Maya Trein in Yucatan

Trein in Yucatan: alle informatie over dit nieuwe vervoersmiddel

Het schiereiland Yucatan is al tientallen jaren bekend onder de toeristen en er komen wel meer dan 30 miljoen mensen dit gebied bezoeken per jaar. De meeste toeristen verblijven in een van de hotels bij de hotelzones van de Riviera Maya of reizen rond over dit schiereiland. Er zijn verschillende opties om je te verplaatsen, namelijk met de auto of met de ADO bus. Sinds kort is er een derde optie bijgekomen om te reizen over het schiereiland Yucatan, namelijk de Maya Trein.

De trein in Yucatan

De trein op het schiereiland Yucatan wordt ook wel de Maya-trein genoemd of in het Spaans de Tren Maya. De nieuwe trein loopt moet vijf staten met elkaar verbinden en daardoor de toeristenstroom meer verdelen. De president is ervan overtuigd dat de trein de ‘arme mensen’ in Mexico gaat ondersteunen doordat de toeristen zich meer zullen verdelen over het schiereiland. De deelstaten die met elkaar verbonden worden zijn Quintana Roo, Yucatan, Campeche, Tabasco en Chiapas. De hele route heeft een lengte van 1525 kilometer. Er worden naar alle waarschijnlijkheid 48 treinen ingezet over dit hele traject. Voor toeristen een echte meerwaarde, maar voor de natuur een ramp. Hieronder lees je straks waarom.

De trein rijdt met een snelheid van circa 160 km/uur en dat betekent dat je snel op de plek van bestemming bent. De eerste trein vertrok op 15 december 2023 en sinds 16 december is een stukje van de route beschikbaar voor toeristen. De regering geeft aan dat de rest van het traject in februari klaar moet zijn, maar experts hebben hier wel hun twijfels over.

Overnachtingstip: Wil je in Cancun overnachten dan zijn er heel wat mogelijkheden. Ben je op budget dan is het Enigmatic hotel/hostel echt een dikke aanrader

Binnenkant Maya Trein op het schiereiland Yucatan
Bron: www.trenmaya.gob.mx

Waar stopt de Maya Trein?

De route die de trein aflegt is ideaal voor toeristen omdat het langs vrijwel alle (op een paar na) hoogtepunten komt van het schiereiland Yucatan. De meeste toeristen zullen hun treinreis starten vanaf de luchthaven van Cancun omdat dit de luchthaven is waar iedereen landt. De trein stopt bij alle grotere steden en badplaatsen, maar stopt ook bij de grotere Maya-overblijfselen, zoals Chítzen Itzá en Calakmul. Stops waar de trein langs gaat komen zijn o.a. Valladolid, Merida, Campeche, Palenque, Bacalar, Tulum, Playa Del Carmen en Cancun. Wil jij weten langs welke stops de Maya Trein precies komt? Hieronder heb ik een overzicht gemaakt en vind je een plaatje van alle stations en stops. Tussen de haakjes staat de deelstaat.

Overnachtingstip: Eén van de leukste boutique hotels in Valladolid vind ik Refugio 41. Het heeft een tuin met een zwembad waar je in een oase van rust terechtkomt. De kamers zijn heel ruim en zeer netjes onderhouden.

