Seljalandsfoss

Watervallen in IJsland: 9x watervallen die je gezien moet hebben!

IJsland is ‘the place to be’ wanneer jij letterlijk overspoeld wilt worden door water. Dit land is rijk aan ongelofelijke natuur en heeft een paar indrukwekkende watervallen die je gezien moet hebben. Er zijn tal van watervallen die enorm bekend zijn in IJsland. Dit betekent dus ook dat er heel veel toeristen zijn. In deze blog neem ik je mee naar watervallen die heel bekend en toeristisch zijn, maar ook een aantal waar je bijna geen toerist ziet. Ja echt! Er bestaan nog watervallen die niet zo toeristisch zijn in IJsland. Ik heb het voordeel gehad dat ik twee weken heb mogen rondtrekken met een inwoner uit IJsland, die me alle ins en outs heeft laten zien van dit land. 

Brúarfoss

Laten we direct beginnen met mijn favoriete waterval en eentje die nog heel weinig toeristen trekt. Brúarfoss is een kleine waterval die verstopt is in de bossen van IJsland. Deze waterval heeft kristalhelder water en de puurheid straalt ervan af. Brúarfoss betekent letterlijk ‘brug waterval’ en er is dan ook een brug over de waterval heen gebouwd, zodat je deze waterval ook van de andere kant kunt bekijken. Er zijn ook een aantal wandelpaden rondom deze waterval, dus wil jij langer genieten van dit gebied, dan doe dat vooral. De waterval ligt dicht bij Gulfoss en Geysir, dus wees er zeker van dat je ook hier even stopt. 

Glymur

Deze waterval is spectaculair, maar de wandeling ernaartoe is nog veel spectaculairder. Vanaf de parkeerplaats van Glymur loop je ongeveer anderhalf uur tot aan de waterval. Dit is niet zomaar een wandeling. Nee, je wandelt eerst door prachtige natuurlandschappen met schapen. Vervolgens klauter je door een grot, waarna je een rivier moet oversteken over een boomstam, om vervolgens omhoog te klauteren langs een moeilijk begaanbaar pad.

Dit is een waterval voor de echte avonturier of hiker. Maar wees niet bang, ook voor een onervaren hiker is het prima te doen. De waterval is niet heel toeristisch en dat maakt de hike ook lekker begaanbaar. Wanneer je bij de machtige waterval aangekomen bent, kun je fantastische foto’s schieten en uren genieten van het uitzicht. Je kunt ervoor kiezen om hetzelfde pad weer naar beneden te gaan, of de waterval over te steken en via de andere kant weer naar beneden te wandelen.

Tips:

  • Neem een handdoek mee om je voeten af te drogen
  • Eventueel een paar extra sokken
  • Goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe

Kvernufoss

Dit is toch wel nog een redelijk onontdekt pareltje in IJsland. En dat terwijl het direct naast één van de bekendste watervallen van IJsland ligt. Kvernufoss is te voet bereikbaar vanaf het superdrukke maar fantastische Skógafoss. Om bij dit pareltje te komen neem je de afslag bij Skógafoss en volg je de borden Skógar museum. Wanneer je Skógar museum voorbij rijdt, zie je een groot wit gebouw met twee garages. Hier kun je jouw auto parkeren. Vervolgens loop je om het gebouw heen en achter dit gebouw begint de korte wandeling naar de waterval.

Kvernufoss is te vergelijken met Seljalandsfoss, een bekende waterval waar je achterdoor kunt lopen. Seljalandsfoss is enorm druk en daardoor is het lastig om hier een prachtig plaatje te schieten. Wil jij toch achter een waterval doorlopen, ga dan naar het kleinere broertje Kvernufoss en maak daar prachtige foto’s zonder dat er al te veel toeristen aanwezig zijn. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten en is het is een leuk begaanbaar pad.

Háifoss en Grannifoss

Weer een waterval die nog niet zo bekend is bij de toeristen in IJsland. Misschien heeft dit ook ermee te maken dat deze waterval alleen maar te bereiken is met een 4×4 auto. Over een hobbelige weg rijd je naar de top van de waterval. Eenmaal aangekomen heb je een spectaculair uitzicht over de twee watervallen die zich hier bevinden. De watervallen bevinden zich in de verte en je kunt beide watervallen in één blik vangen. Wanneer je naar de horizon kijkt, zie je het water langzaam verdwijnen in het spectaculaire landschap. 

