Lagune van Bacalar

Wat te doen in Bacalar: tips voor de zoete variant van de Maldiven!

Bacalar is de stad om te bezoeken tijdens jouw trip in Mexico. Het was mijn absolute hoogtepunt bij mijn rondreis door Yucatan. Het kleine stadje ligt te ver weg van de grote badplaatsen Cancun en Playa Del Carmen, waardoor er geen enorme toeristenstroom is en het hier heerlijk vertoeven is. Bacalar is, onder de toeristen die er komen, vooral bekend vanwege het meer dat 7 verschillende kleuren blauw heeft. Isla Holbox is mooi, maar geloof me: dit is werkelijk het pareltje van het schiereiland Yucatan. Lees hier wat je allemaal kunt doen in Bacalar.

Het stadje Bacalar

Bacalar is een kleine stad dat ligt in de provincie Quitana Roo helemaal in het zuiden van schiereiland Yucatan. Het stadje ligt tegen de grens van Belize en kent ongeveer 10.000 inwoners. Bacalar was voorheen een Mayanederzetting totdat de Spanjaarden een nederzetting stichtte. In de tijd van de Spanjaarden werd er een fort gebouwd, waardoor de bevolking in het dorpje begon te groeien. In de 19e eeuw werd ook Bacalar onderdeel van de Kastenoorlog en werd de plek ingenomen door de Mayarebellen. Uiteindelijk wist het Mexicaanse leger pas in het begin van de 20e eeuw Bacalar weer in te nemen.

Overnachtingstip: wil jij je reis naar dit paradijsje compleet maken. Slaap dan voor een aantal nachtjes in Blue Palm Bacalar. Het is tot in de details verzorgd en je hebt hier een fantastisch verblijf. De medewerkers helpen je met alles, zelfs met taxi’s bestellen waar je ook maar bent in de stad. Het is iets prijziger, maar overweeg hier zeker om iets meer te betalen. Wees er snel bij het zit namelijk snel vol.

Uitzicht over de Lagune van Bacalar

Wat maakt Bacalar zo bijzonder?

Bacalar is eigenlijk maar vanwege één ding populair onder de toeristen en dat is het grote meer. Het meer wordt ook wel de Lagune van Bacalar genoemd. Door de verschillende dieptes in het water heeft het meer wel 7 verschillende kleuren blauw en je hebt daardoor werkelijk het gevoel alsof je op de Maldiven zit. Wat het nog mooier maakt, is het feit dat de Lagune van Bacalar een zoetwaterlagune is, waardoor je hier heerlijk kunt zwemmen. Een waar paradijsje in Mexico.

Voordat je naar Mexico vertrekt is het verstandig om je even goed voor te bereiden. Mexico heeft namelijk een aantal regels waar je even aan moet denken. In deze blog vindt je alles over je voorbereiding voor Mexico, een kleine lijst met alles waar je aan moet denken.

Lagune van Bacalar vanuit zeilboot

Wat te doen in Bacalar?

Ga zeilen over de Lagune van Bacalar

Als je wilt weten wat er te doen valt in Bacalar, kan ik maar beter direct beginnen met de Lagune van Bacalar. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom jij Bacalar bezoekt. Om het meer op een prachtige manier te ontdekken is het aan te raden een zeiltour te maken over de lagune. Deze zeiltochten worden door verschillende bedrijven aangeboden en je wordt begeleid over de mooiste plekken van de lagune. Je zult alle kleuren blauw langs zien komen, een bezoekje brengen aan de cenotes, varen langs het vogeleiland en lekker zwemmen in het kraakheldere water bij Pirates Channel.

Wij boekten via ons hotel bij Laguna Adventures Bacalar. De zeilers van dit bedrijf maakten het feestje helemaal compleet met een fantastische begeleiding waarbij twee Coronitas (kleine Corona’s), water en veel vers fruit inclusief was. Je kunt deze tour ook online boeken via GetYourGuide. Het is overigens verboden om zonnebrandcrème op te smeren, zodat het meer niet vervuild wordt. Neem dus een shirt mee. De activiteit duurt ongeveer drie uurtjes, je zeilt in kleine groepjes en je wordt opgehaald bij je hotel. Het vervoer terug moet je zelf even regelen.

Tip: wil jij een iets anders dan zeilen? Dan is een gewone boottocht ook heel bijzonder. Je zult hier meer highlights bezoeken, zoals alle cenotes, kajakken en nog veel meer. Je kunt het online boeken.

