Holbox eiland

Activiteiten Isla Holbox? 9x tips voor een onvergetelijk bezoek!

Een klein paradijsje waar het eilandleven nog geproefd kan worden. Yes, het bestaat nog want Isla Holbox heeft het helemaal. Een klein eilandje dat geen auto’s toelaat en de wegen gewoon van zand zijn. Je loopt naar het strand, waar de ene na de andere palmboom te vinden is en het zand zo fijn is dat het wel poeder lijkt. Door de unieke ligging van Isla Holbox, zijn er een aantal activiteiten die je niet op heel veel andere plekken op de wereld kunt doen. Hier lees je de beste en leukste activiteiten die Isla Holbox te bieden heeft.

Isla Holbox

Het eiland Holbox ligt in het noorden van het schiereiland Yucatan. Het eiland is ongeveer 30 kilometer lang en het breedste deel slechts twee kilometer breed. Vanuit Cancun of Valladolid ben je in circa drie uur op het eiland. Om Isla Holbox te kunnen bereiken, zul je eerst naar Chiquila moeten rijden om vanuit hier een ferry te nemen. Je kunt ervoor kiezen om een airporttransfer te boeken vanuit de luchthaven. Wil je meer weten over airporttransfers? Lees hier dan verder.

Er zijn voldoende parkeerplaatsen in Chiquila voor wanneer je een huurauto hebt. Tickets voor de ferry kun je eenvoudig in Chiquila kopen en kosten ongeveer €12,50 p.p. enkele rit. Er zijn twee maatschappijen die om het half uur rijden, namelijk 9 Hermanos of de Holbox Express Ferry. Eenmaal aangekomen op het eiland kun je ervoor kiezen om naar het dorpje te lopen dat circa 10 minuten in beslag neemt. Vind jij het te warm? Dan kun je altijd een taxi nemen. Er rijden veel buggy’s rond op het eiland die als taxi fungeren.

Het eiland Isla Holbox

Praktische informatie Holbox

Voordat ik de leukste activiteiten op Isla Holbox ga beschrijven, is het handig om nog wat praktische zaken te bespreken. Isla Holbox is namelijk nog niet heel erg ontwikkeld en dat kun je o.a. zien aan de zandwegen die er nog zijn. Wanneer je Isla Holbox bezoekt moet je aan het volgende denken:

  1. Neem voldoende contant geld mee. Op Isla Holbox kun je wel pinnen, maar de pinautomaten zijn meestal buiten gebruik. Zelf hebben wij 9000 Mexicaanse Peso’s gepind in Cancun voor twee personen voor een verblijf van 3 nachten (excl. accommodatie). Dit was meer dan genoeg voor drie dagen eiland. In Chiquila zijn geen pinautomaten, pin dus in Valladolid of Cancun.
  2. Muggen zijn in de avond de baas op dit eiland. Je kunt hier goed lekgeprikt worden. Neem dus goede Muggenspray mee met een hoog deetgehalte om de muggen zo ver mogelijk op afstand te houden.
  3. Op Holbox is alles iets duurder dan het vaste land. Wees dus goed voorbereid en koop de belangrijkste dingen, zoals zonnebrand, op het vaste land.

Activiteiten Isla Holbox

1. Bioluminescence tour

Het woord bioluminescence klinkt al als een avontuurlijk iets. In Nederland heet het eigenlijk bioluminescentie, maar dat zal de meeste Nederlanders nog niet veel zeggen. En dat is ook niet zo heel gek, aangezien dit natuurfenomeen maar op een aantal plekjes in de wereld voor komt. Bioluminescence is niets anders dan het uitstralen van licht door organismen. Op Isla Holbox draait het om de organismen plankton. Je zult vanuit het eiland met de kajak naar een zandbank gaan en daar vervolgens uit het water gaan. Vervolgens loop je het water in en dan zul je het direct zien. Zodra je beweegt krijgt het water om je heen een blauwe kleur. Plankton krijgt een blauwe kleur en het worden allemaal heel kleine blauwe bolletjes waardoor het water licht gaat geven.

Ik vond het echt MINDBLOWING! Zodra je een kommetje water met je handen maakt zie je alle kleine blauwe puntjes heel goed. Dit natuurfenomeen bestaat maar op een aantal plekjes op de wereld. Dit heeft het vooral te danken aan de gunstige ligging. Verschillende factoren, zoals de mangrove, het weer en de zee, spelen een grote rol bij dit proces. De activiteit kost circa €35,- per persoon en duurt ongeveer twee uur. Ik vond het elke cent waard. Je kunt de activiteit bij je accommodatie boeken of online (iets prijziger). Helaas heb je geavanceerd materiaal nodig om een foto te maken. Laat je dus betoveren als je er bent.

Overnachtingstip: Bij deze accommodatie op Holbox hebben we een heerlijke tijd gehad. Casa Mech is gebouwd tussen de bomen en heeft iets weg van een boomhut. Heb je het warm? Koel dan even lekker af in het zwembad op de rooftop van het hotel.

