Vervoer in Yucatan Mexico

Hoe kun je het beste door Yucatan reizen? Dit zijn de opties!

Het schiereiland Yucatan is razend populair onder de toeristen. Waar veel toeristen kiezen voor een verblijf in een resort aan de kust van Riviera Maya (Cancun en Playa del Carmen), zijn er steeds meer mensen die meer van het land willen zien. Het schiereiland is niet al te groot, waardoor het aantrekkelijk wordt om hier rond te trekken. Maar hoe kun je nou het beste reizen door het schiereiland Yucatan? Ik geef jou hier de beste opties!

Het schiereiland Yucatan

Voordat we gaan kijken naar hoe we het beste door het schiereiland Yucatan kunnen reizen, moet je eerst meer weten over dit stuk land, zodat je hier je keuzes op kunt baseren.

Het schiereiland Yucatan is een stuk land dat ingesloten ligt tussen twee wateren, namelijk de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Dit schiereiland is verdeeld in de drie deelstaten Yucatan, Quintana Roo en Campeche. In het zuiden grenst het aan Belize en Guatemala.

Aan de kust van Quintana Roo liggen een aantal bekende badplaatsen met immens grote resorts die veel bezocht worden, namelijk Cancun, Playa del Carmen en Tulum, ook wel de Riviera Maya genoemd. Bij Cancun ligt het bekende eiland Isla Mujeres en bij Playa Del Carmen het eiland Cozumel die beiden razend populair zijn voor dagjesmensen vanuit de bekende badplaatsen. De rest van het schiereiland kent een aantal bekende hoogtepunten die het bezoeken meer dan waard zijn. Veel bezochte plekjes naast de Riviere Maya zijn o.a. Isla Holbox, Valladolid (dichtbij Chítzen Itzá en Ek Balam), Merida, Campeche, Palenque, San Cristóbal en Bacalar.

Handige tip: Ben jij van plan om Mexico te bezoeken? Dan is het wellicht handig om een simkaart te kopen, zodat je overal bereik hebt. Dit kun je terplekke kopen, maar kan tegenwoordig ook online via Airalo. Dit is een digitale simkaart, waarbij je je eigen simkaart in je telefoon kunt laten en bij het landen heb je direct bereik, superhandig! Het is wel iets prijziger dan een lokale simkaart.

Hoe kun je het beste door Yucatan reizen?

Wanneer je door Mexico gaat rondreizen, dan zijn er eigenlijk drie opties om uit te kiezen, namelijk met de bus of met een auto. Sinds kort is er ook een derde optie bijgekomen, dat is namelijk de (Maya)trein, maar die route is niet helemaal afgerond. Hieronder beschrijf ik wel alle informatie al voor de hele treinroute.

Wanneer je Mexico bezoekt moet je vooraf even aan een aantal zaken denken. Hier vind je een lijstje waar je allemaal aan moet denken voordat je naar Mexico vertrekt.

De bus

Persoonlijk vind ik dit een van de beste manieren om door Yucatan te reizen. Het busnetwerk van Mexico is enorm goed geregeld. In elke stadje zijn busstations gemaakt waar de bus je oppikt en afzet. Het busbedrijf waar je moet boeken heet ADO. De bussen zijn als luxe touringcars in Nederland. Je kunt het beste vooraf een busticket boeken via de website van ADO of, nog makkelijker via Busbud. Deze site is heel eenvoudig en overzichtelijk. Je kunt hier tickets boeken en krijgt het ticket direct op je app of Wallet van je telefoon. Bij het boeken moet je de plek van vertrek en aankomst aangeven en ook een stoelkeuze maken.

Let op: in de hoogseizoenen kan het weleens druk worden, dus wordt aangeraden vooraf te boeken. Je kunt de tickets ook kopen op het ADO busstation, maar de kans zit er wel in dat de bus vol zit. Alle bekende plekken zijn goed met elkaar verbonden.

Voordelen: je hoeft zelf niet te rijden en komt uitgerust aan op de bestemming. Ook is het de goedkoopste manier van reizen door het schiereiland Yucatan.
Nadelen: je bent gebonden aan de tijden dat bussen rijden (ze rijden wel vaak) en hebt geen auto ter beschikking om tussendoor even op plekken te stoppen. Dit moet geboekt worden middels tours.

Tip: wil jij een tour boeken vanuit de bekende badplaatsen Playa Del Carmen, Cancun of Tulum? Dan kan ik deze tour met een bezoek aan Chítzen Itzá, Valladolid en een cenote wel aanraden.

Een huurauto

Een huurauto is ook een heel goede optie om te reizen door Yucatan. De meeste toeristen halen hun auto op bij de luchthaven van Cancun en beginnen direct aan hun rondreis. De wegen zijn ontzettend goed onderhouden en makkelijk begaanbaar en de je kunt op veel plaatsen gratis parkeren. Voor circa €400,- per week heb je wel een goede auto die je door het schiereiland Yucatan kan begeleiden. Wees er wel op tijd bij, want de prijzen van huurauto’s zijn nog steeds aardig hoog t.o.v. de periode voor Covid en zullen alleen maar stijgen naarmate er meer geboekt wordt. Ik adviseer altijd om bij Sunny Cars te boeken, aangezien dit bedrijf een All-in formule hanteert waarbij ongelimiteerde kilometers, terugbetaling eigen risico en alle verzekeringen standaard inbegrepen zijn. De borgsom is 500 Amerikaans dollars (€460,-) en wordt gereserveerd op jouw creditcard.