Suppen bij zonsopkomst

Dit was, samen met het zeilen, het hoogtepunt van ons bezoek aan Bacalar. Je moet er vroeg voor opstaan, maar dan heb je wel een spectaculaire activiteit. Vanuit de rand van het meer zul jij vertrekken met een sup/paddleboard om richting het vogeleiland te suppen. Heb je het nog nooit gedaan? Ik had het ook nog nooit eerder gedaan, maar werkelijk iedereen kan dit. Wanneer je aankomt bij het vogeleiland zul je de zonsopkomst bekijken onder het genot van een vers stukje fruit. Ondertussen zie je alle vogels ontwaken uit de nacht om hun eerst rondje boven het meer te vliegen. Een zonsopkomst om nooit meer te vergeten.

Heb je de zonsopkomst bekeken en honderden foto’s geschoten? Dan zul je vertrekken richting de cenote, waar je kunt zwemmen en springen van een verhoging. Op de terugweg kom je nog langs mooie plekjes met prachtige uitzichten en kun je zo nu en dan even in het water springen om af te koelen. Dit wordt allemaal gedaan onder begeleiding van een gids. Ook deze tour boekten wij bij Laguna Adventures Bacalar na een goede ervaring bij het zeilen. Ook deze ervaring was weer perfect door de enthousiaste begeleiding. Ohja… en wees gerust Laguna Adventures Bacalar zorgt voor een GoPro, zodat jij van de mooiste foto’s en filmpjes van je onvergetelijke zonsopkomst altijd kunt nagenieten. Ook deze activiteit kun je in je hotel boeken of online. Je wordt opgehaald bij je hotel, maar de op de terugweg moet je zelf vervoer regelen.

Zwemmen in Lagune Bonanza

Rondom het meer kun je op verschillende plekjes zwemmen. Zo kun je in het centrum bij Mirador op de stijgers liggen en een duik in het heldere water nemen. Rondom de lagune liggen ook verschillende beachclubs, zoals Lagune Bonanza. De beachclub wordt gezien als een verstopt pareltje omdat het water hier ontzettend blauw is. Er staan hier tafeltjes en stoelen, maar je kunt ook je eigen handdoek meenemen om op het stukje gras te zonnen.

Bij Laguna Bonanza kun je kajaks huren om over de lagune te kajakken of een bezoekje te brengen aan de natuurlijke stroomversnelling Los Rapidos. Dit bespaart je ook nog eens de entree van Los Rapidos. De entree voor Lagune Bonanza is $50,- MXN (€3,-) per persoon. De eenpersoons kajaks kosten $200,- MXN (€11,-) en de dubbele kajaks kosten $400,- MXN (€22,-). Je bespaart wel weer de entreekosten van $200,- MXN (€11,-) per persoon bij Los Rapidos.

Tip: de zon is echt enorm sterk in Bacalar. Er is weinig schaduw en je zult binnen 10 minuten verbranden. Je mag in dit meer geen zonnebrand gebruiken. Ik raad je aan om een zwemshirt mee te nemen.

Verken het dorp per fiets

Een leuke tip om de stad in korte tijd te bezoeken. Bacalar is erg klein dus het voornaamste vervoermiddel in deze stad is de fiets. Meestal kun je fietsen lenen of huren bij je accommodatie waar je overnacht. Je kunt een stukje langs het blauwe water fietsen of er voor kiezen om het centrum te ontdekken. Breng een bezoekje aan het fort en ga op zoek naar alle streetart van Bacalar. Maak tussendoor een stop bij één van de vele lekkere restaurantjes in de stad. Mr. Taco is wel een all time favorite in dit stadje om te lunchen.

Overnachtingstip: ben je aan het backpacken? Dan is overnachten in het bekende Che Hostel waar veel activiteiten georganiseerd worden een absolute aanrader.

Los Rapidos wel of niet bezoeken?

Los Rapidos is een razendpopulair stukje bij Bacalar en dat kun je ook zien aan de toeristen die er komen. De naam doet het al vermoeden dat het stukje water een soort van natuurlijke stroomversnelling is. Dit komt doordat dit een smal stukje van de lagune is waar het water doorheen geperst wordt. Het zorgt voor een lichte stroming, dus verwacht geen wildwaterbaan. Het is ook een plek waar je de stromatolieten kunt bekijken. Hieronder lees je dalijk alles over bijzondere creaties.

