Kaart van Australië

Voorbereiding voor Australië: 11 handige tips voordat je vertrekt!

Het land van koala’s, kangoeroes en wombats. Australië heeft zoveel te bieden dat je er in je leven wel eens geweest moet zijn. Vooral door de dieren, prachtige natuur, supergezellige steden, de heerlijke stranden en eilanden trekt het jaarlijks miljoenen toeristen. Voordat je Australië gaat bezoeken is het handig om je vooraf goed in te lezen over het land. Omdat het een eiland is, heeft het nogal wat regels voordat je het land mag betreden. Hieronder lees je een aantal handige tips, zodat je een goede voorbereiding kunt treffen voordat je Australië zult bezoeken.

#1 Regel je visum vooraf

Misschien wel de belangrijkste voorbereiding voordat je naar Australië vertrekt. Iedere toerist die Australië bezoekt, moet vooraf een visum of electronische travel authority krijgen. Er zijn drie soorten visums te verkrijgen, namelijk:

eVisitor 651 visum (gratis en 90 dagen toegang)

Het eVisitor is een visum waarmee je maximaal 90 dagen door het land mag reizen. Het voordeel van dit visum is dat het geheel gratis aan te vragen is. Het nadeel van dit visum is dat het niet verlengbaar is. Met dit visum mag je overigens ook niet werken. Wanneer je het visum ontvangt, is het nog 12 maanden geldig. Je mag met dit visum het land meerdere keren betreden. Ga je voor een paar weken naar Australië? Dan is dit jouw visum. Je kunt het aanvragen op de website van de Australische overheid en ontvangt het binnen een dag. Ben je niet vaardig genoeg in de Engelse taal of heb je geen zin om dit te regelen? Dan kun je er altijd voor kiezen om het door een Nederlands bedrijf te laten aanvragen voor circa €20,- per persoon. Dit visum is geldig voor alle inwoners van de Europese Unie.

Electronic Travel Authority ($20 AUD,- voor 90 dagen toegang)

Heb je een nationaliteit uit Canada of de Verenigde Staten van Amerika? Dan kun je dit visum aanvragen. Voor mensen uit Nederland en België is het niet mogelijk om dit visum aan te vragen. Het kost $20,- en

Visitor 600 ($150 AUD tot $335 AUD voor 3, 6 of 12 maanden toegang)

Ben jij van plan om langer dan 90 dagen door Australië te reizen? Met dit visum mag je 3, 6 of 12 maanden het land bezoeken. De prijs verschilt van van $150 AUD tot $380 AUD en hangt af van de tijd dat je Australië gaat bezoeken en het type visum dat je aanvraagt. Wil je dit aanvragen? Dan kan dat via de website van de Australische overheid. Je mag overigens het land de eerste 6 maanden zo vaak betreden als je wil bij een Visitor 600 voor 12 maanden.

Working Holiday Visa

Australië is een van de aantrekkelijkste landen om te werken. De lonen liggen er heel hoog en het is ook heel toegankelijk en eenvoudig voor reizigers. Voor backpackers een eenvoudige manier om veel geld te verdienen in korte tijd. Hiervoor heb je wel een apart visum nodig. Met een toeristenvisum mag je absoluut niet werken en dit wordt ook streng gecontroleerd. Tegenwoordig kun je het visum verlengen tot 36 maanden. Het visum kun je krijgen als je jonger bent dan 30.

Ben je ouder dan 30 dan kun je het visum alleen aanvragen wanneer je een studie in Australië gaat volgen of er een baan aangeboden krijgt vanuit een groter bedrijf. Voor dit visum zijn wel een aantal voorwaarden. Zo heb je een geldig paspoort nodig, mag je maximaal 12 maanden werken voor dezelfde werkgever, dien je het visum buiten Australië aan te vragen, mag je niet eerder in het bezit geweest zijn van een Working Holiday Visa, een retourticket hebben of $5000AUD op de rekening hebben staan en geen kinderen hebben. Je kunt zo vaak Australië bezoeken in deze 12 maanden als jij wil.

#2 Een internationaal rijbewijs of niet?

Een vraag die vaak onduidelijk is voor reizigers en dat is ook wel begrijpelijk. Je Nederlandse rijbewijs is in Australië gewoon geldig. Echter kan er toch naar een internationaal rijbewijs gevraagd worden in sommige staten in Australië. De meeste staten achten het Nederlandse rijbewijs alleen geldig als het ook in het Engels vertaald is. Je kunt ervoor kiezen om dus vooraf alle regels per staat te bekijken of om eenvoudig een internationaal rijbewijs aan te vragen om zo onzekerheid uit te sluiten. Een goede voorbereiding kan je dus heel wat problemen voorkomen wanneer je Australië bezoekt.

