Doen in het zwarte woud- leukste activiteiten

Doen in het Zwarte Woud: 10x de leukste activiteiten

Op zoek naar een uniek vakantie binnen een dag rijafstand van Nederland. Ga dan naar het zuiden van Duitsland en ontdek het Zwarte Woud. Dit voorgebergte van de Alpen kent een grote afwisseling in natuur, cultuur en leuke activiteiten. In deze blog neem ik je mee naar dit prachtige gebied aan de hand van de leukste activiteiten om te doen in het Zwarte Woud.

Bezoek de hoogste waterval van Duitsland

De prachtige Triberg waterval in het Zwarte Woud is de eerste activiteit op het lijstje met activiteiten om te doen in het Zwarte Woud. In totaal valt het water 163 meter naar beneden. Wat de waterval extra leuk maakt om te bezoeken zijn de vele uitkijkpunten en bruggen over het vallende water. Er zijn drie verschillende korte wandelroutes die rondom de waterval lopen.

Vanuit het centrum van Triberg wandel je eenvoudig naar de poort waar je een (relatief dure) entree kaartje koopt voor €8,-. De Triberg waterval promoot zichzelf als de hoogste waterval van Duitsland. Een kleine rectificatie is daarbij op zijn plaats. Het gaat om de hoogste niet alpine waterval. Toch is dat geen reden waarom dit mooie natuurschoon niet in het rijtje van leukste tips in het Zwarte Woud zou thuishoren. 

De grootste koekoeksklok ter wereld

Het dorpje Triberg heeft daarnaast nog een highlight die het bezoeken waard is. Deze omgeving staat bekend om zijn koekoeksklokken. Je vind hier dan ook de nodige exemplaren en een souvenirswinkel waar je een leuk aandenken kan meenemen. Daarnaast staat hier de grootste Koekoeksklok ter wereld. Eerlijk is eerlijk, het is geen enorme climax als de koekoek tevoorschijn komt. Toch is het grappig om de klok van dichtbij te bekijken.

Rodelen van Duitslands meest spectaculaire rodelbaan

Met een lengte van 2,9 kilometer is de Hasenhorn rodelbaan niet alleen de langste maar ook de meest spectaculaire afdaling van Duitsland. Na een rit met de stoeltjeslift naar de top van de Hasenhorn waar je een prachtig uitzicht hebt kan je rit beginnen. Je bepaalt zelf hoe hard je gaat door wel of niet te remmen. Een ritje met de lift en de slede kost €13,- en is het geld meer dan waard. Wat mij betreft was dit echt een van de leukste dingen om te doen in het Zwarte Woud.

Als rodelen nog niet genoeg adrenaline geeft voor jou, dan is het hier ook mogelijk om met de downhill mountainbike naar beneden te racen. In de omgeving vind je daarnaast ook de prachtige Todtnau waterval.

Bekijk de prachtige meren Schluchsee & Titisee van bovenaf

Als vierde in dit rijtje van leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud is een bezoek brengen aan de prachtige meren van de Schluchsee en de Titisee. Met mooi weer kun je hier het water op met een boottocht, kano of juist heerlijk zwemmen. Maar ook vanaf de kant kun je hier prachtig genieten. Wandel bijvoorbeeld naar de Riesenbühlturm uitkijktoren en geniet van prachtige uitzicht. Bij deze wandeling van circa 1,5 uur vanuit het dorp loop je veelal door mooi boslandschap omhoog. Boven vind je naast de toren ook een schuilhut, tafeltjes en bankjes om even tot rust te komen.

Wandel door de grootste kloof van Duitsland: de Wutachslucht

Het Zwarte Woud is voor natuurliefhebbers en wandelaars een absolute aanrader. De Wutachslucht is één van de beste plekken om een mooie voettocht te maken. In de langste kloof van Duitsland vind je wilde bossen, watervallen en ruige rotswanden. In totaal is het wandelnetwerk 1700 kilometer lang dus keuze genoeg. Zin in een echte wandelvakantie, dan is de zesdaagse Schluchtensteig door het Zwarte Woud misschien wel wat voor jou! Op zoek naar een wandelreis dichterbij huis. Ga dan wandelen in de Harz. In deze blog vind je de leukste routes van dit natuurgebied.

