Rijstvelden Indonesië

Voorbereiding voor Bali: 13 tips die je moet weten voor je vertrekt!

Bali is een van de meest bezochte gebieden van heel Indonesië en ik kan helemaal begrijpen waarom. Lekker wegdromen op leuke stranden, genieten van het lekkerste eten en de mooiste zonsondergangen waar je nog jaren over terug zal denken. Er komen jaarlijks miljoenen toeristen naar Bali en dat moet natuurlijk allemaal goed georganiseerd worden door de overheid. Hoe zit het nu met visum, vaccinatie? En wat zijn de do’s and dont’s in dit gebied? Hier zul je lezen hoe het geregeld is met de algemene zaken, zodat je voorbereiding voor Bali zo optimaal mogelijk verloopt.

Het eiland Bali

Voordat we naar de voorbereiding te kijken is het handig om even een beetje meer te weten over Bali. Het eiland Bali is een van de ruim 17.500 eilanden van Indonesië. Het relatief kleine eiland is razendpopulair onder de toeristen en de hotspots Ubud, Sanur, Seminyak, Kuta, Canggu en de aangrenzende eilanden Nusa Penida en de Gili Eilanden worden het meeste bezocht. Ook ligt Lombok aardig dichtbij, waar je nog geheime plekjes hebt die je kunt bezoeken. Wanneer je naar Bali vliegt zul je normaal gesproken na circa 12 uur landen op het vliegveld bij Denpassar dat direct aan het bruisende Kuta ligt. Over het algemeen is Bali een goedkoop eiland, maar in de laatste jaren zijn de prijzen, mede door toerisme, aardig gestegen. Desondanks zul je voor een prikkie kunnen eten en kun je het zo gek maken als je zelf wil. Indonesië heeft wel een aantal zaken waar je vooraf even over na moet denken. Hieronder de beste tips voor een perfecte voorbereiding voordat je Bali gaat bezoeken.

Tip: wanneer je in Indonesië bent dan is een bezoekje aan Flores met het het aangrenzende Komodo National Park een echte aanrader. Dit natuurwonder heeft naast de Komodo Varanen prachtige natuur en stranden.

1. Heb je een visum nodig?

Dit is toch wel het belangrijkste document dat je moet regelen als voorbereiding voordat je een Bali gaat bezoeken. Heb je nu wel of niet een visum nodig voor Indonesië? Het antwoord is simpel. Een visum heb je alleen nodig als je langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft. Je zult wel een inreisstempel ontvangen in je paspoort bij aankomst op de luchthaven. Je hebt dus een visumvrijstelling voor 30 dagen, maar let op: je krijgt deze vrijstelling alleen maar door het land binnen te komen via een van de negen door de overheid vastgestelde toegangspoorten. Het vliegveld Ngurah Rai in Bali valt hier wel onder.

Wil je langer in Indonesië verblijven? Dan kun je met een Visa on Arrival het land binnen en deze vervolgens eenmalig verlengen bij een van de immigratiekantoren in Indonesië. Je kunt ook dit visum aanvragen bij de Indonesische ambassade. Het visum is dan 90 dagen geldig, maar je mag maar maximaal 60 dagen met dit visum in het land verblijven.

Voorbereiding voor Bali bij apen op bezoek.

2. Hectiek bij aankomst luchthaven door taxichauffeurs

Wanneer je op de luchthaven van Bali aankomt zul je even schrikken van alle taxichauffeurs die jou een ‘goedkoop’ ritje willen aanbieden. Bali heeft een goede taxiservices genaamd Bluebird, Grab en Uber. Dit werkt perfect en je kunt een taxi bestellen doormiddel van de app en de tarieven staan vast. Helaas kun je geen Bluebird, Grab of Uber bestellen op de luchthaven. De overheid houdt deze diensten tegen op de luchthaven. Je kunt wel een normale taxi nemen, maar onderhandel dan goed over de prijs. Wil je helemaal zeker zijn, boek dan vooraf een privé-taxi bij het hotel of via de website Gettransfer.

