Reisroute Kroatië en Slovenië: drie weken vol oudheid en natuur!
Kleurrijke dorpjes, steden die je terug in de tijd brengen en een natuur waar je ‘u’ tegen zegt. Met deze reisroute door Kroatië en Slovenië krijg je alles waar je naar verlangt. Twee totaal verschillende landen maken samen een vakantie om nooit meer te vergeten. Vooraf wist ik niet precies wat ik van deze twee landen kon verwachten, maar het heeft alles overtroffen. Wij hebben een reisroute van drie weken door Kroatië en Slovenië uitgestippeld en ik durf te garanderen dat ook jij deze gevarieerde roadtrip prachtig zult vinden. Deze route brengt je langs de prachtige natuur van Slovenië, de karakteristieke dorpjes van Istrië en de nationaal parken met de mooiste watervallen van Kroatië.
Slovenië en Kroatië
Kroatië en Slovenië zijn twee landen die je perfect kunt combineren voor een heerlijke reisroute. Je gaat roadtrip maken die je eigenlijk alles laat zien en ervaren. Kroatië en Slovenië zijn niet met elkaar te vergelijken. Kort door de bocht kan ik het volgende zeggen Slovenië heeft de natuur en Kroatië de oudheid, stranden en cultuur. Hiermee wil ik niet zeggen dat het andersom niet zo is, maar de meest blauwe rivieren, prachtige bergmeren en ruige bergtoppen vind je toch echt in Slovenië, terwijl je in Kroatië veel oude en karakteristieke steden tegenkomt, waar veel oudheid te ontdekken valt en een van de mooiste stranden van Europa vindt.
Kroatië en Slovenië liggen langs de Adriatische kust. Een kust waar vrijwel altijd een briesje staat en het daardoor beter vol te houden is in die warmte. De kust van Slovenië is enkel 40km breed, terwijl Kroatië een kust heeft van het noorden tot het zuiden van het land. Kroatië en Slovenië hebben door de ligging alleen maar rots- en kiezelstranden. Neem dus waterschoentjes mee.
Overnachtingstip: een grote kans dat jij in de buurt van Piran zult overnachten. Een leuk, niet al te duur appartement met een heerlijk zwembad vind je bij appartement Novka.
Stop 1: 40km Sloveense kust ontdekken bij Piran (3 nachten)
Na een lange reis vanuit Nederland kom je dan eindelijk aan op de eerste bestemming aan van deze reisroute door Kroatië en Slovenië. We zijn aangekomen in Piran (Slovenië). Een plekje die je waarschijnlijk gaat verrassen. Slovenië is niet een heel populair vakantieland, maar daar komt in de laatste paar jaren steeds meer verandering in. Slovenië heeft maar ongeveer 40km aan kust en dit is dan ook de plek waar veel Slovenen zelf op vakantie gaan. Langs deze kust liggen verschillende leuke plekjes:
Het authentieke Piran
Wanneer je reisblogs over Slovenië opzoekt, dan staat Piran vaak bovenaan de lijst. Piran wordt als het leukste kuststadje van Slovenië gezien en dat komt vooral de charmante steegjes en de prachtige gebouwen. Zodra je richting de stad loopt, zie je een prachtige gekleurde ‘skyline’ aan de haven. Eenmaal in Piran kun je niet om het prachtige Tartiniplein waar je gezellige terrasjes vindt. Een ander hoogtepunt (letterlijk) is St. George Kathedraal die boven de stad uittorent. Vanaf de ingang van de kathedraal heb je een prachtig uitzicht over het plein en de haven. Je kunt de kathedraal ook bezoeken en de bijbehorende klokkentoren, voor een nog beter uitzicht. Bij de oude vuurtoren van Piran kun je nog een mooie foto schieten. Wil je eten in Piran, ga dan zeker naar Cantina Klet, waar je de meest verse vis bij een afhaalluikje besteld.
Leuke activiteit: ga met een local opstap en proef de lekkernijen van deze regio. Je zult met deze wandeltour de stad Piran op een andere manier ontdekken.
