Omslagfoto voorbereiden voor Nieuw-Zeeland

Voorbereiden voor Nieuw-Zeeland: Alles wat je vooraf moet weten!

Nieuw-Zeeland is voor mij een waar paradijs. Ik ben er inmiddels twee keer geweest en het blijft me maar verbazen. Nieuw-Zeeland is, in mijn ogen, het mooiste plekje op aarde. Om in dit veelzijdige land te komen, moet je wel even een aantal uurtjes vliegen. Om zonder problemen door Nieuw-Zeeland te reizen, kun je je het beste even goed voorbereiden. Vragen als ‘heb ik een visum nodig?’, ‘hoe moet ik door Nieuw-Zeeland reizen?’ en ‘wat moet ik vooraf allemaal kopen?’ gaan we hier allemaal beantwoorden. Hier zijn 12 tips, zodat je vakantie vlekkeloos verloopt.

Voorbereiden voor Nieuw-Zeeland

1. Heb ik een visum nodig voor Nieuw-Zeeland?

Misschien is dit welk het belangrijkste punt als je je aan het voorbereiden bent voor Nieuw-Zeeland. Voor Nieuw-Zeeland heb je een visum nodig. Dit moet je vooraf even regelen. Je hebt namelijk een NZeTA nodig (New Zealand Electronic Travel Authority). Je hebt het visum nodig bij het inchecken van je vlucht. Dit kan via de gratis app NZeTA die in de Google Playstore of App Store te vinden is. Het visum kost 17 NZD als je het via de app aanvraagt en 23 NZD als je het online bestelt. Het duurt maximaal 72 uur totdat je aanvraag verwerkt is, maar meestal gaat dit sneller. Het document is twee jaar geldig.

Toeristenbelasting
Naast het visum moet je ook nog toeristenbelasting betalen. Dit wordt direct verwerkt bij het aanvragen van je NZeTA. In Nieuw-Zeeland wordt deze belasting IVL genoemd (International Visitor Conservation and Tourism Levy). De kosten voor de toeristenbelasting zijn 35 NZD. Hier op de website van de overheid van Nieuw-Zeeland vind je ook alle informatie.

2. Douaneregels bij aankomst

Je hebt ze vast weleens op Discorvery langs zien komen bij Airport Security. Nieuw-Zeeland is een eiland en dat betekent dat er streng gecontroleerd wordt bij mensen die landen en daardoor moet je je dus altijd goed voorbereiden. Dit heeft er alles mee te maken dat ze geen ziektes en criminaliteit binnen willen krijgen. Bij de aanvraag van je NZeTA zullen er al vragen gesteld worden over jou. Dit moet je naar eerlijkheid invullen, aangezien dit bij aankomst met jou besproken wordt. Steekproefgewijs (ik was er eentje van) wordt aan reizigers gevraagd om een aantal documenten te tonen. Zo eisen ze de volgende documenten:

  1. Een retour- of doorreisticket zodat ze een garantie hebben dat je het land weer verlaat.
  2. Bewijs van voldoende financiële middelen voor je tijd dat je in Nieuw-Zeeland verblijft. Dit kun je dus aantonen middels een bankafschrift, salarisstrook, eventueel gastheer/vrouw in Nieuw-Zeeland die garant staat, contact geld of je studiebeurs.

Overnachtingstip: in Nieuw-Zeeland wordt veel gebackpackt. Backpackers slapen over het algemeen in hostels en die kunnen gemakkelijk geboekt worden via HostelWorld.

3. Heb ik een internationaal rijbewijs nodig voor Nieuw-Zeeland?

Het rijbewijs dat wij in Nederland krijgen is niet geldig voor Nieuw-Zeeland. Tenminste als het niet gekoppeld is aan een internationaal rijbewijs. In Nieuw-Zeeland wordt een IRB (internationaal rijbewijs) model 1949 geaccepteerd. Dit rijbewijs is te verkrijgen in alle ANWB-winkels in Nederland. Dit moet persoonlijk afgehaald worden in een ANWB-winkel. Je moet daarbij je Nederlandse rijbewijs meenemen en een recente pasfoto. Dit rijbewijs kost €18,95 en is een jaar geldig. Let op: veel verhuurbedrijven in Oceanië stellen eisen aan het verhuren van een auto. Dit is vaak een minimum of maximum leeftijd of een minimum aantal jaren dat je in het bezit bent van een rijbewijs. In Nieuw-Zeeland rijden ze overigens links.

