Lake Matheson

Nieuw-Zeeland: 7 hikes die je absoluut niet mag missen

Een van de meest diverse landen op deze aardbol is hoogstwaarschijnlijk Nieuw-Zeeland. Persoonlijk is Nieuw-Zeeland mijn favoriet. Wandelen door spectaculaire natuurgebieden, genieten van alle natuurlijke geluiden om je heen en tussendoor lunchen met plaatjes die normaal gesproken alleen in je dromen voorbijkomen. s Werelds best beoordeelde ééndaghike komt niet voor niets uit dit prachtige land. Als jij gek bent op hiken dan moet Nieuw-Zeeland hoog op je verlanglijstje staan. In deze blog wil ik jullie graag meer informatie geven over de mooiste wandelingen in Nieuw Zeeland, zodat ook jij alles uit jouw reis haalt. Intussen heb ik Nieuw-Zeeland twee keer bezocht, en hieronder beschrijf ik de mooiste hikes die ik bewandeld heb.  

#1 Roys Peak

Ga jij geen avontuur uit de weg en is geen berg te hoog voor jou, dan is deze 16 kilometer lange wandeling perfect! De hike naar de top van Roys Peak is zeker geen wandeling die in de categorie ‘piece of cake’ benoemd wordt maar zeker één van de mooiste hikes in Nieuw-Zeeland. Dit is absoluut een hike die niemand mag missen. Vijf kilometer van het pareltje Wanaka is de start aan de voet van Roys Peak. Je kunt de start van Roys Peak op verschillende manieren bereiken. Wij kiezen ervoor om te liften naar Roys Peak. Roys Peak torent 1578 meter boven de zeespiegel uit. Zigzaggend over zandpaden loop je langzaam naar de top van de berg. Elke stap naar boven creéert een mooier uitzicht over dit graslandschap.

‘’Daar is die dan’’, 260 meter voor de top, één van de meest gefotografeerde uitzichten van Nieuw-Zeeland. Zwetend en hijgend nemen wij ons uitgebreid de tijd om het ideale plaatje te schieten en met een brede glimlach van dit uitzicht te genieten. Lake Wanaka ligt er adembenemend bij en de bergen schitteren in het prachtige meer. In de horizon verdwijnen besneeuwde bergtoppen van de Zuidelijke Alpen achter elkaar. Kippenvel! Veel wandelaars maken de start terug naar beneden. Een foute keuze die -in mijn ogen- veel wandelaars maken. Ook al is de wandeling pittig, probeer toch de top te bereiken. Het gaf mij veel adrenaline en het kippenvel raasde over mijn huid. Voor deze wandeling moet je vier tot zes uur uittrekken, afhankelijk van de warmte, jouw conditie en doorzettingsvermogen.

Tips: 

 • Neem veel water mee; 
 • Check het weer, zodat jij kunt genieten van een prachtig uitzicht;
 • Goede wandelschoenen, zodat je zo ontspannen mogelijk kunt wandelen;
 • Kampeer eventueel op de top van Roys Peak, zodat jij kunt genieten van een spectaculaire zonsopkomst.

#2 Tongariro Alpine Crossing

Deze wandeling is uitgeroepen tot de beste ééndaghike van de wereld. Dit pad is, afhankelijk van welke extra paden je neemt, minimaal 19,4 kilometer lang. Twee uur ’s nachts worden wij opgepikt in Taupo, de dichtstbijzijnde stad, ondanks de tijd zijn wij topfit om deze uitdaging aan te gaan. Vroeg in de ochtend worden wij bij het startpunt gedropt en direct heb je een fenomenaal uitzicht over Tongariro National Park. Binnen een uur zie je de zon opkomen achter het fantastische vulkaanlandschap.

Dit vulkaanlandschap heeft veel bekendheid te danken aan de bekende films van Lord Of The Rings. Mount Ngauruhoe/Mount Doom, één van de drie vulkanen in Tongariro National Park, fungeerde als Mordor in deze films. Deze dag wandeling is met wandelschoenen goed te belopen. Het is druk op deze crossing, dit heeft het te danken aan de emerald gekleurde kratermeren, waanzinnige landschappen en fantastische diversiteit. Het behoort niet voor niets bij de top 7 van mooiste hikes in Nieuw-Zeeland.

Tips: 

 • Neem veel water mee (minimaal 2 liter);
 • Zorg voor voldoende eten, zodat je fit blijft tijdens de wandeling;
 • Goede wandelschoenen, zodat je zo ontspannen mogelijk de wandeling kunt maken.
 • Kijk op verschillende sites om korting te krijgen voor het vervoer naar deze wandeling. Wil jij meer informatie over handige apps en websites kijk dan hier.