SectieRouteStationsStops
Sectie 1
228 km
Palenque – EscárcegaPalenque (Chiapas)
Boca del Cerro (Tabasco)
El Triunfo (Tabasco)
Escárcega (Campeche)
Tenosique (Tabasco)
Candelaria (Tabasco)
Sectie 2
235 km
Escárcega – CalkiníEscárcega (Campeche)
Edzná (Campeche)
San Francisco de Campeche
Carillo Puerto (Campeche)
Tenabo (Campeche)
Hecelchakán (Campeche)
Calkiní (Campeche)
Sectie 3
172 km
Calkiní – IzamalMerida Airport (Yucatan)
Teya (Yucatan)
Izamal (Yucatan)
Maxcanú (Yucatan)
Tixkokob (Yucatan)
Sectie 4
257 km
Izamal – CancúnChitzén Itzá (Yucatan)
Valladolid (Yucatan)
Nuevo Xcán (QR)
Xibalbá (Yucatan)
Leona Vicario (Yucatan)
Sectie 5 (N)
49,8 km
Cancún – Playa del CarmenCancun Airport (QR)
Puerto Morelos (QR)
Playa del Carmen (QR)
Sectie 5 (Z)
60,3 km
Playa del Carmen – TulumTulum (QR)
Tulum Airport (QR)
Xcaret (QR)
Puerto Aventuras (QR)
Akumal (QR)
Sectie 6
254 km
Tulum – BacalarFelipe Carillo Puerto (QR)
Bacalar (QR)
Chetumal (QR)
Limones (QR)
Orthón P. Blanco (QR)
Sectie 7
254 km
Bacalar – EscárcegaXpujil (Campeche)Conhuas (Campeche)
Centenario (Campeche)
Route van de Maya Trein in Yucatan
Bron: www.trenmaya.gob.mx

Het eerste deel is geopend

Het eerste deel van de trein door het schiereiland Yucatan in inmiddels al geopend. Hierboven zie je het traject dat geopend is donkergroen gemarkeerd. Er rijdt nu elke dag een trein vanuit San Francisco de Campeche richting Cancun (luchthaven) en visaaversa. De treinen vertrekken om 07:00 uur en 11:00 uur vanuit Campeche en Cancun en komen onderweg o.a. langs Valladolid, Merida, Chítzen Itzá, Izamal, Campeche en nog meer kleinere tussenstops met bezienswaardigheden. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de rest van het traject in het komende half jaar geopend worden, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Overnachtingstip: wil jij je reis naar dit paradijsje compleet maken. Slaap dan voor een aantal nachtjes in Blue Palm Bacalar. Het is tot in de details verzorgd en je hebt hier een fantastisch verblijf. De medewerkers helpen je met alles, zelfs met taxi’s bestellen waar je ook maar bent in de stad. Het is iets prijziger, maar overweeg hier zeker om iets meer te betalen. Wees er snel bij het zit namelijk snel vol.

Wat kost de Maya Trein?

De prijs van het eerste deel dat nu geopend is, is bekend gemaakt. De prijs geldt voor het traject van Campeche – Cancún of Cancún – Campeche. Er zijn twee klassen mogelijk, namelijk tourist class en premier class. Voor tourist class betaal je $1166,- MXN (€62,-) en voor de premier class $1862,- (€100,-) (prijzen zijn gebaseerd op eind 2023). Treintickets kun je op deze website kopen. Let wel op: zodra er trajecten bij gaan komen, zal de prijs gaan veranderen. Wanneer dit gebeurt is nog niet geheel duidelijk. Ik probeer dit zo snel mogelijk te updaten in deze blog.

Handige tip: Ben jij van plan om Mexico te bezoeken? Dan is het wellicht handig om een simkaart te kopen, zodat je overal bereik hebt. Dit kun je terplekke kopen, maar kan tegenwoordig ook online via Airalo. Dit is een digitale simkaart, waarbij je je eigen simkaart in je telefoon kunt laten en bij het landen heb je direct bereik, superhandig! Het is wel iets prijziger dan een lokale simkaart.

Veel discussie over deze trein in Yucatan

De Maya Trein in Yucatan is wel al een punt van discussie voor een paar jaar. De president van Mexico heeft dit laten bouwen om de toeristen stroom meer te verdelen en de armere gebieden rijker te maken door toerisme aan te trekken, daar zijn mensen in de kleine dorpjes erg dankbaar voor. Tegelijkertijd komen er negatieve geluiden vanuit natuurorganisaties. De trein zorgt er namelijk voor dat de jungle in twee delen gesplitst wordt, waardoor dieren een minder groot leefgebied krijgen. Er zijn heel wat bomen gekapt om dit traject aan te leggen en het geluid van de trein zal de wilde dieren niet goed doen. De trein is wel de groenste manier om je te verplaatsen, waardoor deze discussie in het land blijft.