Essaouira

Wat te doen in Essaouira: 7 tips voor een onvergetelijke dag!

Wil je even ontsnappen van de hectische stad Marrakech, dan is Essaouira helemaal wat jij zoekt. Op nog geen 3 uur rijden van Marrakech kom je in een andere wereld terecht. Essaouira was tot de jaren 60 bekend als Portugese stad Mogador. De stad ligt in het westen aan de kust van Marokko. In de stad heerst een fantastische sfeer, die ervoor zorgt dat jij weer helemaal opgeladen kunt beginnen aan je terugreis naar Marrakech. Persoonlijk vond ik Essaouira een echte verrijking voor mijn stedentrip naar Marrakech. Ben jij ook in voor zon, zee en een creatieve rustplaats? Kom dan hier eens een kijkje nemen. In deze blog geef ik 7 tips voor een onvergetelijke dag in Essaouira.  

Essaouira 

Voordat we beginnen met de tips, is het handig om iets meer te weten over de stad zelf. De geschiedenis gaat helemaal terug tot een aantal eeuwen voor Christus. Deze uitgebreide informatie laat ik jullie bespaard. We gaan eens terug naar het jaar 1506. In dit jaar hebben de Portugezen de stad overgenomen en heeft de stad de naam Mogador gekregen. Dit was van korte duur, aangezien ze in 1510 weer de macht verloren. 

Het huidige Essaouira is in 1760 gesticht en heeft nog lang de Portugese naam aangehouden. Ongeveer 60 jaar geleden is de naam veranderd in Essaouira. Essaouira is tegenwoordig een enorme trekpleister onder de toeristen. De medina van deze kuststad is zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Het hippiestadje is tegenwoordig erg geliefd door (kite)surfers. De belangrijkste inkomstenbron en toeristenmagneet van de stad is de kleine vissershaven met zijn vissersmarkt en vele blauwe bootjes. De stad is zelfs gebruikt als decor voor de film Game of Thrones, genaamd Astapor. Alleen dit bevestigt al hoe bijzonder deze stad is. Een dagtour naar dit fantastische plekje is eenvoudig online te boeken voor een klein prijsje.

Wat te doen in Essaouira:

#1 Kijk hoe de vis binnengehaald wordt 

De blauwe boten kenmerken de kuststad. In de haven liggen enkele grote schepen, maar de kleine blauwe boten maken deze haven echt kleurrijk. Gedurende de hele dag zie je vissers op de boot stappen of weer thuis komen met een hele lading vis. De vis wordt direct verkocht aan de locals op de markt bij de haven, aan restaurantjes of aan de vismarkt in de medina. Dit gebied is een groot gebied met heel veel werkgelegenheid en is dan ook het drukste gebied van Essaouira. Ik vond het een heerlijke ervaring.  

#2 Geniet van het uitzicht bij Skala du Port 

Heb je zojuist een bezoekje gebracht aan de haven, dan is het leuk om even te stoppen bij het uitzichtpunt bij Skala du Port. Dit is één van de twee bastions en is het meest bezochte plekje van Essaouira om foto’s te maken. Op de ansichtkaarten van Essaouira zie je dit uitzicht heel vaak terugkomen. De bastions in Essaouira zijn overblijfselen van de Franse overheersing in de 16e eeuw. Op dit plekje liggen vaak tientallen blauwe bootjes te drijven. De oude kanonnen, de bootjes en het uitzicht over Essaouira, maken het de interessantste en meestbezochte bezienswaardigheid van deze kuststad. 

#3 Rondstruinen door de medina 

Net zoals elke andere stad heeft deze kleine kuststad ook een medina. Deze medina valt helemaal niet te vergelijken met de medina’s in de grotere steden. Bij deze medina is het enorm rustig en er heerst een relaxte sfeer. Je wordt niet telkens aangesproken door elke winkelbezitter en je kunt hierdoor ook lekker op je gemak rondkijken. De medina bestaat vooral uit witte huisjes met blauwe straten, waar je enorm veel souvenirs kunt kopen. Essaouira wordt ook wel gezien als een hippieplaatsje waar de creatievelingen hun ei kwijt kunnen. Dit valt ook goed te zien in de medina, waar veel kunstwinkels en galeries te vinden zijn. Daarnaast zijn er ook een tal van winkels die aardewerken, tapijten of arganolie verkopen. Naast de toeristenwinkels zijn er ook veel winkels waar locals hun inkopen doen, waardoor er een heel andere sfeer heerst dan in Marrakech.  

