Top down shot ijsland van auto op onverharde weg

De ultieme rondreis door IJsland

Heb jij altijd “The lands of Ice and Fire” uit de serie Game of Thrones willen bezoeken en ben je opzoek naar de ultieme rondreis door IJsland? Dan nemen we jou mee in dit blog op een geweldige reis van gletsjers, vulkanen, watervallen en het wildlife dat IJsland te bieden heeft.

In dit eerste deel van deze post laten we de meest bekende bezienswaardigheden van het land zien en reis je zuidkust af en terug.

In deze blog volgen we de zuidkust langs Golden Circle en de prachtige watervallen van het land. Vervolgens maken we ons op weg naar de Diamond Circle in het noorden via de oostfjorden en bezoeken we het schiereiland Snæfellsnes in het westen. Een echte aanradar om in aanraking te komen met de flora, fauna en cultuur van dit prachtige land.

Rondreis door IJsland

Op de afbeelding hierboven zie je de route en vele locaties die we gaan bezichtigen. Het licht oranje deel gaan we in het eerste deel van het blog bekijken. Dit deel is een van de meeste bezochte gebieden van IJsland. De route is namelijk in relatief korte tijd te bezichtigen. Veel Europeanen en Amerikanen zullen dit deel van IJsland bezichtigen op een doorreis naar een ander continent. Veel vluchten tussen Europa en Amerika maken namelijk een tussenstop in Reykjavik. Als je ervoor kiest om een rondreis door IJsland te maken dan ga je de hele route tegen de klok in volgen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de route met de klok mee te volgen.

Dag 1: De start van onze ultieme rondreis door IJsland

Aankomst op Keflavik Airport

Reykjavik

Op de eerste dag van deze rondreis door IJsland gaan we de auto ophalen en vertrekken we vanuit het vliegveld naar Reykjavik. Eenmaal aangekomen in Reykjavik kun je de auto parkeren in een van de vele smalle straatjes. Als je even zoekt op Google Maps of even rond rijdt dan vind je genoeg plekken waar je gratis kunt parkeren. Aangezien Reykjavik een kleine stad is, kun je alles te voet bezoeken. Zeker na een aantal uur zitten in het vliegtuig. Een van de must sees die je in Reykjavik gezien moet hebben is natuurlijk Hallgrímskirkja, die je gratis kunt bezichtigen. Daarnaast is het leuk om door het centrum te lopen waar je tal van barretjes en restaurantjes vindt. Je zult hier vooral een eerste indruk krijgen van het leven op IJsland en de stijl van huizen waar de IJslanders in wonen.

Tip: Boek een verblijf vlak buiten de stad, zo kun je ervoor zorgen dat je in de ochtend niet eerst door de drukte hoeft te rijden.

Dag 2: Rondreis over de golden circle

Þingvellir (Thingvellir)

Aangekomen bij Thingvellir (Þingvellir) kun je parkeren op een grote parkeerplaats speciaal aangelegd voor het nationaal park. Let er wel even op, dit is een betaalde parkeerplaats waar met camera’s gecontroleerd wordt op basis van je kenteken. Vergeet dus niet een parkeerticket te kopen.

Het nationaal park Thingvellir is een van de weinige nationaal parken die IJsland kent. Het is de plek die de nakomelingen van de stichter van Reykjavik Alding (het parlement van IJsland) hebben opgericht. Dit is een historische plek waar het volk bij elkaar kwam om disputen uit te vechten. Daarnaast staat Thingvellir ook bekend om zijn geologie. Hier raken de twee tektonische platen elkaar, namelijk de Amerikaanse- en de Euraziatische plaat. Je kunt ervoor kiezen om hier een duikexcursie te doen waar je de scheur tussen de platen het beste zult zien. Daarnaast vind je in het nationaal park de Thingvallakirkja, een kleine kerk uit de 18e eeuw. Ook ligt hier de Öxarárfoss, een mooie waterval en de eerste van velen die je deze vakantie zult gaan zien.

Geysir

Vervolgens maken wij ons op weg naar Geysir. Eenmaal aangekomen bij Geysir kun je aan de overkant bij een restaurant gratis parkeren. Zoals je misschien al zult vermoeden betekent het woord ‘Geysir’ geiser in het IJslands. Deze geiser ligt in een zeer actief geothermisch gebied. In dit kleine park zul je meerdere geisers aantreffen, maar de grootste geiser die je zult vinden is de Strokkur die elke 4 tot 8 minuten een eruptie geeft. De Strokkur is 23 meter diep en bereikt een temperatuur van 100 graden Celsius en wel 240 graden onder de grond.

