Amerikaanse begraafplaats Normandië

Oorlogsroute Normandië: De beste D-Day roadtrip in één dag!

Dit is een ervaring die iedereen wel eens meegemaakt wil hebben. Hier besef je wel even waaraan we onze vrijheid te danken hebben. De Tweede Wereldoorlog heeft een stuk grote geschiedenis achtergelaten. In Normandië liggen zoveel restanten dat het lastig is om alles te bezoeken. Zelf was ik maar een lang weekend in Normandië en zo heb ik samen met vrienden een oorlogsroute voor een dag bedacht. Dit gebied heeft nog veel meer te bieden dan alleen maar restanten van de oorlog. Ben je benieuwd naar de leukste plekjes in deze regio? Dan kun je hier verder lezen.

De regio Normandië

De regio Normandië is een Franse provincie aan de westkust van Frankrijk. De streek ligt vrij dicht in de buurt van België en is daardoor een perfecte uitvalsbasis als weekendje weg. Op circa 6 uur rijden met de auto vanuit Amsterdam zit je in het hartje van de regio. Het gebied kent veel historie, prachtige natuur en oude gezellige dorpjes. De streek is goed te combineren met Parijs. Steden die bekend zijn in Normandië zijn o.a. Le Havre, Caen, Rouen, Honfleur en Étretat.

Tip: wil je de route op een bijzondere manier met veel vrijheid ervaren? Overweeg dan eens om met de camper te gaan. Bij Paulcamper kun je veel campers bij jou in de buurt vinden voor een redelijke prijs. Hier is voor ieder wel wat wils.

Tweede Wereldoorlog in Normandië

Ik ga jou natuurlijk niet al alles verklappen. Je gaat er niet voor niets naartoe om alles te leren en ontdekken. Toch ga ik al een klein beetje in op de gebeurtenissen. Als verdediging tegen de Britten en Amerikanen heeft Hitler een verdedigingslinie van 5.000 km laten bouwen, genaamd Atlantic Wall. De Atlantic Wall heeft zijn naam te danken aan de Atlantische Oceaan waar die aan ligt. Deze muur was gebouwd van het noorden van Noorwegen tot aan Spanje langs de gehele kust.

D-Day

De bekendste dag van de Tweede Wereldoorlog is afkomstig van deze regio. De eerste dag van de operatie om Europa te bevrijden werd D-Day genoemd. Deze datum was op 6 juni 1944. Op deze dag werden duizenden parachutisten in de nacht achter de verdedigingslinie gedropt. Soldaten zijn vervolgens richting zee gelopen om verdediging uit te schakelen en Duitse versterking tegen te houden. Tegelijkertijd kwamen tienduizenden soldaten in bootjes aan vanuit Engeland om via de bekende stranden aan te vallen. Alles wat erna komt zijn overblijfselen die jij gaat ontdekken tijdens jouw reis.

Oorlogsroute Normandië in een dag

Eigenlijk heb je wat meer dagen nodig om alles te kunnen bezichtigen. Toch is het mogelijk om de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden in één dag te zien. Ik neem je mee in een oorlogsroute langs de kust van Normandië, die je in één dag kunt halen. Let op! Het gaat een lange dag worden. Deze oorlogsroute begint in het westen bij Saint-Mére-Église en gaat vervolgens via de kust terug in de richting van Honfleur en Le Havre. Je kunt hem natuurlijk ook andersom doen, maar dan kom je wellicht in de knoop met openingstijden.

Stop 1: De Batterij van Azeville

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. De Batterij van Azeville was voor mij misschien wel het hoogtepuntje van deze oorlogsroute door Normandië. Midden tussen de weilanden ligt één van best bewaarde complexen van de Pacific Wall. In dit gebied staan de vier kazematten nog die de kanonnen beschermde. Daarnaast zijn er ook nog verschillende munitieopslagplaatsen en schuilkelders. Alle ruimtes waren ondergronds met elkaar verbonden, waardoor de Duitsers niet zichtbaar waren voor hun vijanden.