#3 Lake Matheson

Misschien wel mijn favoriet in het lijstje van de mooiste hikes in Nieuw-Zeeland. Het valt niet helemaal onder een hike, maar deze wandeling kon ik niet uit mijn lijstje laten. Lake Matheson is een waar pareltje en persoonlijk mijn favoriete plekje in Nieuw-Zeeland. Het bekende spiegelmeer is de perfecte locatie om Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, te bewonderen. De, circa anderhalf tot twee uur durende, wandeling rondom het meer is werkelijk onwaarschijnlijk mooi. Olie in dit water zorgt voor een waanzinnig spiegelbeeld van de fantastische groene omgeving met witte bergtoppen op de achtergrond. Deze korte wandeling is ongeveer zes kilometer ten westen van Fox Glacier gelegen. Wanneer je vroeg in de ochtend naar deze fantastische locatie gaat, zie je de mist over het water langzaam verdwijnen, waarna een spectaculair spiegelmeer voor je ogen verschijnt.

Tips: 

 • Bezoek het meer zo vroeg mogelijk in de ochtend, zodat je toerisme voor bent en de mist van het meer ziet verdwijnen;
 • Controleer het weer van te voren en probeer met zonnig weer te deze plek te bezoeken;
 • Loop het hele rondje en niet enkel tot het fotopunt.

Leestip: wil je een paar plekken waarbij je kunt wegdromen bezoeken? Hier zijn er een aantal die dan absoluut niet mag missen.

Hikes in Nieuw-Zeeland - Lake Matheson

#4 Franz Josef Helihike

Een verrassende hike binnen dit lijstje is absoluut de Franz Josef Helihike. Nieuw-Zeeland is nog steeds in het bezit van een aantal gletsjers. Helaas zullen de gletsjers binnen een aantal jaren verdwijnen. Zolang het nog mogelijk is een bezoek te brengen aan deze gletsjer, moet deze wandeling hoog op je bucketlist staan. De Franz Josefgletsjer is ongeveer 12 kilometer lang en is enkel te bereiken via de Helikopter. Eerst kleden wij ons om en krijgen wij speciale kleding, schoeisel en wandelstokken om deze hike te bewandelen. Vanaf het plaatsje Franz Josef ga je per helikopter richting de gletsjer, waar je, onder begeleiding van een gids, start met de 2 tot 3 uur durende wandeling. Een gids met een pikhouweel creëert een pad en zorgt voor de veiligheid van de wandelaars. Klauterend loopt de gehele groep door smalle ijssteegjes waar het blauwe ijs te bewonderen valt.

Terugweg

Wanneer de wandeling voorbij is wordt iedereen per helikopter terug naar het plaatsje Franz Josef gebracht. De helikoptervlucht geeft deze activiteit werkelijk de finishing touch. Na deze wandeling krijgt iedereen toegang tot de heerlijke warmtebaden om na te genieten van deze activiteit. De prijs voor deze activiteit ligt vrij hoog, wij hebben 360 dollar per persoon betaald (omgerekend circa 210 euro) inclusief de warmwaterbaden. Ondanks de hoge prijs moet je geen moment twijfelen en die Helikopter ingaan, ik beloof dat je geen spijt zult krijgen. De wandeling valt onder de gemakkelijke categorie. Voor de reiziger voor wie de prijs aan de hoge kant ligt, zijn er voldoende wandelpaden die je naar de voet of zijkant van de gletsjer leiden.

Tips: 

 • Neem een zonnebril mee.
 • Neem een lunchpakket mee, je zult niet vaak op een bijzondere plek als deze lunchen.
 • Wil jij een (gratis) wandeling maken in de buurt van Franz Josef, kijk dan op deze website.
Franz Josef hikes in Nieuw-Zeeland

#5 Abel Tasman National Park

Een echte hike die jij als Nederlander bewandeld moet hebben, is een wandeling door het Abel Tasman National Park. Het park, dat vernoemd is naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, is een makkelijk begaanbaar gebied. In het dorpje Kaiteriteri, waar de meeste reizigers overnachten, word je opgepikt en naar de rand van het National Park gebracht. Op een stralende dag in maart met een strakblauwe hemel kiezen wij ervoor om met twee medebackpackers een wandeling te maken inclusief een kajak avontuur. Eerst wandelen we door dit prachtige park, dat bekend staat om zijn vele bijzondere goudgele stranden en knalblauwe zee. Deze kleine strandjes geven jou de mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen of eventueel te kamperen en genieten van de zonsopkomst.