Gullfoss

Gullfoss is misschien wel de meest bezochte waterval van IJsland, en dit zul je wellicht ook al snel zien aan de parkeerplaats. Hier moet je dan eerst eens zoeken naar een parkeerplaats op de grootste parkeerplaats in IJsland. Na het parkeren maak je je op weg richting de waterval en zul je een aantal trappen af moeten richting de waterval. Het is circa 10 minuten lopen tot de Gullfoss waar je tijdens de wandeling een aantal uitkijkpunten zult tegenkomen die uitkijken richting de machtige waterval. De kloof waar je tussendoor loopt is meer dan 70 meter diep en 20 meter breed en wel 2,5 kilometer lang.

Kerið (Kerid)

Vervolgens rijden we door naar Kerid (Kerið) een trechtervormige vulkaan die circa 3000 jaar geleden ingezakt is. In het dal van deze krater vind je groenig water dat vooral bij zonnig weer prachtig uitziet. Om Kerid te bezichtigen betaal je 2 euro per persoon en kun je een rondje lopen over de top van de krater. Kerid betekent ‘vaas’ in het IJslands en is wel 55 meter diep. Vanuit het hoogste punt van deze krater heb je niet alleen een mooi uitzicht over de krater maar krijg je ook een goede indruk van het woeste landschap die je deze reis zult gaan zien.

Reykjadalur

De laatste stop van de Golden Circle is Reykjadalur. Gelegen in de buurt van Selfoss kun je er voor kiezen om eerst een hapje te gaan eten. Het is in de zomer namelijk lang licht en daar het maar 15 minuten rijden is, kun je dit plekje in de avond bezoeken. Vanuit Selfoss maak je je op weg naar het dorpje Hveragerdi, waar je het dorp moet doorkruisen om de weg naar de parkeerplaats te vinden. Vanuit de parkeerplaats ga je starten aan een wandeling van circa 45 minuten, je start eerst met een steile berg waar je op de top een aantal geisers tegen zult komen.

Aangekomen bij de rivier kun je je omkleden achter een van de houten schotten, waarna je na je lange dag tot rust kunt komen in het water van de warme rivier. Hoe verder je de rivier omhoog loopt hoe warmer het water wordt. Zelf vond ik het heel apart dat je in een rivier kunt liggen die opgewarmd wordt door de natuur. Denk er wel aan om goed in de gaten te houden hoe laat het donker wordt, je moet namelijk nog 45 minuten teruglopen naar de parkeerplaats.

Tip: In IJsland gaan de restaurantjes vroeg dicht en hiermee bedoel ik voor Nederlandse standaarden echt vroeg. Na 19.00 is het nog lastig om iets te vinden waar je kunt gaan eten.

Dag 3: Een uitje richting het binnenland van IJsland

Landmannalauger

Landmannalauger is een van de mooiste gebieden die ik gezien heb in IJsland. Vaak wordt landmannalauger overgeslagen omdat men een 4×4 nodig heeft. Je kunt er ook voor kiezen om een tour met een 4×4 bus te nemen vanuit Selfoss. Dit unieke gebied is echt een must see als je naar IJsland gaat.

Landmannalauger is een gebied in het dal in het binnenland van IJsland. Het gebied ligt ten oosten van de bekende vulkaan de Hekla en staat bekend voor zijn kleurrijke rhyoliet bergen. Zoals je wellicht ziet is dit ook het enige gebied dat we gaan bezichtigen op de derde dag van deze trip en dat heeft natuurlijk een reden.

Voordat je gaat starten moet je rekening houden met een aantal zaken:

  1. De auto: Om dit gebied te bezoeken wordt het aangeraden om een 4×4 te rijden. Het laatste gedeelte van deze rit is niet geasfalteerd wat er toe lijd dat de rit zeer hobbelig gaat worden.
  2. Tanken: Er zijn geen tankstations in Landmannalauger, zorg ervoor dat je voldoende benzine in de auto hebt. Het duurt namelijk erg lang voor de hulpdiensten ter plekke zijn.
  3. Het weer: Zoals je misschien al weet kan het weer in IJsland snel omslaan, kijk altijd voor vertrek naar de weersvoorspellingen.
  4. De weg: Wij raden aan om de weg via het noorden te nemen (de F208). Je hoeft hier namelijk niet door rivieren te rijden om Landmannalauger te bezichtigen. Het is de veiligste route om het gebied te bereiken. Controlleer of de wegen open zijn op de site van de lokale autoriteiten.
  5. Neem voldoende eten en drinken mee, je komt na een uur geen winkels of tankstations meer tegen. Je weet immers nooit of je stil komt te staan met je auto.

