Wandeling Helgafell

Helgafell: bewandel de heilige berg van Hafnarfjörður!

IJsland is bij uitstek een van de mooiste landen om wandelingen te maken. De natuur van IJsland is ontzettend divers. Naast dat het honderden spectaculaire watervallen heeft, heeft het land ook honderden heerlijke wandelingen. Onze IJslandse gids (en vriendin) heeft ons deze wandeling laten ervaren. Dit is een van de (nog) weinige plekken die niet overvol is met toeristen. In deze blog lees je een van de onbekende wandelingen in IJsland, maar wat is deze wandeling naar de top van Helgafell tof zeg. 

Helgafell

De naam van deze hike klinkt als een angstaanjagende wandeling. Wees gerust, ik ben hier geen duivels persoon tegengekomen. Helgafell betekent iets heel anders dan je op voorhand zou denken, namelijk ‘heilige berg’. De berg Helgafell is gelegen in Hafnarfjörður, ongeveer 10 kilometer van Reykjavik, en is ontstaan tijdens de ijstijd, waarbij een vulkaan uitbarstte onder een gletsjer. De berg is bijna 340 meter hoog en dus goed begaanbaar voor onervaren hikers. De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang, maar je zult er toch ongeveer drie uur voor uit moeten trekken. Sommige stukken zijn vrij steil en je wilt toch ook wel een tijdje genieten van de uitzichten op de bergtop. Houd er rekening mee dat het fris kan zijn op de top. De berg ligt midden in een open vlakte en vrij dicht bij de kust, waardoor er veel wind kan zijn.

De wandeling naar de top van Helagafell

Eerst loop je langs mooie riviertjes met laag water. Dichter bij de berg begint het steeds droger te worden en lijkt het steeds meer op een vulkaanlandsschap. Tijdens de paar laatste honderd meter begin je aan het echte werk. Klauterend over kleine paden die door de jaren heen ontstaan zijn, loop je langzaam naar boven. Nog even een enorm steil stuk naar boven en dan kom je aan bij de top van Helgafell, waar je een prachtig uitzicht over het vulkaanlandschap hebt. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde weg terug te lopen of een loop te maken via een ander pad. 

Hoe kom je er?

Helgafell ligt dicht bij Reykjavik en is dus voor iedere toerist een mogelijkheid om te bezoeken. Om deze hike te maken, moet je wel beschikken over een auto. Er zijn geen tours of openbaar vervoer die je naar deze plek brengt. Dit betekent wel dat het heerlijk rustig is op de ‘heilige’ berg. Je kunt de auto parkeren bij de parkeerplaats waar de wandeling direct begint.