Valladolid

Doen in Valladolid (Mexico): 9x de tofste activiteiten!

Kleurrijke stadjes, fantastische cenotes en een onvoorstelbare geschiedenis, ja hoor, we zijn aangekomen in Valladolid. De stad heeft geen hoogbouw en daardoor voelt het aan als een dorpje. Wanneer je het schiereiland Yucatan bezoekt, zul je altijd wel langs Valladolid gaan, ook al is het maar voor een dagtrip. De locatie van Valladolid ligt zeer centraal, het is daardoor goed te bezoeken vanuit Cancun, Playa del Carmen, Isla Holbox en Merida.

Is Valladolid de moeite waard?

Is Valladolid de moeite waard? Absoluut! Valladolid is een koloniale kleine stad met een rijke geschiedenis. Het stadje ligt zeer centraal op het schiereiland Yucatan en is dan ook voor vrijwel elke toerist een van de plekken om te stoppen. De kleurrijke huizen, prachtige highlights en relaxte sfeer maakt het een van de leukere steden op dit schiereiland om te bezoeken. In de omgeving van Valladolid liggen veel bijzondere bezienswaardigheden. Zo is het een perfecte uitvalsbasis om een van de 7 wereldwonderen te bekijken: Chichén Itzá. Er zijn veel restanten van de Maya’s te bewonderen en het is een perfecte plek om lekker af te koelen in een van de velen cenotes. Tot slot zijn er ook nog eens hippe restaurants en bars. Is Valladolid dus de moeite waard? YES!!! Hieronder vind je de leukste activiteiten om te doen in en rondom Valladolid.

Overnachtingstip: Eén van de leukste boutique hotels in Valladolid vind ik Refugio 41. Het heeft een tuin met een zwembad waar je in een oase van rust terechtkomt. De kamers zijn heel ruim en zeer netjes onderhouden.

Geschiedenis van Valladolid

De stad is in de 16e eeuw opgebouwd nadat er een voormalige Mayastad op deze plek stond genaamd Zaci-Val. Valladolid was een ontzettend belangrijke stad en dat had het vooral te danken aan de centrale ligging. In de 19e eeuw begon er een oorlog waarin er gevochten werd tussen de Maya’s en het Mexicaanse leger. De oorlog zorgde voor enorm veel vernielingen, waardoor er veel tijd in een wederopbouwing ging zitten. Desondanks kun je de stukken van de koloniale stad nog steeds herkennen.

Tip: Ben er zeker van dat jij goed voorbereid naar Mexico gaat en kom niet voor onverwachte situaties te staan. Hier staan alle tips waar je aan moet denken voordat je het vliegtuig in stapt.

Wat moet ik doen in Valladolid?

Naar de top van de jungle bij de Mayaruïnes Ek Balam

Valladolid is vooral de uitvalsbasis voor een bezoekje aan het wereldbekende Chichén Itzá, maar vergeet niet dat er veel meer ruïnes in de omgeving liggen. Vaak zijn deze net zo spectaculair alleen zonder die hele muggenzwerm aan toeristen. Ek Balam is zo een pareltje dat in een fantastische staat gebleven is. De Mayastad Ek Balam is een eeuw na de jaartelling gebouwd. De grote Mayaruïne bestaat uit 45 gebouwen en was een drukbezochte Mayastad in de 7e en 8e eeuw.

Het meest in het oog springende en indrukwekkende gebouw is Acropolis dat met een hoogte van 32 meter boven de jungle uitsteekt. Het unieke aan deze Maya ruïne is dat je dit gebouw mag beklimmen en werkelijk een fenomenaal uitzicht hebt. Het kost even wat moeite om de enorme traptreden te beklimmen in deze hitte. Neem dan ook voldoende water mee. In dit prachtige gebouw zou ook de tombe van de oude heerser van Ek Balam liggen.

Wil jij Ek Balam bezoeken vanuit Cancun of Playa del Carmen. Dan kun je kiezen voor deze leuke optie. Hier zul je o.a. Ek Balam bezoeken.

Chichén Itzá: een van de 7 nieuwe wereldwonderen

Is Chichén Itzá de moeite waard? Veel toeristen twijfelen om het bekende bouwwerk te bezoeken. Mijn antwoord is simpel: het is niet voor niets één van de 7 nieuwe wereldwonderen. Dat het enorm toeristisch is kan niemand ontkennen. Desondanks is het een bezienswaardigheid die je, vind ik, gezien moet hebben. Maar waarom moet je Chichén Itzá bezoeken? Die vraag is simpel te beantwoorden. Dit stukje geschiedenis is uniek en misschien is het nog unieker dat deze stad zo goed bewaard gebleven is.

