Uitzicht op Mt. Cook

Hoe door Nieuw-Zeeland reizen? 5 verschillende manieren!

Een land dat hoog op jouw bucketlist moet staan is Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is uitgegroeid tot een van de meest bezochte landen onder de backpackers. Dit land heeft voor iedere reiziger iets te bieden. Van gletsjers tot vulkanen en van natuurlijke hotpools tot extreme outdoor sport, Nieuw-Zeeland kan vrijwel niemand teleurstellen. Het land is sinds dertig jaar steeds toegankelijker geworden voor reizigers, en het land probeert iedereen tevreden te houden. Het is aan jou de keuze of je per fiets, auto, bus, vliegtuig of misschien wel met de zeilboot het land wil verkennen. Iedere manier van reizen heeft zijn voor- en nadelen. Hier laat ik jou zien hoe je het beste door Nieuw-Zeeland kunt reizen.

Verschillende manieren om door Nieuw-Zeeland te reizen

#1 Backpacker bus

Wil jij veel mensen ontmoeten, ultiem genieten van de natuur om je heen en niet veel zelf moeten uitzoeken, dan is dit jouw manier om te reizen. Deze manier van reizen is ontzettend populair onder de toeristen. De backpacker bus is ontwikkeld om jou zo veel mogelijk te laten zien van het land terwijl je niet veel hoeft te doen. Je kan de bus vergelijken met een vakantie waar een gids je begeleid, maar dan gemaakt voor backpackers. De buschauffeur van de bus waar je mee rijdt is jouw gids en zorgt ervoor dat je de eerste nacht altijd een overnachting hebt, activiteiten geboekt zijn, je de ins en outs van het land te weten komt en nog veel meer.

Ondanks dat het lijkt of je een vaste route hebt, heb je nog altijd enorm veel vrijheid. De bus hanteert een hop-on hop-off systeem waardoor jij zelf kan beslissen hoelang je op een plaats blijft of heeft vaste routes die jij kunt kiezen. De backpacker bus biedt veel verschillende routes aan, waardoor jij zelf uit kan kiezen welke route je maakt. Je kan ervoor kiezen alleen het Noorder- of Zuidereiland te bezoeken, maar je kan ook beide eilanden bezoeken. Het busbedrijf biedt ook nog extra routes aan die je erbij kunt boeken, zoals het bezoeken van het diepe zuiden van Nieuw-Zeeland, de Milford Sound of het uiterste noorden. De twee bekendste backpacker busbedrijven in Nieuw-Zeeland zijn Kiwi Experience en Stray, twee fantastische busbedrijven. Wat is nou het verschil tussen deze twee bedrijven?

Kiwi Experience

Je rondreis in Nieuw-Zeeland is een feestje en ondertussen leer je het hele land kennen. Dit kon wel een slogan van Kiwi Experience zijn. Wanneer jij op de felgroene bus stapt, geven de buschauffeur en de hostels waarin je slaapt je een tijd om nooit meer te vergeten. De reizigers die met Kiwi Experience reizen zijn gemiddeld 25 jaar of jonger. Dit betekent dat er veel gefeest wordt. Er zijn echter ook reizigers, die gebruikmaken van Kiwi Experience, die een stuk ouder zijn en dit fantastisch vinden. Er zijn natuurlijk ook jongeren die minder van feesten houden, maar toch voor Kiwi Experience kiezen. Ook deze reizigers vinden genoeg medereizigers in de bus die dezelfde instelling hebben. Het betekent dus niet dat, wanneer jij geen feestbeest bent, je niet met Kiwi Experience reizen kan.

Ik beveel jongeren altijd aan deze bus te nemen, omdat je enorm veel vrienden maakt en altijd gezelschap hebt. Kiwi Experience heeft ondertussen al enorm veel ervaring op het gebied van het verplaatsen van toeristen. Overweeg jij deze manier van reizen of wil jij meer weten over de Kiwi Experience, kijk dan op deze uitgebreide blog over meer voor- en nadelen van deze bus.