Los Rapidos is ontzettend populair onder te toeristen, maar toch hoor je vaak negatieve verhalen over dit stukje. Dit komt doordat het best prijzig is voor hetgeen wat je krijgt. Allereerst moet je, wanneer je geen huurauto hebt, een taxi nemen om tot de locatie te komen. Deze taxi kost ongeveer $200,- MXN (€11,-) voor een enkele rit. Op de terugweg moet je een nieuwe taxi regelen of je moet een afspraak maken om je op te laten halen. Op de plek zelf moet je weer $200,- MXN (€11,-) per persoon betalen om binnen te mogen komen. Tot slot is het ook vrij toeristische, waardoor het romantische beeld een beetje vervaagd. Het is nog steeds een prachtig stukje water. In mijn ogen kun je het overslaan, aangezien er veel andere mooie plekken zijn rondom de lagune.

Bekijk stromatolieten

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, dat had ik namelijk ook nog niet. Het zijn de oudste bekende levensvormen/fossielen die er bestaan op onze aarde en komen al 3000 miljoen jaar voor. Hier rondom de lagune van Bacalar vind je er een aantal. Dat klinkt al spectaculair, maar ze hebben ook nog een belangrijke functie in dit meer. Stromatolieten zijn een soort van kruising tussen koraal en fossiel. Jij kunt dus bekijken hoe het leven van 3000 miljoen jaar geleden eruit ziet in de lagune van Bacalar. Raak de stromatolieten absoluut niet aan want dan kunnen ze beschadigen. Ze hebben een belangrijke functie en houden het meer schoon. Het Yak Lake House organiseert ook wekelijk een gratis tour om de stromatolieten te bekijken, maar je kunt ze ook wel zelf bekijken.

Overnachtingstip: wil je ook in het Yak Lake House slapen? Het is een hostel waar veel feestjes en activiteiten georganiseerd worden en je kijkt uit over de lagune.

Ga langs bij de cenotes

Mexico staat bekend om zijn cenotes. Voor degene die het niet weten, een cenote is een natuurlijk gat waarin je kunt zwemmen. Er zijn 3 soorten cenotes:

  • Ondergrondse cenote,
  • Halfopen cenote de
  • Openlucht cenote.

Bacalar is de thuisbasis van enkele van de meest verbluffende cenotes in Mexico. Hier in Bacalar gaat het om de volledig open cenotes en die liggen dus niet in een grot of onder de grond. In tegenstelling tot andere cenotes in de regio Yucatan zijn alle Bacalar-cenotes van het openluchttype en zijn de meeste verbonden met de lagune, waardoor ze meer op baaien lijken dan op klassieke cenotes.

Cenote Azul

Een van de meest populaire cenotes in Bacalar is Cenote Azul. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het water in deze cenote een diepblauwe kleur en is het perfect om te zwemmen en snorkelen. Cenote Azul is volledig omheind, vlak bij de lagune en omgeven door prachtige planten en bomen, waardoor het de perfecte plek is voor een verfrissende duik en een picknick. Er is ook een restaurant op het terrein.

Cenote Negro

Cenote Negro is een van de meest unieke cenotes in Bacalar. Verbonden met de lagune daalt de onderwaterbodem plotseling van 2 m naar 90 m, dus er is een heel scherp kleurverschil dat gaaf is om waar te nemen. Zie de overgang bij Cenote Negro hieronder in de foto. Deze cenote bezoek je standaard ook tijdens een zeiltocht.

Cenote Negro met kleurverschil

Cenote Cocalitos

De Cenote Cocalitos is een geweldige plek om de stromatolietformaties in Bacalar te bewonderen. Het is zeer goed ontwikkeld met een van de populaire Balneario (resort) van Bacalar. Er is een restaurant, badkamers, een camping, enkele kajaks en ligstoelen te huur. Er zijn ook hangmatten in het water. Het is meer een strandclub/balneario aan de lagune dan een cenote, maar het is een relaxte plek en een goede gezinsvriendelijke optie.

Cenote Esmeralda

Cenote Esmeralda is een andere prachtige cenote in Bacalar. Het water daar heeft een levendige groene kleur, waardoor het de naam “Esmeralda” krijgt, wat in het Spaans “smaragd” betekent. Deze cenote is perfect om te zwemmen en snorkelen.

