Tips voor Chítzen Itzá

Chítzen Itzá: de beste tips voor een ‘rustig bezoek’

Het bekendste bouwwerk van de Maya’s is wereldwijd bekend geworden door zijn onwijs interessante geschiedenis. Het bouwwerk behoort nu tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen en is onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is volkomen begrijpelijk. Wanneer je hoort welke kennis de Maya’s hadden bij het bouwen is dat werkelijk indrukwekkend voor de periode dat de Maya’s geleefd hebben. Chítzen Itzá wordt dagelijks door duizenden mensen bezocht, maar wil jij de meeste toeristen vermijden en een ‘rustig bezoek’ brengen aan dit bouwwerk? Dan heb je wellicht iets aan deze tips voor een bezoek aan Chítzen Itzá.

Waar ligt Chítzen Itzá

Chítzen Itzá ligt op het bekendste toeristische deel van Mexico: het schiereiland Yucatan. De verborgen stad ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de grotere stad Merida en op circa 45 minuten rijden van Valladolid. Daarnaast kun je ook vanuit Playa Del Carmen of Cancun Chítzen Itzá bezoeken, maar dit is een rit van circa twee uur. Let op: wanneer je vanuit de provincie Quintana Roo (Playa Del Carmen, Tulum en Cancun) komt is er een uur tijdsverschil met de provincie Yucatan waar Chítzen Itzá ligt.

Voordat je naar Mexico vertrekt is het verstandig om je even goed voor te bereiden. Mexico heeft namelijk een aantal regels waar je even aan moet denken. In deze blog vind je alles over je voorbereiding voor Mexico, een kleine lijst met alles waar je aan moet denken.

Tips voor Chítzen Itzá

Wat is er zo bijzonder aan Chítzen Itzá?

Je kunt beter vragen: ‘wat is er niet bijzonder aan Chítzen Itzá?’ De Maya’s hebben een bouwwerk achtergelaten dat in principe onmogelijk zou moeten zijn voor de tijd dat ze geleefd hebben. De Maya’s woonden tussen het jaar 750 en 1200 in Chítzen Itzá. Het heeft daarna honderden jaren geduurd voordat de Spanjaarden in de 16e eeuw de stad in een dichtbegroeide jungle ontdekten. Voordat we gaan kijken naar de beste tips voor een bezoek aan Chítzen Itzá, nemen we nog even de bekendste gebouwen van dit complex door.

Piramide van Kukulcán

Het bekendste gebouw op dit terrein is de piramide van Kukulcán. Dit gebouw werd gebruikt als tempel en laat zien hoe sterk ontwikkeld de kennis van de Maya’s was voor de tijd dat ze geleefd hebben op het gebied van astrologie. De piramide heeft vier trappen die in totaal 365 traptreden tellen. Dit verwijst naar het aantal dagen dat een jaar heeft. Hier bleef het niet bij, want de Maya’s hechten veel waarden aan de lente-en herfstequinox (de dag dat de nacht en dag even lang duren). Door de stand van de zon, die op de piramide schijnt, komt er een schaduw tevoorschijn die lijkt op een slang die de trappen naar beneden kruipt. Dit verschijnsel is bewust zo gemaakt, aangezien de piramide vernoemd is naar de god van de gevederde slang. Je kunt dit fenomeen zelf meemaken op 21 maart of 21 september, maar dan is het gigantisch druk.

Tot slot is deze piramide ook bekend vanwege zijn geluidseffecten. Naast dat de piramide ontworpen is voor de god is het ook ontworpen om de quetzal te reproduceren. De quetzal is een heilige vogel die vereerd werd door Maya’s. Tot slot waren zowel de god Kukulkan als de god Quetzalcoatl alle twee “gevederde slangen” en volgens sommige reconstructies zou het om dezelfde mythologische figuur kunnen gaan. Als de geluidsgolven weerkaatsen in de top van de piramide hoor je hetzelfde geluid als het gezang van deze heilige vogel. Het gebouw is zo ontworpen dat de geluidsgolven enkel weerkaatsen als je aan de voet van de hoofdtrappen staat. Ga je een meter naast de hoofdtrap staan, dan zul je geen weerkaatsing horen, werkelijk mindblowing! Wil je het zelf eens uitproberen? Klap dan eens 1x hard in je handen recht voor één van de trappen.

Handige tip: Ben jij van plan om Mexico te bezoeken? Dan is het wellicht handig om een simkaart te kopen, zodat je overal bereik hebt. Dit kun je terplekke kopen, maar kan tegenwoordig ook online via Airalo. Dit is een digitale simkaart, waarbij je je eigen simkaart in je telefoon kunt laten en bij het landen heb je direct bereik, superhandig! Het is wel iets prijziger dan een lokale simkaart.

