Roys Peak vanaf top

Roys Peak: Een van de mooiste uitzichten in Nieuw-Zeeland!

Roys Peak is misschien wel de mooiste day-hike van Nieuw-Zeeland. En dat zegt veel, heel veel. De Tongariro Crossing heeft wat mij betreft echt een geduchte concurrent. Misschien in landschap niet zo divers als de “Lord of the Rings track”, het uitzicht onderweg naar de 1578 meter hoge piek is misschien wel een van de mooiste ter wereld. Het is niet voor niets dat het de meest geïnstagramde hike van Nieuw-Zeeland is.

Hoe kom je bij Roys Peak

Met het kleine gezellige Wanaka dichtbij als uitvalsbasis heeft Roys Peak een prima ligging. De start van de track ligt ongeveer zes kilometer buiten het dorp en is gemakkelijk te bereiken met de auto. Of, als je net als wij daar geen beschikking over hebt, is liften ook een prima optie. Vanaf de parkeerplaats zie je nagenoeg het gehele kronkelpad naar boven. En ja dat lijkt een heel eind. 

Is de wandeling naar Roys peak uitdagend?

Ga jij geen avontuur uit de weg en is geen berg te hoog voor jou, dan is deze 16 kilometer lange wandeling perfect! De hike naar de top van Roys Peak is zeker geen wandeling die in de categorie ‘piece of cake’ benoemd wordt maar zeker één van de mooiste hikes in Nieuw-Zeeland. Dit is absoluut een hike die niemand mag missen.

De kans is groot dat je niet alleen bent afgekomen op de bekende klim maar de uitzichten onderweg naar boven maken dat meer dan goed. Zigzaggend over zandpaden loop je langzaam naar de top van de berg. Elke stap naar boven creéert een mooier uitzicht over dit graslandschap. Het blauwe Lake Wanaka steekt af tegen de gouden bergrotsen die weerspiegelen in het water. In de verte zijn de besneeuwde toppen van de Zuidelijke Alpen te zien terwijl het graslandschap ondertussen steeds ruiger wordt. Het uitzicht van de top is fenomenaal.

Het uitzichtpunt

‘’Daar is die dan’’, 260 meter voor de top, één van de meest gefotografeerde uitzichten van Nieuw-Zeeland. Zwetend en hijgend nemen wij ons uitgebreid de tijd om het ideale plaatje te schieten en met een brede glimlach van dit uitzicht te genieten. Lake Wanaka ligt er adembenemend bij en de bergen schitteren in het prachtige meer. In de horizon verdwijnen besneeuwde bergtoppen van de Zuidelijke Alpen achter elkaar. Kippenvel! Veel wandelaars maken de start terug naar beneden. Een foute keuze die -in mijn ogen- veel wandelaars maken. Ook al is de wandeling pittig, probeer toch de top te bereiken. Het gaf mij veel adrenaline en het kippenvel raasde over mijn huid. Voor deze wandeling moet je vier tot zes uur uittrekken, afhankelijk van de warmte, jouw conditie en doorzettingsvermogen.

Ben je echt een avonturier en wil je alles uit deze wandeling halen, breng dan je kampeerspullen mee en overnacht op de top, om een onvergetelijke zonsopgang mee te maken. De top bereiken met een backpack vol met spullen, is wel echt een opgave. Wil jij meer weten over Roy’s Peak en andere ééndaghikes in Nieuw-Zeeland, check dan deze blog. Wil je de wandeling in de zomer maken, neem dan voldoende water mee. Het lijkt een cliché maar er is nagenoeg geen beschutting van de felle zon.

Tips voor de Roys Peak hike

  1. Neem veel water mee; 
  2. Check het weer, zodat jij kunt genieten van een prachtig uitzicht;
  3. Goede wandelschoenen, zodat je zo ontspannen mogelijk kunt wandelen;
  4. Kampeer eventueel op de top van Roys Peak, zodat jij kunt genieten van een spectaculaire zonsopkomst.

De heerlijke stad Wanaka

De uitvalsbasis voor deze hike is Wanaka. Wanaka heeft veel meer te bieden dan de waanzinnige wandeling naar Roys Peak. De stad heeft een ontzettend relaxte sfeer en het is hier heerlijk vertoeven op het strand of bij een van de gezellig barretjes.

De stad Wanaka heeft haar bekendheid niet persé te danken aan de wandeling naar de top van Roys Peak, maar eerder aan de meest ‘geïnstagramde’ boom van de wereld, namelijk de Wanaka Tree, en ja… je ziet het goed, Wanaka lijkt een beetje in de ban van Instagram. De boom symboliseert hoop en uithoudingsvermogen en staat er een beetje eenzaam bij. Gelukkig komen jaarlijks duizenden bezoekers de boom gezelschap houden. Ook heeft de stad Wanaka een leuk museum genaamd Puzzling World, waar je voortdurend een mindfuck hebt. In dit museum worden er verschillende illusies voorgeschoteld, een echte aanrader. Tot slot is Wanaka in de winter een echte wintersportbestemming. Verschillende skiliften brengen je naar de top van de bergen, waar je duizelingwekkende uitzichten hebt tijdens het skiën of snowboarden.

Wil jij nog meer van dit soort plekjes ontdekken. Nieuw-Zeeland zit vol verrassingen en deze bijzondere plekjes zijn werkelijk om weg te dromen.