De Batterij van Azeville is een museum dat je dagelijks kunt bezoeken. Een entreeticket kost €8,- per volwassene. Hier krijg je een apparaatje bij die jou verteld wat er op welke plaatsen te zien valt. Parkeren kun je gratis op het naastgelegen terrein.

Batterij van Azeville

Stop 2: De parachutist bij Saint-Mére-Église

Tijdens de nacht van D-Day werden er duizenden soldaten gedropt achter de verdedigingslinie van de Duitsers. Een van deze soldaten was John Steele, de soldaat die onbedoeld bekend werd met zijn actie. John Steele kwam namelijk terecht op een kerktoren in Saint-Mére-Église en bleef daar uren aan het dak hangen. Hij werd door de Duitsers gevangen genomen, maar wist te ontsnappen. Hij overleefde de oorlog en kwam nog vele malen terug in Normandië waar hij ereburger werd.

Om het verhaal van John Steele te vertellen hangt er tegenwoordig een standbeeld van hem aan de kerk met een parachute eraan. Je kunt dus bekijken hoe hij in de nacht van 5 op 6 juni probeerde te overleven aan de kerk. Het is ook mogelijk om het ernaast gelegen museum van de luchtlandingstroepen te bezoeken en het verhaal te herbeleven.

Overnachtingstip: wil je langer over de route doen? Denk er dan over na om in de buurt van dit dorpje te slapen. Er liggen hier meerdere bezienswaardigheden en je kunt dan ook gemakkelijk een dag in dit gebied vertoeven. Een unieke en betaalbare plek inclusief ontbijt is toch wel Sainte-Mère-Église – Ferme de Beauvais.

Pitstop: Het standbeeld van Richard D. Winters

Nadat je Saint-Mére-Église bezocht hebt rijd je vervolg je jouw oorlogsroute naar van de bekende invasiestranden van Normandië. Op de weg tussen Sainte-Mére-Église en Utah Beach staat het standbeeld van Richard D. Winters. Deze Amerikaanse militair was officier bij de 506th Parachute Infantry en leidde een van de belangrijke operaties op D-Day. Ze zorgden er namelijk voor dat de batterij bij Manoir de Brécourt onschadelijk gemaakt werd. Deze kanonnen waren namelijk gericht op Utah Beach. Hiervoor heeft hij een Medal of Honor gekregen. Zijn daadkrachten komen ook duidelijk naar voren in de bekende serie Band of Brothers.

Stop 3: invasiestrand Utah Beach

Normandië heeft een aantal invasiestranden, waar de Amerikanen, Canadezen en Britten aan land gekomen zijn. Dit zijn o.a. Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach. Utah Beach speelde een belangrijke rol in het bevrijden van Europa. Op Utah Beach kun je nog een aantal monumenten en standbeelden zien als herdenking op de Tweede Wereldoorlog. De aanval op de Duitsers werd opgedeeld in twee fasen, namelijk:

Fase 1: luchtlandingseenheden

Tijdens de nacht van 5 op 6 juni werden er duizenden soldaten achter de verdedigingslinie van de Duitsers gedropt. Dit deden de Amerikanen met twee redenen, namelijk: de Duitsers verwarren en belangrijke wegen bezetten om een tegenaanval te voorkomen.

Fase 2: invasie op het strand

De tweede fase was de bekende invasie op het Utah Beach. Duizenden soldaten kwamen aan land met bootjes en werden opgewacht door de Duitse verdediging. Toen het strand eenmaal veroverd was, konden de troepen contact maken met de luchtlandingstroepen en zo samen verder landinwaarts trekken. Op D-day zijn er vervolgens nog veel slagen gewonnen in deze omgeving.

Overnachtingstip: we zitten nog steeds in het gebied rondom Saint-Mére-Église. Wil je iets luxer in deze omgeving overnachten? Kijk dan of je een plekje kunt veroveren bij dit monumentale gebouw midden in de velden.

Stop 4: Utah Beach landing Museum

Wanneer je in Normandië bent, moet je minimaal een museum bezocht hebben. Het is onmogelijk om alle musea te bezoeken en daarom hebben wij gekozen om dit museum op te nemen in het lijstje van oorlogsroute Normandië in één dag. Vrijwel elk museum laat wel vergelijkbaar materiaal zien. Dit museum richt zich meer op het verhaal rond de luchtlandingseenheden.

