Partnachklamm

Partnachklamm: Bewandel de mooiste kloof in Beieren!

Tijdens mijn vakantie in het noorden van Oostenrijk kwam ik een aanbeveling van National Geographic tegen. De Partnachklamm, ook wel Partnach Gorge genoemd, is een kloof bij het stadje Garmisch-Partenkirchen in het uiterste zuiden van Duitsland. Voorheen had ik nog niet eerder een kloof bezocht. Vrienden gaven aan dat deze kloof een must-see is. Eenmaal daar stond ik met mijn mond vol tanden door de pracht van de Partnachklamm. Ik zal je binnen deze blog meenemen naar dit sprookjesachtige gebied.

Partnachklamm: een stukje magie in een natuurlijke setting

Het moment dat je de kloof binnenloopt is indrukwekkend. Je kijkt even over de rand en het kraakheldere water scheurt met hoge snelheden langs de rotsen. De rotsen en watervallen maken het een prachtig gebied. Voor even lijkt het wel alsof je in een sprookje bent. De Partnachtrivier voert smeltwater van gletsjers naar een de smalle kloof, wat zorgt voor een helderblauwe kleur. Het water is afkomstig van de berg de Zugspitze, dat uiteindelijk bij de rivier uitkomt bij het lager gelegen Reintal. Doordat het water zijn weg moest vinden, zijn er verschillende kloven ontstaan. De Partnachklamm is toch wel de bekendste en misschien ook wel de mooiste van ze allemaal.

Overnachtingstip: wil je een prachtige plek om te overnachten die ook nog betaalbaar is? Hier bij Gästehaus Angela vlakbij de kloof zit je dan helemaal goed. Voor de redelijke prijs krijg je ook nog een heerlijk ontbijt erbij.

Hoe is de kloof ontstaan

Hoe kloven tot stand komen is net zo indrukwekkend als het ervaren van deze kloof. Enkele miljoenen jaren geleden hebben smeltwater en puin de rots bij de Partnachklamm uitgehold en hier een smalle kloof achtergelaten. In 1912 werd de kloof uitgeroepen tot natuurlijk herkenningspunt, maar het is niet altijd zo tam en benaderbaar geweest als nu. Ooit riskeerden bezoekers die door de kloof probeerden te lopen hun leven, terwijl er tegenwoordig twee veilige routes zijn om uit te kiezen. Laat je betoveren door de wilde watervallen, stroomversnellingen en waterbassins!

Wandelend door de Partnachklamm

In 2012 is deze kloof toegankelijk en geopend voor alle wandelaars. De Partnachklamm is 700 meter lang en de rotsen zijn wel 80 meter hoog. Om de wandeling toegankelijk te maken voor iedereen was er wel aardig wat werk nodig. Allereerst zijn er tunneltjes gemaakt die ervoor zorgen dat je het grootste deel van de kloof kunt bekijken. De tunnels zijn erg smal en laag, dus kijk goed uit voor je hoofd. Daarnaast heeft Oostenrijk er een betaalde attractie van gemaakt, waardoor de kloof mooi en schoon blijft. Je kunt kiezen voor twee soorten wandelingen, namelijk:

A simple return

Dit is waarschijnlijk de meest gebruikelijke manier om de kloof te bezoeken. Eerst zul je met je entreeticket door het poortje moeten gaan. Kies je voor deze optie? Dan zul je ongeveer een kwartiertje nodig hebben om aan de andere kant van de kloof te komen. Aan de andere kant staat ook weer een entreepoortje. De meeste mensen kiezen ervoor om voor dit poortje weer terug te gaan en de kloof van de andere kant nog een keer te bewonderen. In totaal dus een wandeling van een half uur tot drie kwartier.