Wil je alsnog een Bluebird, Grab of Uber nemen, dan zijn er twee opties. Bluebird, Uber en Grab mogen wel mensen afzetten op de luchthaven bij de vertrekhal. Je kunt ervoor kiezen om naar de vertrekhal te lopen en hier in een Bluebird, Grab of Uber te springen. Ook kun je de luchthaven helemaal verlaten en buiten de tolpoorten een taxi nemen. Hiervoor moet je wel even een paar minuutjes lopen. In Bali kun je ook een motor als taxi nemen, dit is dan wel maar voor 1 persoon, maar dit is duidelijk de goedkoopste optie.

Overnachtingstip: Een van mijn favoriete plekjes waar ik geslapen had was in Sanur. In dit kleine Homestay kom je bij een familie terecht die optimaal voor je zorgen. De kamers zijn prachtig en de service is fantastisch met een heerlijk ontbijt inbegrepen voor een kleine prijs. Wees er snel bij, het is namelijk snel uitverkocht.

3. Hoe rondreizen nu je geen scooter meer mag huren?

Wat was het toch heerlijk om rond te crossen op een scooter door dit prachtige eiland. Veel mensen voelen op deze manier de ultieme vrijheid. Helaas heeft de overheid besloten dat toeristen geen scooters meer mogen huren, aangezien er veel te veel ongelukken gebeuren. Veel toeristen vinden dit erg jammer, maar met de drukte en al die onervaren scooterrijders is het ergens wel te begrijpen. De enige optie om je goed te verplaatsen over dit eiland is een taxi, zoals Bluebird, Uber of Grab. Helaas zijn er geen grote bussen of treinen die je kunt nemen. Wil je voor een dag tempels bezoeken? Zorg dan dat je een privé-taxi neemt. Deze kun je vaak via je hotel, homestay of hostel wel regelen.

Overnachtingstip: een prachtige accommodatie midden in het centrum van Ubud is Rama House. Het is heel goedkoop en de homestay vind je in een binnentuin. Een pareltje voor budgetreizen. Ook kan ik Buana Ubud Inn erg aanbevelen. Het kleine homestay regelt alle activiteiten goed en je ze hebben een zwembad en heerlijk ontbijt.

4. Creditcard meenemen, maar zorg ook voor cash geld

Als voorbereiding voor Bali raad ik iedereen aan een Creditcard aan te schaffen voor als je deze nog niet hebt. Bali is een redelijk ontwikkeld deel van Zuid-Oost Azië. Dit heeft het mede te danken aan de enorme stroom aan toeristen die vanuit Europa en Australië komen. Veel restaurants, accommodaties en toeristische highlights accepteren tegenwoordig al creditcard. Naast een creditcard adviseer ik ook je normale pinpas mee te nemen, aangezien je in Bali gewoon kunt pinnen bij de pinautomaten. Dit is ook de voordeligste manier om aan contant geld te komen. Je kunt niet overal met een creditcard of pinpas betalen. Contant geld is dus wel degelijk nodig. Er zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je geld gaat pinnen, namelijk:

  1. Zet je bankpas op wereldwijd, anders kun je niet pinnen buiten Europa.
  2. Over het algemeen kun je bij de meeste banken wel veilig pinnen. Skimmen wordt nogal veel gedaan in Bali. Skimmers hangen een klein cameraatje op en proberen dan je code te krijgen. Dek dus altijd je pincode af met je andere hand, dan kunnen ze er nooit achter komen.
  3. Bij het pinnen in Bali krijg je eerst je geld en daarna je pinpas terug. In Nederland is dit andersom.

Leuk om te doen: Ubud heeft heel veel leuke activiteiten. Ga eens op ontdekkingstocht door Ubud en bezoek een tempel, rijstvelden en watervallen. In deze tour zit ook nog een privé-tour door Monkey Forest inbegrepen. Wel zo fijn met die gekke aapjes daar.

5. Onderhandel bij alle producten zonder prijskaartje

In Bali hebben veel spullen geen vaste prijs. Wanneer je iets wil kopen, kan het zijn dat je goed moet onderhandelen. Bedenk voordat je iets koopt, wat je er voor wilt betalen. Balinezen vragen zich altijd de hoofdprijs, maar jij kunt er vaak makkelijk meer dan de helft van de vraagprijs vanaf snoepen. Wanneer je gaat onderhandelen moet je wel altijd vriendelijk blijven. Onderhandelen is vaak een spelletje dus laat je niet gek maken door verkopers die weleens boos kunnen reageren. Ben je het niet eens over de prijs? Loop dan lekker verder. In Bali is zelden iets uniek, dus je zult het vast nog wel eens tegenkomen.