In het museum kun je veel resten vinden. Hier liggen veel voorwerpen die later gevonden zijn in de buurt van dit strand. Ze hebben zelfs een stukje strand nagemaakt. Ook kun je vanuit het museum Utah Beach bekijken. Het museum staat vooral bekend vanwege de operatie in de lucht. Zo staat er een oud gevechtsvliegtuig in een grote hal. Een entreeticket kost €8,-.

Oorlogsroute Normandië: gevechtsvliegtuig in Landing Museum bij Utah Beach

Stop 5: De Duitse begraafplaats in La Cambe

Misschien een stuk minder gewaardeerd dan de Amerikaanse begraafplaats, maar misschien net zo indrukwekkend. Ook de Duitse soldaten die hier om het leven gekomen zijn, hebben een rustplek gekregen in Normandië. Met meer dan 20.000 graven is het direct de grootste Duitse begraafplaats van deze hele streek. De begraafplaats is in de zomer van 1944 aangelegd door de Amerikanen. De aankleding van deze plaats is een stuk eenvoudiger dan die van de Amerikanen. Desondanks is het een indrukwekkende plek om te bezoeken. Je hoeft er geen entree voor te betalen en je hebt er maar een klein half uurtje nodig.

Overnachtingstip: Heb je La Cambe nog toegevoegd aan je stukje en wil je vervolgens lekker overnachten en tot rust komen. In de omgeving ligt voldoende accommodatie. Dit leuke B&B heeft trouwens een verrukkelijk ontbijt!

Stop 6: het indrukwekkende Pointe du Hoc

Samen met de Amerikaanse begraafplaats een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in deze oorlogsroute door Normandië. Pointe Du Hoc is een locatie op een klif tussen Omaha Beach en Utah Beach. De plek steekt dertig meter boven de grond uit en daardoor was het een lastig punt om aan te vallen voor de geallieerden. Bij Pointe du Hoc zie je overal gaten in de grond. Dit zijn inslagen van de geallieerden die dagen voor de inval het gebied bombardeerden. De geallieerden moesten de zes kanonnen in dit gebied uitschakelen. De Duitsers hadden hierdoor hun geschut landinwaarts verplaats. Doordat de geallieerden dit niet wisten, kwamen ze voor een grote verassing te staan en leden ze grote verliezen. Een aantal dagen later werden de Duitsers alsnog teruggedrongen, doordat er versterking kwam voor de geallieerden.

Naast het indrukwekkende landschap, waar tientallen bommen kraters gevormd hebben, zijn er ook nog veel restanten van de batterij te zien. Ga je geen andere batterij bezoeken, loop dan eens even eentje naar binnen. De entree is gratis en het kan behoorlijk druk worden. Soms moet je dus geduld hebben voor een parkeerplek.

Overnachtingstip: Dit is werkelijk een prachtige plek om te overnachten. Dicht bij zee en direct aan een van drukstbezochte bezienswaardigheden. Slaap je hier, dan kun je vroeg in de ochtend vertrekken naar Pointe du Hoc om niet tussen alle toeristen te staan.

Stop 7: De Amerikaanse begraafplaats

De volgende stop zou eigenlijk Omaha Beach moeten zijn, maar doordat de Amerikaanse begraafplaats een sluitingstijd heeft, moeten we er op tijd bij zijn. In totaal liggen er 27 militaire begraafplaatsen in deze streek. De begraafplaats in Colleville-sur-Mer is waarschijnlijk de bekendste van ze allemaal. Wanneer je het terrein op komt zie je 9388 witte kruizen staan. Hier krijg je toch wel even kippenvel. In de verte ligt Omaha Beach en het is onvoorstelbaar om te bedenken wat er op 6 juni 1944 hier plaats gevonden heeft. Kijk eens naar Saving Private Ryan en je ziet wat de militairen hier meegemaakt hebben.

In het midden van de begraafplaats staat het 7 meter hoge bronzen standbeeld. Dit standbeeld staat met de armen in de lucht, dat symbool staat voor een nieuw en hoopvol begin voor de Amerikaanse jeugd. De toegang en het parkeren is gratis.

