Vlag van Mexico

Voorbereiding voor Mexico: Hier moet je allemaal aan denken!

Je bent van plan om op vakantie te gaan naar Mexico? Ik begrijp wel waarom: mooie stranden, een indrukwekkende geschiedenis en al dat heerlijke eten. Mexico is nogal groot, maar het grootste deel van de toeristen gaan toch naar het schiereiland, waar o.a. het bekende Cancun, Playa del Carmen en Tulum ligt. Naast deze bekende plekjes liggen er ook prachtige plekjes zoals Bacalar (mijn favoriet), Isla Holbox, Valladolid, Merida en nog een aantal prachtige plekjes in de jungle. Aan de west kust zijn er ook een aantal leuke plekjes om te bezoeken. Heb jij uiteindelijk je route uitgestippeld? Dan is het handig om een goede voorbereiding te treffen voordat je vertrekt naar Mexico.

Voorbereiding Mexico: de 13 beste tips

Heb je een visum en paspoort nodig?

Het eerste waar je aan denkt als je de voorbereiding treft: heb ik een visum nodig in Mexico? In Mexico is het gunstig geregeld voor Nederlanders. Je kunt naar Mexico reizen zonder visum tot een verblijf van 180 dagen. Wanneer je op de luchthaven aankomt krijg je een stempel waarop een stempel staat met de uiterlijke uitreisdatum.

Op de vraag of je een paspoort nodig hebt, kunnen we eenvoudig antwoord geven: Ja! Ook kinderen hebben een paspoort nodig.

Zijn vaccinaties nodig voor Mexico?

In principe zijn er geen verplichte vaccinaties voor Mexico, met een uitzondering: Ben je 7 dagen voordat je Mexico binnenkomt in een gele koorts land geweest? Dan ben je verplicht om een vaccinatie tegen gele koorts te nemen. Dit geld ook als je een overstap maakt en langer dan 12 uur in een land verblijft waar gele koorts is. De volgende vaccinaties worden aanbevolen in voor Mexico (niet verplicht):

 • DTP (difterie, tetanus en polio)
 • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
 • Rabiës (bij een verblijf langer dan 3 maanden)
 • Hepatitis B (bij een verblijf langer dan 3 maanden)

Overnachtingstip: een uniek plekje door je rondreis in Mexico is dit kleine hotelletje/b&b met prachtige kamers en een verkoelend badje op het dak van het hotel. De eigenaar heeft er een waar sprookje van gemaakt door het hotel tussen de bomen de hoogte in te bouwen. Zo lijkt het net een grote boomhut. Casa Mech vond ik een van de leukste plekjes om te slapen tijdens mijn reis.

Betalen en pinnen in Mexico?

Misschien wel een van de belangrijkste voorbereiding voor je bezoek aan Mexico! Hoe moet ik nou betalen in Mexico? In Mexico kun je doorgaans kiezen om in twee valuta te betalen, namelijk met Mexicaanse Peso’s of met de Amerikaanse Dollar. De beste en goedkoopste optie is altijd in Peso’s te betalen. Let goed op: soms proberen de Mexicanen je op te lichten door i.p.v. Peso’s Dollars aan te klikken wanneer je met creditcard betaalt. Zo ben je niet 400 Peso’s lichter, maar 400 Dollars. Check dus na betalen altijd je app van de creditcard. Dit gebeurt meestal bij taxichauffeurs wanneer je op de luchthaven aankomt.

Ik raad aan om zoveel mogelijk met creditcard te betalen. Steeds bij meer restaurants en andere bedrijven kun je met de creditcard betalen. Let op: sommige bedrijven vragen een fee van 5%. Je kunt (normaalgesproken) niet met je Nederlandse bankpas in restaurants of winkels betalen.

Het is ook aan te raden om contact geld op zak te hebben. Bij aankomst op de luchthaven kun je pinnen, maar dat is nogal prijzig. Je kunt het beste je auto huren en naar een pinautomaat rijden of in het centrum van je eerste bestemming pinnen wanneer je een shuttle of bus (online vooraf boeken) vanuit het vliegveld neemt. Bij de meeste pinautomaten betaal je aardig wat extra percentages. Bij de HSBC en Santander was ik bijna €30,- kwijt om te pinnen. De Banca Azteca is een van de goedkopere opties, maar nog steeds prijzig met soms een conversie van €15,-. Let op dat je jouw pas op wereldwijd zet voordat je vertrekt.

Veiligheid in Mexico

Hoe zit het met de veiligheid in Mexico? Een terechte vraag zou ik zeggen, want je hoort hier en daar nog wel eens rare verhalen. Allereerst wil ik zeggen dat ik met op de meeste plekken heel veilig heb gevoeld en mij niks gebeurt is. Het schiereiland Yucatan (waar de meeste Nederlanders op vakantie gaan) is over het algemeen heel veilig. Je kunt er in de avond over straat lopen en mensen zijn zeer behulpzaam.

