Skeleton Gorge wandeling tafelberg kaapstad

Skeleton Gorge wandeling: de mooiste route van de Tafelberg

Wie in Kaapstad is, moet eigenlijk wel een keer de Tafelberg beklimmen. Gelukkig zijn er tal van wandelroutes naar de top van deze iconische berg. Een keuze maken is dan ook niet altijd makkelijk. In deze blog beschreef ik eerder al hoe je de Tafelberg op kan wandelen via de Platte Klip Gorge. Toen ik afgelopen jaar nog een keer naar Kaapstad ging, liep ik misschien wel de mooiste route van de Tafelberg: De Skeleton Gorge wandeling. Meer weten over deze fantastische route? Lees dan snel verder.

Over de Skeleton Gorge wandeling

Er zijn meerdere routes die wandelaars kunnen lopen naar de top van de Tafelberg. Maar er zijn er maar een paar die echt door een begroeid bos gaan. En dat maakt de route van de Skeleton Gorge zo bijzonder. Helemaal omdat deze wandelroute in één van de mooiste botanische tuinen ter wereld start. Wat bovendien anders is aan de route van de Skeleton Gorge wandeling is dat je aan een hele andere kant van de Tafelberg omhoog loopt. Je hebt dan ook uitzicht over het noordoostelijke deel van de stad.

Informatie wandelroute Skeleton Gorge

Afstand 8,64 km
De route van de Skeleton Gorge naar het kabelbaan station is ruim acht kilometer lang.  De meeste afstand leg je bovenop de tafelberg af.

Wandeltijd:+/- 3 uur
Ben je een wandelaar met een gemiddelde ervaring en conditie houd dan rekening met een wandeling van iets meer dan drie uur. Neem gerust ook wat pauzes om op adem te komen en te genieten van het prachtige uitzicht.

1017 hoogtemeters
Vanaf de start van de route loopt het pad stijl omhoog met af en toe houten ladders. Eenmaal boven moet je nog een aantal heuvels op en af voor je het laatste stukje klimmen naar het kabelbaan station bereikt.

Start van de wandeling

De wandelroute start in de Botanische tuinen van Kirstenbosch. Dit prachtig onderhouden gebied is op zichzelf al een bezoek waard. Het is niet voor niets onderdeel van de magnificent seven. De zeven mooiste botanische tuinen ter wereld. Alles weten over een bezoek aan deze tuinen? Lees dan deze blog. Voor je start aan je klim naar boven, neem dan ook even de tijd voor Kirstenbosch.

Om Kirstenbosch in te mogen betalen je wel entree geld, waardoor het doen van deze wandeling wel wat kosten met zich mee brengt. De wandeling zelf start achterin het park. Volg de bordjes met Skeleton Gorge en volg de wandelroute naar boven. Ga je na het bereiken van de top met de kabelbaan naar beneden. Laat je dan met een Uber afzetten bij de Botanische tuinen want je eindigt de wandeling op een andere plek.

Overnachtingstip in Kaapstad: Ben je op zoek naar een fijne en luxe plek om te overnachten in Kaapstad maar één die toch betaalbaar is? Denk dan eens aan het Old Foundry Hotel vlakbij V&A Waterfront.

Is de beklimming van de Tafelberg goed aangegeven?

De route van de Skeleton Gorge is niet moeilijk te volgen. Volg in de botanische tuinen van Kirstenbosch de route bordjes met Skeleton Gorge. Eenmaal op het pad is er maar een route naar boven. Je komt uit bij een meer met zandstrand. Hier moet je links aanhouden en voorbij de stuwdam naar rechts. Volg vervolgens de gele voetjes en de metalen route aanwijzingen op de grond richting Cable Station. Mocht je twijfelen, zoek dan op Komoot naar de wandelroute.

Benieuwd wat je nog meer allemaal kan doen in Kaapstad? Lees dan deze blog met de leukste tips voor jouw reis naar deze metropool.

Eindpunt van de Skeleton Gorge wandelroute

Het officiële eindpunt van de Skeleton Gorge wandelroute ligt bij een meer bovenop de tafelberg. Je kan ervoor kiezen om door te lopen naar het kabelbaan station waar je ook het mooiste uitzicht over de stad hebt. Dit zou ik dan ook zeker aanraden. Volg het pad links van het meer en vervolg je route. Een andere optie is om om te keren en de route weer af te dalen naar de Botanische tuinen. Ook de Smuts Track komt weer uit in Kirstenbosch.

Handige tip: onderaan het kabelbaan station kun je een Uber terug nemen naar je accommodatie. Daarvoor heb je wel internet nodig. Via Airolo bestel je eenvoudig een online simkaart waardoor je altijd bereikbaar bent en internet tot je beschikking hebt.

Moet je getraind zijn voor de Skeleton Gorge wandeling?

Het beklimmen van de Tafelberg is zeker een fysieke inspanning te noemen. Je overwint immers ruim. 1000 hoogtemeters. Toch denk ik dat iedereen met een redelijke conditie de wandeltocht goed moet kunnen voltooien. Het eerste deel is stijl en soms moet er gebruik worden gemaakt van houten trappen. Eenmaal boven is het op en af richting het uitkijkpunt over de stad en de oceaan.

Ben je nog niet uitgewandeld? Beklim dan ook Lions head. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Kaapstad.

Tips voor de Skeleton Gorge wandelroute

Start op tijd: in de ochtend beginnen aan je wandeling kan ik altijd aanraden. Zeker voor het beklimmen van de Tafelberg waar de temperaturen hoog op kunnen lopen. En ook al loop je het eerste deel van de Skeleton Gorge wandeling in het bos, bovenop de Tafelberg heb je geen bescherming tegen de fel brandende zon. Smeer je dan ook goed in. Daarnaast kan in de middag bewolking over de Tafelberg trekken waardoor je veel minder tot geen uitzicht hebt over de stad.

Bovenop-de-tafelberg-tijdens-skeleton-gorge-wandeling

Neem voldoende water mee: ik kan dit niet vaak genoeg benoemen, want ik kom regelmatig wandelaars tegen die kapot gaan van de dorst. Onderweg is er geen mogelijkheid om drinken te halen of je flesje te vullen. De warmte, de inspanning en de luchtvochtigheid in het bos zorgen ervoor dat je lichaam veel vocht nodig heeft. Een fijne manier om zeker te zijn dat je genoeg drinkt is het dragen van een rugzak met waterzak. Zelf gebruik al jaren een hele fijne van Camelback. Overigens geldt dit ook voor eten.

Type wandelschoenen: hoewel het een flinke klim naar boven is, hoef je geen bergwandelen schoenen aan te doen voor het wandelen van de Skeleton Gorge. Type A wandelschoenen of trailrunning schoenen zoals deze, volstaan om de top te bereiken.

Neem een jas of vest mee. Hoe mooi het weer ook is, neem altijd een vest of jas mee. Het weer op de Tafelberg kan ineens omslaan ook al is er mooi weer voorspeld. Ook als de wind aantrekt kan het zijn dat de kabelbaan niet meer gaat waardoor je of naar beneden moet wandelen of moet wachten tot de liften weer gaan.

Tot slot, tijdens je reis naar Zuid Afrika kun je de Garden Route eigenlijk niet overslaan. In een ruime week rijd je deze route met unieke tussenstops als Addo Elephant Park, surfen in Jeffreys Bay en wandelen door Tsitsikamma National Park.