Klettersteig staubenfall tirol waterval

Klettersteig Stuibenfall: beklim de grootste waterval van Tirol

De Stuibenfall is de grootste en één van de meest indrukwekkende watervallen van Tirol. Met een mooie hike en een stevige beklimming van de goedaangelegde trappen kun je de waterval van dichtbij ervaren. Voor de avontuurlijkere reizigers is het ook mogelijk om via een klettersteig de rotswand naast de waterval te beklimmen. Als toetje kun je helemaal bovenaan ook nog de waterval oversteken via een metalen touwbrug en ervaar je hoeveel natuurgeweld er onder je door naar beneden valt. Wij raapten onze moed bij elkaar en beklommen de klettersteig van de Stuibenfall.

Wat is een klettersteig?

Een klettersteig ook wel Via Ferrata genoemd is een combinatie van een pittige hike en rotsklimmen. Gezekerd met twee elastische touwen aan een dik metaaldraad klik je jezelf na een aanhechting van de metaaldraad één voor één over naar het volgende stuk. Vaak worden de routes ondersteunt met metalen aanhechtingen (lijken op nietjes) in de rotswand waar je op kan staan of je aan op kan trekken. Een klettersteig heeft dan ook veel weg van klauteren. De moeilijkheid van passages wordt aangegeven van A t /m E waarbij de A wordt gebruikt om de makkelijkste routes te duiden en niveau E meer voor experts is. 

De Klettersteig Stuibenfall

De klettersteig van de Stuibenfall begint met een mooie boswandeling van circa naar de onderkant van de waterval. Volg hiervoor de bordjes klettersteig. Niet op alle paaltjes staat dit aangegeven maar volg dan gewoon de route naar de waterval. Vlak voor het eerste uitkijkplatform bereik je de klettersteig die begint met een eenvoudige brug over het water. Na een kort wandelstukje bereik je de rotswand die je gaat beklimmen. Naar de top toe zitten een paar uitdagende stukjes die zeker spannend zijn. Je kijkt toch al snel 100 meter naar beneden. Mocht je even toe zijn aan pauze dan is er op drie kwart een klein uitsparing in de rots waar zich een bankje bevindt.

Het laatste stukje is nog even flink klauteren waarbij je het water van heel dichtbij naast je naar beneden ziet storten. Aan het einde steek je nog een keer de waterval over via een touwbrug. In totaal duurt de hele klettersteig inclusief wandeling naar de start en terug naar het beginpunt 3 uur. Je kan boven ook bij een berghut nog even lekker ontspannen en drankje doen of iets lekkers eten. Een andere optie is om de rondwandeling af te maken. Dan ben je circa 1,5 uur langer onderweg.

Kan iedereen de Stuibenfall klettersteig doen?

Technisch is de klettersteig bij de Stuibenfal niet al te moeilijk. Er zit een kleine passage in waar je klein beetje overhang hebt. Dat is een stukje C/D. Als je al eens een klettersteig gedaan hebt of klimervaring (jezelf kunnen zekeren). Dan is dit beklimming zeker te doen. Uiteraard betreedt je de klettersteig volledig op eigen risico. Is dit je eerste keer dan zou ik zeker aanraden om een instructeur om uitleg te vragen. Ook is er vlakbij Sölden en Piburg een korte niet al te moeilijke klettersteig waar je kan oefenen. Eenmaal begonnen aan de rotswand bij de Stuibenfall kun je niet meer terug dus dien je de route af te maken.

Hoe kom je bij de Stuibenfall?

De Stuibenfall ligt net buten het dorpje Umhausen in het Ötztal. Vanaf de hoofdweg volg je de bordjes naar Staubenfal / Otzidorf. Na een bocht naar rechts bevindt het parkeerterrein zich aan je rechterkant. Parkeren kost hier €5,00 voor een dagticket. Ook is hier een schoon toiletgebouw waar je nog even naar de WC kan.

Huren klettersteig set Ötztal

Bijna in alle outdoor winkels in het Ötztal hebben wel een klettersteigset te huur. Deze set bestaat uit een klimbroekje, twee elastische koorden waarmee je jezelf zekert en een helm. Handschoenen zitten vaak niet inbegrepen en moet je apart aanschaffen mocht je daar gebruik van willen maken. Ga je één klettersteig doen dan zijn de handschoenen niet perse een vereiste het kan ook prima zonder. De kosten voor het huren van een klettersteigset verschillen per winkel en liggen tussen de €15,00 en €20,00. Wij huurden onze set bij Sport4You en kregen zeer goed materiaal mee.

Klettersteigs Ötztal regio

In het Ötztal zijn naast de beklimming van de Staubenfal nog meer schitterende klettersteigs te vinden. In totaal vind je in deze regio acht klettersteigs waar zowel avontuurlijke vakantiegangers als klimmers met de nodige ervaring van kunnen genieten. Zo zijn er naast de Stuibenfall klettersteig twee korte via ferrata’s van circa 20 minuten in Piburg en Solden. Ook de langere Haiming Geierwand en de Obergurgl via ferrata, die beiden circa tweeenhalf uur duren, zijn voor beginners prima te doen. Voor de ervaren klimmers zijn de Kühtaier panaroma, Lehner watervall, Reinhardt Schiestl en Schwärzenkamm via ferrata aan te raden.

Na een actieve dag op de berg kun je doorrijden naar Oetz waar je kan genieten van een van de mooiste en warmste zwem-meren van Tirol. Lees hier meer over het mooiste meer van het Ötztal.