Seebensee en Drachensee

Seebensee en Drachensee: De mooiste bergmeren van Oostenrijk!

Ben jij opzoek naar de mooiste bergmeren van Oostenrijk? Zoek niet langer verder, want de Seebensee en Drachensee zijn oprecht twee van de mooiste meren die ik ooit gezien heb. Het helderblauwe water en de omringende bergen zorgen voor een beeld dat je niet snel meer zult vergeten. De wandeling naar de twee meren kan een heel pittige zijn, maar voor de wandelaars die dit te zwaar vinden, is er ook een alternatief. Wil je alles weten over deze meren? Lees dan rustig verder!

Hoe kom je bij de Seebensee en Drachensee

Laten we eerst kort beginnen met de tocht richting de twee bergmeren. Voordat je de bergmeren zult bereiken, moet je toch echt even een inspanning leveren. Jouw dag zal beginnen bij het stadje Ehrwald, waar je direct uitzicht hebt op de hoogste berg van Duitsland: de Zugspitze. Aan de rand van het stadje ligt de gondel Ehrwalder Almbahn. Vanuit hier kun je twee keuzes maken, namelijk:

#1 Wandelend naar de bergmeren

Het is mogelijk om vanaf de parkeerplaats naar de bergmeren te wandelen. Maak je deze keuze? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Vanaf de parkeerplaats is het namelijk 6 tot 7 uur wandelen voordat je weer terug bij de auto bent. De route is ongeveer 19 kilometer en er is een hoogteverschil van ongeveer 900 meter. De wandeling richting de twee bergmeren is een relatief zware wandeling. Vooral het eerste stuk, dat je ook met de gondel over kunt slaan, gaat ontzettend steil naar boven. Het eerste stuk is het steilste stuk en het zal ongeveer anderhalf uur lopen zijn totdat je bij de Ehrwalder Alm aankomt. Vanaf de Ehrwalder Alm, waar de gondel niet meer verder gaat, moet je nog steeds anderhalf uur wandelen naar de bergmeren, maar dan gaat het niet meer heel steil naar boven.

#2 Neem de gondel

Wil jij het zwaarste stuk overslaan? Dan begrijp ik dat helemaal! De Ehrwalder Almbahn brengt je vanaf de parkeerplaats helemaal tot aan de Ehrwalder Alm en dit bespaart je al snel 1,5 uur wandelen. Vanaf de Ehrwalder Alm moet je alsnog 1,5 uur wandelen richting de Seebensee en Drachensee, maar dit is een relatief makkelijk stuk om te lopen. Vanaf de gondel bij de Ehrwalder Alm loop je nog ongeveer 11 km. Ben je van plan om met de gondel naar boven te gaan? Houdt er rekening mee dat de gondel pas aan het einde van mei opengaat en dagelijks geopend is van 8:30 uur t/m 16:30 uur en in de zomermaanden tot 17:30 uur. De gondel zal vanaf november weer in gebruik zijn voor wintersport. Een retourtje met de gondel is €19,50 voor volwassenen en is iets goedkoper voor kinderen.

De eerste stop: Seebensee

Na een prachtige wandeling langs de indrukwekkende Zugspitse en prachtige weiden kom je uiteindelijk bij de Seebensee. De Seebensee is een stukje groter dan de Drachensee en met wel 12 bergtoppen eromheen een van de mooiste meren die ik ooit gezien heb. Vooral de toppen Vorderen Drachenkopf, de Vorderen Tajakopf en Ehrwalder Sonnenspitze steken jou de ogen uit. Vrijwel alle bergtoppen hebben hier een hoogte tussen 2300 meter en 2800 meter. Het water in het meer is turqouise gekleurd en bij goed weer weerkaatsen de bergen in het water. Rond de maand mei kan er nog wel een paar meter sneeuw liggen en het meer nog bevroren zijn, zelfs dan is het nog steeds spectaculair. In de maanden mei zul je ook nog een aantal kleine lawines zien en horen.

Stop twee: de Drachensee

Als je na een lekkere lunch en 1000 foto’s verder bent bij de Seebensee, kun je de weg vervolgen richting de Drachensee. Om de Drachensee te bereiken moet je even een pittige klim maken. Een wandeling van nog eens een half uur brengt je naar het hogergelegen bergmeertje. Vanaf het bergmeertje heb je een mooi uitzicht over de Seebensee en de Zugspitze op de achtergrond. Bij de Drachensee ligt het bekende berghutje de Coburger Hütte.

Coburger Hütte

De Coburger Hütte ligt aan direct aan de Drachensee. Na een pitte wandeling richting de Seebensee en Drachensee verdient iedereen wel een heerlijk koel drankje en een lekker hapje. De Coburger Hütte is een berghut waar je kunt eten en drinken, maar ook overnachten. In de zomer kan het gezellige hutje wel erg druk worden, aangezien de bergmeren dan erg in trek zijn. Wil jij er slapen, boek dan op tijd. In de ochtend zul je de mooiste uitzichten zonder toeristen hebben.

Drachensee bij Seebensee

Wanneer moet ik de bergmeren bezoeken?

De gondel is vanaf eind mei tot begin november geopend voor mensen die de Seebensee en Drachensee willen bezoeken. Wil jij de Drachensee bezoeken, kom dan pas in de maanden juni/juli, aangezien er in mei nog te veel sneeuw ligt. De Seebensee kun je ook al in de maanden april/mei bezoeken, maar dan zijn wel alle restaurants en gondels dicht. In de zomermaanden kunnen er wel 3000 toeristen per dag de meren bezoeken. Zelf was ik er begin mei en heb ik geen toeristen kunnen spotten, maar dan moet je wel vanaf de parkeerplaats lopen. In de tijden dat de gondel open is, zullen ook alle restaurantjes in de Ehrwalder Alm geopend zijn.

Verzamel onderweg stempels

Wanneer jij de bergmeren bezoekt kun je ook stempels verzamelen. Op een aantal plekken zijn er stempels, waar je jouw stempelkaart mee kunt vullen. Zo is er een aftakking van 50 meter vlak voor de Seebensee waar je een prachtig uitzicht over het dal van Ehrwald en de Zugspitze hebt, genaamd de Talblick Stempelstelle. Zo is er ook een bij de Seebensee een stempelplek. Je kunt er voor kiezen om ook nog even langs de Sebenwasserfall Stempelstelle te gaan.

Tips voor een bezoekje aan de Seebensee en Drachensee

Zoals ik hierboven beschreef is de wandeling richting de Seebensee en Drachensee niet de makkelijkste. Het is daarom ook belangrijk dat je voldoende water (minimaal een liter) en eten meeneemt. Het wandelpad is goed begaanbaar, maar toch adviseer ik om wandelschoenen aan te trekken. Door het gesmolten bergwater loopt er op verschillende plekken water naar beneden. Het kan zomaar zijn dat je even door een beetje water of sneeuw moet lopen. Ook wandelstokken zijn voor mensen die het prettig vinden aan te raden. Zeker het stuk vanaf de Seebensee naar de Drachensee.

Ben jij in de buurt van de Seebensee en Drachensee, overweeg dan eens om een bezoekje te brengen aan de langste Tibetaanse hangbrug van de wereld. Of ben jij op doorreis naar het zuiden van Oostenrijk? In Zuid-Tirol zijn ontzettend mooie wandelingen.

Seebensee  vanuit de Drachensee