Bruarfoss Waterval

Bruarfoss Waterval: de blauwste waterval van IJsland!

Geysir, Gullfoss en het Nationale Park Thingvellir zijn ontzettend populaire bezienswaardigheden bij de Golden Circle. De Bruarfoss Waterval mengt zich op een of andere manier niet bij deze grote namen, en dat is onterecht. Hierdoor zijn er wel maar ontzettend weinig toeristen bij deze verstopte parel te vinden. In deze blog geef ik jou de belangrijkste informatie bij een bezoekje aan dit pareltje, met o.a. de hike naar deze adembenemende waterval.

De Bruarfoss Waterval

Bruarfoss Waterval is eigenlijk dubbelop. Deze naam betekent eigenlijk ‘Bruarwaterval’, dat in Nederlands brug waterval betekent. Deze naam heeft het gekregen nadat er een stenen boogbrug over de waterval gebouwd werd. Deze stenen brug is al lang geleden ingestort en vervangen met een nieuwe brug voor toeristen. Het water dat door de waterval stroomt, komt van de brede Brúará Rivier dat gevuld is met smeltend water van de Langjökull Gletsjer. 

De hike richting de waterval

Sinds 2023 zijn er twee mogelijkheden om het de waterval te bezoeken. De eerste mogelijkheid is de makkelijkste, maar dan mis je wel een aantal pareltjes. Er is namelijk een weg aangelegd naar de Bruarfoss Waterval. Vanuit deze parking ben je binnen 5 minuten bij de waterval. De kosten hiervoor zijn 750 IJslandse Kroon, omgerekend is dat circa €5,-.

De tweede optie is voor de liefhebbers. Het oude pad was voor veel mensen de reden dat ze deze waterval, dom genoeg, skippen. Wanneer je deze route kiest komt een wandeling van circa 7 kilometer kijken. Dit betekent dat een bezoekje aan deze waterval wel ongeveer 3 uur duurt. De wandeling richting de Bruarfoss Waterval maakt het bezoek extra bijzonder, aangezien je door de prachtige natuur van IJsland loopt en er verschillende kleinere watervallen langs het wandelpad liggen. Vanaf de parkeerplaats moet je het grindpad volgen. Het kan zijn dat de poort dicht is, dan moet even over het laddertje klimmen. Zolang je de rivier blijft volgen, kom je gegarandeerd bij de Bruarfoss Waterval uit. 

De eerste waterval die je tegen zult komen is Hlauptungfoss ergens in het midden van de wandeling. Het water is zo helderblauw dat het bijna onwerkelijk lijkt. Voordat je bij de Bruarfoss Waterval aankomt zul je eerst nog langs de kleine waterval Midfoss komen. 

Ben je van plan om een nog langere hike te maken dan? Dan is dit zeker mogelijk! Vanuit Bruarfoss lopen verschillende paden door de natuur van IJsland en zul je een heerlijke wandeling kunnen maken. 

Overnachtingstip: Wil je in de buurt van deze Bruarfoss Waterval overnachten? Langs de Golden Circle liggen voldoende overnachtingsmogelijkheden. Eentje die heel erg leuk is, is deze cottage die heel dicht bij het bekende Geysir ligt.

Waar ligt het?

Dat het zo rustig is bij deze waterval is een waar wonder. Niet alleen omdat het een mooi natuurverschijnsel is, maar nog meer omdat het direct aan de Golden Circle ligt. De Bruarfoss Waterval sluit zich daarmee aan bij de bekende highlights Geysir, Gullfoss en het Nationale Park Thingvellir bij de Golden Circle. 

Je kunt langs de Golden Circle parkeren bij de Bruarfoss Waterfall Official Parking. Vanuit hier start de hike richting de waterval. De parkeerplaats is gratis en het pad richting de waterval is gemakkelijk te vinden. 

Overnachtingstip: Naast Bruarfoss Waterval ligt een vakantieprakje waar je met het hele gezin kunt overnachten. Zelf heb ik in deze leuke sfeervolle huisjes geslapen. Je slaapt midden in de natuur en heb een hottub om in de nacht naar de sterren te kijken. Er zijn verschillende huisjes, zoals Brekkugisting Villa, Cozy Cottage en een huisje met uitzicht op Geysir.