Start van dag 3

Op dag 3 van deze rondreis door IJsland gaan we vertrekken vanuit Selfoss en ga je beginnen aan een rit van twee en een half uur. Tijdens deze rit ga je een aantal watervallen en oude huisjes tegenkomen en ga je merken dat je elke tien minuten steeds minder van de bewoonde wereld zult zien.

Eenmaal op de F208 aangekomen zul je zien dat de weg steeds hobbeliger en heuvelachtiger wordt. Ikzelf vond dit een gave route om te rijden aangezien je steeds minder van de bewoonde wereld ziet en meer de ruige natuur van IJsland gaat verkennen. Onderweg is het mogelijk dat je nog een ranger tegen komt die je staande houdt. Schrik vooral niet, zij zijn hier alleen maar om je te helpen. Ze geven je tips en je kunt ze vragen stellen over het gebied of de route. Ook houden ze het weer nauwlettend in de gaten en weten ze welke wegen veilig zijn om te over rijden.

Na circa twee en een half uur kom je aan bij de parkeerplaats van Landmannalauger, je kunt er voor kiezen om de rivier te doorkruisen maar wat wij zelf hebben gedaan, net als veel anderen, is voor de rivier parkeren. Je kunt vervolgens via een houten brug de rivier oversteken. Aan de overkant van de rivier vind je het toeristen center en de camping die gebruikt wordt door vele hikers die door het gebied lopen. Hier kun je ervoor kiezen om een kaart te kopen van het gebied dat je gaat bewandelen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een foto te maken met je telefoon. Vanuit de camping kun je verschillende routes lopen door het unieke gebied van Landmannalauger. Geniet van de rust en geef je ogen vooral de kost van het door lava gecreëerd gebied.

Tip: Bij de camping bevindt zich een hete bron waar je na je hike even kunt ontspannen in het warme water.

Dag 4 : Watervallen, watervallen en meer watervallen

Seljalandsfoss & Gljúfrabúi (Gljufrabui)

Op dag 4 van onze rondreis door IJsland gaan we starten aan de route langs de zuidkust die bekend staat voor zijn watervallen. Als eerste gaan we stoppen bij de Seljalandsfoss die direct aan de randweg ligt. De Seljalandsfoss is de bekendste waterval van IJsland mede omdat je er onderdoor kunt lopen. Op minder dan 1km afstand vind je vervolgens de Gljufrabui (Gljúfrabúi) waterval, die vaak gemist wordt door vele toeristen. Deze waterval is zeer speciaal omdat deze verstop ligt tussen twee kliffen. Om bij de waterval te komen moet je over een aantal stapstenen lopen in het water, zorg er dus voor dat je schoenen met grip hebt, het kan namelijk zeer glad zijn.

Skogafoss (Skógafoss) & Kvernufoss

Vanuit de Seljalandsfoss rijden we vervolgens 15km verder via de ringweg 1 naar de Skogafoss. Deze waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. Vanuit onder kun je met de trap de aan de zijkant van de waterval omhoog lopen naar het uitzicht punt. Je krijgt hier een mooie uitkijk over de stranden van IJsland. Daarnaast is het mogelijk om een wandeling te maken langs de ravijnen aan de top. Vanuit de Skogafoss (Skógafoss) kun je te voet richting de Kvernufoss lopen, deze waterval is net als de Gljufrabui minder bekend. Er loopt geen direct pad naar de waterval en je zult door het weiland moeten lopen en over rotsen moeten klimmen. Maar geloof mij, dit is het meer dan waard. Ook hier kun je onder de waterval door lopen en prachtige fotos maken vanuit de achterkant van de Kvernufoss. Wil je meer weten of de meest prachtige watervallen van IJsland lees dan ook onze blog over de 9 watervallen die je niet mag missen op jouw ultieme rondreis door IJsland.