Het kleine maar fijne Izola
Een ander schattig kustplaatsje is Izola. Dit kleine vissersplaatsje is heerlijk om even doorheen te slenteren en eventueel even af te koelen in het water. Het heeft niet al te veel bezienswaardigheden, maar ook hier heb je weer prachtige kleurrijke gebouwen. Ga vooral even langs Bifeprikralju voor het schattigste terras van deze roadtrip en neem hier een verkoelend drankje.
Het bruizende Koper
Koper is de grote vissersplaats van dit gebied. Het heeft een grote haven die Slovenië moet voorzien van alle goederen. In Koper zijn een paar leuke gebouwen te vinden, zoals de Bell Tower die je kunt bewonderen of beklimmen op het Tito Plein. Vanaf deze 54 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Tegenover deze klokkentoren vind je ook het Praetorian Paleis. Een Venetiaans gebouw dat een rijke historie heeft. Ook is de Da Ponte Fontein een stop waard. De fontein staat er al sinds 1666 en diende als belangrijke ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, waar vers drinkwater gehaald werd. Tegenover de fontein ligt de oude stadsmuur uit 1516. Je kunt hier ook slenteren door de winkelstraat en je dag afsluiten met een heerlijk drankje op het plein Carpacciov trg of lekker wandelen door het moderne Centralni Mestni Park.
Triëst (in Italië) met verrukkelijk ijs
Even een uitstapje van onze reisroute door Kroatië en Slovenië. We glippen voor een dagje Italië binnen. Eenmaal aan de kust van Slovenië, dan kun je ook even een middag/avond langs deze stad. Hier kom je vooral voor het eten en drinken, zoals de beste gelato van de stad bij Gelateria Zompolli. Triëst wordt ook de koffiehoofdstad van Italië genoemd, omdat hier Illy koffie vandaan komt. Ook deze stad heeft Venetiaanse invloeden die vooral te zien zijn aan het kanaal dat door de stad loopt (Canal Grande). Ook Castello di San Giusto kun je bezoeken, waar je een prachtig uitzicht hebt.
Nagenieten van de dag (eventueel met zonsondergang) moet je doen bij de Kiosk die tegenover de kathedraal di San Giusto bij Barakin San Giusto. Haal een drankje en ga ergens zitten tussen de locals. Deze Italiaanse avond kun je het beste afsluiten bij het heerlijke Italiaanse restaurant L’antiquario, dat bij een gezellig pleintje ligt.
Ben je in Triëst? Dan kun je er ook voor kiezen om een kusttour te maken langs de kust van Istrië. Deze tour begint in Triëst en je zult o.a. Piran bezoeken.
De zoutpannen
Een van de bekendste activiteiten in deze omgeving, zijn de zoutpannen van Piran. Hier wordt nog met de hand zout gewonnen. Tegenwoordig wordt zoutwinning vooral met machines gedaan. Bij de zoutpannen van Piran leer je hoe er op traditionele wijze zout gewonnen wordt. Er zijn twee ingangen. Een ingang ligt dichtbij het stadje Piran. Dit is de exacte locatie voor parkeren en entree. Bij deze ingang moet je een entree betalen dat ongeveer €7,- bedraagt. Hier kun je langs de zoutpannen lopen waar mensen nog zout aan het winnen zijn. Ook is hier een klein centrum waar je informatie krijgt over het inwinnen van zout en een restaurant. Tot slot ligt bij deze ingang ook nog de bekende spa Lepa Vida. Waar je voor ongeveer €20,- een paar uur heerlijk kunt vertoeven. Let op: dit moet je wel vroeg boeken.
De tweede ingang ligt vlak voor de grens van Kroatië. Normaalgesproken krijg je geen controle, maar neem toch voor de zekerheid je paspoort mee. Er zijn hier twee controleposten, eentje van Slovenië en eentje van Kroatië. Precies daartussen ligt de ingang 2 van de zoutpannen. Je moet alleen maar langs de controlepost van Slovenië en dan voor de controlepost van Kroatië een landweg inslaan. Hier vind je meer zoutpannen die niet gebruikt worden en waar je veel verschillende soorten vogels kunt spotten. Ook is er een museum. Omdat de weg lang is tot aan het museum, kun je een fiets gebruiken die daar staat. Het ticket dat je koopt is voor beide ingangen te gebruiken.
