Bahia Palace

Eerste keer Marrakech? Dit moet je weten voordat je het vliegtuig instapt!

Voor sommige mensen voelt het als thuiskomen, maar voor andere kan het ook een flinke cultuurshock teweegbrengen. Ben jij van plan om een bezoekje te brengen aan het indrukwekkende Marrakech? Dan is het goed om je vooraf in te lezen over de ins en outs van deze metropool. De stad Marrakech is er namelijk eentje met een gebruiksaanwijzing. Twee weken voor de eerste lockdown heb ik deze stad mogen ontdekken en ik heb enorm genoten van de sfeer die er heerst. Zelf ben ik tegen een paar dingen aangelopen, die ik kon voorkomen als ik mij vooraf beter ingelezen had. Vandaag geef ik jou 7 handige tips voor een goede voorbereiding op jouw eerste reis naar Marrakech, zodat jij voor zo weinig mogelijk verrassingen komt te staan.

Medina

Marrakech kent twee delen, namelijk het oude en het nieuwe centrum. Het oude centrum, ook wel de medina genoemd, is het deel dat binnen de stadsmuur ligt en het lijkt wel of de tijd hier stilgestaan heeft. De medina van Marrakech is een groot doolhof van kleine straatjes. Marrakech wordt ook wel de rode stad genoemd. De medina van de oude koningsstad is omringd door een enorme muur van leem. De aarde die ze gebruikt hebben in Marrakech is terracotta rood en daarom heet de stad dan ook ‘la rouge’.

To-do Tip: zorg dat je een Marokkaanse kookworkshop volgt voordat je de stad weer verlaat. Deze workshop is echt aan te raden!

Tips

#1 Regel vooraf een airport pick-up 

Je hebt de verhalen vast wel eens eerder gehoord. Een taxichauffeur die je wil belazeren direct bij aankomst. Taxichauffeurs weten maar al te goed dat jij een toerist bent en zullen er dan ook alles aan doen om jou het stedentripje zo duur mogelijk te maken. Direct bij aankomst staan de taxichauffeurs dan ook met alle vreugde op jou te wachten. 

Om er zeker van te zijn dat jij veilig en zonder al te veel problemen en onderhandelen op jouw bestemming aankomt is het handig om vooraf een airport pick-up te regelen. Een airport pick-up wordt door vrijwel alle hotels en riads aangeboden. Biedt jouw riad geen pick-up service aan, dan zijn er voldoende andere websites waar je vooraf jouw pick-up kunt boeken. Jouw pick-up zal bij aankomst klaarstaan met een bordje in de hand waarop jouw naam duidelijk te lezen is. De chauffeurs staan normaal gesproken buiten de luchthaven op jou te wachten. Geloof me, het gaat de start van jouw stedentrip een stuk gemakkelijker maken.  

To-do tip: als je in Marrakech bent, moet je een dag de Ourika Vallei in het Atlas Gebergte bezoeken. Hier vind je de leukste dagtours.

#2 Neem extra euros mee 

In elk land waar je komt heb je direct geld nodig. Misschien heb je het nodig voor een busrit, eten of een flesje water. Met een pinpas of creditcard betalen is in een stad als Marrakech niet altijd mogelijk en het is daarom verstandig om geld op zak te hebben. In Marrakech betaalt men doorgaans met de Marokkaanse Dirham. Je kunt ervoor kiezen om geld te laten wisselen op een wisselkantoor in Nederland, maar dit gaat je onnodige euro’s kosten. Pinnen op de luchthaven is ook mogelijk, maar aangezien er maar één pinautomaat op de hele luchthaven staat, kan het zijn dat je twee uur in de rij staat. Geld pinnen bij het wisselkantoor op de luchthaven is een absolute afrader, aangezien je hier makkelijk €25,- kwijt bent om te pinnen.

Voor een pick-up vanuit jouw hotel of riad, hoef je waarschijnlijk pas bij het uitchecken te betalen. Een andere gemakkelijke oplossing is om te vragen of jouw pick-up onderweg naar je accommodatie even stopt bij een pinautomaat, zodat je toch wat geld op zak hebt. Op veel plekken kun je ook met euro’s betalen. Taxichauffeurs nemen ook graag euro’s aan, dus voor je eerste ritje heb je niet per se Dirhams nodig.  

