Koala at Magnatic Island

Dieren spotten in Australië, hier vind je ze!

Australië heeft heel wat te bieden als het gaat om dieren. Het grote continent telt wel 600.000 tot 700.000 dieren, insecten, etc. Niet elk dier wil je tegenkomen in Australië. Zo heb ik de dodelijkste spin van de wereld gespot: de Sydney Funnelweb Spider. Andere dieren zijn hartstikke schattig en wil je juist wel spotten en hiervoor reis je dan ook naar Australië. Dieren zoals een kangoeroe, koala, echidna, pinguïn en misschien wel een vogelbekdier, zijn dieren waarvoor je naar Australië reist. Zelf heb ik enorm veel dieren in Australië gezien en wil ik jou meenemen naar de plekjes waar jij ook een grote kans hebt om deze typisch Australische dieren te spotten. 

Koala’s spotten

Samen met de kangoeroe toch wel het bekendste dier van Australië. Iedereen wil dit dier wel ontmoeten. Er zijn tal van mogelijkheden en je kunt het dier zelfs knuffelen in dierentuinen of een sanctuary. Wil jij ze in hun eigen veilige omgeving zien, dan zijn er een aantal plaatsen in Australië waar je vrijwel altijd ervan verzekerd bent dat je ze gaat zien.

Een plaats die niet alleen een zekerheid is om koala’s te ontmoeten, maar ook fantastische stranden en natuur heeft, is Magnetic Island. Magnetic Island ligt dicht bij het plaatsje Townsville en is gemakkelijk met de Ferry te bereiken. Het eiland is groot en je kunt er ook overnachten. De Forts Walk bij Horseshoe Bay is een bekende plaats om koala’s te spotten. Naast koala’s spotten is het ook een mooi gebied en heeft het een aantal forts die je bezichtigen kunt. Ook Wallaby Way in Horseshoe Bay is een bekende plaats om deze dieren te spotten. Kijk op de site van Magnetic Island voor meer info. Wil je met koala’s knuffelen? Bezoek dan eens in Brisbane het Lone Pine Koala Sanctuary.

Koalabeer

Ontdek de vele soorten Kangoeroes

Skippie is toch wel het kenmerk van Australië. Het Australische rugbyteam heeft de bijnaam ‘Wallabies’ en het Australische voetbalelftal wordt ook wel de ‘Socceroos’ genoemd. In Australië staat heel veel in het teken van dit dier. Er zijn wel meer dan 50 soorten kangoeroes en het is ook vrijwel onmogelijk om dit dier niet in het wild te spotten. Langs de Bruce Highway vind je veel van deze dieren. Er zijn nog een aantal plaatsen waar je wallaby’s en kangoeroes kunt spotten.

In Melbourne zijn tal van plekken om de dieren te spotten, namelijk: Gresswell Forest, Plenty Gorge, Westerfolds Park, Lysterfield Park en nog veel meer. Ook in Sydney bij de Australian Botanic Gardens, Jenolan Caves, Crown Plaza Golf Course en nog veel andere plaatsen zijn deze dieren te bezichtigen. Wil jij Rock Wallabies zien, ga dan naar Armand Way op Magnetic Island. Dan is er nog de Tree-Kangaroo, deze is te spotten in het noorden van Queensland bij het regenwoud. Wil jij een gave ervaring met kangoeroes, ga dan langs bij het plaatsje Agnes Waters en overnacht met je campervan of tent tussen de kangoeroes.

Op zoek naar het zeldzame vogelbekdier 

Een van de lastigste dieren uit Australië om te spotten is het vogelbekdier. Het is lastig maar zeker niet onmogelijk. Het enige zoogdier met een snavel gebruikt elektriciteit, die het dier opwekt in de snavel, om voedsel te zoeken. Er zijn een paar plaatsen waar je dit bijzondere dier kunt spotten. In Victoria is dit beestje te zien bij Lake Elizabeth in Great Otway National Park.

In New South Wales is het beestje het beste te spotten in de buurt van Blue Mountains National Park, namelijk bij Blue Lake in de buurt van de Jenolan Caves. Zelf heb ik het beestje gespot in Queensland, helemaal in het noorden, op ongeveer een uur rijden van Cairns. Dit was bij het plaatsje Yungaburra, waar een lookout gemaakt is om de dieren te spotten. Deze heet het Yungaburra Platypus Viewing Platform. De dieren zijn erg schuw, dus wees erg stil en heel geduldig. De beste kans om de dieren te spotten is bij zonsopkomst of zonsondergang. 

Vogelbekdier

Waar vind je de Echidna?

De Echidna, of in het Nederlands de Mierenegel, is een bijzonder dier dat familie is van het hierboven beschreven vogelbekdier. Het schattige dier dat veel van een egel weg heeft, is op veel plaatsen in Australië te spotten. Zelf heb ik het dier op Magnetic Island gespot, een eiland vlak aan de kust bij Townsville. Op heel veel andere eilanden, zoals Kangaroo Island, Tasmania en King Island zijn de dieren ook te spotten. Wie weet kom jij het dier wel ergens anders tegen. 

Dieren spotten in Australië: Echidna

Ontmoet de knuffelbeer Wombat

De wombat is samen met de Koala misschien wel het schattigste diertje uit dit lijstje. Het buideldier ziet eruit als een knuffelbeer en is ook op veel plaatsen in het wild te bewonderen. De beste kans heb je wellicht bij Wilsons Promontory National Park, drie uur rijden van Melbourne. Hier zijn veel campingplaatsen om de wombats bij zonsondergang te spotten. Ook bij plaatsen zoals Kangaroo Valley, Tower Hill, Ronny Creek Kosciuszko National Park is het mogelijk om de dieren te spotten. Verder kun je de dieren bewonderen in Healesville Sanctuary en Australia Zoo, maar dan niet in het wild. Hier krijg je wel veel informatie over het beestje.

Dieren spotten in Australië: Wombat

De Australische hond dingo

Last but not least het gevaarlijkste dier uit dit rijtje. De dingo is een verwilderde hond die alleen in Australië leeft. Onder andere in de woestijn van Australië is dit dier te spotten. Omdat de woestijn van Australië zo groot is, heb ik een andere aanrader voor jou. Ga naar Fraser Island en je hebt een enorm grote kans dat je dit beest tegenkomt. Op Fraser Island leven een paar honderd van deze dieren. Dit eiland is makkelijk te bereiken vanaf Hervey Bay. Een tour met een bus of zelf rijden in een 4×4 is een fantastische ervaring. Fraser Island is niet alleen bijzonder vanwege de dingo, maar heeft veel meer dan dat te bieden. Een paar dagen vertoeven op dit Eiland is geen straf. Wees wel voorzichtig, de dingo kan erg gevaarlijk zijn voor mensen. 

Dieren spotten in Australië: Dingo op Fraser Island

Kijktip: zelf heb ik een reisvideo gemaakt, waar je veel dieren voorbij komen. In deze korte reisvideo, zie je al mijn hoogtepunten van mijn reis door Australië.