hiken in het otztal

Hiken in het Ötztal: De mooiste wandelingen in Zuid-Tirol

Met Sölden als uitvalsbasis hielden wij een schitterende wandelvakantie tussen de impossante bergtoppen in het Ötztal. In het noordelijke deel vind je mooie day hikes langs zwem-meren, watervallen en imposante hangbruggen terwijl je richting de Italiaanse grens tussen de gletsjers op 3000 meter hoogte je ogen uitkijkt. Ook is het mogelijk om in dit gebied meerdaagse trekkingen te doen. Kortom, voor de wandelliefhebber die gek is op de bergen kan een reis om te hiken in het Ötztal niet ontbreken.

Dagwandeling Piburger See

Midden tussen de bergen in het Ötztal ligt een van de warmste en mooiste zwem-meren van Tirol, de Piburger See. De leukste manier om deze schitterende plek tussen de bergtoppen te ontdekken is via een drie uur durende hike vanuit het nabijgelegen Oetz. Neem aan het einde van de wandeling rondom de Piburger See een verfrissende duik in het meer of geniet van een koud drankje op het terras met uitzicht op de Alpen. Meer over deze hike lees je hier.

Hiken in otztal Piburger See

Hiken over de Längenfald hangbrug

Vanuit het leuke dorpje Längenfald hike je naar een schitterende hangbrug die 220 meter boven de vallei hangt. Je start de wandeling met een klim maar het uitzicht vanaf de 84 meter lange hangbrug maakt dit meer dan goed. Na dit hoogtepunt kun je ervoor kiezen om de blauwe ‘waterstrider loop’ af te maken die je terug naar het startpunt leidt (in totaal 2,5 uur) of etappe vier van de Ötztaler Urweg te volgen naar Sölden. Laatstgenoemde route duurt ongeveer zes uur en bevat onder meer een lange pittige klim naar 1800 meter hoogte.

Wandeling tussen de gletsjers van het Rotmoostal

Een totaal andere omgeving vind je richting de Italiaanse grens. Vanuit Obergurgl wandel je al snel tussen de enorme gletsjers op 3000 meter hoogte. Een route die absoluut aan te raden is, is de wandeling vanuit de Hohe Mut Alm via de Rotmoosferner door het Rotmoostal naar Obergurgl. Deze wandeling duurt ruim vier uur. Ook kun je er voor kiezen om de wandeling al vanuit Obergurgl te starten. Hiermee voeg je een pittige klim van twee uur aan toe aan de wandeling. Wij liepen omhoog i.p.v. de kabelbaan te nemen en werden getrakteerd op schitterende uitzichten helemaal voor ons alleen.

hiken otztal zuid tirol Obergurgl

Hike langs de grootste waterval van Tirol

De Stuibenfal is de grootste en de meest indrukwekkende watervallen van Tirol. Met een mooie hike en een stevige beklimming van de 700 goedaangelegde traptreden kun je het natuurgeweld van dichtbij ervaren. Via een 80 meter lange hangbrug en verschillende uitkijkplatformen heb je continue zicht op indrukwekkende waterval. Voor de avontuurlijkere reizigers is het ook mogelijk om via een klettersteig de rotswand naast de waterval te beklimmen. Via een gezellige berghut en een niet al te steile afdaling loop je vervolgens terug naar het startpunt. In totaal duurt deze hike ongeveer drieënhalf uur

Waalweg Mooserstegle wandeling

De kortste wandeling in dit rijtje van hiken in het ötztal, de Waalweg Mooserstegle vind je in Sölden. Je start deze hike van vijf kilometer net buiten het centrum van het dorp. Na een steile klim in heb je al snel een schitterend uitzicht over Sölden en de omliggende bergen. De wandeling wordt verder gekenmerkt door de rivier die dwars door een kloof snijdt. Nadat je met een brug over het helder blauwe water bent gekomen vervolg je je weg door het bos terug richting Sölden. Onderweg staan er tal van informatieborden en voorbeelden van waterwerken over hoe het water de omgeving heeft gevormd tot hoe hij nu is. Het maakt deze wandeling daarmee ook zeer geschikt voor kinderen. In totaal ben je ongeveer twee uur kwijt met deze hike.

Ötztaler Urweg: meerdaagse trektocht door Zuid Tirol

De Ötztaler Urweg is een rondwandeling die je in twaalf dagen langs de mooiste dorpen in het Otztal leidt. De etappes zijn gecategoriseerd van makkelijk tot zwaar en kennen een wandeltijd van drieënhalf tot zeven uur per dag. Eén etappe vereist de nodige klimervaring en uitrusting aangezien je hier een gletsjer oversteekt. Voor deze etappe is ook een alternatieve route. De route van de Ötztaler Urweg is vaak goed aangegeven en herken je aan de rode 12 op de bordjes.  Tijdens onze reis naar Oostenrijk hebben wij twee van de in totaal 12 etappes gelopen. Van Längenfeld naar Sölden en van Sölden naar Obergurgl. Allebei waren dit super mooie routes en goed aangegeven.

Otztal urweg hike Solden

Hiken in het Ötztal, beloon jezelf met de hiking pin

Ben je van plan om veel te gaan hiken in het Ötztal vergeet dan vooral niet vooraf bij een van de informatiecentra een hiking paspoort op te halen. Bij de verschillende berghutten verzamel je hier stempels waarmee je na afloop van je vakantie gratis een bronzen, zilveren of gouden hiking pin kan ophalen. Ook is het mogelijk deze stempels online te verzamelen met de app van Summit lynx.

Ötztal Trek, wandelen over gletsjers en bergkammen

De Ötztal trek bestaat uit 22 etappes die je helemaal rondom het Ötztal leidt. Deze meerdaagse trektocht loopt van hut naar hut, over bergkammen en door dalen. Voor deze hike is hoogalpiene ervaring en uitrusting vereist aangezien je meerdere gletsjers oversteekt en niet overal de routes even goed zijn aangegeven. De trektocht is ook op te delen in zes korte trajecten.

Hiken in het Ötztal, stel je eigen huttentocht of wandelingen samen

In het Ötztal vind je meer dan 100 hutten. Zo is het mogelijk om van hut naar hut te lopen en je eigen wandelroute samen te stellen. Via ötztal.com kun je alle berghutten en hikes vinden. Ook bij de toeristencentra in de dorpjes kun je gemakkelijk alle informatie krijgen die je nodig hebt. Sowieso zijn er honderden kilometers aan bewegwijzerde wandelroutes in het Ötzal die je kan verkennen dus zeker een reden voor mij om nog eens terug te komen.