#3 Wat moet je doen als je de weg niet meer weet  

Het zou geen grote verrassing zijn als jij de weg even kwijt bent in Marrakech. Het gebeurt iedereen wel een keer. In het oude centrum voelt het net alsof je in de film Aladdin zit. De stad heeft duizenden smalle steegjes en deze zijn natuurlijk heel lastig in kaart te brengen op een plattegrond. De inwoners van Marrakech zijn zich ook duidelijk bewust van het feit dat toeristen hier snel verdwalen. Velen proberen jou dan ook met alle liefde te helpen, zolang je maar betaalt. 

De mensen op de straten en pleinen in de stad, staan hier meestal met een reden. De meeste van hen willen geld verdienen, op welke manier dan ook. Meestal simpelweg door spullen of eten te verkopen. Op straat word je wel eens aangesproken door mensen die vertellen dat de weg waar je inloopt gesloten is en je een andere weg moet nemen. Hiervoor vragen ze uiteraard geld of ze leiden jou naar een doodlopend steegje om je vervolgens te beroven. Dit laatste is mij persoonlijk nog niet overkomen, maar ik heb deze verhalen wel al vaker gehoord. Wil iemand jou aanspreken, lach dan vriendelijk en loop gewoon door.

Kom je op een punt dat je de weg niet weet, kijk dan altijd of je een herkenningspunt vindt, zoals de bekende Koutoubia Moskee die boven Marrakech uitsteekt. Omdat Marokko niet binnen de EU valt, heb je geen internet op je telefoon. Tegenwoordig kun je een digitale simkaart kopen voor een klein prijsje, waardoor je toch internet op je telefoon hebt. Dit is bij het bedrijf Airalo. Een fijne toevoeging voor je veiligheid. Er zijn echter best een aantal apps die jou wegwijs maken zonder dat je internet hoeft te gebruiken. Wil je weten welke apps dat zijn? Lees dan even punt 7.

#4 Houd altijd kleingeld bij de hand 

Het hoogtepunt van Marrakech is toch wel het grote plein Djemaa el Fna. De geuren, geluiden en de sfeer zijn fantastisch. Zoals ik bij punt drie al beschreef, staan er veel mensen op de straten en pleinen om geld te verdienen. Djemaa el Fna is zo een plein waar dat duidelijk te zien is. Er staan een hoop kraampjes waar onder andere souvenirtjes, fruitsmoothies en heel veel streetfood verkocht worden.

Ook zijn er Henna tatoeëerders, slangenbezweerders en mensen die je met een vastgebonden aapje op de foto laten gaan. Ik zie dit als dierenmishandeling en keur dit dan ook absoluut af. Meestal zijn het mensen uit Marokko zelf die hiermee op de foto gaan. Ook toeristen kunnen de dupe worden door er alleen maar naar te kijken of er een foto van te maken. Ze zullen direct om geld vragen, zodra ze je een foto zien maken. Volgens hen kan ernaar kijken echter ook al reden zijn om geld te vragen. Om onnodige conflicten te voorkomen is het dus handig om wat kleingeld op zak te hebben.  

#5 Zie onderhandelen als een spelletje 

Zijn jouw onderhandelskills goed ontwikkeld? Je kunt ze namelijk goed gebruiken in Marrakech. In Marrakech heeft niks een vaste prijs en je kunt voor alles onderhandelen. De beste tip die ik je kan geven is dat je nooit moet vragen wat iets kost. Bedenk je van te voren goed wat jij het waard vind en begin daar nog eens iets onder, zodat je nog speling hebt. Laat je niet overrompelen door het spelletje wat erbij komt kijken. De verkopers kunnen nog wel eens boos worden, waardoor je snel geneigd bent om meer te betalen. Ga niet in op dit trucje en geef duidelijk aan wat je maximale prijs is. Kom je er niet uit, loop dan door naar het volgende winkeltje en kijk hoe ze reageren. In Marrakech is nauwelijks iets uniek, dus je zult jouw gewenste aankoop nog wel bij een ander zaakje tegenkomen.  