Andere bouwwerken bij Chítzen Itzá

De meeste mensen denken bij Chítzen Itzá aan de bekende tempel, maar er zijn zoveel meer bouwwerken met unieke verhalen. Zo vind je er de sterrenwacht en verborgen symboliek. De Maya’s waren ontzettend goed in astrologie en dit valt ook te zien aan de sterrenwacht waar de stand van de maan en sterren werden bestudeerd. De symbolen laten vooral de bijgelovigheid van de Maya’s zien. Dit zijn namelijk vooral symbolen van goden, zoals de slang Kukulcán. Een ander bijzonder bouwwerk was de Great Ball Court waar de Maya’s hun oude Maya-sporten uitoefenden met soms wel een gruwelijk einde. De verliezer van dit bijzondere spel dat wel dagen kon duren, werd geofferd aan de goden.

Tip: wil jij een tour boeken vanuit de bekende badplaatsen Playa Del Carmen, Cancun of Tulum? Dan kan ik deze tour met een bezoek aan Chítzen Itzá, Valladolid en een cenote wel aanraden.

Tips voor een bezoek aan Chítzen Itzá: het Great Ball Court

De beste tips voor een bezoek aan Chítzen Itzá:

1. Bezoek Chítzen Itzá direct bij opening

Dit is een van de belangrijkste tips voor een bezoek aan Chítzen Itzá. Wanneer je Chítzen Itzá gaat bezoeken dan is het bijna een ‘must’ om vroeg op te staan en bij opening voor de poort te staan. Chítzen Itzá gaat in de ochtend om 08:00 uur al open en dit is ook de meest gunstige tijd om het nieuwe wereldwonder te bezoeken. Waarom? Dat heeft er alles mee te maken dat mensen vanuit de bekende badplaatsen Playa Del Carmen, Cancun en Tulum ongeveer twee uur moeten rijden om Chítzen Itzá te bezoeken. Wil jij direct bij opening bij Chítzen Itzá zijn? Dan kun je het beste de volgende tip lezen.Gre

2. Overnachten in Valladolid

Vroeg Chítzen Itzá bezoeken kan eigenlijk op twee manieren. Dit is de eerste optie en de tweede optie lees je in de volgende tip (voor toeristen die bij de bekende badplaatsen slapen). Ik adviseer iedereen om minimaal een nacht in Valladolid te overnachten. Naast dat het koloniale stadje een van de leukste steden in de regio is, ligt het ook nog eens dicht bij Chítzen Itzá. Vanuit Valladolid ben je binnen circa 40 minuten bij Chítzen Itzá en zo zorg jij ervoor dat je als een van de eersten het wonder kunt beschouwen. Vanuit Valladolid kun je verschillende tours boeken bij je hotel, waar meestal Chítzen Itzá altijd bij inbegrepen zit. Naast Chítzen Itzá kun je vanuit Valladolid ook de prachtige Maya ruïne Ek Balam (die je kunt beklimmen) en verschillende heerlijk verkoelende cenotes bezoeken.

Overnachtingstip: Een heerlijke accommodatie in Valladolid is Boutique Hotel Refugio 41. Ik heb hier een heerlijke tijd gehad met een oase van rust in de prachtige tuin.

3. Huur een auto

Optie twee om vroeg voor de poort van Chítzen Itzá te staan, is het huren van een auto. Slaap jij in Playa Del Carmen, Tulum of Cancun? Dan kun jij er voor kiezen om rond 06:00 uur te vertrekken met je eigen huurauto en zo verschillende highlights in deze regio te bezoeken. Parkeren kost ongeveer $60 MXN. Wanneer je een auto huurt, kun je dit het beste bij Sunny Cars boeken. Dan weet je dat je goed verzekerd bent. Het is erg veilig en makkelijk om te rijden op de wegen in Mexico. Helaas zijn er wel altijd corrupte agenten in Mexico die toeristen aanhouden om geld te verdienen. Zo kunnen agenten je aan de kant zetten voor een boete van wel een paar honderd euro. Dit gebeurt overigens niet vaak. Een aantal tips:

  • Spreek geen Spaans en doe je voor als een domme toerist. De meeste agenten praten Spaans en laten je gaan wanneer het gesprek stroef verloopt. Wanneer agenten wel Engels spreken, dan spreek je gewoon Nederlands, zodat ook dit gesprek snel ten einde komt.
  • Wordt het toch niet opgelost. Geef dan aan dat je graag mee naar het politie station wilt. Op het politiestation kunnen ze je namelijk niet oplichten.
  • Zorg ervoor dat je geen geld in je portemonnee hebt voordat je vertrekt. Vaak kijken agenten eenvoudig hoeveel in jouw portemonnee zit en nemen ze dit vriendelijk mee. Houdt een aantal Mexicaanse Peso’s aan de kant in je beurs van misschien €10,- tot €20,-
  • Blijf altijd beleeft en heb respect!