Stop 2: Rovinj en tal van andere karakteristieke dorpjes in Istrië (3 nachten)
Deze reisroute verlaat voor even Slovenië en gaat naar het prachtige Kroatië. Helemaal in het noord-westen van Kroatië ligt de regio Istrië. Rovinj is daarvan misschien wel het leukste en bekendste dorpje. De oude stad met al haar smalle steegje brengt je terug naar de tijd van de middeleeuwen. Er ligt een gezellige boulevard, mooie haven en heeft een paar indrukwekkende gebouwen en uitzichten. Rovinj ligt vol met leuke restaurants en bars, waar je in de avond met een drankje over zee kijkt. Vanuit Rovinj is het ook aan te raden om een aantal leuke plekjes in deze regio te bezoeken, zoals het leuke dorpje Porec, zeer oude stadje Pula of de kleinere plekjes, zoals Vrsar of Bale. Wil je een sfeervolle avond om niet te vergeten. Noteer dan nu al het restaurant Kamene Price in Bale in je notities.
Overnachtingstip: dit plekje is ideaal overnachten voor wanneer je met de auto gaat. het ligt net buiten het centrum en het is helemaal nieuw. De kamers zijn erg modern ingericht en zijn van alles voorzien. Een topplek om te overnachten.
Stop 3: Het sfeervolle Sibenik met watervallen bij Krka (3 nachten)
Dit was misschien wel een van de leukste plekjes die we bezocht hebben. Sibenik is helemaal niet zo een bekende vakantiebestemming, maar eentje die echt wel op je lijstje moet staan. Naast dat Sibenik een prachtig oud centrum heeft, hebben ze ook een heerlijk stadstrand waar je lekker kunt afkoelen. Naast alle hippe barretjes en leuke restaurants, heeft Sibenik ook een prachtig gebied om te wandelen.
Krka Nationaal Park (Skradinski Buk)
Sibenik is vooral bekend omdat het nog geen 30 minuten van Krka Nationaal Park ligt. Krka Nationaal park is een waanzinnig mooi park met verschillende watervallen. De grootste en bekendste van het park is de Skradinski Buk, waar het ook heel druk kan worden. Wij waren er direct bij opening om 08:00 uur en het was nog heerlijk rustig. Kom je vanuit Split? Dan kun je ook een leuke tour boeken. Er zijn twee ingangen, maar de Lezovac ingang brengt je het snelst bij de Skradinski Buk waterval. De andere ingang is bij Skradin, waar je met de boot naar de waterval gebracht wordt.
Op ongeveer een half uurtje rijden van Skradinski Buk ligt een leuk klein uitzichtpunt genaamd Viewpoint Visovac Monastery. Een leuk plekje om te lunchen. Nog eens een stukje verder rijden kom je uit bij Roski Slap. Een kleine waterval, die misschien niet heel bijzonder is, maar waar je wel mag zwemmen en kan lunchen met je voetjes in het water naast een waterval.
Krka Nationaal Park (Manojlovacki Slapovi)
Tot slot ligt er na nog een half uurtje rijden onze favoriete waterval genaamd Manojlovacki Slapovi. Er is hier een prachtig uitzichtpunt over de indrukwekkende waterval. Nog mooier is om de waterval van dichtbij te bewonderen. Na een kleine 20 minuten dalen, kom je uit aan de bovenkant van de waterval, dat eigenlijk niet zo spectaculair is. Aan de rechterkant is een pad met een bord verboden te wandelen waar je dus “niet” verder mag lopen. Links is een kleine rotspartij, waar je doorheen kunt lopen en je een sprookjesachtige waterval tegenkomt. Dit is een kleine voorbereiding voor de volgende krachtige waterval Manojlovacki Slapovi.
Wanneer je het pad naar onderloopt waar het bord ‘verboden voor voetganger’ staat en door het raampje klimt van het oude huis, zul je ongeveer 5 minuten afdalen totdat je bij een waterval uitkomt. Let op: dit pad is steil en je moet hier echt klimmen en klauteren, maar het is zeker goed te doen. Uiteindelijk kom je uit naast de waterval, loop dan nog even een stukje door wat struiken en je komt bij deze spectaculaire waterval uit.
