Boulder Beach Kaapstad pinguins blog

Boulders Beach: pinguïns spotten dichtbij Kaapstad

De kans dat je naar Zuid-Afrika gaat vanwege de wilde dieren is vrij groot. Waarschijnlijk droom je al weg bij het zien van olifanten, leeuwen, giraffen, neushoorns, krokodillen en noem maar op. Toch vergeten veel mensen dat er vlakbij Kaapstad ook een enorme populatie schattige tweevoeters te zien zijn, namelijk de pinguïns. Boulders Beach waar je duizenden pinguïns vindt, ligt slechts op een dik uurtje rijden van de stad. Een dagtrip naar deze pinguïnkolonie is dan ook één van de meest leuke activiteiten om te doen in Kaapstad. Wil jij pinguïns spotten of er zelfs tussen zwemmen? Lees dan snel verder!

Boulders op boulds beach

Over Boulders Beach

Op de route van Kaapstad naar het meest zuidwestelijke puntje van Afrika, Cape Point, vind je het beschutte strandje Boulders Beach. Boulders Beach heeft zijn naam te danken aan de grote granieten rotsblokken die in de zee liggen. Alleen het aanzicht hiervan maakt het al een bezoekje waard. Toch is dit niet de hoofdreden om hiernaartoe te reizen. Dat is namelijk een grote kolonie zwartvoet pinguïns die zich hier genesteld hebben. Verder ligt Boulders Beach in het gezellige dorpje Simons Town met kleurrijke huizen in Victoriaanse stijl.

Het vlonderpad: van dichtbij pinguïns spotten

Om de pinguïns van dichtbij te bekijken dien je een kaartje te kopen bij de entree poort (circa €8,-). Dit stukje behoort namelijk toe aan het Tafelberg nationaal park. Het ticket geeft je toegang tot een vlonderpad die naar een stuk van het strand loopt waar je de kans hebt om meer dan 1000 pinguïns te zien (en ruiken). Sommige broeden wellicht op een ei, anderen komen net uit het water waggelen. Het is zeker een bijzonder gezicht om zo dichtbij deze schattige beestjes te komen.

Op het vlonderpad vind je ook een aantal informatieborden over de pinguïns. Ook al zijn de pinguïns bij Boulders Beach wilde dieren, tussen de andere toeristen op een aangelegd pad voelt het wel een klein beetje als een dierentuin. Daarom kan ik aanraden nog even te blijven en door te lopen naar het strand.

vlonderpad boudlers beach

Overnachtingstip: wil jij heel bijzonder overnachten in Simons Town? Bekijk dan eens deze accommodatie!

Zwemmen tussen de pinguïns op Boulders Beach

Nadat je een grote populatie pinguïns vanaf het vlonderpad hebt gezien, heb je de kans om zelfs tussen de pinguïns te zwemmen. Loop je het pad verder door, dan vind je aan de linkerkant een strandje en prachtige boulders, oftewel rotsen. Om hier te zwemmen heb je hetzelfde entreebewijs nodig als die voor het vlonderpad.

Zoek een plekje en neem een verkoelende duik in het ijskoude water. Wil je dichtbij de pinguïns komen dan raad ik aan even over de rotsen links van je te klimmen en een stukje door het water te waden. Je komt de pinguïns vanzelf tegen. Houd er alsjeblieft rekening mee dat dit wilde dieren zijn en dat wij even te gast zijn in hun territorium. Jaag ze dan ook niet op en laat ze rustig rond waggelen.

Reistip: geen zin om zelf alles uit te moeten zoeken? Via Riksjatravel.nl kun je Boulders beach eenvoudig opnemen als bouwsteen. Ook afrikareisopmaat.nl biedt complete reizen naar Zuid-Afrika aan.

De stranden Seaforth Beach & Windmill Beach

Nog niet uitgezwommen dan kun je ook een duik nemen bij Seaforth Beach. Hier hoef je geen entree te betalen. Zin in vis gekregen, bij restaurant Seaforth maken ze heerlijk eten klaar. Meer zin in een prachtig strand, weg van de toeristen? Dan is Windmill Beach wat voor jou. Je moet hier wel wat verder voor lopen maar het is een prachtig plekje.

Hoe kom je bij Boulders Beach

De makkelijkste manier om naar boulders beach te reizen is per auto. Neem niet de kortste route maar rijd via via Houtbay en over de chapmans peak. Dit is misschien wel een van de mooiste stukjes in Zuid-Afrika om te rijden. Let op, dit is wel een tolweg. Eenmaal in Simons Town volg je de bordjes met Boulders Beach en een afbeelding van een pinguïn. Je wordt naar Seaforth Beach parking geleid waar je parkeert op basis van vrijwillige donatie. Geef dan ook zeker wat fooi. Via Sunnycars.com kun je al in Nederland eenvoudig een auto huren en weet je zeker dat je goed verzekerd bent. Wil je meer weten over het huren van een auto in Zuid-Afrika? Lees dan deze blog.

Heb je geen auto tot je beschikking dan kun je via getyourguide.com eenvoudig een tour boeken. Wil je ook naar Cape Point dan kun je dat via een tour makkelijk combineren.

Lekker eten en drinken bij Boulders Beach

Het dorpje Simons Town is een gezellig dorpje met een koloniale uitstraling. Je vind hier dan ook meerdere lekkere restaurantjes waar je kan eten en of lunchen. Midden in het stadje vind je Fran’s Place. Dit plekje aan het water is prima betaalbaar en heeft super verse vis. Wil je dichtbij de pinguïns een lekkere ijskoffie drinken dan kan ik Cafe Penguino zeker aanraden.

Pinguins op afstand strand

Overnachten in Simons Town

Boulders Beach is vanuit Kaapstad prima te bereiken voor een dagtrip. Toch kan ik je zeker aanraden een nachtje in Simons Town te blijven overnachten. Je bent even weg uit de drukte van Kaapstad, en kan genieten van de relaxte sfeer. Wat dacht je van Willets Hotel of ga voor ultieme luxe in Whale View Manor.