Rijden in een camper
Wil jij een camper huren? Dan zijn er weer andere regels. Officieel mag je in Nieuw-Zeeland niet met een rijbewijs B rijden in een camper met een gewicht tussen 3500 en 7500 kg. Hiervoor heb je het rijbewijs C1 nodig of het rijbewijs C. In de praktijk blijkt dat verhuurbedrijven hier niet altijd moeilijk over doen. Lees vooraf even goed de voorwaarden van het verhuurbedrijf.

Voorbereiden voor Nieuw-Zeeland. mooie wandelpaden

4. Medicatie meenemen naar Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn gelukkig niet veel gekke beesten te vinden, zoals in Australië. Je hebt dus geen malariatabletten of iets dergelijks nodig. Heb je medicijnen voor je gezondheid, dan mag je die natuurlijk meenemen naar Nieuw-Zeeland. Zorg er dan wel voor dat je een Europees Medisch Paspoort meeneemt. In dit document staat alles verwerkt over medicijngebruik, ziekte, aandoeningen en contactgegevens van je arts. Heb je geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen? Dan moet je een verklaring meenemen. Hier lees je welke medicatie onder de Opiumwet vallen en hoe je een verklaring aan moet vragen. Zorg ervoor dat je je verklaring meer dan een maand voor je vertrekt aanvraagt.

Tip: via Getyourguide.com en Viator.com kun je heel gemakkelijk activiteiten boeken, zoals de shuttle naar Tongariro National Park. Dit zijn heel handige websites om te onthouden tijdens je reis door Nieuw-Zeeland.

5. Hoe moet ik door Nieuw-Zeeland reizen?

Misschien is dit wel het leukste puntje bij het voorbereiden van je reis naar Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland kun je op heel wat manieren reizen door het land. Zo heb ik veel met de backpackersbus gereisd, maar ook met een campervan, de lijnbus en ook weleens gelift. Maar wat is nou het beste? Wil je hier uitgebreid informatie over hebben? Lees dan hier verder. Hieronder kort de mogelijkheden beschreven.

Backpackersbus

Als eerste is de backpackersbus een toffe optie voor jongeren. Ik heb de tijd van mijn leven hier gehad. Je bent de hele dag met medebackpackers, waardoor je snel vrienden maakt. De bus hanteert een hop-on hop-off systeem. Je koopt vooraf een ticket voor een route die je graag wil volgen en kunt tussendoor zolang blijven op een locatie als je zelf wil. Het ticket is een jaar geldig dus je kunt de route drie keer doen als je dat wil. Bedrijven die dit aanbieden zijn Kiwi Experience en Stray. Tickets zijn te koop op de website van Kiwi Experience en Stray.

InterCity bus

Dit zijn de standaard buslijnen van Nieuw-Zeeland. Je kunt dit ook gebruiken als uitbreiding op je Kiwi Experience of Stray pass. Door losse tickets te boeken met de InterCity kun je op plekken komen waar de backpackersbussen niet komen. Je kunt de tickets vooral online boeken. Het werkt hetzelfde als een treinkaartje boeken in Nederland. Wil jij meer informatie over de Intercity kijk dan eens op de website van de InterCity.

Auto

Een derde optie is het huren of kopen van een auto. Dit wordt door veel reizigers gedaan. Het grote voordeel van een auto huren is dat je alle hoekjes van het land kunt ontdekken. Je bent erg vrij en kunt overal naartoe rijden wanneer jij dat maar wilt. Meestal maak je geen winst of verlies bij het kopen over verkopen van een auto. Dit is waarschijnlijk een van de goedkopere opties om door Nieuw-Zeeland te reizen. Een auto met een daktent is ook gaaf. Ik adviseer altijd om bij Sunny Cars te boeken, aangezien dit bedrijf een All-in formule hanteert waarbij ongelimiteerde kilometers, terugbetaling eigen risico en alle verzekeringen standaard inbegrepen zijn.