Cenote Esmeralda

Bekijk de streetart in Bacalar

Net als in veel andere steden in Mexico (zoals Valladolid) heeft Bacalar in veel straten prachtige streetart in de vorm van geweldige graffiti. Het is dus de moeite waard om je camera in te pakken als je door de straten slentert. Gedeeltelijk is de graffiti echt heel artistiek en in ieder prachtig om naar te kijken. Het maakt Bacalar nog kleurrijker dan dat het al is.

Streetart in Bacalar

Moet ik het fort van Fuerte San Felipe in Bacalar bezoeken?

Bacalar was oorspronkelijk een belangrijke handelsnederzetting van de Maya’s voordat het in 1543 werd ingenomen door de binnenvallende Spanjaarden. Nadat de Spanjaarden voet aan de grond hadden gezet op het schiereiland Yucatan, werd de stad herhaaldelijk aangevallen door piraten die de Lagune van Bacalar gebruikten als een veilige haven voor hun schepen.

Nadat de stad eind 17e eeuw door weer een piratenaanval volledig werd geplunderd, kreeg Fuerte San Felipe de opdracht om een einde te maken aan dergelijke invallen. Hij bedacht zich een fort te maken en dit fort is ontworpen door de Italiaanse architect Juan Podio in de vorm van een ster, met vier punten, elk met een eigen naam: Santa Ana, San Arturo, Santa Maria en San Joaquin. Tegenwoordig is de stad Bacalar veel vrediger; Fuerte San Felipe werd in 1975 uitgeroepen tot nationaal historisch monument en in 1983 omgevormd tot een museum.

Het fort heeft een indrukwekkende geschiedenis, maar dat betekent niet dat het ook werkelijk spectaculair is van binnen. Je hebt vanuit het fort een mooi uitzicht over het meer, maar daarvoor moet je dan entree betalen. Ik adviseer om een rondje rond het gebouw te lopen.

Heerlijk eten in Bacalar

In een rijtje vol met tips over wat je moet doen in Bacalar, mag het eten toch echt niet missen. Bacalar is een klein stadje, maar door de laatste jaren heen zijn er aardig wat restaurants bijgekomen, omdat steeds meer toeristen de plek gaan opzoeken. Hier een top drie van de vele fantastische eetgelegenheden:

  1. Ga lunchen bij Mr. Taco. Het is veruit het bekendste restaurantje van Bacalar. De authentiek taco’s smelten in jouw mond en het is ook nog een heel goedkoop.
  2. Neem een verse smoothie bij Yerbabuena Smoothie Bar. Je krijgt hier werkelijk de lekkerste smoothies en dat is precies wat je nodig hebt op een warme Mexicaanse dag.
  3. Lekker avondeten bij Bote de Leche. Het avondeten is hier heerlijk en je zit hier in een chille vibe.

Hoe lang in Bacalar verblijven?

Bacalar ligt een beetje afgelegen van alle steden op het schiereiland Yucatan. Dit betekent dat er weinig toeristen zijn, maar dat betekent ook dat het een aardig stuk rijden is. Ik raad je aan om minimaal drie nachten te verblijven, zodat je twee volle dagen hebt om Bacalar te ontdekken. Een dag meer zou ook heel prettig zijn, dan kun je net iets meer genieten van de Lagune van Bacalar.

Hoe kom je in Bacalar?

Bacalar kun je op verschillende manieren bereiken. Je kunt natuurlijk zelf rijden met een huurauto. Zelf heb ik de ADO bus genomen (toeristenbus). Dit zijn luxe touringcars die ingezet worden om toeristen door het land te verplaatsen. Het is een goedkope optie en het werkt perfect. Tickets zijn te koop via Busbus en staan direct in je telefoon.

Vanuit Valladolid is de rit naar Bacalar ongeveer vier uurtjes. Wanneer je vanuit Tulum komt is het ongeveer drie uurtjes rijden. Wil je vanuit Cancun naar Bacalar rijden? Dan is het bijna vijf uur rijden. Er rijden ook bussen vanuit Campeche, maar de rit hiervan is een stukje langer, namelijk ongeveer acht uurtjes.

Handige tip: Ben jij van plan om Mexico te bezoeken? Dan is het wellicht handig om een simkaart te kopen, zodat je overal bereik hebt. Dit kun je terplekke kopen, maar kan tegenwoordig ook online via Airalo. Dit is een digitale simkaart, waarbij je je eigen simkaart in je telefoon kunt laten en bij het landen heb je direct bereik, superhandig! Het is wel iets prijziger dan een lokale simkaart.