6. Blijf niet op één plek

Misschien wel een van de belangrijkste puntjes in de voorbereiding voor Bali. Ik zie het helaas heel vaak gebeuren. Toeristen die een accommodatie voor twee weken boeken en vanuit het resort uitstapjes maken. In mijn ogen is dat heel erg zonde. Ik ben voorstander van slapen in verschillende stadjes om zo de cultuur en omgeving beter te leren kennen. Op deze manier zul je ook meer van de cultuur genieten dan wanneer je slaapt in een resort. Als je niet in een resort slaapt zul je veel vaker de stad in gaan om een restaurantje te zoeken of om op straat te eten. Je zult ook veel meer barretjes ontdekken en in contact komen met veel locals.

Overnachtingstip: wil je een beetje luxe? Dan is dat in Ubud wel aan te raden. Hier liggen fantastische hotelletjes in de rijstvelden. Deze wordt als een van de mooiste accommodaties in Ubud beschreven Dat heeft het vooral te danken aan de mooie kamers en het prachtige zwembad met uitzicht over de rijstvelden.

7. Koop een simkaart

Ook al is je voorbereiding voor Bali helemaal op orde, adviseer ik toch altijd een simkaart te nemen voor fatsoenlijk internet. Tegenwoordig kan dit allemaal heel eenvoudig. De makkelijkste manier om een simkaart te kopen is middels een E-sim. Hierbij hoef je maar een digitale simkaart online te kopen en binnen enkele minuten krijg je een berichtje met instructies die je volgt. Je hoeft daarbij ook geen simkaarten te verwisselen en zo kun je jouw simkaart van thuis ook niet kwijtraken. Het is niet de goedkoopste manier, maar duidelijk wel de makkelijkste.

Een andere manier om internet te hebben in Bali is door een lokale simkaart te kopen. Er zijn verschillende providers, maar Telkomsel is wel de meest ontwikkelde provider op dit eiland. Je kunt op heel wat plekken simkaarten kopen. Direct na aankomst zal er voor de paspoortcontrole al een provider staan, waar je een simkaart kunt kopen. Dit is de duurste plek waar je het kunt aanschaffen. Als je de paspoortcontrole gepasseerd hebt, zul je nog meer providers tegenkomen, zoals Telkomsel. Hier is de prijs al iets beter, maar nog steeds prijzig ten opzichte van andere plaatsen in Bali. Het voordeel is wel dat je direct bij aankomst internet hebt. Wil je heel voordelig een simkaart scoren. Ga dan naar een van de Telkomsel winkels in de stad. Ook taxichauffeurs proberen je simkaarten aan te smeren, maar die vragen dubbel zoveel geld als een provider.

Overnachtingstip: Canggu is een heerlijk plekje waar een relaxte sfeer hangt. Wil je echt luxe ervaren? In dit hotel heb je echt alles wat je graag wilt. Het hotel is fantastische en het zwembad met prachtige tuin maakt het helemaal af.

8. Een uitreisticket

Het klinkt misschien zo logisch en waarschijnlijk zullen de meeste een retourticket vanuit Nederland geboekt hebben, maar je moet het wel weten. Misschien ben jij aan het backpacken of wil je verschillende landen combineren. Zoals in bijna alle landen moet je een uitreisticket geboekt hebben, zodat je kunt aantonen dat je het land weer gaat verlaten. Denk dus vooraf goed waar je al naartoe wilt. Weet je het nog niet zeker? Dan kun je ervoor kiezen om een goedkoop (boot)ticket te kopen en deze te laten vervallen.

9. Houd rekening met de cultuur

Balinezen zijn hartstikke vriendelijke en behulpzame mensen. Ze zullen je met vrijwel alles helpen. Natuurlijk proberen de inwoners van Bali geld te verdienen met de diensten en producten die ze verkopen. De meeste mensen in Bali zijn redelijk arm en moeten hard werken voor een beetje inkomen. Het geven van fooi is dan ook gebruikelijk en dit zorgt voor een beetje extra inkomen voor Balinezen. Nogmaals wil ik je erop wijzen dat afdingen heel normaal is en je nooit akkoord moet gaan met de eerste prijs.
In Bali moet je ook vaak rekening houden met de kleding die je draagt. Over het algemeen zijn Balinezen zeer gelovig en het bezoeken van een tempel moet vaak met langere kleding. De schouders en knieën moeten bijna altijd bedekt zijn bij zowel mannen als vrouwen. Tot slot moet je er niet raar van opkijken als mensen foto’s van jou.

