Voordelen van Kiwi Experience

De voordelen van Kiwi Experience: alles wat je moet weten

Wanneer jij een bezoekje wil brengen aan Nieuw-Zeeland, is het belangrijk vooraf te weten hoe jij door het land gaat reizen. Nieuw-Zeeland is een pareltje en er zijn tal van mogelijkheden om te reizen door het land. Zelf heb ik op verschillende manieren door het land gereisd. In deze blog wil ik één van deze manieren aan jullie overbrengen, de backpackers bus Kiwi Experience. Voordat ik begon met reizen zocht ik ook naar de beste manier om te reizen door Nieuw-Zeeland, maar wat is nou de beste manier? Er zijn zoveel keuzes, zoals Kiwi Experience, Stray, InterCity, liften, trein, auto, camper(van) of misschien wel met de fiets. In deze blog zet ik de voordelen en nadelen van het reizen met Kiwi Experience voor jou op een rijtje. 

Kiwi Experience, wat is dat nou eigenlijk?

Deze backpackers bus is niet enkel een vervoersmiddel, maar ondertussen een begrip geworden in Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland kent vrijwel iedereen dit bedrijf en dat heeft het mede te danken aan de prachtige felgroene bussen. Kiwi Experience heeft zijn naam te danken aan de beschermde loopvogels die alleen voorkomen in Nieuw-Zeeland. Ook worden de inwoners van Nieuw-Zeeland de Kiwi’s genoemd. Met de naam Kiwi Experience, willen ze dus jou het leven en het land van de inwoners van Nieuw-Zeeland laten ontdekken. Kiwi Experience bestaat ondertussen al sinds 1988 en is vervolgens enorm blijven groeien. Het busbedrijf heeft ondertussen enorm veel prijzen binnengesleept op het gebied van Backpacken. 

Hop-on Hop-off systeem

Kiwi Experience past een Hop-on Hop-off systeem toe, maar eigenlijk is het veel meer. Met het Hop-on Hop-off systeem bedoelt Kiwi Experience het verplaatsen van plaats naar plaats, waarbij jij als reiziger zelf een keuze mag maken hoelang je op een bepaalde plaats blijft. Het fijne aan dit systeem is dat je maar een paar dagen vooruit hoeft te plannen. Wanneer jij aankomt in Nieuw-Zeeland begin je meestal bij één van de grotere steden, zoals Auckland, Wellington, Christchurch of Queenstown. Afhankelijk van je pas (die het hele eiland rondgaan) kan het dat jij je eerste rit opstapt bij een kleinere plaats, zoals Taupo of Rotorua, die keuze is helemaal aan jou. Voordat je begint met je eerste rit, moet je aan Kiwi Experience doorgeven waar je precies op wil stappen.

Over het algemeen stopt de bus bij de grotere hostels. Er zijn vaak meerdere opstappunten in een stad of plaats. Het is dus van belang dat je vooraf doorgeeft bij welk punt je opgehaald wil worden. Deze opstappunten kun je vinden op de site van Kiwi Experience. Wanneer je vervolgens onderweg bent, moet je elke keer aangeven waar en wanneer je op wil stappen door Kiwi Experience te bellen. Het is dus aan jou om vooruit te plannen en meerdere opstappunten door te geven aan Kiwi Experience of om niet vooruit te plannen en dit per dag door te geven. Wanneer je eenmaal opgestapt bent, loopt alles op rolletjes. De buschauffeurs zijn jonge vrolijke mensen en helpen je graag wanneer je een vraag hebt. Heb je geen vraag, blijf je lekker zitten en ga je genieten van de ongelofelijk mooie uitzichten van dit land.

Meer dan een Hop-on Hop-off systeem, waarom?  

Het systeem van Kiwi Experience is enorm goed ontwikkeld en ondersteunt jou enorm bij het vinden van accommodatie en het boeken van activiteiten. Zodra jij ultiem aan het genieten bent van de fantastische landschappen en de heerlijke muziek, zorgt de buschauffeur ervoor dat jij een lekker bedje hebt in de avond. Wanneer jij in deze bus zit, ben je verzekerd van één en soms twee nachten overnachtingen in een hostel. Je hoeft enkel een vinkje op het formulier te zetten die elke busrit rond gaat in de bus. Dit kan af en toe erg handig zijn, vooral in de drukke periode tussen november en maart. Wil jij langer op een plaats verblijven dan is het aan jou om de tweede of derde nacht bij te boeken door het hostel te contacteren.

