Reisroute_botswana_tips

Reisroute Botswana: in 16 dagen langs de absolute hoogtepunten

Een land waar de big five los rondloopt, waar je de grootste binnenlandse delta ter wereld vindt en enorme woestijnen en zoutvlaktes tegenkomt, zou eigenlijk bij iedereen op de bucketlist moeten staan. In deze blog neem ik je via een reisroute van 16 dagen door Botswana mee langs de highlights van dit geweldige Afrikaanse land. Op die manier zie je onder andere de Okavango Delta, Chobe National Park en de zoutpannen. Kun je je langer vermaken in Botswana? Zeker! Je visum is 90 dagen geldig. En dan er zijn genoeg avonturen te beleven.

Het startpunt van jouw reisroute door Botswana

Natuurlijk is het startpunt afhankelijk van waar je het land binnenkomt. Je route is eenvoudig aan te passen of ergens anders op te pakken. Het is immers vooral een logische volgorde van plekken die je gezien bost hebben in Botswana. Omdat veel mensen Namibië en Botswana in een reis combineren ben ik er in deze blog vanuit gegaan dat je startpunt op de grens van Buitepos ligt. Vlieg je naar Maun bijvoorbeeld via Johannesburg of Windhoek dan kun je de eerste dag overslaan.

Overnachtingstip-voorbereiding-Botswana-Kalahari-hotel

De reisroute door Botswana

Ghanzi (dag 1)

Na de grensovergang bij Buitepos is het nog zo’n tweeënhalf uur rijden naar Ghanzi. Dit kleine stadje heeft een paar fijne plekken om te overnachten zoals het Kalahari Arms Hotel waar wij sliepen. Ook vind je hier een aantal supermarkten en tankstations om je voorraad in te slaan. Zin in een heerlijk fijn plekje om even te lunchen, avond te eten of een ijskoffie te drinken, ga dan naar Hollandia Trading.
De route naar Ghanzi laat je overigens alvast wennen aan het landschap en de rechte wegen. Je vindt op je weg van de grens naar Ghanzi slechts één afslag.

Kalahari Game Reserve (dag 2-4)

Het één na grootste wildreservaat ter wereld, de Kalahari Game Reserve is meer dan zeker een bezoek waard tijdens jouw reis door Botswana. Het is onderdeel van de 10x zo grote Kalahari woestijn die ook delen van Namibië en Zuid-Afrika omvat. Verwacht hier andere dieren dan in de nattere Noordelijke parken. Veel voorkomend wild zijn hyena’s, jakhals en gnoes maar ook springbokken en gemsbokken kun je hier vinden.

De enorme weidsheid van de Kalahari maakt het ook een perfecte plek voor bush kamperen en ’s nachts sterren te spotten. Let erop dat je echt niemandsland ingaat zonder verharde wegen, het lastig navigeren is en er haast tot geen bereik in het park is. Op pad gaan met een ervaren ranger is dan ook enorm aan te raden. Zeker in het regenseizoen als de rivieren volstromen. Groot voordeel van het regenseizoen is dat de kans op het spotten van dieren vele malen groter is en ook worden dan de meeste jongen geboren.

Ga je naar Botswana? Wat ontzettend leuk! Lees voor je in het vliegtuig stapt deze blog met handige tips ter voorbereiding voor Botswana.

Okavango Delta vanuit Maun (dag 5-8)

Maun is de perfecte uitvalsbasis voor de derde plek van deze reisroute door Botswana, de Okavango Delta. In Maun kun je een Scenic Flight boeken bij een van de kantoortjes naast het vliegveld. Na wat speurwerk en vergelijken kozen wij tijdens onze reis voor Mack-air. En dit is zeer goed bevallen.  Liever met een helikopter over de grootste binnenlandse delta ter wereld vliegen kan natuurlijk ook. In deze blog over de Okavango Delta lees je meer handige tips voor dit unieke gebied.

Een andere manier om de Okavango Delta te ontdekken is vanaf het water in een traditionele kano, de Mokoro. Dichtbij de wilde dieren komen is heel bijzonder. Je kan dit zelfs combineren met een bushwalk om nog wat beleving aan je dag toe te voegen. Je kan ter plekke een tour boeken maar ook online via getyourguide.com of via de bouwstenen van Riksja.

Overnachtigstip: Iets verder uit het centrum van Maun maar een hele fijne accommodatie vind je bij Signature Boutique Guesthouse.

Naast alle bucketlist activiteiten die je hier kan ondernemen is Maun ook een leuke stad om ergens lekker uiteten te gaan of gewoon een koffie te doen. De meeste tentjes, zoals the Duck cafe en Dusty Donkey, vind je rond het vliegveld. Bovendien zijn hier een aantal souvenirs winkels te vinden.

Koffie-the-duck-cafe-maun-botswana-reisroute

Makgadikgadi zoutpannen (dag 9-10)

Om de zoutpannen te bereiken zal je eerst een stuk van zeker twee uur moeten rijden. Een reisdag klinkt zo negatief maar in Botswana is dat zeker geen straf. In dit ritje is de kans dat je wilde dieren langs de weg ziet zeer aanwezig. Wat dacht je van olifanten, struisvogels en giraffen. Wil je nog wat extra doen voordat je Maun verlaat? Breng dan een bezoek aan Elephant havens een opvangcentrum voor olifanten wezen.