Camper(van)

Een fantastisch vervoermiddel is de camper of de campervan. Nu las je hierboven al dat je voor een camper normaal gesproken een speciaal rijbewijs nodig hebt. Daar doen ze over het algemeen niet zo moeilijk over. Ben je wat minder ervaren en wil je toch de vrijheid beleven die een camper ook heeft? Kijk dan eens voor een campervan. Een busje waar je in kunt overnachten en een keuken aanwezig is. Het is een heerlijke manier om te reizen. Er is geen douche of wc aanwezig, maar dit is wel altijd aanwezig op de (gratis) kampeerplaatsen. Bekende verhuurbedrijven zijn Spaceship of Juicy.

Liften

Als laatste optie is er ook nog het liften. Het wordt maar door heel weinig toeristen gedaan, maar het is wel de goedkoopste manier om te reizen. Je betaalt vaak niks of draagt bij aan de benzine. Liften is in Nederland nogal gek, maar in Nieuw-Zeeland heel normaal. Het leuke van liften is dat je dagelijks met nieuwe mensen in contact komt en fantastische verhalen hoort.

6. Regels rondom kamperen in Nieuw-Zeeland

Rijden met een camper(van) in Nieuw-Zeeland is heel normaal. Je ziet ontzettend veel toeristen hierin rijden. Nieuw-Zeeland heeft een bijzondere natuur en dat wil het land ook graag zo behouden. Toeristen zijn nog weleens onruststokers en dit heeft voor een aantal regels gezorgd.

  1. In Nieuw-Zeeland mag je NIET wildkamperen. Er zijn verschillende kampeerplaatsen waar je met je camper(van) mag overnachten.
  2. Op veel kampeerplaatsen mag je alleen maar overnachten als je zelfvoorzienend bent. Dit betekent dus dat je camper(van) moet beschikken over een eigen chemisch toilet. Dit noemen ze in Nieuw-Zeeland ‘self contained’ en is te herkennen aan de blauwe sticker linksonder op de voorruit.
  3. Heb je deze blauwe sticker niet? Dan mag je alleen overnachten op kampeerplaatsen waar een toilet aanwezig is.

Wil jij weten waar je mag overnachten? Met WikiCamps of Campermate kun je precies zien waar kampeerplaatsen zijn voor ‘self contained’ en voertuigen die geen toilet hebben. Lees hierover meer hieronder bij de handige apps. Even goed voorbereiden, maar dan kun je op fantastische plekken in Nieuw-Zeeland overnachten.

Overnachtingstip: begin jij op het zuidereiland of ben je opzoek naar een heerlijke accommodatie in Christchurch. Sla The Bealey Quarter dan even op. Na een lange vlucht heb je hier goede kamers voor twee personen om je jetlag uit te slapen of kun je kiezen voor een dormroom die erg goed zijn. Let op: dit is snel volgeboekt.

7. Betalen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een goed ontwikkeld land en dit zorgt wel voor gemak bij het betalen. Over het algemeen kun je in Nieuw-Zeeland overal met de creditcard betalen. Dit is meestal ook de veiligste manier. Bankpassen worden niet overal geaccepteerd. Wel kun je bij de meeste banken pinnen met je pinpas van Nederland. Let op: je bankpas moet wel op wereldwijd staan. Bij het afhalen van geld bij automaten moet je een vast bedrag aan de bank betalen per verrichting die je doet. Pin daarom zoveel mogelijk geld in een keer, om je geld te besparen.

Is Nieuw-Zeeland duur?