Tip: Benieuwd hoe je het beste door het schiereiland Yucatan kunt reizen? De ADO bus is een fantastische optie (te boeken via Busbud), net zoals een huurauto. Boek een huurauto bij Sunny Cars, dan ben je het beste verzekerd.

Geschiedenis Chichén Itzá

De Maya’s hebben tussen 750 en 1200 in Chichén Itzá gewoond. Na deze tijd hebbende Maya’s de plek achter zich gelaten en heeft het eeuwen geduurd totdat de Spanjaarden de dichtbegroeide ruïnes ver in de jungle ontdekten.Het bekendste bouwwerk van Chichén Itzá is de tempel voor de god Kukulcán. De piramide torent hoog uit over het open grasveld. Deze piramide is het boegbeeld voor de ongelofelijke kennis die de Maya’s hadden op het gebied van astrologie. Dit kun je o.a. zien aan de 365 traptreden aan alle kanten van de piramide van Kukulcán die voor 365 dagen in een jaar staan.

Daarnaast is er twee keer per jaar een lente- en herfstequinox waarop de dag en nacht even lang duren. Op deze dag valt er een bijzonder verschijnsel waar te nemen. De stand van de zon zorgt op deze dagen precies voor een schaduw op de piramide waarbij een kruipende slang over de trappen te zien valt die naar beneden kronkelt. En dan te bedenken dat de piramide van Kukulcán vernoemd is naar de god van de gevederde slang. Neem vooral een gids tijdens je bezoek om achter alle verhalen te komen. Want er zijn nog meer ongelofelijke dingen te ontdekken.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend (bij opening) aanwezig bent om de grote groep toeristen te vermijden.
  • Je moet twee keer een ticket kopen, daarbij kun je niet met MasterCard betalen bij één van de twee tickets.
  • Neem een gids! Dit is echt een meerwaarde. Onderhandel goed over het bedrag. Hoe groter de groep, hoe goedkoper het wordt in verhouding.

Wil je Chichén Itzá samen met een aantal cenotes bezoeken? Dat kan geregeld worden in jouw hotel of online. Je kunt ook een tour boeken als je in Playa del Carmen of Cancun overnacht. Via deze site staan ook opties om vanuit Merida te vertrekken.

Free walking tour in Valladolid

Wil je direct alles leren over de stad en zijn rijke geschiedenis? Dan is de free walking tour een perfecte start van je bezoek aan Valladolid. In deze circa anderhalf uur durende wandeling door de kleine stad leer je alles over de architectuur, gebouwen en geschiedenis van de stad. Ook krijg je goede tips over restaurants en worden er een aantal dingetjes geproefd, zoals honing. Het is ook nog een gratis! Een kleine fooi wordt zeker op prijs gesteld aan het einde van de tour, maar dit mag je helemaal zelf bepalen. Het verzamelpunt van de free walking tour is het centrale Parque Principal Francisco Cantón Rosado. Hier zullen mensen met een rode paraplu staan waar je je kunt melden. Er zijn engelstalige tours, maar je kunt de tour ook in het Spaans volgen. De tour is elke dag om 10.00 uur, 17.00 uur, 18.00 uur en 19:00 uur.

Overnachtingstip: Een ander boutique hotel, waar ik niet overnacht heb, maar wel goede verhalen over gehoord heb is Le Muuch Hotel. Redelijke prijzen voor een luxe accommodatie.

Afkoelen in de Cenotes

Cenote Ik Kil

Dit is waarschijnlijk de bekendste cenote in de hele omgeving. Dit heeft er alles mee te maken dat deze cenote direct naast Chichén Itzá ligt. De faciliteiten zijn hier dan wel een stuk beter dan. bij andere cenotes. De cenote is heel bijzonder. Het ligt in een prachtig natuurlijk gebied waar je omringd wordt door exotische plangen en bomen. Dit zorgt ervoor dat er veel wilde vogels rondvliegen, zoals toekans, kleurrijke papegaaien, spotlijsters en nog veel meer. In de nacht wordt Ik Kil omgetoverd tot een concert met prachtige dieregeluiden waar o.a. apen, vogels en kikkers zich helemaal thuis voelen. De omkleedhokjes zijn netjes en ondanks de drukte is dit een plek waar je heerlijk kunt genieten van de natuurlijke omgeving.


