Keurrijke Ourika Vallei

Ourika Vallei: Een kleurrijke dagexcursie vanuit Marrakech!

Marrakech is een indrukwekkende stad, maar heeft ook enorm veel te bieden in de omgeving. Een tripje naar de Ourika Vallei in het Atlas Gebergte is er zo eentje, net zoals de kustplaats Essouira. De Ourika Vallei en de watervallen van Setti-Fatma zijn helemaal niet zo toeristisch en je kunt dan ook even tot rust komen van het drukke en hectische Marrakech. Dagexcursies zijn makkelijk te boeken bij de riad of het hotel waarin jij slaapt. Vroeg in de ochtend stap jij in het busje en je mag genieten van een enorm divers dagje uit. In deze blog laat ik jou kennismaken met deze bijzondere en kleurrijke vallei. 

Ourika Vallei

De Ourika Vallei is een vallei waarin de rivier Ourika stroomt en bevindt zich aan de rand van het hoge Atlas Gebergte. De vallei ligt op circa 45 minuten rijden van Marrakech, maar met een aantal tussenstops duurt het toch wel meer dan twee uur voordat je bij de vallei aankomt. De Ourika Vallei is de perfecte dagtrip om de hitte van de stad voor een dag te ontvluchten. Omdat de vallei hoog in het Atlas Gebergte ligt, is het er een stuk koeler dan in Marrakech. Onder de toeristen is deze plek (nog) niet heel erg bekend. Wel komen er ontzettend veel locals naar dit gebied om even af te koelen bij het warme weer. De meeste toeristen verblijven hier maar een dag en keren in de middag weer terug naar de grote stad Marrakech. 

Het is ook mogelijk om hier langer te verblijven en een meerdaagse hike te maken. De mooiste periode om naar de Ourika Vallei te komen is tussen februari en april, omdat rond deze periode veel bomen in de bloei staan. Dat maakt de vallei nog kleurrijker dan die al is. Omdat de vallei in de bergen ligt bestaat er, in de maanden van december tot maart, de kans dat er overstromingen plaatsvinden bij veel regenval. Nu is er al jaren een droogte in deze maanden en zal het niet snel gebeuren dat de hele boel overstroomt. 

Tip: ga je naar Marrakech dan is mobiel bereik wel heel fijn. Tegenwoordig bestaan er eSIM, waardoor je heel eenvoudig internet kunt bestellen voor je mobiele telefoon. Kijk voor alle mogelijkheden op Airalo.

Hoe kom ik bij de Ourika Vallei?

Wanneer je de Ourika Vallei bezoekt, dan zul je een aantal opties hebben. De meeste mensen vertrekken vanuit Marrakech. Zelf rijden is mogelijk, maar af te raden met de drukte en hectiek op straat. Een goede optie is om online een groepstour te boeken in kleine groepen. Het is vrij goedkoop en je hebt een gezellige dag. Je kunt ook een privétaxi boeken vanuit je accommodatie, maar dit zal wel een stukje duurder zijn. Zelf adviseer ik jou om de uitgebreide tour te nemen met een bezoek aan de vijf valleien.

Bezienswaardigheden bij een dagtrip

Het dorpje Setti Fatma 

De watervallen van Setti Fatma zijn vernoemd naar het meest dichtbijgelegen dorpje in de Ourika Vallei, namelijk Setti Fatma of in het Marokkaans Sti Fadma. Eenmaal aangekomen bij dit kleine dorpje, kun je eerst genieten van een fris drankje en heerlijk eten op een van de dakterassen of direct aan de rivier. Het is dus mogelijk om even een voetenbad te nemen tijdens je lunch. De tafels en stoelen maken er een kleurrijk gebeuren van. Het is ook mogelijk om naar de overkant van de rivier te lopen, via een van de vele hangbruggen.