Na een drie uur durende wandeling belanden we op een klein strandje waar de kajaks voor ons klaarstaan. Na een heerlijke lunch start de twee uur durende kajak tocht terug naar de bewoonde wereld. Tijdens dit kajak avontuur kom je langs verschillende zeehonden die vaak zeer nieuwsgierig zijn en even gedag komen zeggen, en heb je een fantastisch uitzicht over de vele goudgele strandjes die het kleinste National Park van Nieuw-Zeeland te bieden heeft. Na een fantastische kajak tocht en verzuurde armen brengt een busje iedereen terug naar Kaiteriteri om even bij te komen van deze bijzondere dag. 

Tips:

 • Wanneer je wil zwemmen neem dan een zwembroek en een handdoek mee voor een frisse duik;
 • Voldoende water en eten, zodat je deze 5 uur durende actieve activiteit goed doorkomt;
 • Neem reistabletjes mee indien je snel zeeziek wordt;
 • Kies er eventueel voor om een paar dagen door dit gebied te trekken en te slapen op de fantastische stranden van dit park.

#6 Wairere Falls (Okauia)

Waarschijnlijk is dit een van de onbekendere hikes in dit lijstje en Nieuw-Zeeland, maar zeker een om op je bucketlist toe te voegen. 15 minuten van het plaatsje Matamata en 20 minuten van het plaatsje Te Aroha ligt de start van één van de meest verassende en mooiste hikes in Nieuw-Zeeland. Wairere Falls is een redelijk pittige wandeling, maar het is wel de moeite waard om helemaal naar de top van de waterval te lopen en te genieten van het prachtige uitzicht over de Waikato regio.

Wandelend door een bos, loop je langzaam richting de top van de waterval. Het goed begaanbare en onderhouden pad leidt je door de bossen rondom de waterval. Verschillende bruggetjes over het riviertje, dat de waterval creëert, zorgen voor prachtige uitzichten. Op de top is een platform gemaakt, zodat jij letterlijk op de rand van de afgrond de waterval kunt bewonderen. Vanaf dit punt zie je het water vanaf 153 meter hoogte op de rotsen uiteenspatten. Om de top van de hoogste waterval van het Noordereiland te bereiken moet je ongeveer 2 uur uittrekken. Vervolgens start je wandeling naar beneden waar je de waterval nogmaals bewonderen kan. De wandeling is circa 8 kilometer lang van start tot eind. 

Tips:

 • Neem voldoende water mee, zodat je voldoende energie hebt;
 • Controleer het weer, zodat je verzekerd bent van een mooi uitzicht;
 • Wandelschoenen zijn een must voor deze hike;
 • Als je van een adrenaline stoot houdt, kan je op de rand van de waterval staan voor een kijkje naar beneden. 
Hikes in Nieuw-Zeeland - Wairere Falls

#7 Huka Falls

De laatste in het lijstje mooiste hikes in Nieuw-Zeeland. Alweer een waterval! Je wordt in Nieuw-Zeeland overspoeld met watervallen, maar deze mag je absoluut niet missen. Deze krachtige en extreem blauwe waterval is een bekende spot op het Noordereiland. De waterval, gelegen bij het bekende plaatsje Taupo en wederom in de Waikato Regio, brengt een fantastische wandeling van 6 kilometer met zich mee. De wandeling bevindt zich geheel langs de oever van de rivier waar je fantastische uitzichten hebt op de rivier.

Je kunt de wandeling op twee plaatsen starten. Het eerste startpunt is bij de parkeerplaats van de Huka Falls. Als je verrast wil worden en de krachtige waterval tot het laatst bewaren wil, kun je beter beginnen bij Spa Thermal Park, waar je vijf minuten de bordjes moet volgen tot de rivier en vervolgens de wandeling begint. Je loopt hetzelfde pad heen en terug. Wanneer je terugkeert bij Spa Thermal Park, geniet dan zeker nog even van de warmwaterbron aan de oever van de rivier bij Taupo. De wandeling is vrij makkelijk te belopen. 

Tips:

 • Wees er vroeg bij, zodat je het toerisme voor bent;
 • Neem je zwembroek mee, zodat je bij terugkomst ultiem kunt genieten van de natuurlijke spa bij de oever van de Waikato Rivier (Spa Thermal Park).  
Huka Falls

Wil jij weten op welke manier je het beste door Nieuw-Zeeland kan reizen? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en wanneer je ervoor kiest om zelf te reizen, dan is het misschien handig om even een aantal handige apps te installeren.