Dit is een vraag die ik vaak krijg. Nieuw-Zeeland is best een prijzig land om doorheen te reizen. De Euro staat veel gunstiger dan de Nieuw-Zeelandse Dollar, maar de prijzen in Nieuw-Zeeland zijn enorm hoog. De mensen verdienen hier ook een stuk meer dan wij in Nederland of België. Zelf ben ik gaan backpacken door Nieuw-Zeeland en was ik ongeveer €2000,- voor een maand kwijt. Ga je niet op budgetreis, dan ga je al snel richting de €4000/5000,- per maand per persoon. Hieronder een klein overzicht van een aantal kosten (dit verschilt natuurlijk per plaats en is een indicatie):

  • Budgetovernachting: circa €30,- p.p.
  • Middenklasseovernachting: circa €110,-
  • Goedkope maaltijd: circa €15,- p.p.
  • Maaltijden in normale restaurants: circa €45,- p.p.
  • Biertje: circa €7,-
  • Koffie: circa €4,-
Cathedral Cove in Nieuw-Zeeland.

8. Welke spullen moet ik meenemen naar Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland is een vrij ruig land en dat betekent dat je wel even wat spulletjes mee moet nemen voor je vertrekt. Hieronder een lijstje van spullen die absoluut niet moet vergeten.

  • Met een Nederlandse stekker kom je niet ver in Nieuw-Zeeland. Je hebt een reisstekker type I nodig.
  • Je bent lang onderweg in Nieuw-Zeeland. Soms maak je lange wandelingen en dan is een powerbank echt van groot belang. Koop er eentje die groot genoeg is voor een aantal oplaad beurten. Als backpacker beschik je niet altijd over een stekker in een hostel. Deze powerbank met solar systeem is een fantastische optie voor je reis.
  • Wandelschoenen zijn essentieel in Nieuw-Zeeland. Mijn voorkeur heeft een wandelschoen met hoge zijkanten om je enkels te ondersteunen. Je zult veel bergen en ruw terrein beklimmen.
  • Ik adviseer om altijd zonnebrand mee te nemen. In de zomer, maar ook in de winter kan de zon erg sterk zijn.
  • Nieuw-Zeeland heeft heel wat extreme activiteiten, zoals bungeejumpen, parachutespringen of keihard varen over het water. Dit kun je het beste vastleggen met een goede GoPro en daarbij voldoende accessoires voor de GoPro.
  • Goede regen- en windjack is essentieel voor je bezoek aan Nieuw-Zeeland. Het weer is hier zeer onvoorspelbaar, zeker in gebieden als Milford Sound.

9. Wat is de beste reisperiode voor Nieuw-Zeeland?

Eigenlijk is er geen slechte reisperiode voor Nieuw-Zeeland. Het ligt er maar net aan waar je voor gaat. Op het zuider-eiland ligt er in de winter sneeuw. Zeker hoger in de bergen rondom Queenstown kun je fantastische wintersporten. De winter is meer regenachtig en het kan dus koud worden, maar met de juiste kleding is het geen probleem. In de zomer kan het heel warm worden. Het klimaat is een beetje hetzelfde als in Nederland met soms heel warme dagen. De zomerperiode van november t/m februari is ook de drukste periode in Nieuw-Zeeland. Persoonlijk vindt ik de maanden oktober, november, maart en april heel gunstige periodes. Deze maanden zijn vergelijkbaar met de lente en het einde van de zomer in Nederland met een temperatuur rond de 20/25 graden.

10. Simkaart in Nieuw-Zeeland

Bereikbaar zijn is altijd wel zo prettig, zeker als je onderweg bent bij een wandeling over ruig gebied. Veel backpackers in Nieuw-Zeeland doen zich last-minute pas voorbereiden. Een goede internetverbinding is dan wel optimaal. Er zijn tegenwoordig twee opties om bereikbaar te zijn, namelijk:

  1. E-sim van Airalo: Hierbij kun je kiezen uit abonnementen van 1GB t/m 20GB. De prijzen per abonnement variëren hierbij tussen €4,- t/m €40,-. Je kunt het makkelijk online boeken via de website van Airalo en vervolgens de stappen die ze voorschrijven volgen. Bij het landen in Nieuw-Zeeland heb je direct bereik. Soms is het wel iets duurder dan een lokale simkaart, maar je hoeft je simkaart niet te vervangen en blijft dus je eigen nummer behouden.
  2. Lokale simkaart kopen in Nieuw-Zeeland. Je kunt ervoor kiezen om op de luchthaven een simkaart te kopen. Park heeft over het algemeen de beste bereikbaarheid. Zowel Vodafone als Spark hebben een travel sim. De prijzen variëren nogal en de pakketen ook. Wil jij alle informatie over de kosten? Kijk dan even hier. Houdt er wel rekening mee dat de bedragen in NZD beschreven staan.