Overnachtingstip: wil je overnachten in de buurt van Omaha Beach en direct aan de Amerikaanse begraafplaats? Wanneer je in La Suite Le Nôtre slaapt ben je binnen vijf minuten bij zowel Omaha Beach als de Amerikaanse begraafplaats.

Stop 8: Omaha Beach/ Bloody Omaha

Hier zijn de grootste verliezen geleden en als je er nu komt, kun je je er helemaal niks bij voorstellen. Het ziet er allemaal zo rustgevend uit en mensen zwemmen lekker in het water of gaan een stukje hardlopen over het strand. Omaha Beach wordt ook wel Bloody Omaha genoemd, vanwege de hevige strijd die hier plaatsgevonden heeft. In totaal zijn aan de kust van Groot Brittanië bijna 4.000.000 geallieerde soldaten verzameld om gezamenlijk Europa binnen te vallen, met o.a. de bekende bootjes. In de eerste twee weken leden de geallieerde wel meer dan 40.000 verliezen. De Duitsers leden ongeveer 250.000 verliezen in de eerste maand. Op en rondom Omaha Beach zijn een standbeeld te vinden. De bekendste zijn:

Memorial the soldiers 29th Division’s

Op 6 juni 2014 werden de gedenkplaten en het ‘Ever Forward’ standbeeld van het 116e Regiment, 29th Division onthuld. Het standbeeld en de gedenkplaten kijken uit over Omaha Beach waar het 116e Regiment landde en de grootste verliezen van alle geallieerde eenheden leed. Het standbeeld laat zien hoe een gewonde soldaat meegesleurd wordt door een broeder om hem te redden. Zeer indrukwekkend!

”the Braves” Sculpture/ Monument Memorial Les Braves

Wanneer je jouw auto parkeert zie je dit monument uitsteken boven het strand. Een monument om de moed van alle geallieerden te eren. Het indrukwekkende monument bestaat uit drie onderdelen, namelijk: ‘Hope’, ‘Rise’ en ‘Freedom’. De vleugel voor hoop staat symbool voor de kracht die de mannen op 6 juni 1944 droegen. Vrijheid staat voor het sterk blijven tegen alle vormen van onmenselijkheid. De laatste vleugel staat voor broederschap. De ontwerper wil met deze laatste vleugel laten zien dat de soldaten op 6 juni meer waren dan soldaten, het waren namelijk onze broeders.

Overnachtingstip: wil je iets goedkoper overnachten in deze omgeving? Bij Le Masion Periot kun je voor een klein prijsje inclusief ontbijt heerlijk overnachten. Het heeft ook nog eens een fantastische locatie.

Standbeeld Omaha Beach Normandië

Stop 9: De batterij van Longues-Sur-Mer

Nu denk je vast: ‘Weer een batterij?’. Yes, maar dan wel een heel bijzondere. Het is de best bewaarde batterij van Normandië. Bij de batterij van Longues-Sur-Mer staan nog een aantal kanonnen namelijk nog in de kazematten. Deze kanonnen zijn hier gezet door de Nazi’s en ze staan hier nog zonder schrammetje. De batterij met zijn vijf kanonnen was ook onderdeel van de Pacific Wall. Ze zijn boven op de 60 meter hoge kliffen gebouwd omdat Hitler de aanval aanvoelde komen. De kanonnen konden wel 24 kilometer ver schieten en zo de zee rond Omaha Beach en Gold Beach aanvallen.

Veel geallieerde werden door geschut van deze batterij op zee teruggedrongen. Maar omdat de batterij vlak voor de inval gebouwd werd, beschikte het niet over geschikte apparatuur, waardoor de precisie ontbrak. Vervolgens veroverde de Britse troepen, die op Gold Beach geland waren, de batterij en namen daarbij 180 man gevangen.