Een kleine uitzondering op dit schiereiland is Tulum. Dit plaatsje is vooral bekend onder influencers en er komen ontzettend veel rijke mensen naar toe. In en rondom deze stad is een drugskartel actief, waardoor er weleens afrekeningen kunnen zijn, die eigenlijk nooit gericht zijn op toeristen. Treurig genoeg zijn weleens toeristen om het leven gekomen in dit stadje door drugsgeweld. Toerisme is een van de grootste inkomstenbronnen van Mexico, dus politie en marechaussee patrouilleren dag en nacht in deze stad. Ik raad je aan om niet te laat over straat te lopen in afgelegen gebieden. In het centrum is genoeg vertier en controle. Loop ook niet met dikke sieraden of je telefoon rond. Er wordt veel gestolen in dit plekje.

Overnachtingstip: kies je ervoor om Tulum te bezoeken? Dan kun je bij dit enorm hoog beoordeelde en goedkope boutique hotel overnachten. Zodra je de poort binnenkomt lijkt het alsof je midden in de jungle loopt. De plek is een en al rust. De kamers zijn heerlijk en bij het barretje kun je altijd een lekker koel drankje drinken en even praten met de leuke hosts.

Houd altijd kleingeld bij de hand!

Dit heeft ook weer een beetje te maken met veiligheid. De politie is vrij corrupt in het land en wil je graag staande houden om wat extra geld te verdienen. Wanneer je met de auto door Mexico reist, wordt je meestal wel minimaal een keer staande gehouden. Vaak laat de politie je weer gaan, maar het gebeurt nogal vaak dat de politie een verhaal verzint, waardoor je moet betalen. Houdt altijd een klein bedrag in een klein zakje apart, zodat je niet portemonnee moet trekken met duizenden Peso’s erin. De politie neemt meestal al het geld wat je hebt mee. Let op: dit gebeurt ook heel vaak met scooterrijders in Mexico.

Geen directe vlucht? Let hier dan op!

Wanneer je Mexico wil bezoeken kun je een directe vlucht nemen. Helaas zijn die vluchten behoorlijk prijzig. In de laatste jaren merk ik dat vroeg boeken meer voordeel oplevert dan heel lang wachten. Een overstap is ook wel prima en vaak een stuk voordeliger. Je kunt vanuit Europa een overstap maken op verschillende bestemmingen. Vaak wordt er via London, Portugal of Frankrijk gevlogen, maar een overstap in Canada of de Verenigde Staten is ook mogelijk. Wanneer je via Canada of Verenigde Staten overstapt moet je een document aanvragen, ook al is het maar een overstap. Voor Canada is dat het eTA en kost ongeveer €5,- per persoon en voor de Verenigde Staten moet je een ESTA aanvragen en die kost ongeveer €20,- per persoon.

Een ander dingetje waar je rekening mee moet houden is de overstap. In zowel Canada als de Verenigde Staten is het mogelijk dat je je door paspoortcontrole moet en vervolgens je bagage opnieuw moet inchecken of naar de incheckbalie moet brengen om ze daar te droppen (niet inchecken, maar gewoon afgeven). Ook moet je weer door de douane. Dit kost best veel tijd. Een overstaptijd van twee uur kan, met ingecheckte bagage, best krapjes zijn. Met enkel handbagage is dit voldoende overstap tijd.

Waar moet ik een simkaart kopen voor Mexico?

Een goede voorbereiding voor Mexico is niet compleet zonder simkaart. Buiten Europa heb jij geen recht op je normale data. Dit betekent dus dat je iets moet kopen. het is altijd fijn om bereikbaar te zijn en tegenwoordig kan dit op heel wat manieren. De twee opties heb ik gebruik en raad ik aan om te gebruiken.

1. Airalo:

Wil je direct bij het landen internet hebben en geen simkaart verwisselen? Dan is de digitale simkaart van Airalo een perfecte oplossing. Met deze E-sim heb je overal in Mexico goed bereik. Ook kun je switchen tussen drie providers, waardoor je altijd wel internet hebt. Voor Mexico kun je een E-sim op de website van Airalo bestellen en door de stappen te volgen heb je vervolgens internet tot je beschikking in Mexico. Airalo heeft een goede app waar je je verbruik bij kunt houden, maar ook meer internet kunt bestellen. Het enige nadeel is dat het een stuk prijziger is. Voor 5gb betaal je ongeveer €30,-.