10. Drink geen kraanwater

Net zoals in de meeste landen kun je ook hier geen water uit de kraan drinken. In vrijwel elke winkel in Bali kun je water kopen en dit is overigens ook heel goedkoop. Zorg er altijd voor dat je voldoende voorraad hebt. Zeker wanneer je een wandeling gaat maken is het aan te raden heel veel water mee te nemen. De temperaturen zijn soms zeer hoog en dit zorgt ervoor dat je lichaam snel uitdroogt.

Leuk om te doen: De zonsopkomst vanuit Mount Batur bekijken is toch wel een must als je op Bali bent. Hier kun je het gemakkelijk en redelijk goedkoop boeken. Het kan ook bij de meeste hotels waar je overnacht.

11. Eten: wat is veilig?

Over het algemeen zijn de meeste plekjes erg veilig om te eten. In Bali is het ook gebruikelijk om op straat te eten. Je kunt hier voor een euro al goed eten op straat, maar je kunt er ook voor kiezen om westers te eten bij een van de vele restaurantjes. Op vrijwel elke plek in Bali is er veel keuze uit verschillende gerechten.
Wanneer je niet zeker bent over het restaurant of straattentje waar je gaat eten kun je altijd twee dingen doen. Ten eerste kun je op Google altijd de reviews opzoeken. Zie je dat het restaurant voldoende reviews heeft, kun je er doorgaans wel op vertrouwen dat je hier goed kunt eten. Ook straattentjes hebben vaak reviews. Ten tweede geldt de regel dat wanneer er een goede omloop van voedsel is je er goed kunt eten. Staan er mensen in de rij of zitten er veel mensen in een restaurant? Dan is dat een teken dat hier veel gegeten wordt en de omloop goed is.

12. Slaap in homestays

Niks is zo belangrijk als accommodatie in je voorbereiding voor Bali. In Bali kun je kiezen tussen veel verschillende soorten accommodatie. Je hebt hier prachtige resorts, budget hostels, coachsurfing, kortom genoeg keuze voor iedereen. Resorts zijn vaak zeer prijzig en je zult dezelfde prijs betalen als in Europa. Hostels zijn erg prettig als je alleen reist. Wil je meer van Bali zien en ga je van plek naar plek? Probeer dan in homestays te slapen. Dit zijn kleinschalige hotelletjes met 5 tot 15 kamers. Deze worden gerund door mensen die op Bali wonen en zijn heel mooi ingericht. Wij sliepen meestal in homestays met beoordelingen hoger dan 9,5 op Booking. De service is hier veel persoonlijker en het is vaak een oase van rust.

13. Handige apps

De laatste in het rijtje voorbereiding voor Bali. In elk land kun je gebruik maken van een aantal handige apps. Maar welke apps zijn dan zo handig?
1. Bluebird/Uber/Grab: Wanneer je Bali bezoekt dan ontkom je er niet aan om een taxi te nemen. Zeker nu een scooter huren niet meer mogelijk is. Met deze apps kun niet echt belazerd worden, aangezien je Creditcard hieraan gekoppeld is.
2. In Bali is het handig om een simkaart te kopen. Dit kan eenvoudig met de Airalo app. Wil je geen internet kopen of wil je niet afhankelijk zijn van bereik? Dan kun je bij Google Maps gebieden downloaden, zodat je offline kunt navigeren. Een andere app waarbij dit ook kan is MAPS.ME. Deze app zal je begeleiden door het hele eiland.
3. In Bali kun je (helaas) niet betalen met de euro. Dus het is heel handig om je Indonesische Rupiah om te rekenen naar de euro voor wanneer je iets wil kopen. Ook als je geld wil pinnen is het handig om even te checken of de wisselkoers niet te groot is. De bekendste en meest betrouwbare app om de wisselkoers te berekenen is de XE Currency App.
4. Tot slot raad ik altijd de app Tripadvisor aan. Puur omdat het je eerlijke reviews geeft over alle restaurants en je hier kunt vinden welke activiteiten er te doen zijn in de omgeving.