Ek Balam

Ek Balam: bezoek deze Maya ruïne met een fenomenaal uitzicht

Een bezoek aan het schiereiland Yucatan gaat vrijwel altijd gepaard met een bezoek aan Chítzen Itzá. Het is belangrijk om te weten dat er veel meer ruïnes zijn dan het nieuwe wereldwonder Chítzen Itzá en misschien wel net zo mooi. Ek Balam is hier een goed voorbeeld van. Diep in de jungle vind je de restanten van Ek Balam, een nederzetting van de Maya’s. Zoek jij een rustiger en authentieker alternatief voor Chítzen Itzá? Lees dan eens deze tips!

Ek Balam oftewel Zwarte Jaguar

Ek Balam ligt dicht bij het plekje Valladolid. Het is een prachtige archeologische vindplaats op het schiereiland Yucatan, maar deze Maya-ruïnes zijn vrijwel onbekend bij toeristen. De naam van deze ruïne komt uit de Yucatecan Maya-taal, gevormd door de woorden ek, wat ‘zwart betekent’, en balam, wat ‘jaguar’ betekent. Het kan dan ook vertaald worden als “donkere jaguar of zwarte jaguar”.

Volgens het verhaal van Ek Balam, wordt vermeld dat de naam van de ruïne afkomstig is van een groot man genaamd Ek Balam of Coch Cal Balam, die de ruïne 40 jaar lang heeft gesticht en geregeerd. Archeologisch bewijsmateriaal heeft echter nooit bewijs opgeleverd voor het bestaan van deze persoon.

Handige tip: Ben jij van plan om Mexico te bezoeken? Dan is het wellicht handig om een simkaart te kopen, zodat je overal bereik hebt. Dit kun je terplekke kopen, maar kan tegenwoordig ook online via Airalo. Dit is een digitale simkaart, waarbij je je eigen simkaart in je telefoon kunt laten en bij het landen heb je direct bereik, superhandig! Het is wel iets prijziger dan een lokale simkaart.

Ruïnes bij Ek Balam

Klein stukje geschiedenis van Ek Balam

Ek Balam werd een paar honderd jaar voor Christus voor het eerst door de Maya’s bewoond. De stad was een grote en belangrijke stad voor de Maya’s. Het gehele terrein bestond uit ongeveer 45 gebouwen en een verdedigingsmuur, waarvan Acropolis de belangrijkste tempel is. Er wordt gezegd dat in dit gebouw het graf van een oude en zeer belangrijke Maya-heerste ligt. De stad kende zijn hoogtepunt tussen de jaren 700 en 900 na Christus met wel 12.000 tot 18.000 bewoners.

Tip: wil jij meerdere attracties bezoeken en vertrek je vanuit de bekende badplaatsen Cancun of Playa Del Carmen? Dan adviseer ik je om deze tour te boeken. Hier zit namelijk een bezoek aan Chítzen Itzá en Ek Balam in samen met een Cenote.

De belangrijkste gebouwen bij Ek Balam

Het terrein met alle ruïnes is aardig groot. Het is één van de grotere ruïnes uit de regio en dat maakt het ook bijzonder. Een ander leuke toevoeging t.o.v. Chítzen Itzá is dat je de ruïnes mag beklimmen en dit zorgt voor spectaculaire uitzichten over de jungle. Hieronder kort de belangrijkste gebouwen van Ek Balam:

Acropolis

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Zoals je hierboven al gelezen had, is Acropolis het belangrijkste en grootste gebouw op dit terrein. Het gebouw was het centrum van de stad en werd gebruikt als huis door de belangrijkste ‘koninklijke’ families. Het gebouw heeft een hoogte van wel 30 meter en is 150 meter lang en 60 meter breed. Je kunt het enorme gebouw beklimmen en dat maakt deze tempel extra bijzonder. De traptreden zijn heel groot en steil, maar het is absoluut de moeite waard. Je zult uitkijken over de enorme jungle van Yucatan.

Overnachtingtip: Ben je nog op zoek naar een leuke accommodatie. Naast Boutique Hotel Refugio 41 is Casa Tia Micha ook een absolute aanrader.

Great Ball Court

De Maya’s waren dol op sporten en spelletjes. Dit kun je zien in de Ball Court. Op dit terrein werden het beroemdste en meest geliefde spel van de Maya’s gespeeld. Het was een spel dat letterlijk draaide om leven of dood. De Maya’s moesten een enorm zware bal door een hoepel zien te krijgen samen met hun team. Verloor je, dan werd je geofferd aan de goden en werd je onthoofd. Het gruwelijke spel kon wel dagen duren.

Het spel van de Maya's

De Tweelingspiramide

De eerste opvallende gebouw die je tegen zult komen wanneer je door de stadsmuur gewandeld bent, is de tweelingspiramide en is een van de best bewaarde architectonische kenmerken van de Ek Balam-ruïnes. Het bouwwerk is 40 meter lang, 17 meter breed en 6 meter hoog. Bovenaan het bouwwerk bevinden zich 2 tempels die elkaar spiegelen.

De decoratie van de gevels van de ruïnes bestond niet uit uitgehouwen stenen figuren. Dit is een van de redenen dat de ruïnes van Ek Balam zo belangrijk zijn. En een die een aanvulling vormt op Chichen Itza, dat net als veel Maya-gebouwen alleen uit stenen figuren bestaat. Hier bij Ek Balam gebruikten de Maya-kunstenaars een stucwerkmengsel dat waar ze beelden van maakten en schilderden tot fantastische figuren en decoraties. Tijdens de opgraving werden ook stucmaskers blootgelegd. Onder dit gebouw ligt de structuur van een ouder gebouw. Het was gebruikelijk dat de oude Maya-architecten nieuwe gebouwen bovenop oudere gebouwen bouwden.