Sólheimajökull & Sólheimasandur vliegtuig wrak

Vanuit Skogar maken wij ons op weg richtig Solheimajokull, dit is de eerste gletsjer die je op dit avontuur tegen gaat komen. Deze gletsjer is een van de drie uitlopers van de gletsjer Mýrdalsjökull. Vanuit de parkeerplaats ga je te voet richting de Solheimajokull die je in circa 30 minuten zult bereiken. Deze gletsjer is minder bekend dan de bekende Jokulsarlon.

Daarentegen kan ik niet zeggen dat ik de gletsjer minder indrukwekkend vond. Het witte ijs dat contrasteert tegen het zwarte zand vond ik prachtig om te zien. Het is mogelijk om een gletsjer walk te doen op Solheimajokull. Je zult met een gids en spikes onder je voeten de gletsjer beklimmen. Het wordt echt afgeraden om de gletsjers te beklimmen zonder gids. De gletsjer kan namelijk onder het ijs smelten en vervolgens inzakken. De gidsen kennen de veilige routes en je bent vast gemaakt van persoon aan persoon.

Sólheimasandur vliegtuig wrak

Vanuit de Solheimajokull (Sólheimasandur) kun je aan het zuiden richting het strand lopen richting het Solheimasandur vliegtuigwrak. Je loopt circa 45 minuten naar het wrak dat op 24 november 1973 is neergestort. Als het al laat op de dag is raad ik aan de Solheimasandur vliegtuig wrak over te slaan. Mede omdat ik voor de natuur en cultuur naar IJsland ben gekomen. Heb je genoeg tijd dan is het zeker de moeite waard om naar het vliegtuig wrak te gaan. Vanuit de weg loopt er geen duidelijke pad richting het vliegtuigwrak en het wordt aangeraden om je wandelschoenen aan te doen. Eenmaal bij het vliegtuigwrak aangekomen kun je hier onwijs vette foto’s maken. Dit plaatje zul je niet snel ergens anders tegenkomen!

Dyrhólaey, Reynisfjara & Hálsanefshellir

Na Solheimjokull en Solheimasandur reizen we door naar het zuidelijkste puntje van onze rondreis dood IJsland. In dit gebied kun je prachtig wandelen langs de zwarte kusten van IJsland. De stranden zijn in de jaren 90 uitgeroepen tot één van de top 10 mooiste niet tropische stranden van de wereld. Eén van de bezienswaardigheden is het zogenoemde “Deurgat” dat je vanuit de vuurtoren prachtig ziet liggen. Daarnaast kun je tussen mei en augustus opzoek naar de kleine papegaaiduikers die verscholen zitten in de kliffen rond Reynisfjara. Let er wel op dat in de periode van begin mei tot 20 juni je de vuurtoren niet kunt bezichtigen. De IJslanders willen de vogels rust geven, het is namelijk broedseizoen.

Aan de stranden van Reynisfjara loop je langs een aantal ondiepe basalt grotten genaamd Hálsanefshellir die door de jaren zijn uitgesleten. Vanuit deze grotten heb je een prachtige blik op een aantal basalt formaties. De bekendste die je kunt zien vanuit het land zijn de zestigmeter hoge basalt zuilen Reynisdrangar. Deze zuilen zijn na vertoning in de serie Game of Thrones een must see geworden voor elke fantasy fan die naar IJsland gaat. Daarnaast kun je vanuit de grot prachtige foto’s maken. Het is een heerlijke plek om aan het einde van vierde dag tot rust te komen en te genieten van de prachtige natuur die IJsland te bieden heeft.

Tip: Tank alvast je auto vol voor de vijfde dag, in Vík (Vík í Mýrdal) kan het namelijk druk zijn bij het tankstation. Op de zesde dag heb je een lange rit voor de boeg en hier proberen we andere toeristen zoveel mogelijk voor te zijn. 

Dag 5: Natuurparken en de grootste gletsjer van Europa

Eldhraun

Vanuit Vik (Vík) vertrekken we richting Eldhraun, een lavaveld in het zuiden van IJsland die gecreëerd werd door een van de grootste vulkaanuitbarstingen in de geschiedenis van IJsland. Deze uitbarsting heeft maar lieft negen maanden geduurd en was zeer catastrofaal voor flora en fauna. Door de jaren heen heeft het mos de velden overgenomen dat een prachtige serene aanblik heeft gecreeerd. Op verschillende plekken in het gebied kun je stoppen en wandelingen maken door de velden.