Cenote X’canche

Deze cenote is heel afgelegen. Je kunt deze cenote in een tour erbij boeken, maar de meeste mensen kiezen hier niet voor omdat dit niet in buurt ligt van Chichén Itzá. Deze cenote ligt namelijk dichtbij ruïnes van Ek Balam. Hier zijn bijna geen toeristen te vinden en je hebt een enorme natuurlijke waterval. Het water is kraakhelder en je kunt lekker dobberen tussen de natuurlijke geluiden. De faciliteiten zijn niet zo gemaakt als bij Ik Kil, maar er zijn ook hier omkleedhokjes en douches. Ook is er een klein restaurantje waar je even een lekkere verkoelende soda kunt scoren.


Cenote Zaci

Een cenote lekker dichtbij de stad waar je te voet of op een fietsje naartoe kunt. Op enorm warme dagen is dit een perfect plek om af te koelen. Omdat het zo dicht bij het centrum van Valladolid ligt is het ook iets toeristischer. Er zijn douches en kleedhokjes aanwezig.

Cenote Suytun

Cenote Suytun wordt door velen beschreven als een van de mooiste grotten van Yucatan. Net als alle andere cenotes werd deze ook door de Maya’s gebuikt voor menselijke offers. Deze cenote is vooral bekend vanwege het platform in het midden van de cenote. Boven het platform is een klein gat waardoor er zonlicht naar binnenkomt. Op bepaalde momenten schijnt dit licht precies op het platform en krijg je een spotlight effect. Mensen staan hier soms wel in de rij om een foto te maken. Je kunt ook zwemmen in de cenote, maar het is erg ondiep. Je kunt er dus niet in duiken.


Cenote X’keken en Samula

Twee cenote’s die vlak naast elkaar liggen. Cenote X’keken is een prachtige unieke cenote in een grot, waarbij enorme stalactieten boven je hangen. Je mag in de cenote lekker zwemmen en even afkoelen. Net zoals bij cenote Suytun is er een klein gat in grot waar de zon doorheen schijnt. Het geeft een magisch effect. Het is een cenote die (nog) niet zo enorm toeristisch is als bijvoorbeeld Ik Kil.

Cenote Oxman

Deze cenote is vrij onbekend ouder de toeristen. Het is een prachtige cenote waar je kunt springen van een platform of slingeren aan een touw. Ook hier hangen lianen zoals bij cenote Ik Kil. Je kunt ervoor kiezen om een buffet te eten voor een klein bedrag.

Lichtshow (Show Convent of San Bernardino of Siena)

In Valladolid is er van dinsdag t/m zondag elke avond een lichtshow te bewonderen. De lichtshow (Show Convent of San Bernardino of Siena) is een waar kleurenfestijn met prachtige geluiden die geprojecteerd wordt op de buitenmuren van het klooster San Bernardino. De show wordt om 21:00 uur in het Spaans afgespeeld en rond 21:20 uur in het Engels. Dit klooster kun je voor een klein bedrag ook overdag bezoeken. Op zondag is dit bezoek helemaal gratis. Het klooster ligt aan het einde van de bekendste straat van Valladolid: Calzada de Los Frailes.

Slenter over Calzada de Los Frailes (de kleurrijke straat)

Dit is DE bekende straat van Valladolid. Alle straten in het centrum van Valladolid zijn kleurrijk en charmant, maar er is iets speciaals aan Calzada de los Frailes. Deze, grotendeels, autovrije straat is bezaaid met kleurrijke en pittoreske huizen en eeuwenoude winkelpuien. De straat is gevuld met tientallen kleine winkeltjes die handgemaakte goederen, antiek, traditionele hoeden verkopen, maar waar ook coole bars en restaurants te vinden zijn. Als je unieke handgemaakt producten wil komen, ga dan eens langs bij Coqui Coqui Perfumeria, een luxe geurwinkel en Frailes Atelier voor prachtig antiek.

Calle de los Frailes is de perfecte bestemming voor iedereen die zich wil onderdompelen in de rijke geschiedenis en schoonheid van Valladolid. Of je nu wilt winkelen, dineren of gewoon een wandeling wilt maken en de prachtige architectuur wilt bewonderen, een bezoek aan Calzada de los Frailes is een van de beste dingen om te doen in Valladolid. In deze straat liggen ook een paar fantastische restaurants. Zo hebben wij bij het vegan restaurant Le Kaat heerlijk gegeten (ook al ben je niet vegan, zoals ik). Een ander waanzinnig goed restaurant was Idilio Folklore Cervecero waar je o.a. speciaalbiertjes kunt proeven.