De tweelingspiramide in Ek Balam

Het Ovale Paleis

Een van de eerste bouwwerken die je door de verdedigingsmuren ziet bij binnenkomst is het Ovale Paleis. Dit indrukwekkende gebouw bevat grafrelikwieën en werd gebruikt voor ceremonies die betrekking hadden op astronomische en kosmologische gebeurtenissen. De Maya’s hadden namelijk een enorme kennis over astrologie en gebruikten dit om de bewegingen en standen van sterren en planeten te observeren, zodat ze astronomische gebeurtenissen konden voorspellen. Het Oval Palace staat op een rechthoekige basis die werd gebruikt voor ceremoniële activiteiten. Er zijn 10 kamers op de eerste verdieping en nog 2 op de bovenste verdieping van het paleis.

Tip: ben je benieuwd naar alle tours die aangeboden worden naar Ek Balam? Deze tours kun je boeken in alle hotels of je kan online via GetYourGuide genoeg opties vinden.

Standbeeld van de heerser van Ek Balam – Uit Kan Le’k Tok

Naast alle andere prachtige bouwwerken wil ik nog eentje uitlichten. Voordat je doorloopt naar het centrale plein, mag je dit prachtig gebeeldhouwde standbeeld niet missen. Het laat een heerser van Ek Balam, Ukit Kan Le’k Tok, zien. Op een deel van het standbeeld draagt hij een hoofdtooi. In zijn opgeheven hand houdt hij een K’awiil-scepter vast die eindigt in de kop van een slang. Met zijn andere hand strooide hij een offer uit. Hierboven staat de gegraveerde tekst die verwijst naar de meest vereerde voorouder van Ek Balam, Ukit Kan Le’k Tok’. Deze koning stichtte namelijk Ek Balam en bouwde het grootste deel van de grote tempel Akropolis.

Tips voor een bezoek aan Ek Balam

Openingstijden en kosten Ek Balam

Ek Balam is elke dag van het jaar geopend van 08.00 tot 17.00 uur. De laatste toegang is om 16.00 uur. Ik raad aan om minimaal twee uur uit te trekken voor het bezoeken van de Ek Balam-ruïnes.

Net zoals bij de meest toeristische attracties is er een prijsverschil voor Mexicanen en toeristen uit een ander land. De entree van de ruïnes valt eigenlijk erg mee, maar doordat de overheid een tax erop gooit wordt de prijs flink verhoogd. Je moet rekenen op een prijs van 531 peso’s (anno 2023). Je kunt ook een combiticket kopen waarbij cenote Xcanche dan ook inbegrepen is.

Overnacht in Valladolid

Wil jij Ek Balam bezoeken? Dan kun je het beste overnachten in Valladolid. Dit koloniale stadje ligt op circa dertig minuten rijden van Ek Balam. Je kunt Ek Balam met een taxi bereiken of per auto. Een huurauto kun je dan het beste bij Sunny Cars huren, aangezien je hier volledig gedekt bent.

Overnachtingstip: Een heerlijke accommodatie in Valladolid is Boutique Hotel Refugio 41. Ik heb hier een heerlijke tijd gehad met een oase van rust in de prachtige tuin.

Neem een duik bij Cenote Xcanche

Direct naast Ek Balam ligt een heerlijke cenote. Een cenote die niet bekend is onder de toeristen en waar het dus heerlijk vertoeven is tussen alle natuurlijke geluiden. Bij de cenote is een enorme natuurlijke waterval en het water is kraakhelder. Je hebt de mogelijkheid om van platforms te springen of zelfs te abseilen. Neem een band en dobber lekker in het water. Er zijn hier faciliteiten om jezelf om te kleden en te douchen. Daarnaast zijn er ook kluisjes, maar een slotje moet je zelf meenemen om dit kluisje te kunnen sluiten. Er is een restaurant aanwezig voor een verkoelend drankje of een hapje eten. Wil je meer weten over deze en andere cenotes? Check dan deze blog eens!

Neem voldoende drinken, eten en zonnebrand mee

Misschien klinkt het cliché, maar het is echt warm in Mexico. Gelukkig zijn er een aantal plekken waar je even in de schaduw kunt rusten bij Ek Balam. Desondanks loop je grotendeels in de zon en de zon laat je binnen no-time verbranden. Neem daarom voldoende zonnebrand crème mee met een hoge factor. Ook moet je voldoende water meenemen, aangezien er geen winkeltje in Ek Balam ligt. Ik raad je aan minimaal een liter mee te nemen. Ook een tussendoortje houdt je energielevel goed op peil. Wil je goed voorbereid naar Mexico vertrekken? Kijk voor alle gouden tips in deze blog, zodat je met alle rust en gemak door dit prachtige land reizen.

Algemene informatie

  • Parkeren is gratis bij de ruïnes van Ek Balam in tegenstelling tot vele andere Maya ruïnes op het schiereiland Yucatan.
  • Er zijn geen restaurants bij de ruïnes van Ek Balam zelf. Neem dus genoeg drinken en eten mee voor een goed bezoek. Bij de Cenote Xcanche is wel een restaurant en mogelijkheid om drinken te kopen. Ook in de omgeving van Ek Balam zijn voldoende restaurants. Alcohol mag je niet meenemen op dit terrein.
  • Deze ruïnes liggen in de staat Yucatan en niet in Quintana Roo. De meeste toeristen verblijven bij de bekende badplaatsen Playa Del Carmen, Cancun of Tulum. Let op: er is een uur tijdsverschil tussen de twee provincies in de winter. Kom je vanuit een van de badplaatsen moet je er rekening mee houden met dit tijdsverschil, zodat je niet voor gesloten poorten staat.