Overnachtingstip: opzoek naar een betaalbare accommodatie? De hostels van YHA waren betaalbaar en ‘luxe’ voor een hostel. Je hebt hier goede bedden een eigen kluisje en oplaadpunt.

11. Handige apps

Hierboven zag je al een aantal handige apps voorbijkomen en die zal ik hier nogmaals beschrijven. Hieronder som ik kort op welke apps ik jou aanbeveel. Wil je meer informatie? Lees dan verder in deze uitgebreide blog.

  • WikiCamps New Zealand (€1,99): een app waar je kunt zien waar je kunt overnachten als je ‘self contained’ bent, maar ook waar je mag overnachten zonder toilet in je voertuig. Ook laat Wikicamps zien bij welke campings je gratis mag overnachten en welke campings goedkoop en duur zijn. Verder staat er aangegeven of er douches, toiletten, stroom en andere benodigdheden aanwezig zijn. Mij heeft het enorm geholpen tijdens mijn reis. 
  • Campermate Australia & New Zealand (gratis): Deze app is vergelijkbaar met Wikicamps. Stel je voor je bent onderweg en je moet, dan moet je! In een camper(van) of auto is vaak geen toilet aanwezig. Deze app laat je zien waar de dichtstbijzijnde toiletten, tankstations, activiteiten, restaurants, oplaadpunten, campingplaatsen en nog veel meer dingen zijn. Ook geeft het updates over weer, afgesloten wegen en activiteiten in de buurt.
  • Bookme (gratis): Deze app is te vergelijken met Groupon in Nederland. Je krijgt kortingen op activiteiten in Nieuw-Zeeland, Australië en Fiji.
  • XE Currency (gratis): Altijd handig om even te berekenen wat het precies gaat kosten. Er zit een groot verschil tussen euro’s en NZD.

12. Voorbereiden voor Nieuw-Zeeland: Praktische zaken

1. Wat is het tijdsverschil in Nieuw-Zeeland?

Tussen Nederland en Nieuw-Zeeland zit vanzelfsprekend wel wat tijdsverschil. Ten eerste ligt Nieuw-Zeeland op het zuiderlijk halfrond waardoor de seizoenen omgedraaid zijn. Daarnaast is Nieuw-Zeeland het plekje dat het verste weg ligt van Nederland. Je bent dus echt aan de andere kant van de wereld. Om vanuit Nieuw-Zeeland even te telefoneren met je familie in Nederland of België moet je dus even vooraf plannen en voorbereiden. Over het algemeen kun je van onderstaande tabel uitgaan.

VanTotTijdsverschil
Laatste zondag oktoberLaatste zondag maart+12 uur
Laatste zondag maartEerste zondag april+11 uur
Eerste zondag aprilLaatste zondag september+10 uur
Laatste zondag septemberLaatste zondag oktober+11 uur

2. Welke taal wordt er gesproken?

Over het algemeen wordt er Engels gesproken. De officiële taal van de inwoners van Nieuw-Zeeland is Maori. Dit hoor je trouwens nog nauwelijks. Doorgaans wordt er altijd Engels gesproken op beide eilanden.

3. Heb je een vaccinatie nodig voor Nieuw-Zeeland?

Last but not least in deze blog over het voorbereiden voor Nieuw-Zeeland. Voor Nieuw-Zeeland heb je geen vaccinaties nodig. Ook heb je geen bijzondere medicatie nodig die je vooraf mee moet nemen. Nieuw-Zeeland is vrij van gevaarlijke dieren. Wel zijn er veel zandvliegen in Nieuw-Zeeland die je lekprikken. Een insectenspray is dan ook geen overbodige luxe.