Bron van de Donau, de Donau Quelle

De grootste rivier binnen de grenzen van de Europese Unie ontspringt in het Zwarte Woud. Midden in het plaatsje Donaueschingen vind je de Donau Quelle. Letterlijk vertaald, de bron van de Donau. Hier borrelt het water met duizenden liters per minuut omhoog. Samen met tal van andere bronnen in de buurt vormt het uiteindelijk de machtige Donau. Vanaf de mooi vormgegeven bron in de tuin van een groot landhuis kun je een korte wandeling maken langs de Donau. Ook het dorpje zelf is erg gezellig om doorheen te wandelen.

Bezoek het gezellige Freiburg im Briesgau

Freiburg, de stad met de meeste zonuren van Duitsland ligt ook in het Zwarte Woud. De oude binnenstad met een groot aantal middeleeuwse bezienswaardigheden is zeker het bezoeken waard. Het historische centrum is autovrij wat het een zeer fijne plek maakt om rond te wandelen. Let op, er kunnen op sommige plekken wel trams rijden. Naast de hoogtepunten als de Münster van Freiburg en de vele winkels is een korte wandeling naar Kanonnenplatz een echte aanrader. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Op zoek naar een unieke activiteit in Freiburg im Briesgau, denk dan eens aan een outdoor Escape Game via GetYourGuide.

Maak een tussenstop bij de Ravenna brug en kloof

Rijd je richting Freiburg vanuit het zuiden van het Zwarte Woud, strek dan even de benen bij de indrukwekkende Ravenna brug. Parkeer je auto op de grote parkeerplaats en maak een mooie korte wandeling door de Ravenna kloof en bezichtig de indrukwekkende brug van dichtbij. Verder vind je hier een glasblazerij waar je een glasblazer aan het werk kan zien, een grote koekoeksklok en een hotel met restaurant waar je een drankje kan doen.

Geniet van het uitzicht op het boomtoppenpad

Een letterlijk hoogtepunt van je reis naar het Zwarte Woud is een wandelen over het Baumwipfelpfad Schwarzwald (oftewel Boomkroonpad) in Bad Wildbad. Bovenop de Sommerberg loop je hier over een perfect onderhouden pad tussen de boomtoppen door naar de 40 meter hoge spiraalvormige uitkijktoren. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Geen zin om naar beneden te lopen, of gewoon om dat het leuk is. Er is een glijbaan naar beneden.

Doen in het Zwarte Woud: Overwin je hoogtevrees op de Wildline hangbrug

Tot slot in het rijtje met de leukste activiteiten de spectaculaire Wildline hangbrug. Loop na je bezoek aan het boomtoppenpad door het prachtige bos richting de hangbrug. De route hier naartoe staat zeer goed aangegeven. Aangekomen bij de brug koop je eenvoudig een kaartje en kun je het metalen bouwwerk betreden. De Wildline hangbrug zweeft een dikke 58 meter boven de grond en kent een lengte van 380 meter. Middenop voel je dan ook de brug een beetje wiebelen van de wind. Wees gerust. De brug is super veilig maar het zorgt toch voor de nodige adrenaline door je bloedvaten.

Overnachten in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud kent tal van leuke kleinschalige hotels waar het heerlijk vertoeven is. Zelf sliep ik in het gezellige familiehotel, hotel Schwörer in het dorpje Lenzkirch. Met name het zuidelijke deel van het Zwarte Woud is vanaf hier zeer eenvoudig te verkennen. Ook Freiburg im Briesgau ligt met 40 minuten rijden niet al te ver weg.