In de wintermaanden (april t/m oktober) zijn de chauffeurs vaak bereid deze extra nachten voor jou te boeken. Het is geen verplichting om te slapen op de plek waar Kiwi Experience een contract mee heeft. Het is ook mogelijk bij andere hostel- of hotelketens te boeken, maar dit moet je dan zelfstandig regelen. Wanneer er geen supermarkt in de buurt van het hostel ligt, stopt Kiwi Experience altijd bij een supermarkt, zodat jij voldoende voorraad hebt. 

Naast het boeken van de accommodatie is het ook mogelijk om tijdens de busrit activiteiten te boeken. Bij elke busrit komt er een lijst langs, met alle activiteiten die te boeken zijn voor de plaats waar je naartoe rijdt. Omdat je met Kiwi Experience boekt, krijg je meestal een kleine korting. Het voordeel hiervan is dat Kiwi Experience je afzet en ophaalt bij deze activiteiten. Ook stopt Kiwi Experience bij hoogtepunten die gratis zijn, zoals bij wandelingen, lunchplekken, watervallen enzovoort. 

Zoveel buspasses, welke moet je nemen?

Kiwi Experience probeert haar aanbod op zoveel mogelijk reizigers aan te passen. Ze hebben enorm veel mogelijkheden, waardoor er altijd wel een pas bij is die op jouw wensen aansluit. Kiwi Experience biedt bus passen voor enkel het Noorder- of Zuidereiland aan, maar ook voor beiden. Het is ook mogelijk om tussendoor iets bij te boeken. Het is wel belangrijk dat je kijkt of de pas haalbaar is in het aantal weken die jij ter beschikking hebt. Wanneer je alle plaatsen bezocht hebt, mag je de pas nog blijven gebruiken tot het jaar voorbij is en mag je dus nog zo vaak als je wil verschillende plaatsen bezoeken. Dit geldt natuurlijk alleen bij de bus passen, waarbij je een rondje maakt. Hieronder een aantal van de bekendste bus passes die Kiwi Experience aanbiedt. 

Noorder- en Zuidereiland

 • Top & Tail

Bij deze pas ga je van noord naar zuid. Bij deze pas begin je bij Auckland en eindig je in Christchurch en is de busrit naar Milford Sound (must see) inbegrepen. Voor deze pas moet je minimaal 20 dagen tot je beschikking hebben.  

 • The Whole Kit & Caboodle.

Wil jij alles zien wat Kiwi Experience te bieden heeft, dan is dit jouw pas. Dit is een bekende bus pas onder de backpackers en mijn persoonlijke favoriet. Je gaat van Cape Reinga (noordelijkste puntje) helemaal tot aan Het zuidelijkste puntje van het vasteland: Invercargil. Bij deze pas is de activiteit Milford Sound inbegrepen. Met deze pas kun je zelfs nog een uitstapje maken naar Steward Island, waar de Kiwi nog in het wild te aanschouwen valt. Voor deze bus pas heb je minimaal 28 dagen nodig en mag je starten en eindigen waar je maar wil. 

Noordereiland 

 • Northern Round Up

Bij deze pas zie je vrijwel alles wat het noordereiland te bieden heeft. Het is mogelijk om een paar dagen extra naar Bay of Islands en Cape Reinga te boeken. Bij deze pas kun je overal starten en eindigen waar je wil. Voor deze pas heb je minimaal 9 dagen nodig, hierbij is een uitstapje naar Bay of Islands niet meegeteld. 

 • Bay & Cape

Het is mogelijk om een aantal extra routes aan een andere pas toe te voegen. Zo is de pas Bay & Cape een pas die je extra kan kopen bovenop de andere bus passes om je reis uit te breiden en werkelijk alles uit je reis te halen. Voor de Bay & Cape pas moet je minimaal 4 dagen uittrekken.

Zuidereiland

 • Southern Round Up

Heb jij niet de tijd om beide eilanden te zien, dan is dit een topper. In minimaal 12 dagen krijg jij de kans om het prachtige Zuidereiland te ontdekken. Bij deze pas kan je starten en eindigen waar je maar wil. Een extra uitstapje naar de Milford Sound en het diepe zuiden is een mogelijke uitbreiding met de pas Milford Explorer of Deep South. 

 • Bottoms Up

Wil jij niets missen van het Zuidereiland, dan moet je kiezen voor deze pas. Met deze pas ga je langs Milford Sound en het diepe zuiden. Voor deze bus pas heb je minimaal 14 dagen nodig. 

Het is ook nog mogelijk om een bus pas te kopen die gericht is op de winter. Deze bus passes heten de Snow Bus Passes en brengen je langs alle koude plaatsjes van het land. Hierbij moet je niet alleen denken aan snowboarden of skiën, maar ook aan het bezoeken van gletsjers. Voor alle mogelijkheden adviseer ik een bezoekje te brengen aan de website van Kiwi Experience.