Entree is €40,- voor het hele park. Ben je student of heb je nog een studentenpas, neem deze dan mee. Entree voor studenten is €15,-
Overnachtingstip: Sibenik heeft heel wat fijne plekjes om te overnachten. Eentje die direct bij het centrum ligt en waar je ook nog een parkeerplaats hebt is Little Oasis.
Zonsondergang bekijken en Boardwalk
Een van de mooiste zonsondergangen in alle reizen die ik gemaakt heb, is misschien wel hier. Een bijzonder plekje waar wij, in het hoogseizoen, helemaal alleen naar de zonsondergang. Parkeren kun je hier en dan is het nog een kwartier lopen, let op, het laatste stuk rijd je over een onverhard pad. Het stuk dat je loopt naar het uitzichtpunt is onderdeel van een coastal walk. Dit is misschien wel een van de mooiste wandelingen aan de Adriatische Kust. De route is ongeveer 4,5 kilometer lang en je moet heen en terug lopen. Dit houdt in dat je ongeveer 2-3 uur onderweg bent en in totaal 9 kilometer wandelt. In de avond is hier geen verlichting, ga jij de zonsondergang bekijken bij het lookout point, loop dan weer terug na zonsondergang.
Loop je het wandelpad verder dan zul je uiteindelijk uitkomen bij een Board Walk. Wil je niet het hele pad bewandelen, dan kun je vanuit Sibenik ook naar dit plekje rijden en vanuit hier over de boardwalk lopen naar een fort. De boardwalk is (nog) niet heel bekend, maar wordt wel als een echte Instagram plek gezien. Ga hier vooral naartoe bij zonsondergang. Wellicht kun je van te voren nog even afkoelen bij de leuke rustige strandjes die hier te vinden zijn.
Stop 4: Het eilandleven van Brac (3 nachten)
Na een actieve stop bij Sibenik is het tijd om even bij te komen en lekker te genieten van het weer. Als je ergens wil relaxen bij deze reisroute door Kroatië en Slovenië, dan is het wel hier bij Brac. Wanneer je de boot vanuit Split naar Brac (€40,- retour met auto) genomen hebt, zul je naar verschillende stadjes kunnen. Het meest bekende en leuke stadje is toch wel Bol. Na ongeveer 40 minuten rijden door het ruige landschap, kom je uit bij het bruisende Bol. Bol is vooral bekend vanwege een van de mooiste stranden in Europa: Zlatni Rat. Het dorpje heeft heel wat leuke restaurants en een mooie haven. Ook zijn er nog andere leuke strandjes op het eiland waar je kunt vertoeven.
Wil je de zonsondergang op een leuke manier beleven in Brac? Dat kan met een drie uur durende kajaktour.
Stop 5: Tussen de oude stadsmuren van Trogir en Split (3 nachten)
Brac was het meeste zuidelijke plekje van onze route. Langzaamaan gaan we weer richting het noorden met een stop in Trogir. Wij kiezen er bewust voor om niet te overnachten in het drukke Split. Trogir is toch het iets minder drukkere plekje. Zowel Trogir en Split zijn prachtige steden, waar je veel oudheid terugvindt. De oude centra van de steden geven je het gevoel dat je terug gaat in de tijd. Het is hier vooral slenteren en je ogen uitkijken met alle mooie gebouwen en pleinen die hier te vinden zijn. Trogir en Split liggen ongeveer 30 minuten van elkaar af. Onze voorkeur gaat daardoor naar slapen in Trogir en Split een dagje bezoeken. Trogir heeft ook nog een aantal heerlijke stranden een een immens grote haven, waar veel toeristen met boten op vakantie vertrekken.
Overnachtingstip: een ideale plek om te overnachten met auto is bij House of Silence. Het ligt op 20 minuten lopen van het centrum van Trogir en 5 minuten van het strand. Supermarkt ligt er praktisch naast.