Fjaðrárgljúfur

Vervolgens rijden we door naar Fjaðrárgljúfur een van de mooiste kloven van IJsland. Vanuit de ingang kun je een pad bewandelen van crica twee kilometer naar de waterval. Deze waterval is alleen vanuit boven te zien. De kloof staat bekend voor zijn prachtige uitzichtpunten die je langs de route tegenkomt. Fjaðrárgljúfur is een van de meest gefotografeerde plekken van IJsland en wordt dan ook vaak gebruikt in advertenties of op websites.

Skaftafell & Svartifoss

Skaftafell nationaal park is het op een na grootste natuurpark van IJsland. Het park staat bekend voor zijn vele wandelroutes die je kunt belopen. Daarnaast is dit een ideale plek om een ijsgrot te bezoeken of een gletsjerwandeling te maken. 

In het park is het mogelijk om Svartifoss te bezoeken. Persoonlijk vond ik dit een van de mooiste watervallen die ik heb gezien in IJsland. Svartifoss (“Zwarte waterval”) staat dan ook bekend om zijn zwarte hexagonale basaltkolommen. Vanuit de parkeerplaats is het circa een uur lopen tot aan de waterval, maar dit is het zeker meer dan waard. Je komt tijdens deze wandeling in Skaftafell nationaal park nog een aantal prachtige watervallen en uitzichtpunten tegen. 

Fjallsárlón

Als voorlaatste stop van dit deel van het blog gaan wij richting Fjallsárlón (Fjallsarlon), een gletsjermeer aan de voet van de gletsjer Fjallsjökull (Fjallsjokul) wat weer een onderdeel is van IJslands grootste gletsjer Vatnajökull (Vatnajokull). Het meer en de gletjser zijn een heel stuk kleiner dan de Jökulsárlón die we als laatste gaan bezoeken. Maar het is het zeker waard om hier even te stoppen. Vanuit de ringweg loopt er een kleine weg naar het meer. Let even goed op want het meer is niet te zien van de ringweg 1, je bent er namelijk zo voorbij gereden. Er staat een bord net voor het riviertje dat je oversteekt.

Jökulsárlón & Diamond beach

Als laatste stop van deze blogpost gaan we naar het meer Jökulsárlón dat ligt aan de grootste gletsjer van het land de Vatnajökull. Het IJsmeer wordt ook wel een van de grootste natuurwonderen van het land genoemd. Het is een vrij nieuw meer dat in de jaren 30 is ontstaan. Daarnaast is het meer ook het diepste meer van het land met een diepte van 250 meter. Vanuit de gletsjer drijven er ijsblokken door het kristalblauwe water richting de zee. Veel van deze ijsblokken worden door de golven van de zee het strand op geduwd. Het strand wordt daardoor ook Diamond Beach genoemd omdat het uitziet alsof er diamanten liggen op het zwarte stand. Het is een plek om magische fotos te maken, een plek die je niet snel zult vergeten. Met een beetje geluk kun je tussen of op de ijsrotsen zeehonden zien liggen.

Dag 6: De terugweg of toch meer willen zien?

Stokksnes

Voor dat we gaan kiezen of we terug gaan rijden naar de hoofdstad gaan we in de ochtend het strand Stokksnes nog bezoeken. Bij het vinking café kun je toegang krijgen om het schiereiland stokksnes te bezichtigen (het is namelijk privéterrein). Vervolgens kun je onder de slagboom door richting de vuurtoren gaan. Op het schiereiland vind je Vestrahorn dit is een van de meeste gefotografeerde bergen van IJsland. Daarnaast vind je op het schiereiland nog een Vikingdorp dat in 2010 is gebouwd voor een film die echter nooit is opgenomen. Het is een beetje vervallen maar geeft je wel een idee hoe ze vroeger hier gewoont hebben.

Ben je van plan om de hele rondreis door IJsland te volgen, de magische oostfjorden te bezoeken en de diamond circle rond te touren. Houdt deze blog in de gaten tot deel 2 verschijnt.

Heb je ervoor gekozen om een korte periode te gaan en geen rondreis door IJsland te maken dan is de tijd aangebroken om terug te rijden richting Reykjavik. Vanuit Höfn is het een lange zit van crica 5 uur om terug te rijden. Als laatste zouden wij nog een stop maken en de benen laten rusten bij de wel bekende spa de Blue lagoon en lekker na genieten van deze prachtige reis.

Tip: Zorg zeker dat je op tijd tickets reserveert voor de Blue Lagoon. In het hoogseizoen wordt deze spa namelijk vaak maanden van te voren vol geboekt.