2. In Mexico een simkaart kopen:

De veel goedkopere en ook heel goedwerkende tweede optie is een simkaart kopen in Mexico. Let op: doe dit niet op de luchthaven, maar ergens in een OXXO in het eerste stadje waar je gaat overnachten. Op de luchthaven betaal je absurde bedragen, terwijl de OXXO een vast tarief heeft. De OXXO is vergelijkbaar met de minisupermarkt 7/11. Een simkaart kost ongeveer €8,- en je hebt dan ongeveer 4GB aan internet. Je kunt dit gemakkelijk opwaarderen in een OXXO winkel. Je moet wel je eigen simkaart uit je telefoon halen, maar aan whatsapp hoef je niets te veranderen. De voordelen zijn dat het erg goedkoop is en je er ook mee kunt telefoneren. Je bent wel gebonden aan één telefoonnetwerk, waardoor het kan zijn dat je af en toe minder netwerk hebt. Desondanks heb ik overal goed internet gehad.

Op een plek overnachten of rondreizen?

Wanneer je ticket geboekt is kun je de ultieme voorbereiding voor de mooiste reisroute door Mexico beginnen. Dit is natuurlijk een vraag die per persoon verschilt. Sommige mensen vinden het heerlijk om twee weken in een resort door te brengen en sommige gaan liftend door het land reizen.

Overnachten in een resort
Wanneer je in een resort slaapt is dit meestal in Playa del Carmen of Cancun. Playa del Carmen is onder de Nederlandse toeristen wel het bekendst. Het voordeel hiervan is dat je veel kunt eten, drinken en vaak direct aan het strand ligt. Een aantal nadelen zijn: je bent beperkt in het bezoeken van leuke plekjes in Mexico, activiteiten zijn vaak erg prijzig en je proeft niet aan de Mexicaanse cultuur.

Rondreizen door Mexico
Persoonlijk heeft rondreizen door Mexico mijn voorkeur. Je ziet veel leuke plekjes, duikt echt de cultuur in en je kunt veel meer activiteiten ondernemen. Zo kom je op de mooiste en rustigste stranden van Mexico en zie je de echte authentieke steden en dorpjes. Een ander voordeel is het bezoeken van activiteiten aangezien je dichter in de buurt bent van bepaalde attracties. Zo kun je vanuit Valladolid heel eenvoudig een van de 7 wereldwonderen Chitzen Itza bezoeken zonder dat het overspoeld wordt door de toeristen. Wil je nou weten met welk vervoer dat dat het beste kan? Lees hieronder verder voor de beste tips voor jouw voorbereiding voor Mexico.

Overnachtingstip: ga je Chitzen Itza bezoeken en wil je overnachten in Valladolid. Dit kleine hotel is werkelijk een oase van rust. Het heeft een heerlijk zwembad tussen de palmbomen en de stad ligt op vijf minuten afstand van de leukste straat van Valladolid.

Auto of bus? Hoe kan ik het beste door Mexico reizen?

Nu heb je hierboven al veel gelezen, maar wat is nou precies de beste manier om te reizen door Mexico. Alles heeft voor-en nadelen. Hieronder even kort de voor-en nadelen voor jou op een rijtje.

Mexico bezoeken met een huurauto:
Veel toeristen zeggen dat dit een van dede beste manieren van reizen door Mexico is en dat kan ik alleen maar bevestigen. De wegen zijn goed onderhouden en het is lastig om verkeerd te rijden, aangezien het alleen maar rechte wegen zijn die je uren volgt. De auto brengt je naar plekken waar weinig andere toeristen kunnen komen. Even een hapje willen eten of even een cenote bezoeken en je stapt zo in de auto. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Er zijn ook nadelen aan een auto. Een huurauto is best prijzig, denk aan verzekering, huur en benzine. Ook moet je kijken dat je overal kunt parkeren. Daarnaast kan het zijn dat je vaker staande gehouden wordt door politie.

Met de bus door Mexico reizen:
Met de bus kun je perfect door Mexico reizen. De bekende bus die door vooral toeristen gebruikt wordt is de ADO bus. Deze bus rijdt naar vrijwel alle bestemmingen. Persoonlijk vond ik dit een heerlijke manier van reizen, aangezien je niet zelf hoeft te rijden, het veel goedkoper is dan een huurauto en de bussen luxe zijn. Je moet wel telkens van of naar het busstation lopen of een taxi bestellen om de bus te nemen. Bustickets kun je terplekke kopen, maar wanneer het hoogseizoen is kan de bus snel vol raken. Persoonlijk adviseer ik om via Busbud de tickets te bestellen. Dat kan al voordat je vertrekt naar Mexico.

Eten en drinken in Mexico: wat is veilig?