To-do tip: De woestijn is een bekende trekpleister voor toeristen. Dit moet natuurlijk onder goede begeleiding. Ga voor een leuke tour door woestijn, Atlas Gebergte en nog veel meer.

#Eten en drinken: wat is veilig? 

Dat Marrakech heerlijk eten voorschotelt, mag wel duidelijk zijn. Van heerlijke couscous en tajine tot verse fruitdrankjes en westers eten, je hebt genoeg keuze hier en er zijn enorm veel hippe restaurantjes. Het is wel goed om rekening te houden met het drinken van kraanwater. Het water is hier flink gechloreerd en dat ruik je er ook vanaf. Het water wordt hier gebruikt bij het schoonmaken van salades en ander voedsel.  

Naast rekening te houden met het kraanwater is het ook verstandig om rekening te houden met de omloop van verse voedingswaren. Bij de kraampjes waar vers voedsel geserveerd wordt, is het handig om te kijken of voldoende mensen er iets kopen. Zodra voldoende mensen in een rij staan, kun je er normaal gesproken wel vanuit gaan dat er hier een goede omloop van producten is. Op Djemaa el Fna wordt over het algemeen veel verkocht en zou je zonder problemen iets kunnen bestellen.  

Tot slot is het goed om rekening te houden met het aanraken van eten. Uitgestalde etenswaren raak je niet met je handen aan en al zeker niet met je linkerhand. De linkerhand is namelijk gereserveerd voor handelingen bij het toiletbezoek. Eten opeten met je handen is hier wel heel gebruikelijk.  

#7 Apps die jouverblijf een stuk makkelijker maken 

Bepaalde apps kunnen jouw verblijf een stuk makkelijker maken. Zo kun je bij Google Maps bepaalde gebieden downloaden, zodat jij een navigatiesysteem hebt in deze wirwar van straatjes zonder gebruik te hoeven maken van internet. Een andere app die je kunt gebruiken als offline navigatie is MAPS.ME. Op deze app kun jij offline begeleid worden door de stad. Heel handig als je niet lastig gevallen wil worden door mensen op de straten.  

De Marokkaanse Dirham is de munteenheid van Marokko. De Dirham is een stuk minder waard dan de Euro en het kan soms verwarrend zijn als je alles om moet rekenen naar euro’s. Een app die altijd up to date is en makkelijk te gebruiken bij het omrekenen van geld is de XE Currency app.  

De laatste app die ik veel gebruik en iedereen aanraadt, is de app Tripadvisor. Deze complete app zorgt ervoor dat jij altijd recensies bij de hand hebt van restaurantjes en accommodatie in de stad.  

To-do tip: De kuststad Essaouira is een waar pareltje. Zorg dat jij dit havenstadje bezoekt vanuit Marrakech.

Overnachten in Marrakech

Marrakech heeft ontzettend veel plekjes om te slapen. Vooral de Riads zijn superleuk. Dit zijn oude huizen die omgebouwd zijn tot fantastische hotels met binnentuintjes. Ze liggen vaak midden in het oude centrum. Hier een paar aanbevelingen:

  • Riad 11 Zitoune: dit fantastische Riad ligt in een steegje net naast het grote plein Djemaa el Fna. Je wordt hier hartelijk ontvangen, krijgt een heerlijk ontbijt en staan open voor alle vragen. Ga je hier overnachten? Dineer dan eens op het dak van de Riad waar je een onwerkelijk mooi uitzicht over Marrakech hebt.
  • Heb je wat meer te besteden en wil je flink uitpakken. Dan is Riad & Spa le Secret de Zoraida de perfecte plaats voor een romantische overnachting. Geniet hier van een zwembad of een jaccuzi en wordt wakker met prachtige uitzichten.
  • Ga je op budgettour? Dan kun je wellicht in het Hotel Central Palace slapen. Voor een klein prijsje kun je hier goed overnachten.