4. Vermijd een bezoek op zondag

Op zondag is het park meestal een stuk drukker dan op andere dagen. Vooral in de periode dat de Mexicanen zelf schoolvakanties hebben. Dit heeft ermee te maken dat de Mexicanen op zondag Chítzen Itzá gratis mogen bezoeken. Is er geen andere mogelijkheid, ga dan zo vroeg mogelijk om toch de grote drukte te vermijden.

Accommodatietip: overnacht je in Merida om Chítzen Itzá te bezoeken of ga je nog naar Merida? Dan raad ik aan om in dit kleine, maar superleuk ingerichte hotel te overnachten. Wees er op tijd bij, het is namelijk populair.

5. Maak het bijzonder met een ‘Early Acces’ ticket

Ja het is mogelijk! Maar de tickets zijn niet gemakkelijk te scoren. Je moet ze vooruit boeken om op deze unieke ervaring kans te maken. Vaak kiezen bloggers of fotografen ervoor om dit ticket te kopen, zodat ze het perfecte plaatje bij zonsopkomst kunnen schieten. Ook jij kunt hier onderdeel van uitmaken en het is niet eens zo heel duur. Er schijnen losse tickets op de markt te zijn om eerder naar binnen te gaan, maar zover ik gezien heb, worden ze altijd in combinatie met een tour aangeboden. voor nog geen €60,- heb je al een tour met een ‘Early Acces ticket’ voor Chítzen Itzá, een bezoek aan de Cenote en een lunch.

Tip: wil jij gebruik maken van het ‘Early Acces ticket’ voor Chítzen Itzá? Dan kun je dat het beste via deze website bestellen.

6. Welke spullen moet je niet vergeten of juist wel?

Praktische tips voor een bezoek aan Chítzen Itzá zijn ook altijd handig. Als je Chítzen Itzá bezoekt, moet je een aantal dingen niet vergeten. Op het terrein van Chítzen Itzá is vrijwel geen schaduw te vinden en vooral in de middag wordt het hier bloedheet. Gelukkig kun je altijd nog afkoelen in de Cenote, maar het is toch wel fijn om hier even rekening mee te houden. Mijn advies: neem zonnebrand crème en voldoende water (zeker een liter) mee. Optioneel kun je ook een paraplu meenemen om je te beschermenen tegen de zon. Daarnaast is er ook iets verboden bij Chítzen Itzá, namelijk tripods (statieven voor camera’s). Ja, ook de kleine GorillaPods zijn verboden.

7. betalen bij Chítzen Itzá

Betalen bij Chítzen Itzá is over het algemeen goed geregeld. De tickets, zijn in verhouding met andere Mayaruïnes, best prijzig. De kosten voor een ticket bedraagt momenteel (eind 2023) $614 MXN. Omgerekend is dat ongeveer €32,- . Bij Chítzen Itzá zelf kun je tickets boeken, maar kom je later op de dag dan kan het hier ontzettend druk worden. Wil jij dit niet? Dan kun je altijd tickets online kopen, maar die zijn dan wel iets prijziger.

Let op: bij Chítzen Itzá kun je met CreditCard betalen, maar je moet hier twee betalingen doen die samen $614 MXN kosten. Bij één van de twee tickets die je moet betalen kun je niet met Mastercard betalen. Neem dus voor de zekerheid voldoende cashgeld mee.

8. Combineer Chítzen Itzá met andere bezienswaardigheden

Wanneer je Chítzen Itzá bezoekt moet je meteen gebruik maken van de gelegenheid dat je in deze diverse regio bent. Het gebied is gevuld met één en al indrukwekkende geschiedenis. Een bezoekje aan Chítzen Itzá gaat eigenlijk altijd gepaard met de cenote Ik Kil, waar offers gedaan werden door de Maya’s. Naast de vele cenotes die je in deze regio kunt bezoeken, is een bezoek aan Ek Balam echt de moeite waard. Het is een ruïne die niet veel bezocht wordt door toeristen, maar wellicht net zo mooi. Het leuke aan deze Ruïne is dat je de tempel mag beklimmen en werkelijk een fenomenaal uitzicht over de jungle hebt.

Tip: wil jij meerdere attracties bezoeken en vertrek je vanuit de bekende badplaatsen Cancun of Playa Del Carmen? Dan adviseer ik je om deze tour te boeken. Hier zit namelijk een bezoek aan Chítzen Itzá en Ek Balam in samen met een Cenote.

