Blue Pools met Mount Aspiring

Blue Pools Nieuw-Zeeland: het helderste water dat jij ooit gaat zien!

Langs de ongelofelijk mooie westkust van het Zuidereiland van NieuwZeeland liggen de Blue Pools. De Blue Pools zijn een van de mooiste geheimen van het Zuidereiland en na een bezoekje aan dit prachtige natuurfenomeen, wil ik dat jij deze plek niet mist. De Blue Pools zijn een van de mooiste plekjes die je kunt bekijken in Nieuw-Zeeland en het ligt direct langs een van de hoofdstraten op het Zuidereiland. In deze blog neem ik je mee naar de ligging, de omgeving en de hike ernaartoe.

De Blue Pools in Nieuw-Zeeland

De Blue Pools maken deel uit van de Makarora Rivier die ontstaat door alle water dat afkomstig is uit Mount Aspiring National Park. De rivier is werkelijk prachtig en een van de meest blauwe rivieren die ik ooit gezien heb. De rivier krijgt zijn kristalheldere kleur door reflectie van kleine stukjes steenmeel dat in deze rivier zit. Dit steenmeel ontstaat door de gletsjers die rotsen verpletteren en het vervolgens in deze rivier belandt. De Blue Pools zijn eigenlijk geen baden, maar een gedeelte van de Makarora Rivier. In werkelijkheid zijn de Blue Pools diepere stukjes in deze rivier. De Blue Pools liggen op een afgelegen stukje en naast de rivier ligt een klein (steen)strand. Dit stukje van de Makarora Rivier is ontzettend kalm en daardoor ook geschikt voor een verfrissende duik.

Leuk weetje: door de hoeveelheid steenmeel, heeft Nieuw-Zeeland zoveel prachtige meren en rivieren. De fijne stofdeeltjes veranderen de kleur van het water enorm. Er is een perfecte hoeveelheid steenmeel nodig voor deze kleur te krijgen. Er mag niet te veel steenmeel in het water zitten, dan wordt het water namelijk erg troebel.

Waar liggen de Blue Pools?

De Blue Pools in Nieuw-Zeeland liggen op ongeveer twee uur van Queenstown en een uur van het ontzettend leuke Wanaka. Deze pools zijn het beste te bezoeken bij een roadtrip tussen Wanaka en Franz Josef via de Highway 6. Bij deze roadtrip van circa vijf uur kom je langs prachtige meren, watervallen en rijd je door de waanzinnig mooie bergen van het Zuidereiland. Ook kom je direct langs de parkeerplaats van Blue Pools direct langs de Highway 6. In de zomer kan het aardig druk worden bij deze parkeerplaats, zeker vanaf lunchtijd. Zorg er dus voor dat jij vroeg in de ochtend vertrekt, zodat je de meeste toeristen vermijdt. Wil jij via Google Maps navigeren naar deze plek? Klik dan gewoon op deze link en je bent klaar voor vertrek.

De Blue Pools Track

Wanneer jij de parkeerplaats van de Blue Pools gevonden hebt, begin je direct aan de Blue Pools Track. Tot aan de Blue Pools is het ongeveer 1,5 km lopen. Dat betekent dat de track in totaal drie kilometer is. Je moet zeker een uur voor deze wandeling uittrekken. Het pad is goed onderhouden en duidelijk aangegeven met bordjes. Je loopt dwars door het bos, dus in de zomer kun je lekker in de schaduw lopen.

Om de pools te bereiken, moet je een hangbrug over. Wanneer je de hangbrug overgestoken bent, heb je de pools bijna bereikt. Boven de Blue Pools is ook een hangbrug gemaakt. Je kunt er ook voor kiezen om vlak voor de hangbrug het strand op te gaan en een verfrissende duik in het heldere water te nemen. Voordat je naar het strand gaat, adviseer ik om even over de hangbrug te lopen. Bij een zonnige dag zie je, waarschijnlijk, het meest blauwe water dat je ooit gezien hebt. In de verte zie je de bergtoppen van Mount Aspiring National Park achterelkaar verdwijnen.

Wanneer jij ervoor kiest om de hangbrug boven de Blue Pools over te steken en door te wandelen, begin je aan de Young Valley Track. Deze wandeling is ongeveer 7 kilometer lang en je loopt hier door de hoge bergen en prachtige valleien langs de Makarora Rivier.

5 leuke plekjes in de buurt van deze pools

#1 Thunder Creek Falls

De Thunder Creek Falls is een van de meest dichtstbijzijnde attracties van de Blue Pools. De krachtige waterval ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van de Blue Pools. De waterval ligt ook langs de Highway 6 en is een perfecte stop bij een roadtrip van Franz Josef naar Wanaka. Vanaf de parkeerplaats langs de Highway 6 is het enkel vijf minuten lopen naar de waterval.

#2 Lake Matheson

Dit is de mooiste spiegel van Nieuw-Zeeland en ligt ook redelijk dicht bij de Blue Pools. Een klein stukje van de Highway 6 en op steenworp afstand van Fox Glacier, ligt dit prachtige meer. Persoonlijk vond ik dit meer een van de mooiste tussenstops tijdens mijn reis in Nieuw-Zeeland. Het meer lijkt, bij rustig weer, op een spiegel en de bergen en bomen reflecteren in het water. In het water zit een olie afkomstig van de bomen, dat ervoor zorgt dat deze spiegel ontstaat.

#3 Wanaka

Misschien wel het leukste stadje van Nieuw-Zeeland en het heeft zoveel te bieden. Wanaka ligt direct aan het strand en heeft een prachtig uitzicht op de omringende bergen. Naast dat dit stadje een superleuk museum, genaamd Puzzling World, heeft, is het ook razend populair onder de Instagram gebruikers. In Wanaka staat de eenzame, maar wereldberoemde Wanaka Tree. Dit boompje is het meest geïnstagramde boompje van de wereld. Ook is Wanaka bekend vanwege Roys Peak, het meest geïnstagramde uitzicht van Nieuw-Zeeland en waarschijnlijk heb ook jij deze al eens langs zien komen.

#4 Franz Josef

Ontzettend klein, maar zo bekend onder de reizigers in Nieuw-Zeeland. Franz Josef is waarschijnlijk het begin- of eindpunt van jouw roadtrip met de Blue Pools als tussenstop. Franz Josef is bekend vanwege de Franz Josef Gletsjer en deze gletsjer is dan ook te bezoeken met een helikopter, genaamd de Franz Josef Helihike. Daarnaast heeft dit plekje ontzettend veel leuke trails om te lopen.

#5 Fox Glacier

Hier nog een van die ijsmassa’s, zoals de Franz Josef Gletsjer, die van dichtbij te bewonderen valt. Het ligt pal naast Lake Matheson en ligt dus ook langs de Highway 6. Het is mogelijk om naar de gletsjer toe te lopen en van dichtbij te bekijken. Het is ook mogelijk om hier een skydive te plannen. Volgens locals is de skydive bij Fox Glacier de op een na mooiste skydive van de wereld.