Het internationaal rijbewijs kun je heel eenvoudig aanvragen bij een ANWB-winkel. Je moet hiervoor een winkel bezoeken en het is dus niet mogelijk om online je internationaal rijbewijs aan te vragen. Bij de aanvraag moet je je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto meenemen. Het internationaal rijbewijs zal direct voor je klaargemaakt worden en kun je ook meteen meenemen. Het rijbewijs is vervolgens een jaar lang geldig. Ook als je niet lid bent van de ANWB kun je het rijbewijs aanvragen. De kosten voor leden van de ANWB zijn €17,95 en wanneer je geen lid bent €18,95.

Tip: twijfel je nog hoe je door Australië wilt reizen? Een campervan of auto is een fantastische optie om dit land te bezoeken. Huur een auto bij Sunny Cars, want dan ben je volledig verzekerd.

#3 Welke spullen moet je niet vergeten

Als je Australië bezoekt moet je niet vergeten om een aantal spullen aan te schaffen en dit hoort absoluut bij een goede voorbereiding.. Dat je je paspoort en visum niet mag vergeten lijkt mij wel duidelijk. Andere spullen zou je niet zo snel aan denken. Zo heb je in Australië andere stopcontacten. Dit betekent dat je dus een reisstekker mee moet nemen die je kunt gebruiken in Australië. Een universele wereldstekker is een goede aanrader en kun je over deze hele wereld gebruiken. Ga je kamperen, met een camper(van) of met de auto reizen? Dan is een powerbank aan te raden.

In Australië zijn de afstanden erg groot en je kunt maar één mobieltje tegelijkertijd opladen in de auto. Deze powerbank geeft jou de mogelijkheid om meerde apparaten tegelijk op te laden en tot wel acht keer. Tot slot is een draagbare minispeaker ook wel heel fijn om mee te nemen. Andere benodigdheden zijn toch wel een EHBO-setje en muggenspray met deet. Wil je de leukste plekken ontdekken in Australië? Dan kun je altijd nog de Lonely Planet over Australië bestellen en nooit voor verrassingen komen te staan.

Tip: wil jij de leukste dieren van het land ontmoeten in het wild? Dan moet je toch eens kijken welke plekjes je moet bezoeken om een grote kans te hebben om ze aan te treffen.

#4 Betalen in Australië, de do’s and dont’s!

Je inlezen over geldzaken hoort bij je voorbereiding voor je het vliegtuig instapt naar Australië. Je bankpas wordt op de meeste plekken geaccepteerd. Het kan wel eens voorkomen dat het niet lukt om te betalen met je bankpas. Let er wel op dat je jouw betaalprofiel aanpast naar wereldwijd voordat je vertrekt. Wanneer deze nog op Europa staat kun je dus niet betalen in Australië. Dit kun je gemakkelijk zelf aanpassen in je app. Betalen met de bankpas is doorgaans de goedkoopste manier. Ook raad ik aan om contant geld op zak te hebben. Let wel op: geld pinnen bij een pinautomaat kost geld, dus pin dan direct een groter bedrag, waardoor je niet al te vaak hoeft te pinnen.

Er wordt aangeraden dat je beschikt over meerder betaalmiddelen. Een pinpas en contant geld zullen niet genoeg zijn bij een bezoekje aan dit land in Down Under. Een creditcard is geen overbodige luxe en je kunt bijna niet zonder in Australië. Bij autoverhuurbedrijven, sommige accommodatie en het boeken van tours wordt vaak een creditcard gevraagd voor bijvoorbeeld de borg.

#5 Simkaart nodig?

Dit vind ik altijd heel belangrijk bij een voorbereiding wanneer je een land bezoekt, dus ook voordat je naar Australië gaat. Tegenwoordig is het wel zo fijn als je bereikbaar bent en ook dat je jouw locatie kunt delen met anderen. Persoonlijk ben ik een voorstander van het hebben van een abonnement in Australië, omdat er altijd wel iets kan gebeuren en je vaak op afgelegen plekjes slaapt. Je kunt kiezen voor twee opties, namelijk:

  1. Je koopt een digitale simkaart via Airalo. Dit bedrijf is het eerste bedrijf dat eSIM aanbiedt. Je kunt al vanaf US$4,50 een weekkaart kopen met 1GB, maar je kunt ook een van de grotere pakketen kopen, zoals 20 GB voor US$40,- dat voor een maand geldig is. Het bespaart je weer een bezoekje aan de provider en je kunt het vanaf thuis regelen.
  2. Er zijn verschillende aanbieders in Australië. In Australië kun je een prepaid simkaart kopen, zodat je niet vast zit aan een abonnement. Dit kan het beste bij een van de drie grote aanbieders: Vodafone, Telstra of Optus. Het is mogelijk om dit in het centrum van een stad te kopen, maar je kunt de simkaart ook direct op de luchthaven kopen. Je kunt verschillende deals kopen, maar voor $30 AUD heb je wel een aardig abonnement.