9. Neem een gids in het park (echt een meerwaarde), maar dan zo goedkoop mogelijk

Last but not least in dit rijtje met beste tips voor een bezoek aan Chítzen Itzá! Breng je een bezoek aan Chítzen Itzá, dan raad ik aan om gids in het park te nemen. Deze gidsen hebben superveel informatie over het complex die je anders niet zou weten. Gidsen staan direct bij de entree van het park met witte shirts aan. De kosten voor een gids zijn afhankelijk van het aantal personen waar je een gids mee neemt. Daarnaast is een Spaanstalige gids goedkoper dan een Engelstalige gids. Je kunt hier goed geld mee besparen als je een grote groep hebt. Ben je alleen of met een tweetal? Vraag andere toeristen of ze samen een gids willen nemen. Dit is de manier hoe ik het ook aangepakt heb en dit bespaart nogal wat geld.

De Piramide van de achterkant

Welke bezienswaardigheden liggen nog meer in de buurt?

Nu je alle tips gehad hebt om Chítzen Itzá te bezoeken, kunnen we nog even kijken naar de bezienswaardigheden in de buurt. Het gebied rondom Valladolid en Chítzen Itzá is enorm divers met een indrukwekkende geschiedenis. Hieronder een kort rijtje met de beste bezienswaardigheden die je ook kunt bezoeken wanneer je een bezoekje aan Chítzen Itzá brengt:

1. De koloniale stad Valladolid

De kleine maar prachtige stad Valladolid is eentje die normaalgesproken door toeristen niet overgeslagen wordt. De stad staat bekend om zijn kleurrijke huizen en gebouwen. Ben je in Valladolid? Loop dan zeker even door de kleurrijke straat Calzada de Los Frailes. Wil je alles weten over de stad? Ga dan mee met de Free Walking Tour die in het kleine schattige park Parque Francisco Cantón start, waar je ook de prachtige kerk zult zien. Wil je echt alles weten over Valladolid? Lees hier dan alles.

Overnachtingtip: Ben je nog op zoek naar een leuke accommodatie. Naast Boutique Hotel Refugio 41 is Casa Tia Micha ook een absolute aanrader.

2. Bezoek Cenote Ik Kil en één van de andere cenotes

Het stond ook al in de tips voor een bezoek aan Chítzen Itzá. Wanneer je Chítzen Itzá zult bezoeken, ga je ook altijd even langs de cenote die hier om de hoek ligt. Cenote Ik Kil is misschien wel de drukste cenote in de hele regio en dit komt vooral vanwege de locatie ten opzichten van Chítzen Itzá. Het heeft heel goede faciliteiten en de grot zelf is ook prachtig.

Persoonlijk vond ik Cenote X’canche heel tof. Het ligt midden in de jungle en hebt geen last van massatoerisme. Hiervoor heb je wel een auto of taxi nodig. Cenote Suytun is ook een drukbezochte maar prachtige cenote. Hier schijnt de zon door een klein gat op een platform. Wil je meer weten over meer cenotes? Check dan deze blog eens!

3. De Mayaruïnes van Ek Balam

Wil je fantastische ruïnes bezoeken, maar zonder die hele toeristenstroom? Dan moet je een bezoek brengen aan Ek Balam. Ik beschreef het al in de tips voor Chítzen Itzá, maar deze adviseer ik echt om te bezoeken. De overblijfselen zijn erg goed bewaard. Het leuke aan deze ruïne ten opzichte van Chítzen Itzá is dat je hier wel de piramide mag beklimmen met een fenomenaal uitzicht over de jungle.

4. Maya tempels van Uxmal

Ze worden ook wel het onontdekte alternatief van Chítzen Itzá genoemd. Het ligt ongeveer 80 kilometer van de stad Merida. Het is dan wel een stukje rijden vanuit Chítzen Itzá, maar zeker de moeite waard. Ook in Uxmal mag je een aantal van deze overblijfselen beklimmen. Wil je meer weten? Lees hier dan verder!

Tip: wil je Uxmal bezoeken? Dan kan dit het beste vanuit Merida. Er zijn tal van opties om te boeken bij je hotel of via GetYourGuide.

5. De gele stad Izamal

Izamal is een kleine koloniale stad, waar alle, maar dan ook alle gebouwen geel geschilderd zijn. Ook bij de gele stad Izamal liggen een aantal overblijfselen van de Maya’s die je kunt bezoeken. Het is ook een leuke stad om lokale producten te shoppen. Ga je van Valladolid naar Izamal, dan kom je langs het bekende rode kerkje Uayma dat een fotostop waard is.

6. Lekker relaxen op Holbox

Dit is niet perse een bezienswaardigheid en ligt ongeveer twee uurtjes van Valladolid, maar vergeet het niet over te slaan. Isla Holbox is een eiland dat helemaal in het noorden van het schiereiland Yucatan ligt. Het heeft prachtige stranden, een relaxte vibe en heerlijk eten. Hier lees je alles over de activiteiten, restaurants en hotel van Isla Holbox.