bogota-doen-graffiti

Wat te doen in Bogota: 3 bijzondere activiteiten in deze toffe stad!

Een bezoek aan Colombia is niet geslaagd zonder het bezoeken van de toffe hoofdstad Bogota. De stad kent een zeer bewogen geschiedenis en dit heeft het gevormd dat de bijzondere plek dat het nu is. Wolkenkrabbers, koloniale gebouwen, sloppenwijken, graffiti, night clubs en musea je vindt het er allemaal. Daarbij is Bogota ook nog één van de hoogstgelegen hoofdsteden ter wereld. In deze blog deel ik drie bijzondere activiteiten om je verblijf in Bogota tot een succes te maken.

Wat te doen in Bogota:

Geniet van het uitzicht vanaf Monseratte

Waar je ook in de stad loopt, je ziet nagenoeg overal de top van de Monseratte. Een bezoek aan de top van deze berg kun je eigenlijk dan niet overslaan. Voor de sportievelingen is het mogelijk om de hele weg naar boven te lopen. Houd er wel rekening mee dat je boven de 2500 meter boven zeeniveau bent en dat er dus minder zuurstof in de lucht zit. Gelukkig gaat er ook gewoon een kabelbaan richting de top van de 3.152 meter hoge berg. Een retourticket kost ongeveer €5,50. De kabelbaan bereik je met een korte wandeling vanuit La Candeleria of met een taxiritje.

Bovenop op de berg heb je een schitterend uitzicht over de eindeloos lijkende stad tot de omliggende bergen het zicht wegnemen. Niet gek voor een stad met 8 miljoen inwoners, maar toch… Hoe langer je blijft kijken hoe meer je gaat opvallen. Zo ontdek je al snel, het stadion, het park Simon Bolivar maar ook het sfeervolle centrum van La Candeleria. De wijk staat vol met koloniale huizen en bestaat uit veel smalle, steile steegjes en kleine kroegjes en cafeetjes.

kabelbaan-monseratte-bogota

Doorloop Bogota’s bewogen geschiedenis met een graffiti tour

Je kan er niet om heen, Bogota is de stad van de graffiti. Waar je ook loopt in de stad, overal zijn er schitterende graffiti tekeningen op de muren te zien. Hoe gaaf is het, dat je aan de hand van de verhalen achter deze kunstwerken meer over de stad, het land maar vooral ook de artiest kan leren kennen. Hiervoor heeft Bogota een eigen Graffiti Tour.

Samen met een aantal andere backpackers verzamel je midden in de oude culturele wijk La Candelaria. De gids, vaak zelf ook een graffiti artiest, neemt je mee voor een circa drie uur durende toer dwars door het oude centrum. Dat de hele stad vol staat met de kleurrijke paletten is geen vanzelfsprekendheid. Nadat in 2011 de 16 jarige Diego Felippe werd doodgeschoten terwijl hij bezig was met een graffiti kunstwerk kwam de bevolking via een protestmars in actie. Dit werd versterkt toen Justin Bieber niet veel later onder politie escort een spuitbus in de hand nam om een muur te voorzien van een kleurrijk pallet. Na de woede uitbarsting van de inwoners van Bogota kon de politie niet anders dan graffiti niet meer als misdaad te zien. Hiermee kreeg de stad zijn identiteit en vooral kleur terug.

Doen-bogota-graffiti-tour

Tijdens de toer ga je veel meer leren kennen over de stad en de gedachte achter de meesterwerken. Verhalen over liefde, onrecht, politieke boodschappen, oorlogen en daklozen komen terug in de schilderingen. Veel huiseigenaren willen ook graag hun muur voorzien van een kleurrijke tekening om te voorkomen dat er een “lelijke” tag wordt gezet. Hiermee wordt de stad steeds meer in openluchtmuseum.

Dagtrip naar de zoutkathedraal van Zipaquira in Bogota

Niet ver buiten Bogota vind je een van de twee Zoutkathedralen ter wereld, de kathedraal van Zipaquira. De enige andere in zijn soort vind je in Polen. Bovendien wordt deze godsdienstige plek op zondag nog steeds gebruikt.

De zoutkathedraal van Zipaquira werd in de twintigste eeuw uit de zoutmijnen gehakt door een groep mijnwerkers. Het eerste deel van de kathedraal is opgedeeld in drie compartimenten die de geboorte, het leven en de dood van Jezus voorstellen. Als je doorloopt duurt het niet lang voor je in de hoofdkathedraal komt. En wat een mooie ruimte is het. Bovendien is het bizar hoe gedetailleerd de kunstwerken zijn zo diep onder de grond. Op ruim 200 meter diepte valt mijn oog vooral op een uitgehakte boom waarvan alle kleine blaadjes zelfs afzonderlijk zijn bewerkt. Ook is er in de kerk een lichtshow te bewonderen die op het zoute plafond wordt afgespeeld. Na afloop kun je in het gezellige dorp van Zipaquira vol met historische gebouwen nog een drankje doen.

doen-bogota-zoutkathedraal

Handig om te weten

De Zoutkathedraal van Zipaquira ligt ongeveer 50 km ten noorden van Bogota en is met de auto of met het openbaar vervoer te bereiken. Vanuit Bogotá reis je eerst naar Portal del Norte met de stadsbus of met de TransMilenio. Vervolgens pak je vanaf daar de bus naar Zipaquirá waar je uitstapt bij Calle 4. Vanaf daar kun je de bewegwijzering volgen naar de zoutkathedraal. De entree voor de zoutkathedraal is 57.000 pesos p.p. voor niet Colombianen.

Ben je op reis in Colombia dan wil je ook zeker deze plek niet overslaan. Casa en el Agua, een hostel midden op de Caribische Zee waar je schommelend in een hangmat in slaap valt onder de sterrenhemel.