Stray

Dezelfde formule maar dan in een ander jasje. Stray past hetzelfde systeem toe dat ook Kiwi Experience aanbiedt, maar dan zonder hop-on hop-off. Je kunt hier ook kiezen uit verschillende routes die Stray voor jou heeft gemaakt. Hier word je alleen in een oranje bus vervoerd in plaats van een groene bus. Stray definieert zichzelf als stressvrij optimaal genieten van het prachtige land. Ben jij iemand die minder van feesten houdt en echt in het land bent om het te ontdekken, dan is Stray wellicht jouw beste keuze. Stray heeft vaak kleinere groepen en lijkt hierdoor persoonlijker. Waar Kiwi Experience zich veelal richt op het doen van enorm veel activiteiten en feesten, richt Stray zich meer op het hiken en ontdekken van natuur en cultuur. Houd jij van fantastische wandelingen maken, dan moet je dit eens lezen. Wil je kijken of Stray een optie voor jou is, of een tour boeken? Check dan eens hun website!

Conclusie

Deze twee busbedrijven vallen nauwelijks te vergelijken. Toch zijn er een paar verschillen. Beide bedrijven bieden een paar unieke plaatsen aan die niemand anders aanbiedt. Bij Stray zijn dit vaak plaatsen waar extra wandelingen gemaakt worden. Kiwi Experience stopt vaker bij activiteiten of plaatsen waar gefeest kan worden. Er is een klein prijsverschil tussen de bus passen die je kan kopen. Kiwi Experience is in dat opzicht overal iets goedkoper. Een tip: koop je bus pas altijd wanneer deze in de aanbieding is. Aanbiedingen lopen namelijk het hele jaar door. Wacht gewoon tot jouw favoriete pas in de aanbieding is. Het ligt dus aan jou, wat het beste bij jou past wanneer je wil reizen door Nieuw-Zeeland.

Backpackersbus

#2 InterCity 

We blijven nog even ‘bussen’. Een andere manier om te reizen door Nieuw-Zeeland is het nemen van de InterCity. Het kan ook als uitbreiding op je Kiwi Experience- of Straypas gebruikt worden. De InterCity is de nationale bus van Nieuw-Zeeland, die jou door het hele land kan leiden. Bij Kiwi Experience of Stray ben je afhankelijk van de routes die ze aanbieden.

Heb jij geen auto en wil jij meer ontdekken en misschien de geheime pareltjes van Nieuw-Zeeland zoeken, dan kun je overwegen om deze bus te nemen. Je boekt als het ware steeds je volgende route, het werkt net als het kopen van een treinkaartje in Nederland. Je zoekt uit waar je naartoe gaat en koopt een (retour)ticket. Bij het hanteren van deze manier van reizen zijn een paar voordelen, maar zeker ook nadelen. Wil jij meer informatie over de Intercity kijk dan eens op de website van de InterCity.

Voordelen
 • Je kunt alle uithoekjes van het land bezoeken.
 • Je bent zeer flexibel, omdat je zelf een datum uitzoekt.
 • Er zijn veel bussen die dagelijks rijden. Vaak heb je een keuze uit verschillende tijden.
 • De bussen zijn vaak rustiger. 
Nadelen  
 • Je moet telkens een nieuw deel boeken.
 • Het is enorm prijzig als je het hele land wil ontdekken.
 • Je ontmoet niet zo snel andere medereizigers.
Bus in Nieuw-Zeeland

#3 Auto

Wil jij volledig onafhankelijk zijn en alle uithoeken van dit fantastische land ontdekken. Dan is wellicht dit jouw manier van reizen. Wanneer je voor langere tijd in Nieuw-Zeeland bent is het aan te raden om een auto te kopen en vervolgens te verkopen. Hier kan je vaak nog winst op maken wanneer je de auto verkoopt. Het is ook mogelijk om een auto te huren. Wanneer je met een auto wil reizen, moet je vooraf goed bedenken wat je wil. Het is namelijk mogelijk een Jeepmodel te kopen of huren met een tent op het dak, waardoor je op (gratis) kampeerplaatsen kunt overnachten of een auto te kopen of huren en dan te slapen in hostels, kampeerplaatsen of hotels. 