Tip:

  • Heb jij hoogtevrees, kom dan niet te dicht bij de rand, het is namelijk een diepe afgrond naar beneden. Ook al heb je geen hoogtevrees, wees toch voorzichtig voor de diepe afgrond bij deze waterval. 
Watervallen in IJsland: Haifoss & Grannifoss

Hraunfossar & Barnafoss

Misschien wel een iets bekendere waterval in IJsland, maar eentje met een fantastische uitstraling. Deze waterval is niet zoals alle andere watervallen in IJsland. Deze waterval is uitgestrekt over een paar honderd meter. Overal zie je kleine watervalletjes langs de rotsen aflopen. Het is mogelijk om langs de brede rivier te lopen waar de miljoenen liters water in vallen. Ook kun je de brug oversteken om en de kleinere kolkende Barnafoss te bekijken. Deze waterval is makkelijk bereikbaar, aangezien deze direct aan de parkeerplaats gelegen is. 

Watervallen in IJsland: Hraunfossar

Fjaðrárgljúfur kloof

In IJsland wordt dit de Justin Bieber waterval genoemd, omdat hier een videoclip van hem opgenomen is. Deze plaats staat niet helemaal bekend om zijn waterval, maar eerder vanwege de kloof die de waterval gevormd heeft. Water stroomt langzaam tussen het groene bergachtige landschap. Er zijn een paar uitkijk plateaus gemaakt om de kloof en de waterval te beschouwen. Vanuit de parkeerplaats is het ongeveer twintig tot dertig minuten lopen tot de top van de kloof. 

Skógafoss

Nu komen we aan bij de categorie ‘big boys’. Skógafoss is samen met Seljalandsfoss en Gullfoss de bekendste waterval van IJsland. Skógafoss is een waterval die altijd op de route ligt. Het is werkelijk een machtige waterval en je wordt al nat als je de waterval op vijftig meter afstand bekijkt. De enorme waterval creëert een kleine rivier, waardoor je prachtige foto’s ervan kunt schieten. Wil jij de waterval vanaf de top bewonderen, dan kan dat eenvoudig door met de trap een paar honderd treden naar boven te lopen. Een andere fantastische ervaring is het overnachten bij deze waterval. Heb jij een camper of tent, dan kun je hier direct naast de waterval overnachten. Kijk eens op deze site als je hier wil overnachten. Er is ook een winkel aanwezig waar je eten kunt kopen. 

Tip:

  • Ga kamperen bij deze waterval en geniet nog eens extra in de ochtend.

Seljalandsfoss

Achter een waterval doorlopen, wie wil dat nou niet? Bij deze waterval is dat allemaal mogelijk. Ik heb de waterval heel vroeg in de ochtend bezocht en daarom waren er geen toeristen aanwezig. Dit kan ik iedereen aanbevelen. Zodra de toeristenbussen vanuit Reykjavik beginnen te rijden, wordt deze toeristische trekpleister enorm druk. De waterval ligt in een fantastisch landschap en wanneer je achter de waterval staat zie je de landschappen in de verte verdwijnen. 

Tip:

  • Neem een regenjas of poncho mee, je kan nog weleens nat worden.
  • Ga vroeg in de ochtend, zodat je helemaal alleen bent.

Gullfoss

Er zijn heel wat watervallen in IJsland, maar de grootste en ook de machtigste waterval van dit lijstje is toch wel Gullfoss. Deze waterval ligt bij de o zo bekende Golden Circle en enkel een paar minuten van Geysir. Bij deze waterval valt wel heel veel water naar beneden. Het is een echte trekpleister en er komen duizenden toeristen per dag. Ik adviseer je heel vroeg in de ochtend te gaan, zodat er geen toeristen aanwezig zijn. Ook hier wordt het vanaf 8:00 uur in de ochtend enorm druk, omdat de bussen vanuit Reykjavik in de ochtend vroeg op pad gaan om deze waterval te bezichtigen. In de zomer is het toch altijd licht, dus zorg dat je er al rond 6:00 uur in de ochtend bent. Het is makkelijk te combineren met Geysir.

Watervallen in IJsland: Gulfoss van boven