#4 Verse vis eten bij de haven 

Een van de grootste trekpleisters van Essaouira is de oude haven. De haven is de belangrijkste inkomstenbron van de stad en trekt enorm veel toeristen. Je waant je een eeuw terug in de tijd op deze bijzondere plek vol vissige bedrijvigheid. Het is een zeer fotogenieke haven met grote en kleine handelaren, vissersboten, scharrelaars en zeevogels. Aan de vishaven zijn talrijke restaurantjes die graag een vers visje voor jou bereiden. Op de haven zelf kun je ook een verse vis laten bereiden op een bbq. Er is een ruime keuze uit verschillende soorten vis, garnalen of kreeft. De vis wordt ook verkocht in de vismarkt van Essaouira die in de medina ligt. Ohja, nog een tip: vis is de hele dag te koop in de markt of haven, maar wil je de meest verse vis, ga dan in de ochtend langs op de haven. 

Verse vis langs de haven van Essaouira

#5 Eindeloos genieten aan het strand 

Het strand bij Essaouira is een heel groot en breed strand. Het voordeel hiervan is dat de mensen zich goed verspreiden over het strand en jij dus alle rust hebt om te genieten van het zonnetje. Ook in de zomer als het een hotspot is voor duizenden toeristen en locals. In dit kustplaatsje is het altijd een stuk koeler en aangenamer dan in de grote steden. Dit zorgt ervoor dat het hier heerlijk vertoeven is op enorm warme dagen. 

Het is geen echte zonbestemming, aangezien de zee erg ruw is met hoge golven. Het strand is wel geschikt voor een lange strandwandeling, aangezien het strand kilometers lang is. Wil je dit uitje nog actiever maken? Ga dan paardrijden op het strand. Er staan genoeg mensen met paarden en je kunt dan ook voor €15,- een uurtje genieten ter paard. Het strand ligt direct bij de haven en medina van Essaouira en is dus makkelijk bereikbaar.  

#6 Neem surfles of ga surfen 

Nu we eenmaal op het strand zijn, blijven we er ook nog even. Er staat enorm veel wind aan de kust van Essaouira, wat er natuurlijk voor zorgt dat er veel golven zijn. Het is een waar paradijs voor surfers en kitesurfers om de golven te trotseren. Er zijn verschillende plekjes waar je boards, kites of wetsuits kunt huren of een surflesje kunt fixen.  

Surfen aan het strand van Essaouira

#7 Je dag afsluiten met een zonsondergang bij Skala de Ville 

Er is toch niks mooier dan je dag af te sluiten met een zonsondergang. Laat Essaouira nou vrijwel dagelijks een spetterende zonsondergang hebben. Een heel bekend plekje hiervoor is Skala de Ville. Skala de Ville is de naam van de muur die de medina van Essaouira omringt. Deze muur heeft heel lang een grote rol gespeeld bij het beschermen van de stad tegen indringers. Het is mogelijk om op deze muur een rondje te lopen om de medina. De muur is ook enorm in trek bij mensen die de zon onder willen zien gaan achter de zee. Het is erg rustig op dit plekje en je kunt hier dan ook optimaal genieten aan het einde van jouw dag.  

Skala de Ville in Essaouira

Essaouira beleven op een heel aparte manier 

Wil je Essaouira op een heel bijzondere manier beleven? Bezoek dan de stad rond juni en je hebt een kans dat je het Essaouira Gnaoua and World Music Festival bij kunt wonen. Het festival wordt ook wel het ‘Afrikaanse Woodstock’ genoemd. Bij dit festival draait het meer dan alleen maar om muziek. Het festival brengt inheemse Gnaoua-muzikanten en muzikanten over de hele wereld bij elkaar. Er wordt dan het belang van muziek gevierd om erfgoed en cultuur te behouden. Het festival trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers en is daarmee het grootste festival van Afrika.  

Overnachten in Essaouira

Veel mensen kiezen ervoor om een paar nachtjes in Essaouira te overnachten. Het is een heerlijke plekje om volledig tot rust te komen. Hier zijn een aantal aanbevelingen:

  • Wil je redelijk goedkoop maar goed overnachten in een leuke Riad? Dan kun je ervoor kiezen om te slapen in Riad Marosko. Het heeft zeer sfeervolle kamers en een goede locatie.
  • Ook bij Riad Bab Essaouira kun je goed overnachten voor een redelijke prijs. In deze Riad heb je vooral een prachtig uitzicht over de stad en het strand vanaf het dakterras.
  • Heb je iets meer te besteden en wil je luxer? Dan kun je overwegen om bij Riad De La Mer te slapen.

Ga jij voor de allereerste keer naar Marrakech? Een bezoekje aan deze drukke stad kan nogal indrukwekkend zijn. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid aankomt in Marrakech!