Stop 6: Een waterspektakel bij Plitvice Nationaal Park (1 nacht)
We gaan vaarwel zeggen tegen de Adriatische Kust en vertrekken naar het prachtige binnenland van Kroatië, waar het ook meestal een stukje koeler is. Onderweg naar het bijzonder mooie Plitvice Nationaal Park is het aan te raden om even te stoppen bij de Zrmanje Canyon, waar je een mooie plaatje kunt schieten.
Plitvice Nationaal Park is misschien wel het mooiste stukje natuur van heel Kroatië en dit zie je ook aan de toeristen. Je moet een tijdslot boeken van een uur om binnen te komen. Kom je eerder of later, dan heb je dus pech. Wij kozen ervoor om bij opening om 07:00 uur het park in te gaan. Er zijn dan weinig toeristen en de natuur ontwaakt met prachtige kleuren. Je loopt langs een tal van meren en prachtige watervallen. Ik stond echt versteld van dit prachtige park. Natuurliefhebbers kunnen hier niet genoeg van krijgen. Het ticket (kun je o.a. hier kopen) kost voor volwassenen €40,- en studenten €25,-, hierin zit de entree, een kleine bootvaart over een meer en een treintje dat je terugbrengt naar je startlocatie.
Nog een tip: slaap in de buurt van het park, zodat je vroeg in het park bent. Op dit leuke park kun je heel goed overnachten op circa 20 minuten van het park. Onderweg kom je nog langs een bakkertje die al voor 07.00 uur open is.
Stop 7: Ontdek de natuur van Slovenië en Ljubljana (3 nachten)
Wanneer je Plitvice Nationaal Park bezocht hebt, kun je deze reisroute vervolgen naar Slovenië en zul je Kroatië achter je laten. Een leuke stop onderweg is bij het elfendorpje Rastoke. Een dorpje dat gebouwd is tussen watervallen en de rivier. Het water stroomt hier letterlijk langs, door of onder huizen door. Leuk voor een klein uurtje of een kleine lunch.
In Slovenië kun je op verschillende plaatsen overnachten. Wij kozen ervoor om een half uurtje boven Ljubljana te overnachten, omdat dit mooi tussen de hoofdstad en natuur in ligt. Wanneer je hier bent, kun je een aantal kanten op.
Natuur in Slovenië
Leuke activiteiten in de natuur zijn het meer van Bled en het meer van Bohinj. Bij het meer van Bled kun je leuk kanoën naar het kleine eilandje met het klooster in het midden van het meer. Ook kun je hier heerlijk zwemmen, fietsen of wandelen. Een wandeling naar het uitzichtpunt Mala Osojnica Viewpoint is echt aan te raden voor een fenomenaal uitzicht. Je kunt hier ook doorlopen naar nog een uitzichtpunt dat zeker de moeite waard is bij gunstig weer. Ook kun je de Vintgarkloof bezoeken, maar hiervoor moet je vooraf tickets boeken, dit kan ook met deze leuke fietstour vanuit Bled. Wil je echt de ruige natuur bezoeken? Dan moet je doorrijden naar Triglav Nationaal Park. Hier kun je door de ruige bergen wandelen, mountainbiken, kajakken over de mooiste rivier van Slovenië of raften.
Ljubljana
Last but not least. Deze hoofdstad is anders dan andere hoofdsteden. Slovenië heeft maar iets meer dan 2 miljoen inwoners. Dit zorgt ervoor dat de stad aanvoelt als een dorp. De rivier Ljubljanica stroomt midden door de stad en er zijn tal van leuke hippe barretjes en restaurants te vinden. Het heeft een prachtig stadspark en het is heerlijk om te slenteren door de stad met leuke winkeltjes en markten. Een bekende trekpleister is de Drievoudige brug Tromostovje. Je kunt ook klimmen naar de Ljublkanki Grad voor een prachtig uitzicht. Andere bekende plekken zijn het roze Fransicanenklooster en de Drakenbrug. Sluit je dag af met een heerlijke diner bij het gezellige Pop’s Pizza. Het toetje moet je echt halen bij Cacao voor de lekkerste gelato en gebakjes van de stad. Wil je een leuke activiteit ondernemen? Denk dan eens na over deze leuke wandeltour met lokale gids.