2. Snorkelen met walvishaaien

Dit is wel een van de bekendste activiteiten op Isla Holbox. Het zwemmen met de reusachtige walvishaaien is dan ook niet zomaar iets. Dit kun je maar op een aantal plekken op de wereld doen. In de wateren rond het noorden van het schiereiland Yucatan komen walvishaaien bij elkaar tussen mei en september. Officieel start het walvishaaienseizoen op 15 mei en loopt door tot 17 september.

Je zult heel vroeg op moeten staan en opgehaald worden bij je hotel en gaat vervolgens de boot op kan om de walvishaaien te spotten en ermee te zwemmen. De trip naar de plek van de walvishaaien kan weleens meer dan een uur duren. De mensen ie de tour verkopen geven aan dat er bijna een 100% garantie is om walvishaaien in juli en augustus te spotten. Let op: meestal worden ze wel gespot, maar het is nog steeds de natuur dus je kunt nog wel eens van een koude kermis thuiskomen.

Je bent een aantal uren op de locatie van de walvishaaien. Dit is ook wel nodig, aangezien er meerdere toeristen zijn en er per boot maar twee mensen tegelijkertijd voor een paar minuten het water in mogen. Zodra een walvishaai gespot is, worden alle boten opgeroepen en zullen alle boten naar een plek komen. Het is best toeristisch en dat geeft toch een iets andere vibe. Zodra je gezwommen hebt ga je nog op een andere plek snorkelen en heb je een lekkere lunch inbegrepen. Voor een dagje walvishaaien spotten moet je toch rekenen op €130,- per persoon en heb je niet 100% garantie dat je ze ziet. Je krijgt je geld niet terug als je de walvishaaien niet spot.

Overnachtingstip: Wil je een aantal nachten wat meer luxe? Zorg ervoor dat je dat doet op dit prachtige eiland. Hier bij Villas Caracol kun je genieten van een zwembad met een prachtig uitzicht. Ook serveren ze heerlijk eten.

Walvishaaien bij Isla Holbox

3. Wandelen naar Punta Mosquito

Op Isla Holbox liggen twee bekende punten die je kunt bezoeken. Dit zijn Punta Mosquito en Punta Coco. Persoonlijk vond ik de wandeling naar Punta Mosquito de mooiste. Wandelen naar Punta Mosquito is best wel pittig, aangezien je stukjes door het water moet lopen over een zandbank. Punta Mosquito is een punt waar je een prachtig uitzicht hebt en de zandbanken zorgen ervoor dat het water prachtig is. Een plekje om bij weg te dromen. Er is een kans dat je op Punta Mosquito flamingo’s en pelikanen kunt spotten. Voordat je vertrekt zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, namelijk:

  • Bekijk vooraf welk getij het is. Je moet naar Punta Mosquito in laaggetij lopen. Dan kun je deels over de zandbank lopen en deels met je voeten door het water. Let op: je voeten worden hoe dan ook nat.
  • Je kunt het beste beginnen bij Hotel Las Nubes. Hier kun het beste heen fietsen en jouw fiets parkeren.
  • Vervolgens loop je door het water richting de zee naar de zandbank. Vervolgens begin je jouw wandeling naar Punta Mosquito.
  • Wanneer je laaggetij hebt, loop je ongeveer een uurtje tot je bij borden komt die vertellen dat je ‘ergens’ niet verder mag. Je mag hier gewoon nog verder lopen, anders kom je niet bij Punta Mosquito. Na de bordjes moet je nog zeker een half uur lopen.
  • Bij Punta Mosquito maak je de grootste kans om pelikanen en flamingo’s te spotten.
  • Nog een belangrijk puntje: Neem veel water en zonnebrandcréme mee.

4. Wandelen naar Punta Coco

Ja hoor, daar is het volgende punt om naartoe te wandelen. En met de hitte op Holbox kan ik begrijpen dat wandelen niet je favoriete activiteiten is. Je kunt ook een buggy huren of een taxi nemen naar dit punt. Punta Coco is een afgelegen plekje aan het westen van het eiland en hier heb je een mooi strand met leuke hangmatten om een perfecte foto te schieten. Bij Punta Coco kun je ook heel mooi de zonsondergang bekijken. Dit kan ook op andere plekjes, maar hier lig je lekker afgelegen, zonder veel toeristen en beachclubs of hotels. Je kunt naar Punta Coco lopen. Dit neemt ongeveer een half uur in beslag vanuit het centrum van Holbox. Bij zonsondergang kunnen hier veel muggen zitten. Dus muggenspray is wel aan te raden.

Overnachtingstip: Veel mensen kiezen ervoor om te overnachten bij Casa Punta Coco. Misschien wel leuk voor een nachtje. Lekker afgelegen met een strand zonder al te veel toeristen en alle drukke restaurantjes.