De watervallen van Setti Fatma

Wanneer je genoten hebt van jouw lunch wordt het toch echt eens tijd om actief bezig te zijn. Als je eenmaal in dit dorpje bent, raad ik je aan om de watervallen van Setti Fatma te bezichtigen. Begeleiding door een gids is wel aan te raden. Het maakt de wandeling ernaar toe een stuk gemakkelijker, aangezien deze gids de ins and outs van de bergen kent. Heb jij niet genoeg tijd om alle zeven watervallen te bezichtigen, ga dan minimaal tot de eerste waterval. Dit duurt ongeveer 45 minuten. In eerste instantie loop je door kleine paden die vol staan met winkels die jou nog snel iets willen verkopen. Vervolgens gaat het over in ruwer terrein en moet je goed opletten waar je loopt. Neem dus fatsoenlijke wandelschoenen mee en laat je goed begeleiden door de gids.

Wil je alle watervallen bezichtigen, dan plan hier een hele dag voor uit. Slapen in een van de hotels in dit dorpje valt dan wel aan te raden. Het uitzicht van de bovendste waterval is wel fantastisch. Nog een tip: in de ochtend en avond komen de Berber apen naar de vallei. In de middag zitten ze vooral hoog in de bergen. Kijk dus tijdens je wandeling eens naar de toppen en je zult ze vast zien. 

Bekijk hoe het wondermiddel argan-olie gemaakt wordt

Een bezoekje brengen aan de Ourika Vallei is meer dan het bezichtigen van de watervallen. Het is een hele dagexcursie en je kunt er dan ook voor kiezen om op bepaalde punten te stoppen. Een bekende pitstop is bij één van de vele argan-oliecoörperaties. Argan-olie wordt wereldwijd als een wondermiddel gezien. Het kan voor cosmetische en culinaire doeleinden gebruikt worden. De olie wordt door vrouwen op ambachtelijke wijze gemaakt. De argannoot groeit zelf niet in dit gebied, maar het maken van de olie wordt wel hier gedaan. Het Atlas Gebergte trekt veel toeristen, dus voor deze toeristen hebben de argan-oliecoörperaties zich hier gevestigd. Zo kunnen ook zij een paar extra Dirham verdienen. Wil jij een foto maken van de vrouwen die de olie op ambachtelijke wijze maken, wees dan zo net om ook hun wat kleingeld te geven. Wil jij meer weten over essentiële oliën, zoals Arga-olie? Check dan eens de blogsite van Wiserwomen.

Andere activiteiten onderweg naar de Ourika Vallei

Een bezoek brengen aan de argan-oliecoörperatie is misschien wel de meest bezochte activiteit op weg naar de vallei. Een andere leuke stop is het dorpje Aghmat, dat beschikt over een rijke geschiedenis. Het was een belangrijke plaats ongeveer 800 jaar voor Christus. Het was een belangrijke stop voor de handelskaravanen die van Marrakech naar de sahara trokken. In dit plekje is een mausoleum te bezoeken en zijn er opgravingen o.a. een hammam, moskee en oude irrigatiesystemen. 

Een andere leuke stop onderweg bij een bezoekje aan deze vallei is het bezoeken van een plaatselijke kruidenzaak. In de bergen zijn verschillende winkeltjes die jou meenemen in de tuinen waar ze alle kruiden verbouwen en ze vertellen je graag alle details en leggen alles haarfijn uit. De kruiden worden gebruikt voor medicinale doeleinden. De mensen die hier werken, zijn vaak vrijwilligers en medewerkers van de universiteit voor gezondheid in Marokko. 

Overnachten in de Ourika Vallei

Wil je alle zeven de watervallen van Setti Fatma bekijken of meerder dorpjes bezichtigen, dan is het handig om een nachtje in deze vallei te slapen. Er zijn een aantal plaatsjes waar je kunt slapen en dit kan variëren van luxe tot heel basic. Ben jij van plan om de hike te maken langs de watervallen, dan is het misschien handig om een overnachting te boeken in het dorpje Setti Fatma. Er zijn hier genoeg overnachtingsmogelijkheden en restaurants. Heb jij een iets groter budget dan is het aan te raden om een nachtje in de Ecolodge Le Douar Berbere te slapen. Vanuit de infinity pool van deze ecolodge heb je een absurd mooi uitzicht over het Atlas Gebergte met een spetterende zonsondergang.