The real deal

Naast een simpele return is er ook nog een tweede optie. Wanneer je door de kloof gelopen bent, kun je ook verder lopen. In de zomer kun je een soort van achtje maken. Door de kloof aan de achterzijde te verlaten, kun je via de Partnachklamm Brücke naar de andere kant van de kloof. Ook kun je doorlopen naar de Berggasthof Eckbauer waar je de mooiste uitzichten op de Zugspitse hebt en een lekker hapje kunt eten. Ook zijn er nog meer lange afstandswandelingen.

Overnachtingstip: wil je een keer goed uitpakken? Doe het dan hier! Bij dit hotel overnacht je in ongekende luxe in een droomomgeving. Het is prijzig, maar een royaal ontbijt is dan wel inclusief.

Hoe kom je bij de Partnachklamm?

De Partnachklamm is niet de makkelijkste om te bereiken. Je moet de auto parkeren bij bet Olympiastadion bij Garmisch-Partenkirchen. Vervolgens moet je een dikke 20 minuten lopen tot aan de ingang van de kloof. Tot aan de ingang loop je over een geasfalteerde weg. Ik adviseer iedereen goede schoenen aan te trekken. In de kloof is alles ongelijk en is de mogelijkheid tot vallen aanwezig. Het is niet mogelijk om met kinderwagens naar binnen te gaan. Honden zijn wel toegestaan, maar het kan wel heel angstig zijn voor de beestjes.

Ingang van Partnachklamm

Algemene informatie

Openingstijden

De Partnachklamm is dagelijks geopend van 08:00 uur t/m 18:00 uur met uitzondering van de zomermaanden. Van juni t/m september is de kloof van 08:00 uur t/m 20:00 uur geopend. Soms is de kloof gesloten voor herstelwerkzaamheden of speciale evenementen. Houd de website even in de gaten.

Entreeprijzen

Toeristen uit het buitenland betalen €6,- voor een entreeticket. Kinderen (t/m 17 jaar) zijn goedkoper uit en hoeven maar €3,- te betalen. Voor honden betaal je ook €1,-. De kaartjes kun je aan de kassa bij de ingang kopen en het is ook mogelijk om met de pinpas te betalen. Bij de entree is ook een toilet. Wel zo handig na een al dat water.

Welk seizoen?

Zoals je hierboven leest is de Partnachklamm het gehele jaar geopend. Ook in de wintermaanden is de Partnachklamm oogverblindend mooi. IJspegels hangen dan langs de rotsen en het is dan een winters sprookje. In de winter kun je ook een fakkelwandeling in het donker maken.

Ga jij in de zomer naar de Partnachklamm? Dan moet je rekening houden met de drukte. Ik adviseer om vroeg in de ochtend een bezoekje te brengen. In de maand mei is het heel rustig in dit gebied en dan kun je de hele dag de kloof bezoeken en de kans hebben dat je geen toerist tegenkomt.

Wat te doen in de omgeving?

Rondom de Partnachklamm zijn nog tal van andere supertoffe activiteiten. In de buurt van de Partnachklamm ligt o.a. de Zugspitz, de hoogste berg van Duitsland, die je met een gondel kunt bezoeken. Ook ligt het gezellige stadje Füssen in de buurt waar je goed kunt shoppen en waar ook het bekende kasteel Schloss Neuschwanstein te vinden is.

Ga je net over de grens naar Oostenrijk, dan zijn er ook een tal van vette activiteiten. Het dorpje Reutte heeft namelijk de langste Tibetaanse hangbrug van de wereld, waar je ook een aantal forten kunt bezoeken. Een ander interessant dorpje is Ehrwald. Vanuit hier kun je de Seebensee en Drachensee bezoeken, de mooiste bergmeren die ik ooit gezien heb.

Overnachtingstip: wil jij de ongekend mooie meren Seebensee en Drachensee zien of de hangbrug bezoeken? Dan kun je ook het beste in deze omgeving overnachten. Een leuke betaalbare accommodatie is Der Tannenhof die kort bij de prachtige rivier de Lech ligt.