5. Ontbijten bij Painapol

Of je dit als een activiteit op Isla Holbox kunt beschouwen? Ik weet het wel zeker. Painapol is misschien wel het bekendste restaurantje op Holbox en dat kun je vaak zien aan de wachtrij. Het is niet zomaar, want dit kleine ontbijt/lunch restaurant heeft een paar kunstenaars in de keuken staan die een kunstwerk maken van jouw eten. Geloof je het niet? Check de foto’s hieronder maar eens. Ze hebben zelfs een Acai Artist die de Acai Bowls maakt, maar dan wel heel bijzonder. Het gaat zelfs zo ver, dat wanneer de Acai Artist ziek is de Acai Bowls niet gemaakt worden. Painapol is razendpopulair en dat kun je ook op hun Instagram zien. De prijzen zijn betaalbaar en het eten is verrukkelijk. Ik ben er nu al drie keer geweest en kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Probeer zeker eens de Acai Bowl of de pancakes.

6. Huur een fiets en verken het eiland

Het eiland is vrij klein en je kunt het makkelijk binnen een dag bekijken. Neem een fiets en scheur over het eiland. Je kunt een kijkje bij Punta Coco gaan nemen of je rijdt naar het andere eind van het eiland en gaat daar op het strand liggen waar je helemaal alleen zult zijn. Vaak zijn fietsen te krijgen bij het hotel waar je slaapt. Voor vier uur gebruik van een fiets betaal je ongeveer 200 Mexicaanse Peso’s dat ongeveer €11,- is.

Overnachtingstip: Ook voor backpackers heeft het eiland veel te bieden. Zo ligt hier het bekende Che Hostel waar je genieten kunt tot in de late uurtjes aan de bar. Het ligt heel direct aan het strand en is razendgezellig. Een voordeel, doorgaans doen de airco’s het hier goed.

7. Streetart bekijken

Isla Holbox is helemaal omgetoverd in een kleurrijk paradijs. Over het hele eiland zie je prachtige wandschilderingen die heel fleurig zijn. Ga op pad en zie het als een speurtocht over het eiland. Het is mogelijk om de streefart te voet te bekijken of je neemt de fiets om alles sneller te vinden.

Streetart op Isla Holbox

8. Wandelen met honden uit het asiel

Toen ik op Isla Holbox was, mocht er niet met de asielhonden gewandeld worden, aangezien er een virus was dat de honden ziek kon maken. Normaalgesproken kun je gewoon met de asielhonden gaan wandelen. In Mexico zijn heel wat straathonden en dat is op Isla Holbox ook het geval. Hier op Holbox hebben ze een asiel geopend waar veelal gewonde dieren opgevangen worden. Als de temperatuur het toelaat kun je met de hondjes gaan wandelen. Dit doet het asiel omdat er gebrek aan personeel en geld is. Zo kunnen honden toch genieten van de buitenwereld en kunnen toeristen een goede daad verrichten.

9. 3 eilanden tour

Ben jij een liefhebber van de natuur? Dan is dit een van de activiteiten rondom Isla Holbox die je moet doen. Met deze tour zul je meegenomen worden naar drie eilanden die rondom Holbox liggen. De 3 eilanden tour is vooral leuk als je van vogels houdt, omdat je aardig wat vogels gaat spotten. Ook ga je een bezoekje brengen aan de zoetwater Cenote Yalahau. De tour zal ongeveer drie uurtjes duren en dit kun je gemakkelijk in het centrum of bij je accommodatie boeken. Ook is het mogelijk om dit online te boeken.

Bonusactiviteit: ga kajakken in de ochtend bij zonsopgang door de mangrove van Holbox. Hier kun je veel prachtige vogels en vissen spotten en wanneer je geluk hebt kom je nog een krokodil tegen.

Leuke restaurants op het eiland?

Naast dat Isla Holbox fantastische activiteiten heeft, kun je er ook verrukkelijk eten. De plek is toeristisch geworden en iedereen probeert zijn vruchten ervan te plukken. Ontbijt raad ik echt aan bij Painapol, zoals hierboven beschreven.

Alta Gula (€)

Dit was misschien wel mijn favoriete restaurantje om avond te eten. Een kleine container is omgetoverd tot een restaurantje waar je leuk op schommeltjes kunt zitten. Maar je komt hier niet voor de schommeltjes maar voor het eten. Je kunt kiezen voor een sandwich, maar probeer hier zeker de overheerlijke arepas en empanadas.

Roots (€)

In voor een heerlijke pizza? Hier bij Roots maken ze lekkere pizza’s die een aardig formaat hebben. Kies ervoor om eentje delen. Meestal wordt er livemuziek gespeeld in de kleine tuin waar je aan het genieten bent van je pizza.

Tacos de Humos (€€)

Op Isla Mujeres wordt flink gepronkt met de titel Tacos de Humos als restaurant met de beste taco’s in Mexico. Hier op Isla Holbox ligt ook een Tacos de Humos en ik moet bekennen, ze zijn verrukkelijk. De taco’s met langzaam gegaard varkensveel zijn mijn favoriet. Het is hier wel iets prijziger dan bij andere tacotentjes, maar het was het helemaal waard.

Cenaduria La Tapatia (€)

Heb je even zin in een heerlijke Mexicaans diner? Hier bij Cenaduria La Tapatia krijg je heerlijke burrito’s. Je zit in een tuin met hele grote tafels. Er wordt zo nu en dan ook wel eens live muziek gespeeld. Het ligt direct bij het strand, dus een avondwandeling om de calorieën te verbranden kan er meteen achteraan.