Voordelen
 • Je hebt enorm veel vrijheid.
 • Je kan plaatsen ontdekken die (nog) niet toeristisch zijn.
 • De wegen zijn heel toegankelijk en de weg is gemakkelijk te vinden.
 • Het kan een redelijk goedkope manier van reizen zijn.
Nadelen
 • Er is altijd een risico dat er iets kapot gaat aan je auto, waardoor je onverwachte kosten krijgt.
 • Je ontmoet minder medereizigers dan wanneer je met Kiwi Experience of Stray reist.
 • Je bent minder uitgerust van de lange afstanden die je moet rijden.

#4 Camper(van)

Een zeer bekend vervoersmiddel is de camper(van). Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen een camper en een campervan. Een campervan is een kleinere variant van een camper waarin alles zeer compact geïnstalleerd is. Bij een camper heb je enorm veel ruimte en deze zijn ook ‘self-contained’. Self-contained houdt in dat er een douche en een wc aanwezig is. Op veel kampeerplaatsen in Nieuw-Zeeland mag men alleen maar staan wanneer men self-contained is, omdat er een wc in je camper aanwezig is. Een campervan mag deze kampeerplaatsen vaak niet betreden. Er zijn ook veel kampeerplaatsen die een wc en/of douche ter beschikking hebben, waardoor jij met een campervan er (soms zelfs gratis) mag overnachten.

De vrijheid die een campervan jou geeft is natuurlijk fantastisch. Je wordt vaak wakker op de meest mooie plekjes in Nieuw-Zeeland. De kosten van een camper liggen hoger dan bij een campervan. Beiden zijn niet de goedkoopste manieren om door Nieuw-Zeeland te reizen, maar dit compenseert zich door de vele gratis kampeerplaatsen die Nieuw-Zeeland te bieden heeft. Wil jij meer te weten komen over gratis kampeerplaatsen en handige apps die jou kunnen ondersteunen tijdens je reis, lees dan deze blog. Ben je van plan om een Camper(van) te huren? Spaceship en Juicy zijn wel bekende en betrouwbare verhuurbedrijven.

Voordelen
 • Enorm veel vrijheid.
 • Overnachten is vaak gratis.
 • Je kan koken op de meest mooie plaatsen en tegelijkertijd genieten van de zonsondergang.
Nadelen
 • Je ontmoet niet enorm veel medereizigers.
 • Je leeft altijd in een kleine ruimte.
 • Veel campings zijn ‘self-contained’.

#5 Liften

In Nederland word je voor gek verklaard als je zegt dat je gaat liften. In Nieuw-Zeeland is dat net alsof je een broodje in de winkel gaat kopen. Liften is een fantastische manier om te reizen door Nieuw-Zeeland. Maar waarom is dit nou zo een bekende manier van reizen in Nieuw-Zeeland? Nouuu…. het is de goedkoopste manier van reizen. Je hoeft alleen maar de benzine te delen, en zelfs dat krijg je vaak cadeau van de chauffeur. Maar doe je liften nou werkelijk alleen maar voor het geld? Nou, nee! Liften is bij uitstek de beste manier om de inwoners van dit land te leren kennen en veel te leren over de cultuur.

Elke dag is anders omdat je elke dag weer bij iemand anders in de auto zit. Soms kost het een beetje moeite om op de juiste locatie te komen, maar er zijn niet al te veel grote wegen in Nieuw-Zeeland dus is de kans groot dat iemand op dezelfde locatie moet zijn. De ene dag heb je een lift binnen twee minuten en de andere dag sta je een paar uur te wachten, dat is nou het avontuur van liften. Lukt het niet, dan kun je altijd uitwijken naar Facebook groepen om daar alsnog jouw lift te vinden. 

Voordelen
 • Je leert de inwoners van het land echt kennen.
 • Het is enorm goedkoop, waarschijnlijk de goedkoopste manier om door Nieuw-Zeeland te reizen.
 • Het is een avontuur en elke dag is anders.
Nadelen
 • Het kan soms even duren voordat je een lift gevonden hebt.
 • Veel mensen twijfelen over de veiligheid van liften, maar is dit wel nodig?
 • Je bent gebonden aan bepaalde plaatsen, en kan niet bij alle prachtige plekjes langs de weg stoppen.
Verschillende manieren om door Nieuw-Zeeland te reizen: Liften