Alpe adria trail slovenie etappes

Alpe Adria trail: 4 etappes door het ruige berglandschap van Slovenië

Ruige bergtoppen, turquoise blauwe rivieren en groene bossen, het is het decor van een schitterende hike dwars door de Julische Alpen. Een aantal jaar geleden is in samenwerking tussen Slovenië, Oostenrijk en Italië een schitterende meerdaagse tocht ontstaan: de Alpe Adria Trail. Wij liepen de vier etappes die door Slovenië voeren in oktober. Een beetje fris om te kamperen maar de prachtige herfstkleuren in de bomen maakte dat meer dan goed.

Startpunt Kranjska Gora

Op 13 uur rijden van Nederland bevindt zich Kranjska Gora, de startplaats van de etappes door Slovenië. In het dorpje vind je naast een paar restaurantjes, souvenirwinkeltjes ook een supermarkt en een buitensportwinkel waar je je laatste spullen voor de meerdaagse trekking kunt halen. Ik raad zeker aan om even de tijd te nemen om door dit gezellige dorpje te wandelen.

Alpe Adria Trail: etappe Kransjka Gora naar Trenta

De eerste etappe van deze hike loopt van Kranjska Gora naar Trenta en is meteen een van de pittigste van deze dagen. De route leidt je langs de rivier richting de voet van de Vršič-pas. Hoe hoger je komt hoe adembenemender het uitzicht wordt. Over de groene weide zie je overal om je heen de ruige bergen van de Julische Alpen. Het geeft een gevoel in een stadion van bergtoppen te lopen. Het is een ultieme beloning je onze inspanning. De afdaling naar Trenta is lang en leidt voor een groot deel door de bossen. Hier is de route niet altijd even goed aangegeven maar dankzij de gps kaart op de app is de weg goed te vinden. Wat volgt zijn een heel aantal steile haarspeldbochten richting de Soça rivier. Vanaf daar is het nog een klein stuk naar de camping waar wij de tent de eerste nacht hebben opgezet.

 • Afstand: 27km* (In het routeboek staat minder kilometers aangegeven maar mijn gps gaf 27 km aan. Dit las ik achteraf ook op verschillende reviews op de etappe.)
 • Tijdsduur: 8 uur
 • Hoogtemeters: 918m/ 1108m
Alpe-adria-trail-vrisic-pas-kranjska-gora

Alpe Adria Trail: etappe Trenta naar Bovec

Etappe twee start met een kort en een technisch kronkelend stuk door het bos. Nadat je het bos uit bent zie je een mooie groene vlakte voor je liggen. Kijk hier vooral ook even achterom en het prachtige plaatje op je in werken. Vanaf hier heb je een schitterend panorama uitzicht op de ruige Julische Alpentoppen, met onder hen ook de piek van de Triglav, Sloveniës hoogste berg.

Het hoogtepunt van deze etappe is niet het indrukwekkende uitzicht op de bergtoppen maar de smaragdgroene Soça rivier. Hoe meer ik er naar kijk, hoe nepper het water lijkt. De rivier kronkelt haar weg tussen de groene en rotsachtige bergen door smalle kloven waarop je vanaf een aantal bruggen een supermooi zicht hebt op de snelstromende rivier. Verder in het dal krijgt de rivier meer ruimte en langs de witte kalkstenen oevers is de kans groot dat je vissers met hun laarzen aan in de rivier ziet staan. Na een korte klim in een voor de rest vrij vlakke etappe loop je de vallei van Bovec binnen. Het is ook mogelijk deze etappe op te splitsen in twee delen. Halverwege vind je aangrenzend aan het water een fijne camping.

 • Afstand: 21km
 • Tijdsduur: 8 uur
 • Hoogtemeters: 325m/ 489m

Alpe Adria Trail: etappe Bovec naar Dreznica

De derde etappe van de Alpe adria trail in Slovenië gaat zo’n 7 uur gaat duren. Na een paar kilometer is er een kleine aftakking om een kijkje te nemen bij de Virje waterval. Het is het uitstapje van een paar honderd meter zeker waard. De in de tweede etappe nog redelijke smalle Soça rivier wordt steeds breder maar verliest niets van haar bizarre kleur. Sterker, de Bovec-vallei is werkelijk prachtig. Niet gek dat de fantasiefilms van Narnia gedeeltelijk hier zijn opgenomen. Met deze vergezichten is het geweldig om door de open vlaktes te lopen.

Nadat je de rivier even achter je laten en door het bos omhoog loopt, kom je uit in een heerlijk glooiende vallei vol met schattige bergdorpjes. De kerktoren van Dreznica zie je al van ver liggen en is een mooi herkenningspunt voor het einde van deze etappe.

 • Afstand: 22,3km
 • Tijdsduur: 7 uur
 • Hoogtemeters: 415m/ 349m

Alpe Adria Trail: etappe Dreznica naar Tolmin

De laatste etappe van de Alpe Adria trail die volledig door Slovenië loopt, leidt je van Dreznica naar Tolmin. Zodra je het dorp uit wandelt start direct de klim van de dag. Je kijkt uit op de prachtige vallei waaruit je zojuist uit vertrokken bent. Het laatste deel van de klim is steil en gaat over een smal modderige pad vol keien. Bovenop de top staat een Italiaans kapelletje uit de eerste wereldoorlog.

De afdaling is minder stijl dan de klim maar minstens net zo lang. Hoe lager je komt en hoe dichter en groener het bos wordt. Sprookjesachtig is zeker. Vlak voor je beneden bent wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de vallei met de Soça rivier stromend tussen de groene bergen en ons eindpunt Tolmin in de verte. Na een paar kilometer door het dal en een lange trap richting het centrum van het dorp zit de meerdaagse trekking erop.

 • Afstand: 21,2km
 • Tijdsduur: 8 uur
 • Hoogtemeters: 755m/ 1088m
Alpe-adria-trail-tolmin

Terugreis Tolmin – Kranjska Gora

In de zomer gaat er een busverbinding terug over de Vršič-pas naar Kranjska Gora. Deze busrit duurt ongeveer drie uur en kost tussen de €10 en €18 per persoon. In het voor- en najaar gaat deze bus niet en is het mogelijk om met een omweg via bus en trein terug te reizen naar Kranjska Gora. Neem de bus naar Most na Soči (circa. Vanaf hier pak je de trein naar Jesenice. Hier stap je over op de bus naar Kranjska Gora. Je rit plan je eenvoudig via deze website. Tijdens deze treinrit kun je heerlijk uit het raam staren terwijl het prachtige landschap in sneltreinvaart voorbij schiet.

Gek op hiken en kun je geen genoeg krijgen van prachtig berglandschap? Ga dan ook eens naar het Ötztal in Oostenrijk. Hier vind je gletsjers, zwem-meren, watervallen en imposante hangbruggen. In deze blog vind je de mooiste wandelingen in deze regio.