Top van Glymur

Glymur waterval: veel meer dan een waterval!

Onze persoonlijke gids (en vriendin) uit IJsland heeft ons direct op de eerste dag meegenomen naar één van haar favoriete plekjes in IJsland. De Glymur waterval is een waterval die wel in een bijzondere categorie valt. Dit is niet alleen maar omdat het één van de hoogste watervallen van IJsland is. Bij deze waterval komt nog iets heel anders kijken. Ben je een echte avonturier en ben je niet bang voor een beetje geklauter en natte voetjes, dan ben je hier helemaal aan het juiste adres.

Om de Glymur waterval te bereiken moet je even doorzetten, maar dan heb je wel een adembenemend uitzicht. Met een hoogte van 196 meter torent Glymur boven de natuur uit. Van het begin tot aan het einde van de wandeling sta je versteld van de ongelofelijke natuur en de kloof die de waterval door de jaren heen gevormd heeft. Dat het zo rustig is bij deze wandeling is nog een wonder te noemen en dit maakt het gebied nog veel mooier dan het al is. 

Hoe kom je bij de waterval?

De Glymur waterval is vrij makkelijk te bereiken en het ligt dicht bij de grootste stad en aankomsthaven van elke toerist: Reykjavik. Op enkel een uur rijden van de stad ligt de (nog) redelijk onbekende waterval. Vanuit Reykjavik moet je de grote weg Hvalfjardervegur volgen, om vervolgens landinwaarts te trekken en de bordjes Glymurfoss volgen. De weg richting de waterval is al spectaculair en je komt langs prachtige natuur en de kust van IJsland. Als je internet hebt, klik dan gewoon op deze link van Google Maps en hij leidt jou perfect de weg.

De wandeling naar de waterval en terug duurt ongeveer een halve dag. Wil jij de dag helemaal compleet maken, rijdt dan nog even een half uurtje door naar het noorden om een bezoekje te brengen aan Hraunfossar, een indrukwekkende brede waterval met een prachtig uitzicht. Wil jij meer weten over watervallen in IJsland? Hier zijn negen watervallen die je absoluut niet mag missen tijdens je IJsland roadtrip.

De wandeling naar de waterval

De wandeling naar de waterval is misschien wel net zo spectaculair als de waterval zelf. Wanneer je aankomt bij de parkeerplaats, begin je met je 6,5 km lange wandeling en loop je eerst door grasvelden waar je misschien een paar schapen tegenkomt. Vervolgens daal je af naar de rivier die gevormd is door de waterval. Om daar te komen, klauter je eerst door een kleine grot en wandel je langs prachtige rotsen. Na een uur wandelen kom je uit bij de rivier.

Wij hebben het gevoel dat we steeds dichterbij komen en gaan meteen door met de wandeling, maar dan… We moeten de rivier oversteken, maar hoe moeten we dit gaan doen zonder brug? Er is gelukkig een lijn gespannen naar de overkant van de rivier en er ligt een boomstam in de rivier waar je overheen kan lopen. Schoenen uit, de broekspijpen opstropen en daar gaan we dan. Natte voeten krijg je gegarandeerd, dus neem een handdoek mee. Nadat we de gladde boomstam overgestoken zijn, kan de wandeling naar de top van de waterval weer verdergaan. 

Uitzicht aan het begin van Glymur

Langzaam klauter je langs de paden die gevormd zijn door de wandelaars die voor jou hier waren. Er zijn een aantal lastige stukken en modderige grindpaden, maar daar is vaak een lijn gespannen langs de rots, zodat je je goed kunt vasthouden. Dit maakt de wandeling alleen maar leuker. Wanneer je het eerste stuk na de rivier beklommen hebt, wordt het steeds makkelijker. Tussendoor kun je stoppen voor een paar foto’s van de kloof of een korte snack.

Oversteken bij Glymur

Daar is die dan…

De hele kloof is bedekt met mos, wat het alleen maar mooier en mooier maakt. In de verte zie je dan eindelijk het water 200 meter naar beneden donderen. We gaan maar eens langzaam door naar de top van de Glymur waterval. Eenmaal boven aangekomen zie je de waterval in zijn geheel en van dichtbij. De vliegende vogels bij deze waterval maken het nog mooier. Wanneer je boven aangekomen bent, kun je de gehele wandelroute zien, die je gedurende de afgelopen twee uur hebt afgelegd. Een spectaculair uitzicht over de kloof en in de achtergrond zie je de bergen langzaam in de zee verdwijnen. 

Als je eenmaal boven aangekomen bent, heb je de keuze om dezelfde weg terug naar beneden te wandelen of je steekt de waterval over en gaat via de andere kant naar beneden. Persoonlijk vind ik een rondje altijd leuker dan dezelfde weg heen en terug, maar met dit uitzicht maakt het niet heel veel uit wat je doet. 3 tot 4 uur later zijn we terug bij de parkeerplaats en besef ik me op de eerste dag van mijn reis door IJsland al dat dit een land wordt om nooit te vergeten. 

Tips

  • Neem een handdoek mee om je voeten af te drogen na het oversteken van de rivier
  • Voldoende eten en drinken is altijd aan te raden tijdens een intensieve wandeling
  • Neem goede wandelschoenen mee
  • Controleer het weer van tevoren
  • Ga vooral genieten van het uitzicht

Leestip: ben je opzoek naar nog meer onontdekte pareltjes? IJsland heeft namelijk nog heel veel unieke activiteiten en plekjes, waar het niet uitpuilt van de toeristen.