Haifoss en Grannifoss

Haifoss en Grannifoss: twee spectaculaire watervallen in één klap!

Weer een waterval die niet zo bekend is bij de toeristen in IJsland. Misschien komt dit omdat deze waterval alleen maar te bereiken is met een 4×4 auto. Over een hobbelige weg rijd je naar de top van de waterval. Eenmaal aangekomen heb je een spectaculair uitzicht over de twee watervallen. Haifoss en Grannifoss bevinden zich in de verte en je kunt beide watervallen in één blik vangen. Wanneer je naar de horizon kijkt, zie je het water langzaam verdwijnen in het spectaculaire landschap. 

Haifoss en Granifoss

Watervallen spotten in IJsland is een gewoonte geworden voor elke toerist. Hoe mooi is het dan dat je twee vliegen in een klap kunt slaan. Haifoss en Grannifoss zijn ontzettend hoge watervallen en komen in de top vijf van hoogste watervallen van IJsland. Haifoss is de op twee na hoogste waterval met een hoogte van 122 meter. Vlak naast Haifoss dendert de 100 meter hoge Grannifoss naar beneden. Naast dat de watervallen ontzettend hoog zijn, zorgt het dal genaamd Þjórsárdalur, waar de watervallen uiteenspatten, voor prachtige uitzichten. Normaal bekijk je watervallen van beneden, maar bij deze sta je hoger en bekijk je ze vanaf een grote afstand.

De rivier Fossá splitst 500 meter voor de watervallen in twee stromen, waardoor er twee watervallen vlak naast elkaar ontstaan. De rivier Fossa komt in het dal weer bij elkaar en komt uiteindelijk in Þjórsá uit, de langste en grootste gletsjerrivier van IJsland. Haifoss betekent letterlijk ‘hoge waterval’. Grannifoss heeft een typische naam gekregen, aangezien het ‘buurman waterval’ betekent.

De watervallen liggen dichtbij de bekende vulkaan Hekla die ondertussen al 20 keer uitgebarsten is. De vulkaan is nog steeds een van de actiefste vulkanen van IJsland.

Tip:

  • Heb jij hoogtevrees, kom dan niet te dicht bij de rand, het is namelijk een diepe afgrond naar beneden. Ook al heb je geen hoogtevrees, wees toch voorzichtig voor de diepe afgrond bij deze waterval. 

Een echte IJslandkenner heeft nog meer van dit soort pareltjes beschreven. Van prachtige hikes tot de mooiste watervallen in IJsland. Vleugje IJsland neemt je mee naar de leukste plekjes van dit prachtige en veelzijdige land.

Hoe kom je bij deze watervallen

Je kunt op twee verschillende manieren bij Haifoss en Grannifoss komen. De meest voor de hand liggende optie is met een auto. Je kunt helemaal tot aan het uitzichtpunt rijden over een hobbelige weg, maar dit is wel alleen maar mogelijk met een 4×4 auto. Veel mensen brengen een bezoekje aan Haifoss en Grannifoss na een dagje wandelen door Landmannalaugar, waarvoor je sowieso een 4×4 auto nodig hebt. Omdat je hier met de 4×4 auto moet komen is het ook ontzettend rustig en is er een grote kans dat jij hier alleen bent op deze unieke plaats.

Wandelend vanaf de historische boerderij Stöng

Een tweede optie en een echte aanrader voor de echte actieveling is een wandeling van ongeveer 5 tot 6 uur. De wandeling begint bij de bekende historische boerderij Stöng. Deze boerderij is tijdens een eruptie van de vulkaan Hekla bedolven en verwoest onder een aslaag. De boerderij is volledig gerestaureerd en te bezichtigen.

Wil jij de mooiste watervallen van IJsland zien? dan mag je de meest blauwe waterval van IJsland absoluut niet missen. Bruarfoss is een waar pareltje verstopt in de prachtige natuur van IJsland.