De Makgadikgadi zoutpannen zijn een van de grootste ter wereld en veel bijzonderder nog, als je hier in januari/februari of maart/april dan is de kans de je de Zebra migratie meemaakt zeer groot. Daarnaast is dit je kans om duizenden boabab bomen te zien. Ben je met een 4×4 op pad dan is dit ook een prachtige plek om te slapen onder de sterrenhemel.

Overnachtigstip: liever iets meer luxe dan wildkamperen, slaap dan in Planet Boabab in het kleine dorpje Gweta.

Nata Bird Sanctuary (dag 11)

Wie naar het Afrikaanse continent reist doet dat waarschijnlijk niet hoofdzakelijk voor de vogels. Toch is de Nata Bird Sanctuary zeker de moeite waard om hele bijzondere vogels te spotten. Ga je in het regenseizoen november-maart dan is de kans op enorme aantallen vogels het grootst.

Overnachtigstip Nata: Als slaapplek kan ik zeker Eselbe Backpackers Camp aanraden. Ontmoet andere reizigers en als je geen zin hebt om te komen kun je ook mee eten. Ohw en ze hebben Galogo’s oftewel bushbabies. 🙂

Overnachten in Elephant Sands (dag 12)

Een overnachtingstip als dagactiviteit? Jazeker. Deze aan het waterplas gelegen accommodatie met restaurant is een hoogtepunt op zich. Je kan hier tegen een redelijk normaal tarief kamperen of een hutje huren en de hele dag je ogen uitkijken met olifanten en andere dieren die komen en gaan. Plof neer op het terras van het restaurant en kijk je ogen uit. Deze accommodatie kan dan ook zeker niet ontbreken in jouw Botswana reisroute.

Reisroute Botswana: Elephant Highway rijden (dag 13)

Vandaag stap je in de auto voor misschien wel de meest bijzondere autoweg ter wereld, de Elephant Highway. Deze weg loopt van Nata richting de Zambiaanse grens bij Kasane. Houd je ogen open want olifanten en andere grote zoogdieren spotten is hier goed te doen. Onderweg krijg je ook regelmatig de waarschuwing dat je voorzichtig moet zijn met buiten zijn i.v.m. de wilde dieren. Toch kan een foto met het wegbord, pas op voor olifanten niet ontbreken.

Chobe Nationaal Park (dag 14-16)

Als laatste in het rijtje van deze reisroute staat Chobe National Park. Wie op Safari wil? Dit is een van de goedkoopste en beste plekken om dat te doen. Het leuke aan Chobe National Park is dat je zowel game drives als river cruises kan combineren. Het park heeft vier verschillende ecosystemen wat het zeer divers maakt en het heeft ook nog eens een van de grootste dichtheid van wilde dieren van Afrika.

Geen zin in om je hele reis zelf uit te stippelen. Djoser en Sawadee bieden gave rondreizen aan en ook afrikareisopmaat.nl kan je helpen jouw droomreis te boeken.

Wat niet in deze reisroute Botswana staat

Om deze reisroute door Botswana behapbaar te laten blijven heb ik me beperkt tot mijn absolute tips. Heb je langer dan twee weken? Voel je dan vooral vrij een aantal van onderstaande plekken mee te nemen.

De hoofdstad Gabarone

Een hoofdstad van een land is altijd iets bijzonders en ook in Botswana is dat het geval. Zeker omdat dit land niet echt veel grote steden kent. En zelfs dat is relatief aangezien het een stuk kleiner is dan Utrecht. Als je op Gabarone vliegt of vanuit Zuid-Afrika het land binnenkomt dan zou ik een bezoek aan deze stad zeker aanraden.

Een aantal prachtige accommodaties

Een groot aantal gave accommodaties staat niet in deze reisroute door Botswana. Heb je meer tijd en soms ook geld om extra herinneringen toe te voegen aan jouw Botswana ervaring dan kan ik zeker aanraden om bijvoorbeeld in de Okavango Delta te overnachten en je erheen te laten vliegen of een luxe overnachting in een wildpark.

Andere wildparken

Naast de Okavango Delta, Kalahari woestijn en Chobe National Park zijn er nog veel meer wildparken die het bezoeken waard zijn. Rijd je bovengenoemde reisroute door Botswana dan zijn er nog tientallen opties voor het spotten van wilde dieren. Heb je een Four wheel Drive dan kun je bovendien zelf rijden door Chobe National Park en er extra lang verblijven.

Victoria Falls & wandelsafari

Ben je in Kazangula sla dan ook zeker ook de Victoria Falls niet over. Deze liggen welliswaar in Zambia en Zimbabwe maar binnen dag zijn die prima te bereiken. Nog langer de tijd ga dan ook op een wandelsafari op zoek naar de neushoorn in Mosi-oa-Tunya Nationaal Park.

Reisroute Botswana: Hoe je rondreis te volbrengen

Om deze reisroute door Botswana te kunnen volgen zou ik aanraden een 4×4 met daktent te huren, bijvoorbeeld via sunnycars.com Dit geeft je veruit de meeste mogelijkheden en de optie om onder een verlaten sterrenhemel te slapen, door wildparken te rijden en de zoutpannen te bezoeken.