Voordelen en nadelen van de Kiwi Experience

Wat voor de één een voordeel is kan voor de ander een nadeel zijn. Hieronder benoem ik een aantal punten die jou kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

(mogelijke) Voordelen van Kiwi Experience

Hierboven staat al enorm veel informatie beschreven over de backpackers bus Kiwi Experience. De Kiwi Experience bus brengt redelijk veel voordelen met zich mee. Het feit dat de bus een Hop-on Hop-off systeem hanteert is in mijn ogen fantastisch. Als reiziger kun je zelf beslissen hoe lang je op een bepaalde plaats blijft. Ondanks dat het een Hop-on Hop-off systeem is, heb jij alle vrijheid in het boeken van accommodatie en activiteiten. De buschauffeurs zijn heel vriendelijk en proberen jou een fantastische tijd te geven. Ze zorgen ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Een enorm voordeel is het feit dat je altijd verzekerd bent van een overnachting, wat enorm handig kan zijn in de zomerperiode. Ook zorgen de buschauffeurs ervoor dat jij altijd eten kan inkopen door een stop te maken bij supermarkten, wanneer dit noodzakelijk is.

Vrienden voor het leven

Kiwi Experience heeft een enorm groot aanbod aan bus passen en probeert jou langs alle hoogtepunten van Nieuw-Zeeland te brengen. Het mooiste aan deze manier van reizen is de vrienden die jij maakt voor de rest van je leven. Een enorm groot deel van de backpackers reist alleen, waardoor iedereen openstaat voor het maken van contact. Je bent dus altijd samen met andere backpackers. Vaak ontmoet je iemand met wie je de rest van je reis in Nieuw-Zeeland afmaakt. Deze bus is dé manier om te reizen, wanneer jij angst hebt om alleen als backpacker te reizen. Zonder twijfel heb je na de eerste dag nieuwe vrienden gemaakt.

Eén van de grootste voordelen van Kiwi Experience vind ik het feit dat je zelf niet hoeft te rijden. De afstanden zijn af en toe erg groot. Dit geeft jou meer rust en je kunt uitgerust aan activiteiten deelnemen en nog meer genieten van de natuur. 

 • Hop-on Hop-off systeem
 • Keuzevrijheid bij het boeken van accommodatie en activiteiten
 • De chauffeur brengt en haalt je op bij de activiteiten
 • Je bent verzekerd van accommodatie
 • Vaak krijg je kortingen bij het boeken van activiteiten
 • Je ontmoet enorm veel leuke mensen
 • Je komt uitgerust op je bestemming aan
 • Voldoende aanbod aan bus passen en uitbreidingen
 • De buschauffeurs zijn fan-tas-tisch

(mogelijke) Nadelen van Kiwi Experience

Naast alle voordelen heeft Kiwi Experience natuurlijk ook nadelen. Wanneer je met Kiwi Experience reist, ben je afhankelijk van de plaatsen die dit bedrijf jou aanbiedt. Kiwi Experience probeert langs zoveel mogelijk hoogtepunten te rijden, maar kan jou niet elke uithoek van het land laten zien. Wanneer jij graag afgelegen en onbekende plaatsen wil ontdekken, dan past een camper(van) eventueel meer bij jou. 

In de zomerperiode (november t/m maart) kan het nogal druk zijn in Nieuw-Zeeland. Dit betekent dat je vaak bij het bevestigen van de volgende busrit lang moet wachten. Ook kan het zijn dat de bussen volgeboekt zijn en jij daardoor een dag langer moet wachten op een plaats. 

De leeftijd bij Kiwi Experience ligt vrij laag (onder de 25). Dit betekent dan ook dat er enorm veel gefeest en gedronken wordt. De meeste backpackers die met Kiwi Experience reizen, houden van een feestje. Er zijn altijd backpackers die graag feesten en backpackers die hier minder van houden, dit is ook zo bij Kiwi Experience. Wanneer jij niet houdt van feesten, vind je altijd wel medebackpackers die hier ook minder van houden. Als jij een stukje ouder bent en/of niet meer van feesten houdt kun je altijd uitwijken naar een vergelijkbaar concept van de concurrent Stray. 

 • Je bent gebonden aan een route
 • In de zomerperiode kan het enorm druk zijn
 • Er wordt veel gefeest en gedronken, dit kan een nadeel zijn voor reizigers

Zoals eerder beschreven, kan het voor de één een voordeel zijn, waar het voor de ander een nadeel is. In mijn ogen brengt reizen met Kiwi Experience meer voordelen dan nadelen met zich mee.

Leestip: 7 Handige apps voor reizen door Nieuw-Zeeland