Overnachtingstip: wil jij iets luxer overnachten? Dan is wellicht Olbil Hotel Boutique iets voor jou! Hier kun je genieten van mooie kamers en een lekkere massage. Het hotel heeft aandacht gegeven aan de details, waardoor je in een waar paradijsje overnacht.

Het centrale plein van Valladolid Parque Francisco Cantón

Valladolid is heel bijzonder gebouwd. Op Google Maps zie je een vierkantje in het midden waar de straten recht langsgaan. Dit vierkantje is het centrale plein van Valladolid genaamd Parque Francisco Cantón. Vanaf hier begint o.a. de free walking tour. Op dit plein worden regelmatig shows gegeven door lokale mensen, maar kun je ook een lekker verkoelend ijsje scoren (en geloof me maar, die heb je hard nodig in Valladolid). Tegenover het kleine parkje ligt ook de kerk Iglesia de San Servacio.

Bezoek de kleine maar schattige kerk van Valladolid

Zoek je foto’s van Valladolid op internet, dan zal deze kerk meteen pronken. Het ligt aan de zuidkant van het centrale plein en werd op 24 maart 1545 gebouwd door priester Francisco Hernandez. De kerk van San Servacio met zijn glorieuze toren herbergt kanonnen die dienden om de stad in 1848 te heroveren uit de handen van de opstandige Indianen die de Kastenoorlog begonnen. De inwoners bewaren het trots als herinnering aan hun glorieuze verleden.

Een van de meest bezochte plaatsen in Valladolid is ongetwijfeld de kerk van San Servacio, maar dat was niet altijd zo, omdat ze in voorgaande jaren niet zo gewaardeerd werden. Tot de verbouwing in 1703, toen de ingang zelfs werd veranderd. In 1706 werd het gerestaureerd zoals we het nu zien, en om te voorkomen dat het altaar van de nieuwe kerk dezelfde positie zou innemen, werd er een nieuwe oriëntatie aan gegeven. Om deze reden is de kerk naar het noorden en westen gericht, aangezien de meeste koloniale tempels in Yucatan gebouwd zijn met hun gezicht naar Rome gericht.

Bezoek de lokale markt

Meestal proberen we wel ergens een lokale markt te bezoeken. Zo ligt er ook een leuke lokale markt in Valladolid. Hier bij Mecado Municipal vind je alles om een heerlijk Mexicaans gerecht te maken. De Mexicanen halen hier zelf het verse vlees, groenten en fruit. Maar je kunt hier ook heerlijke sausjes en andere spullen kopen voor in huis. Ga hier in de ochtend eens een bezoekje brengen en meng je in de het dagelijkse leven van de inwoners van Valladolid.

Hoelang moet ik in Valladolid blijven?

Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw reisduur. Ik adviseer minimaal drie dagen hier te verblijven. Wil je het even rustig aan doen? Kier dan voor 4 dagen. In principe kun je ervoor kiezen om één dag Chitzen Itza, Ek Balam en verschillende cenotes te bezoeken. De andere dag kun je dan doorbrengen in Valladolid zelf met een bezoek aan Parque Francisco Cantón, Calzada de Los Frailes, de kerk, lokale markt en de lichtshow.

Wat zijn de leukste restaurants in Valladolid?

Hierboven beschreef ik al een aantal heel leuke restaurantjes in Valladolid. Hieronder staan mijn drie favoriete restaurants in Valladolid.

  1. Idilio Folklore Cervecero: je loopt door het koloniale gebouw om vervolgens in een oase van rust terecht te komen. Je zult hier dineren in een grote open tuin waar je tussen bomen en zingende vogeltjes dineert. Het restaurant ligt in de bekende straat Calzada de Los Frailes en ze hebben heel bijzondere gerechten en speciaalbiertjes. Reserveren is wel noodzakelijk!
  2. CONATO Valladolid: Bij dit restaurant kun je ook dineren In een prachtige tuin. Je hebt hier een heel uitgebreide keuze aan gerechten en het is verrukkelijk. Voor een niet al te grote prijs heb jij hier een gezellige avond.
  3. Le Kaat: Dit is misschien wel een van de bekendste restaurants in de stad. Het is een vegetarisch/vegan restaurant, maar ook mensen die niet vegetarisch zijn, gaan hier graag eten. Je krijgt hier o.a. heerlijke pasta’s en toetjes. Deze ligt ook in Calzada de Los Frailes.