Stop 10: Het prachtige dorpje Arromanches-les-Bains

Dit is de laatste in het lijstje van deze eendaagse oorlogsroute door Normandië. Het plekje Arromanches is wellicht niet zo bekend, maar zo de moeite waard om af te sluiten met een heerlijk diner. Het ligt direct aan Gold Beach en Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hier ontzettend veel gebeurd. De plek is bekend vanwege de restanten van de kunstmatige haven die hier tijdens de invasie aangelegd werd. Het was een van de belangrijkste strategische doelen van de geallieerden. Met deze kunstmatige haven probeerde de geallieerden de troepen te bevoorraden met wapens en munitie. De restanten van de kunstmatige haven zijn nog goed zichtbaar en je kunt ze ook bezoeken bij eb op het strand. Wat is er nog meer te zien in Arromanches?

Arromanches 360

Bij Arromanches 360 word je in een kleine ronde bioscoop meegenomen naar de tijd, waar de gevechten plaats gevonden hebben in dit dorpje en deze streek. Met keiharde geluiden van kanonnen sta je wel even stil bij de gebeurtenissen. Ook de aanleg van de kunstmatige haven zie je in de film. De 360 laat zien dat het een panoramafilm is, maar in werkelijkheid wordt er 3 keer dezelfde film naast elkaar afgespeeld. De entree is €7,-, maar absoluut elke euro waard.

Museé du Débarquement (Invasiemuseum)

Hier zie je vooral het verhaal achter de kunstmatige haven. In de tijd van de Tweede Wereldoorlog was het een grote uitdaging om dit soort havens aan te leggen. Met videobeelden, maquettes en diaprojecties word jij meegenomen naar het jaar 1944.

Uitkijkpunt Arromanches met Memorial Royal Engineers

Het uitkijkpunt is werkelijk adembenemend mooi. Boven op de klif van Arromanches heb je een prachtig beeld over Gold Beach met de restanten van de kunstmatige haven. Ook zie je het pittoreske dorpje van boven liggen.

Naast het uitkijkpunt is er ook een monument gemaakt. Een herdenkingsplaats voor gevallen bondgenoten en ingenieurs. Ingenieurs die brugelementen bouwen en andere infrastructuur die nodig is tijdens voor het bevoorraden in Normandië. Bij het monument hoort ook een stuk brug, die gebruikt werden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Overnachtingstip: in dit dorpje is de accommodatie relatief prijzig. Het is wel een fantastische plek om te slapen. Hier bij La Maison Du 6 heb je een heerlijke kamer voor een betaalbare prijs. Ontbijt is aan te raden, maar kost €12,50 per persoon.

Oorlogsroute Normandië: Waar moet je overnachten?

Wanneer je deze oorlogsroute door Normandië volgt, is het handig om een fijne plek te zoeken om te overnachten. Wij sliepen een lang weekend in Rouen, een leuke stad dicht bij Etrétat en Le Havre. Om bij de eerste stop te komen, moesten we dus wel twee uur rijden.

Het is mogelijk om langs de hele kustlijn te overnachten. Een stad in het midden van deze oorlogsroute is Caen. Ook kun je ervoor kiezen om in het schattige stadje Honfleur te overnachten. Zodra je in het bezit bent van een auto kun je vrijwel overal slapen. Met een camper heb je heel veel vrijheid. Zo zijn er tientallen campings langs deze oorlogsroute in Normandië. Eentje die bijzonder is, is die boven op de klif bij Arromanches.

Avondeten langs de oorlogsroute van Normandië?

Bij vrijwel alle plekjes kun je wel restaurantjes vinden. Omdat deze route veel tijd in beslag nam, hebben wij ervoor gekozen om in het laatste stadje te eten. Dat was ook een goede keuze. Arromanches is namelijk een gezellig (niet te druk) stadje met superleuke restaurantjes. Een echte aanrader is het restaurant Fish & Co die een kleine menukaart heeft, maar ontzettend lekker eten serveert. De inrichting is leuk en de bediening is supervriendelijk. Een prachtige afsluiter van deze oorlogsroute door Normandië in één dag.

Algemene informatie oorlogsroute Normandië

Hier is nog een kleine aanvulling met details van alle informatie hierboven:

Duur van de oorlogsroute Normandië: Circa 10 – 12 uur.
Aantal kilometers: Circa 100 km
De route: Uitgezet in Google Maps
Totale entreekosten: €23,- per persoon