Overnachtingstip: aan het einde van de reis mag het dan wel eens wat luxer. Overnachten in Elegans Hotel Brdo is dan een aanrader. Je hebt hier heerlijke kamers, een top ontbijt en je mag gebruik maken van de uitgebreide wellness. Ga je rond juli of augustus, dan kom je wellicht nog het voetbalteam van Shaktar tegen die in dit hotel overnachten voor het trainingskamp.
Opties toevoegen aan deze reisroute door Kroatië en Slovenië?
Heb jij nog een aantal dagen over op je planning? Dan is het altijd leuk om nog een aantal opties toe te voegen aan je vakantie. Hieronder zijn nog een aantal leuke stops die je kunt toevoegen aan deze veelzijdige roodtrip door Kroatië en Slovenië.
Dubrovnik
Op ongeveer drie uur rijden van Split, ligt het bekende en drukbezochte stadje Dubrovnik. Deze stad is de laatste jaren enorm gestegen in populariteit en dat komt grotendeels door de serie Game of Thrones. Veel beelden uit deze serie zijn afkomstig uit Dubrovnik. Het is de meest zuidelijke stad van Kroatië. Bedenk wel dat je zes tot acht uur extra reistijd hebt op je route als je deze stad wilt bezoeken.
Eilandentour
Kroatië heeft ontzettend veel eilanden. Wij hebben gekozen voor het grootste eiland Brac. Dit hebben wij gedaan omdat de reistijd relatief kort was ten opzichte van andere eilanden. Naast Brac zijn er nog tal van gezellige en leuke eilanden die een bezoekje waard zijn. Zo kun je de eilanden Hvar en Vis bezoeken vanuit Split. Elke eiland heeft zijn eigen charmes.
Zagreb
Zagreb ligt vrij ver van de kust. Ga jij Ljubljana bezoeken nadat je Plitvice bezocht hebt? Dan kom je waarschijnlijk langs de hoofdstad van Kroatië. Zagreb heeft, net zoals vele andere steden in Kroatië, een karakteristieke uitstraling. Deze stad heeft een mix van oudheid, Balkancultuur en moderne elementen. De stad is verdeeld in twee lagen. Donji Grad, de onderkant van de stad en Gornji Grad, de bovenkant van de stad. Zagreb staat vol prachtige gebouwen en is dan ook een echte aanrader. In de zomer kan het hier wel ontzettend warm worden.
Eventuele tussenstops op de heen- en terugweg naar Kroatië
Deze reisroute is een lange zit richting door Slovenië en Kroatië. Ik ben dan ook een voorstander van tussenstops. Niet alleen omdat je dan goed uitrust, maar ook omdat je dan nog een leuke plek kunt bezoeken. De volgende stops heb ik genomen:
Nederland -> Slovenië: München
Even een stedentrip toevoegen aan je roadtrip kan zomaar met München. Deze stad heeft prachtige gebouwen, hippe restaurants en gezellige barretjes. het ligt op ongeveer 8 tot 9 uurtjes rijden van Nederland en brengt je al een stuk omweg naar Slovenië.
Slovenië -> Nederland: Rothenburg ob der Tauber
Alsof we nog niet genoeg schattige karakteristieke steden gezien hebben? Daar komt Rothenburg ob der Tauber nog even om de hoek kijken. Het is een van de mooiste stadjes van Duitsland met een uitstraling alsof je terug in de tijd gaat. Naast alle prachtige gebouwen hebben ze en stadsmuur waar je overheen kunt lopen en draait hier veel om kerst. Zo is er een kerstmuseum en zijn er meerdere kerstwinkels te vinden. Een absolute aanrader!
Overnachtingstip: bij Am Hofbrunnen slaap je op het centrale plein van Rothenburg ob der Tauber in een klein knus appartementje. Dit maakt je ervaring nog specialer.
Beste reistijd
Eigenlijk kun je deze reisroute door Kroatië en Slovenië het hele jaar maken. Wel kan er in de winter sneeuw vallen, maar dat geeft ook weer een uniek plaatje. De drukste periodes zijn toch wel juli en augustus, maar dan kan het hier heel warm worden. Ook zijn deze twee landen in trek rond de maanden juni en september, wat qua temperatuur ook het meest gunstig is.