Ook kun je prepaid simkaarten kopen bij budget providers. Dit zijn goedkopere simkaarten die aangesloten zijn bij een van de grotere providers. Het kan wel zijn dat het bereik dan iets minder is.

Kompas op kaart van Australië

#6 Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Een heel belangrijke in jouw voorbereiding voordat je Australië gaat bezoeken. Wanneer je Australië bezoekt is het namelijk handig om vooraf te kijken welke verzekeringen noodzakelijk zijn. Je kunt je voor vrijwel alles verzekeren, maar wat is echt nodig? Allereerst is een annuleringsverzekering wel aan te raden. Stel je voor er gebeurt iets? Dan is het wel fijn dat je zo een groot bedrag terug kunt vragen. Ook is een reisverzekering met wereldwijde dekking wel verstandig. Wanneer je je met de auto gaat verplaatsen is een pechhulp en ongevallen verzekering ook aan te raden. Wellicht kun je nog nadenken om je te verzekeren voor medische hulp, zodat een bezoekje aan de doktor of ziekenhuis gedekt wordt. Verzekeringen die minder vaak afgesloten worden, zijn een verzekering voor repatriëring, reddingacties en gevaarlijke sporten.

Ga je backpacken, stage lopen of studeren voor een langere periode in Australië? Dan is het verstandig om een globetrotter verzekering af te sluiten. Deze verzekering is speciaal gemaakt voor mensen die voor een langere periode onderweg zijn. Het is de beste verzekering met beste en meest gepast dekkingen bij een langer bezoek aan een ander land. Deze verzekering heeft verschillende pakketten en je kunt het ook nog aanpassen naar jouw wensen.

#7 Hoe moet ik door Australië reizen?

Australië is een heel vrij land om in te reizen. Er zijn genoeg opties om door Australië te reizen. De meest voor de hand liggende zijn toch wel de camper(van), auto, bus en het vliegtuig, maar ook liften is een serieuze optie.

Camper(van)
Misschien wel mijn favoriete manier van reizen door Australië. Je bent heerlijk vrij en kunt je gemakkelijk verplaatsen. Er zijn ontzettend veel bedrijven die camper(vans) aanbieden. Campervans kun je huren bij het betaalbare Spaceships, Jucy, Travellers Autobarn of Travelwheels. Campervans zijn compact en daarom makkelijk te besturen en je kunt ze overal parkeren. Je mag ze niet overal parkeren om te overnachten omdat je niet self-contained bent, wat betekent dat je geen toilet hebt. Veel gratis overnachtingsplekken hebben toiletten. Wil je weten welke? Kijk dan een bij kopje 10 waarin de handige apps beschreven worden.

Auto
Ook met de auto ben je heerlijk vrij, maar heb je niet je eigen slaapplek bij je. Dit betekent dat je tussendoor moet zoeken naar accommodatie. Je bent iets goedkoper uit met huur, maar je moet wel voor je overnachting betalen. Huur je auto altijd bij Sunny Cars voor een volledige dekking.

#8 Regels rondom kamperen in Australië

Australië is voor reizigers het paradijs om met een camper(van) te ontdekken. In dit land is wildkamperen nog mogelijk, maar er zijn wel steeds meer regels aan verbonden. Bedrijven als Spaceships zijn erg bekend en hebben voldoende opties. Wil je wildkamperen dan moet je een aantal locaties vermijden om een boete te voorkomen, namelijk:

  • Plekken waar een ”No Camping” bordje staat. Dit is meestal bij parken, parkeerplaatsen en stranden.
  • Binnen steden en gemeenten
  • Aan de kant van de weg
  • Op privé-percelen, wanneer er geen toestemming verleend wordt door de eigenaar.

Gelukkig zijn er apps die het kamperen in Australië steeds makkelijker maken. Met apps zoals Wikicamps of Campermate kun jij makkelijk zien waar je met je camper(van) kunt overnachten. In deze apps wordt aangegeven waar gratis kampeerplaatsen zijn, maar ook waar je goedkope campings met douchefaciliteiten vindt. Er staat nog veel meer aangegeven in deze app, zoals bezienswaardigheden en toiletten of waar je kunt douchen onderweg.

