • Malaria tabletten: verblijf je in het regenseizoen in Botswana dan kan dit heel fijn zijn om mee te nemen.
 • Wereldstekker: Zodat je ook je elektrische apparaten op kan laden.
 • Powerbank: Op die manier ben je niet altijd afhankelijk van een stroompunt.

Wat is de beste reistijd voor Botswana?

Najaar en winter (maart t/m augustus)

Tijdens je voorbereiding voor Botswana, is het goed om rekening te maken met de verschillende seizoenen. Zo kent Botswana een droog- en regenseizoen. Ga je in het Botswaanse najaar of de winter dan hoef je eigenlijk niet bang te zijn voor regen. In het begin van het najaar is het land nog groen, de temperaturen aangenaam en de mogelijkheid vogels te spotten optimaal. Hoe verder je in de winter komt hoe kaler het landschap en hoe beter je dieren kan spotten op safari. Wel kan het met name in de avond wat afkoelen en is het wat drukker qua toerisme.

Voorjaar (september en oktober)

Misschien is dit wel de beste reistijd om naar Botswana te reizen. Al zou het maar zijn om de Nederlandse herfst te ontvluchten. In september en oktober is het landschap nog niet dichtbegroeid waardoor je goed dieren kan spotten en de temperatuur is aangenaam. Het is wel een drukkere periode met andere reizigers.

Het regenseizoen in Botswana (november t/m februari)

De Botswaanse zomer wordt gekenmerkt door het regenseizoen. Moet dit je afschrikken om in die periode naar Botswana te reizen. Absoluut niet. De temperaturen zijn aangenaam al kunnen ze op een zonnige dag aardig oplopen. De natuur wordt groener en groener en rivieren voller. Het maakt het spotten van dieren iets meer een uitdaging maar niet minder leuk.

Handige apps ter voorbereiding voor Botswana

Ga je een rondreis maken door Botswana dan is het handig om vooraf een paar apps op je telefoon te downloaden. Zeker omdat je niet altijd even goed bereik en internet hebt.

 • Ioverlander: Waarschijnlijk de meest handige app om te downloaden tijdens je voorbereiding voor Botswana. Deze app geeft slaapplaatsen, leuke restaurants, de mooiste en leukste reizigerstips weer als ook belangrijke informatie zoals de controlepunten om mond en klauwzeer tegen te gaan.
 • Maps.me: Deze app kennen jullie waarschijnlijk wel maar is landen waar je niet altijd internet hebt, super handig. Download vooraf de kaarten voor Botswana en je weet altijd de weg te vinden.
 • XE Currency App: In Botswana kun je niet betalen met de euro. Het is daarom handig om Dus het is heel handig om je Indonesische Rupiah om te rekenen naar de euro voor wanneer je iets wil kopen. Ook als je geld wil pinnen is het handig om even te checken of de wisselkoers niet te groot is. De bekendste en meest betrouwbare app om de wisselkoers te berekenen is de XE Currency App.

Hoe kom je in Botswana?

Vliegen naar Botswana

Botswana kent twee internationale vliegvelden die gebruikt worden om het land binnen te reizen. Eén in de hoofdstad Gabarone en een in stad in het westen, Maun. Maun is tevens de poort naar de Okavango Delta. Helaas vliegen er vanuit Nederland op dit moment geen rechtstreekse vluchten naar Botswana. Dit maakt de reistijd langer en de tickets aan de prijzige kant. Het is goed om daar rekening mee te houden tijdens je voorbereiding voor je reis naar Botswana.

Reizen via de landsgrens

Omdat er geen rechtstreekse vluchten zijn combineren veel mensen een bezoek aan Botswana met een of meerdere buurlanden. Zuid-Afrika en Namibië zijn de landen die het meest voor de hand liggen. De meest genomen grensovergangen zijn die vanuit Zambia in Kazangula, vanuit Zuid-Afrika bij de pioniers gate en vanuit Namibië bij Buitepos. Vaak ben je al binnen een half uur door de douane. Je loopt eerst langs de uitgaande douane om vervolgens een stempel voor Botswana te krijgen. Het kan zijn dat ze je voertuig op verse en dierlijke producten willen controleren. Ben je met een huurauto, zorg dan dat je een brief meekrijgt die goedkeuring voor grensovergangen beschrijft,