Voordelen: Je kunt gaan en staan waar en wanneer jij wil. Je bent niet gebonden aan tours en kunt dus ook de onbekendere plekjes bezoeken. Je kan op tijdstippen vertrekken die jij prettig vindt en kan bijvoorbeeld even makkelijk een cenote bezoeken. Daarnaast zijn de wegen heel goed begaanbaar.
Nadelen: Het is een stuk prijziger dan de ADO bus (huurkosten en benzine). Je moet zelf rijden en zult dus iets vermoeider aankomen op locatie. De politie is corrupt en houdt toeristen aan en geven vaker boetes zonder enige reden. Dit is algemeen bekend en over het algemeen niet zo een groot probleem. Wil je weten hoe je dit moet aanpakken als jou dit gebeurt? Lees dan even hieronder het stukje.

Hoe moet je omgaan met corrupte politie?

  • Spreek geen Spaans en doe je voor als een domme toerist. De meeste agenten praten Spaans en laten je gaan wanneer het gesprek stroef verloopt. Wanneer agenten wel Engels spreken, dan spreek je gewoon Nederlands, zodat ook dit gesprek snel ten einde komt.
  • Wordt het toch niet opgelost. Geef dan aan dat je graag mee naar het politie station wilt. Op het politiestation kunnen ze je namelijk niet oplichten.
  • Zorg ervoor dat je geen geld in je portemonnee hebt voordat je vertrekt. Vaak kijken agenten eenvoudig hoeveel in jouw portemonnee zit en nemen ze dit vriendelijk mee. Houdt een aantal Mexicaanse Peso’s aan de kant in je beurs van misschien €10,- tot €20,-
  • Blijf altijd beleeft en heb respect!

Tip: Wil jij het wereldbekende Chítzen Itzá bezoeken? Dan is dit ticket wellicht iets voor jou. wil jij gebruik maken van het ‘Early Acces ticket’ voor Chítzen Itzá en zorgen dat je voor alle toeristen deze magische plek ziet? Dan kun je dat het beste via deze website bestellen.

Maya Trein in Yucatan
Bron: www.trenmaya.gob.mx

De Maya-trein

De laatste optie is er nog niet helemaal (december 2023). Het eerste deel is al klaar en in werking sinds december 2023, maar als we de overheid mogen geloven, zal de treinroute in 2024 helemaal afgerond moeten zijn. De Maya-trein brengt gemengde gevoelens op door het land. De arme mensen zijn heel blij omdat de trein ervoor zorgt dat toeristen meer het binnenland in gaan en arme dorpjes rijker worden door toerisme. Andere mensen vinden het een idioot plan, aangezien de jungle in twee gedeeld wordt om een treinspoor aan te leggen. De deelstaten die met elkaar verbonden worden zijn Quintana Roo, Yucatan, Campeche, Tabasco en Chiapas. De hele route heeft een lengte van 1525 kilometer. Er worden naar alle waarschijnlijkheid 48 treinen ingezet over dit hele traject.

Het eerste deel is af

Het eerste deel van de Maya-trein is dus al in werking en er rijdt nu elke dag een trein vanuit San Francisco de Campeche richting Cancun (luchthaven) en visaaversa. De treinen vertrekken om 07:00 uur en 11:00 uur vanuit Campeche en Cancun en komen onderweg o.a. langs Valladolid, Merida, Chítzen Itzá, Izamal, Campeche en nog meer kleinere tussenstops met bezienswaardigheden (zie plaatje hieronder)

De Maya-trein heeft een lengte van wel 1525 kilometer en loopt door de deelstaten Tabasco, Chiapas, Yucatan en Quintana Roo. Er worden 48 treinen gebouwd die ingezet worden over dit hele traject. De trein stopt bij alle grotere steden en badplaatsen, maar stopt ook bij de grotere Maya-overblijfselen, zoals Chítzen Itzá en Calakmul. Stops waar de trein langs gaat komen zijn o.a. Valladolid, Merida, Campeche, Palenque, Bacalar, Tulum, Playa Del Carmen en Cancun.

Wil jij hier kaartjes voor kopen? Er zijn twee klassen mogelijk, namelijk tourist class en premier class. Voor tourist class betaal je $1166,- MXN (€62,-) en voor de premier class $1862,- (€100,-) (prijzen zijn gebaseerd op eind 2023). Treintickets kun je op deze website kopen.

Voordelen: De trein haalt een snelheid van 160 km/uur waardoor je snel op bestemming bent. Je komt ook langs alle grote bezienswaardigheden.
Nadelen: De jungle wordt in tweeën gesplitst en dat is niet goed voor de natuur in Mexico. Je kunt niet snel van de route af, aangezien het maar een route is. De route is nog niet helemaal af.

Bron: railtech.be