In Australië mag je op veel plekken niet overnachten als je geen ”self-contained” camper(van) hebt. ”Self contained” betekent dat je een camper(van) hebt waarin alles zit wat je nodig hebt om te kamperen. Je bent dus niet afhankelijk van faciliteiten van buitenaf. Denk daarbij aan een douche, toilet, emmers, elektriciteit en water. Wanneer je dit allemaal hebt, zijn er volop keuzes om te overnachten. Heb je dit niet, ook geen probleem, dan zijn er ook voldoende opties. Plan dan wel goed vooruit. In de zomerperiode kan het nogal druk zijn en zorg er dan voor dat je op tijd aankomt bij jou overnachtingsplek. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker in de zomerperiode in Australië. Kijk altijd voor een reserve optie en eventueel voor een goedkope kampeerplaats. Voor weinig geld heb je altijd wel plek.

#9 Wat is de beste reisperiode?

Australië heeft, net zoals Nederland, verschillende seizoenen. De zomer is ontzettend populair in Australië en hier liggen dan ook alle stranden vol. De zomerperiode loopt van december tot maart, maar de temperaturen kunnen wel extreem zijn. Wil je iets minder toerisme en aangenamer weer, dan raad ik aan om net voor of na de zomer Australië te bezoeken. De maanden oktober, november, maart en april zijn ook zonnige maanden met lekkere temperaturen. In de avond kan het dan nog fris zijn. Ook kun je Australië in de winter bezoeken. In het zuiden van het land kunnen temperaturen wel onder de 10 graden zakken. In het noorden zul je nog steeds temperaturen van 25 graden hebben.

Tip: breng zeker een bezoekje aan de leuke en veelzijdige stad Brisbane. Veel reizigers slaan het over, maar het heeft zoveel te bieden en ook omgeving is fantastisch voor daguitjes.

Sydney in Australië

#10 Handige apps voor een reis door Australië

Apps kunnen je altijd een handje helpen wanneer je op vakantie gaat. Ik benoemde hierboven al een belangrijke app wanneer je gaat kamperen. Hieronder een aantal apps dat het reizen door Australië een stuk makkelijker maakt.

Campermate (gratis) of Wikicamps Australia (€5,99)

De ene is gratis en de andere niet, maar ze kunnen je een hoop ellende besparen wanneer je heerlijk met je camper(van) door Australië reist. Ik denk dat het een van de beste apps is die je moet aanschaffen bij je voorbereiding op Australië. De apps laten je eigenlijk alles zien. Op de app vind je informatie over (gratis en betaalde) kampeerplaatsen, hostels, leuke stops, tankstations, stranden, punten waar je afval kunt dumpen, informatie centers, waterpunten (douchefaciliteiten, toiletten en kranen waar je water kunt tappen) en nog veel meer. De apps zijn offline te gebruiken. Vaak is er geen netwerk in Australië. Download de kaart en je zult altijd je plekje vinden. Ook krijg je notificaties als er iets iets aan de hand is (denk aan bosbranden)

Fuel Maps (gratis)

Met deze gratis app kun je altijd een tankstation vinden. Daarbij kun je ook de prijzen zien en dus tankstations met elkaar vergelijken. Je kunt zelf ook nieuwe tankstations toevoegen in de app, zodat je andere reizigers helpt.

Bookme (gratis)

Bookme is een organisatie dat je kunt vergelijken met Groupon in Nederland maar dan volledig op het gebied van reizen. Ze hebben grote aanbiedingen voor veel activiteiten in Australië, Nieuw-Zeeland en Fiji. Het kan je gemakkelijk tientallen dollars besparen.

#11 Hoe kun je kosten besparen?

Last bus not least in dit lijstje van voorbereiding voor Australië. Op alle gebieden, valt er wel iets te bedenken. Denk maar bij eten aan zelf koken, bij reizen kun je ervoor kiezen om te liften of een goedkope campervan huren. Verhuurbedrijven zoals Spaceships hebben ook vaak aanbiedingen dat je goedkoper camper(van)s kunt huren wanneer ze verplaatst moeten worden naar een andere stad, omdat ze er te veel op een locatie hebben. Ook op overnachten kun je natuurlijk geld besparen. Australië is volledig ingericht voor backpackers. Dit betekent dat er veel hostels zijn waar je goedkoop kunt overnachten. Hostels hoeven niet altijd grote slaapzalen te zijn. Vrijwel elk hostel heeft wel een aantal tweepersoonskamer. De prijzen van deze kamers liggen vaak een stuk lager dan hotels. Wil je besparen op activiteiten dan kun je ervoor kiezen om activiteiten via Bookme te boeken.