In Mexico kun je echt heerlijk eten. Natuurlijk kun je weleens ziek worden, maar dat kan in Nederland net zo goed gebeuren. Over het algemeen heeft Mexico echt hele goede restaurantjes. Ook kun je heerlijk op straat eten. Zelf heb ik dit een aantal keren gedaan. Kijk vooraf altijd naar de recensies op google of tripadvisor. Ook de streetfoodrestaurantjes hebben vaak beoordelingen. Normaal geldt de regel: wanneer er een goede omloop van producten is, kun je er goed eten. Kijk dus altijd of er meerdere mensen bestellen. Water uit de kraan is niet drinkbaar, maar elk hotel heeft drankautomaten waar je gratis water kunt tappen.

Voorbereiding Mexico: een kleine checklist

 • Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt. Heb je die al? Zorg ervoor dat de verzekering op werelddekking staat. Dit is namelijk niet automatisch zo.
 • Zet het nummer van je reisverzekeraar altijd in je telefoon.
 • Je bankpas moet op wereldwijd staan, anders kun je niet pinnen.
 • Je hebt een universele wereldstekker nodig voor Mexico. In Mexico worden stopcontacten van het type A en B gebruikt.
 • Denk aan bepaalde medicatie! Het eten wordt altijd anders bereid, het is veel warmer en de hygiene is niet overal optimaal. Zorg dus voor diarreeremmers en medicatie met laxerende werking.
 • Goede muggenspray met 50% deet is echt essentieel. Er is een matig malariarisico in bepaalde gebieden. Chiapas is hier eentje van die vaker door toeristen bezocht wordt. In de gebieden Yucatan, Quintana Roo en Campeche is een laag malariarisico. Krijg je koorts laat je dan meteen testen op Malaria. Een andere zeer gevaarlijke ziekte is dengue. Bescherm je dus goed met een insectenspray met een hoog deetgehalte.
 • Neem je rijbewijs mee en maak een foto van je paspoort. Je moet namelijk vaak je ID inleveren bij verhuurbedrijven of hotels. Meestal is je rijbewijs voldoende.

In welke periode Mexico bezoeken?

De laatste praktische tip in de lijstje voor jouw beste voorbereiding voor Mexico. Mexico heeft een aantal hoogseizoenen. De bekendste, maar ook meest drukke periode om Mexico te bezoeken, is tussen december en april. In deze maanden valt de minste regen en is de luchtvochtigheid een stuk lager. Dit zorgt voor een aangename temperatuur, waardoor dit ook gezien wordt als de beste periode om Mexico te bezoeken. De maanden juli en augustus zijn ook hoogseizoen. In deze periode komen veel Europeanen. Deze maanden worden wel gezien als regenseizoen, waardoor de luchtvochtigheid enorm hoog is en het er echt heel warm is.

Zelf ben ik in juli en augustus geweest en kan ik je adviseren om een aantal extra shirtjes mee te nemen. Van het regenseizoen merk je niet veel, aangezien het relatief weinig regent en als het regent is dit meestal maar een uurtje. Let wel op, vanaf augustus is hier orkaanseizoen.

Extra tip voorbereiding Mexico: Mijn favoriete plekje!

Naast alle bovenstaande tips rondom de voorbereiding heeft Mexico ook heel wat leuke plaatsen om te bezoeken. Naast dat het prachtige badplaatsen heeft, heeft het ook onwijs mooie natuur. Mijn favoriete plekje in Mexico is Bacalar dat helemaal in het zuiden tegen de grens van Belize ligt. Bacalar is de laatste jaren bekender geworden, maar wordt maar door weinig toeriste bezocht, aangezien het veel te ver van Playa del Carmen en Cancun ligt. Dagjesmensen kunnen deze plek dus niet bezoeken en dat maakt het wel extra prettig.

Bacalar wordt ook wel de Malediven van Mexico genoemd (zie foto’s hieronder zonder filter). Dit heeft het te danken aan een zoetwaterlagune die wel zeven verschillende kleuren blauw heeft. De zandbanken, cenotes en het zoete water maken het een waar kleurenfestijn. Daarnaast is het gewoon heerlijk om in zoetwater te zwemmen. Activiteiten die je echt moet doen zijn: zeilen over het meer en suppen met zonsopkomst. Daarnaast is de natuurlijke stroomversnelling Los Rapidos ook wel leuk, maar een beetje overrated.

Het kleine dorpje zelf is ook erg schattig en leuk om te bezoeken. Het heeft vooral heel veel heerlijk eten. Zo kun je taco’s eten bij de bekende Mr. Taco of genieten bij Bote de Leche van een heerlijk diner. Wil je een fantastische accommodatie? Dan adviseer ik om te slapen in Blue Palm Bacalar.