Nationaal-park-bjornlandet-uitzicht

Nationaal park Björnlandet: Ervaar de wildernis van Zweeds Lapland

Omringd door bomen van meer dan 1000 jaar oud en de aarde die compleet gehuld is in een dikke laag mos, waan je jezelf in een sprookjesachtige omgeving. Hier midden in Nationaal Park Björnlandet ervaar je de Zweedse wildernis op haar best. Weg van alle grote steden zoals Stockholm vind je hier je rust helemaal terug. Ik ging hier op avontuur en heb mijn beste tips van Zwedens best bewaarde geheim voor jou op een rijtje gezet.

Maak een toffe wandeling

Het recent uitgebreide park in Zweeds Lapland is een paradijs voor de liefhebbers van mooie hikes. Onlangs is het park uitgebreid waardoor er nu twee ingangen zijn. Toch starten de meeste wandelpaden bij ingang naast het Angsjö meer. Naast de uitbreiding zijn onlangs alle hiking trails opnieuw bewegwijzerd met milieuvriendelijke linten om de bomen. In totaal vindt je hier zes uitgezette wandelroutes met afstanden tussen de 2,6 km en 12 km. De routes zijn duidelijk en gemakkelijk te volgen, Wel vraag ik me persoonlijk af of de afstanden niet iets langer dan in de beschrijving staat aangegeven. Het mag verder de pret niet drukken want omgeving is schitterend. Bovendien heb je hier de kans om veel wilde dieren te spotten waaronder vogels maar ook grote landdieren zoals elanden en rendieren.

De hiking trails in Nationaal park Björnlandet

  • Angsjöleden trail 3,7 km (rood)
  • Urskogsrundan Loop 2,6 km (paars)
  • Guldbäcksleden trail 7,0 km (oranje)
  • Svärmorsleden trail 12,0 km (groen)
  • Björnlandsleden trail 6,3 km (blauw)

Zelf liep ik de Guldbäcksleden trail en de Angsjöleden trail, deze twee routes kan ik zeker aanraden. Overnacht je in het Nationaal Park dan kun je de spullen voor de nacht alvast in de blokhut in het park leggen. De oranje bewegwijzerde Guldbäcksleden trail leidt je door het bos naar de top van het park, de Björnberget. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de hele omgeving waaronder ook het meer. Tijdens de wandeling verbaasde ik mij over de al jaren dode bomen die gewoon blijven staan. Het lijkt dan ook of je jaren terug gaat in de tijd waar de menselijke beschaving nog niet bestond. De grond is bedekt met een zachte groene deken en ook aan de bomen hangt een dikke laag baardmos. Nu begrijp ik waar Astrid Lindgren haar inspiratie vandaan haalde. Wij deden over de ruim 7 km lange route een kleine 3,5 uur.
Ook de Angsjöleden trail is zeker aan te raden. Hierbij volg je het pad langs het meer. Deze route laat weer een heel andere kant van het park zien.

Overnacht in de wildernis bij Nationaal park Björnlandet

Nog zo’n heerlijke eigenschap van de outdoor georiënteerde zweden. In het park staan twee hutjes, voorzien van alle gemakken zoals een bed, houtkachel, pannen en opgeslagen hout in een hokje. Je mag er gratis overnachten mits je het netjes achterlaat en de kans is dat je de hut moet delen met andere reizigers. Zelf hadden wij het hutje helemaal voor ons alleen. Zo kun je optimaal genieten van de wildernis terwijl het langzaamaan steeds donkerder wordt tot alleen nog de oranje gloed van je kampvuurtje, en de weerspiegeling van de maan in het meer de lucht verlicht. Liever wildkamperen? Op deze pagina van het nationaal park zie je waar dat is toegestaan. Meer weten over wildkamperen in Zweden? Lees dan eens deze blog.

Hutje in het park

Extra tips voor je bezoek aan Nationaal park Björnlandet:

  • Vergeet niet de praktische spulletjes mee te nemen (aansteker / lucifers, eten en voldoende water, wc papier etc
  • Warme kleding zoals een donsjas en thermoshirts
  • Neem iets lekkers mee voor bij het kampvuur zoals marshmallows
  • Zet in winter de kachel flink aan voor je gaat slapen zodat het lekker warm blijf.
  • Laat de omgeving zoals die is. Breek dus geen takken af voor het kampvuur. Het is beschermd natuurgebied.
  • Bij de entree van het park vind je een informatiebord en een bakje met brochures van het nationale park. Hier staan onder meer de wandelroutes in beschreven.
  • Bij de entree naast het Angsjön meer vind je ook een klein houten aftakking van een beekje waar je met stromend water je flesje zou kunnen vullen.

Hoe bereik je Björnlandet?

Omdat het park zo afgelegen ligt is het park het makkelijkste te bereiken per auto. Ook is er een bushalte bij de entree naast het Angsjön-meer. Ik zou sowieso aanraden om hier je auto te parkeren omdat hier de meeste wandelingen starten.
Een goede optie is om vanuit Gafsele Lapland hostel te vertrekken. De eigenaren Carry en Ronald (ja mijn vader) zijn Nederlands en bovendien een van de weinige gidsen van park. Ronald kan je dan ook alles vertellen over wat je in het park kunt aantreffen.

Reistip: Zelf huur ik mijn auto eigenlijk altijd vooraf via sunnycars.com. Op die manier weet ik dat ik een eerlijke prijs krijg en dat ik goed verzekerd ben. Ook de klantenservice is altijd heel behulpzaam.

Welke uitrusting heb je nodig

Voor een verblijf van een dag of paar nachten heb je niet heel veel bijzondere kleding nodig. In de buurt van de ingang bij Angsjön kun je je redden met gewone wandelschoenen. Als je alleen op de paden rondom het meer loopt en het weer droog is, kun je meestal uit met een paar stevige sportschoenen. Als je langere routes gaat afleggen zou ik toch echt wel stevige wandelschoenen aanraden. Zelf heb ik al jaren schoenen van het merk Iowa en die bevallen me super. De padden zijn modderig, vol keien en met de nodige hoogtemeters.
In Zweden weet je het bovendien nooit met het weer en is een wind/regenjack altijd handig. Tijdens de zomer zijn er bovendien veel muggen. Dan zijn een hoed en muggenspray zeker aan te raden.

Wanneer kun je het park bezoeken?

In Björnlandet heeft elk seizoen zijn charmes. Zelf zou ik aanraden om in de vroege herfst te gaan. Dan heb je geen last meer van de muggen en vliegen die je in de zomer veel ziet in Zweden en zijn de wandelpaden nog goed bereikbaar. Bovendien kleurt het bos in schitterende kleuren. Ga je in de winter, bereid je dan goed voor op de kou en het dikke pak sneeuw dat hier kan liggen. Ook is het er maar kort licht. Waar je wel rekening mee moet houden is dat september ook het jachtseizoen is. In het park zelf mag niet gejaagd worden maar houdt hier zeker bij het zien van wilde dieren rekening mee.

Uitzicht op het water

Gek op Scandinavië dan mag IJsland zeker niet ontbreken op je lijstje. Lees hier zeven unieke activiteiten in IJsland die je nu op je bucketlist wil zetten.