Sossusvlei tips Namibië

Sossusvlei Namibië: Tips voor jouw bezoek inclusief dagplanning

Zoek je op google naar Namibië dan is de kans groot dat je foto’s te zien krijgt van enorme zandduinen en een prachtige droge vlakte met verdorde bomen. Het zijn plaatjes genomen op de Sossusvlei. Dit unieke landschap was ook voor mij de reden om Namibië hoog op de bucketlist te zetten. Ga jij de Sossusvlei bezoeken? Lees dan snel verder. In deze blog vind je de beste tips en een handige dagplanning.

Over de Sossusvlei

Het duinengebied van de Sossusvlei ligt in het Namib-Naukluft Nationaal Park in Namibië. De Sosussvlei is een klei-vallei en staat bekend om zijn grote rode duinen, een kleur die wordt veroorzaakt door de hoge concentratie ijzer. Letterlijk vertaald betekent het doodlopend moeras. Dit komt omdat de duinen voorkomen dat de Tsauchab Rivier verder stroomt. Wie naar de Sossusvlei gaat heeft de kans om een groot deel van de hoogste duinen ter wereld te beklimmen.

Doen op de Sossusvlei

Maak foto’s van Dune 45

Na een vroege start is het tijd voor een dag vol hoogtepunten. Stap in de auto, rijdt door de gate en vervolg de weg over het asfalt naar de eerste duinen. Om te beginnen met Dune 45. Dit is misschien wel de meest fotogenieke zandbult van allemaal. Zeker in de vroege ochtend als een van de zijdes nog in de schaduw ligt is het contrast extra groot. Sommigen kiezen ervoor deze duin te beklimmen. Ik zou aanraden om uit te stappen even je benen te strekken en een paar prachtige foto’s te maken en je energie te bewaren voor de klim naar de Big Daddy.

Beklim de Big Daddy

Een absolute must do op de Sossusvlei is het beklimmen van de Big Daddy. Vanaf het afzetpunt loop je rechts langs de duin aan de linkerkant vooraleer je aan de tocht naar boven begint. Het is een fikse klim van ongeveer drie kwartier tot een uur maar het uitzicht vanaf de top is adembenemend. De weg naar boven is er een van twee stappen zetten een naar beneden glijden, lopend over een richel wat het extra spannend maakt.  Doordat je ook wegzakt in het zand is het een aardige work-out op de vroege ochtend. Toch is het geen reden om af te schrikken. Met een basisconditie is dit voor de meesten goed te doen. Neem vooral voldoende water en een klein snackje als koek of banaan mee. Bovenop de 325 meter hoge Big Daddy kijk je uit uit over de omliggende duinen en met helder weer zelfs op de oceaan. De weg naar beneden gaat een heel stuk sneller. Dat is gewoon de duin naar beneden aflopen richting de Deadvlei. Het voelt gek om bijna recht naar beneden te lopen maar het zand remt voldoende af. Leuk weetje, als je benen snel achter elkaar stevig omhoog trekt begint de duin ‘muziek’ te maken.

Dwalen over de Deadvlei

Een witte kleigrond met bijna zwart uitgedroogde bomen die afsteken tegen de oranje duinen. Dat is het desolate beeld van de Deadvlei, oftewel Dodevlei. Het is de ultieme plek voor een bijzondere foto. De bomen die je hier ziet zijn soms wel 900 jaar oud. De deadvlei mag je dan ook zeker niet missen tijdens jouw dag in dit bijzondere natuurgebied.

Spot een aantal Oryxen onderweg

Ik ken bijna geen desolater landschap dan de woestijn in Namibië. De Sossusvlei is misschien hiervan wel het toppunt. Toch, zie je af en toe met een beetje geluk een prachtig groot beest langs wandelen, de Oryx. Deze woestijnantilope heeft een grijze kleur met zwarte strepen en lange dunne rechte hoorns. Dit mooie dier heeft zich uitermate goed aangepast aan zijn omgeving. Hij kan een zeer lange tijd zonder water en ook tegen een stijging van een hoge lichaamstemperatuur. Iets wat zeker geen overbodige luxe is in dit gebied. Ga je naar de Sossusvlei hou dan ook zeker je ogen open tijdens je autorit.

Wandel door de Sesriem Canyon

Op de Sossusvlei vind je naast geweldige duinen ook een mooie canyon waar je doorheen kan wandelen. De Sesriem Canyon biedt je een totaal ander landschap en een stuk aangenamere temperatuur. Zelfs midden in de zomer vind je hier nog een waterplas en een grote levende boom. En ja, dat is uniek in een landschap waar bijna niets groeit. Veel mensen slaan de Sesriem Canyon ten onrechte over. Ik zou een korte wandeling zeker aanraden.

Koel af met een koud drankje

Na afloop van je tocht door de Sossusvlei is niets zo lekker als een koud drankje. Temperaturen in de woestijn lopen hier als snel op tot boven de 40 graden. Bij de entree vind je een bar waar je zowel binnen als buiten in de schaduw kan zitten. Prijzen van de drankjes zijn vergelijkbaar met de rest van Namibië. Na je beklimming van de Big Daddy heb je dit zeker verdient en is dit een prima afsluiting.

Tips voor de Sossusvlei

Ga vroeg op pad

Voor je in de auto stapt voor jouw bezoek aan de Sossusvlei, zijn er een aantal belangrijke zaken die je in je achterhoofd moet houden. Als eerste tip, ga zo vroeg mogelijk op pad. De gate opent om 06:15 uur maar dan staar er al snel een rij. Vroeg op pad gaan heeft meerdere voordelen. Ten eerste de temperatuur is dan nog aangenaam. Zeker als je de duinen gaat beklimmen is dit geen overbodige luxe. Ook het zand is dan nog niet zo heet. Ben je er buiten de Namibische zomer dan kun je ook de zonsopkomst meepakken. De gate van de Sossusvlei sluit om 19:15. Ga je in de namiddag dan is dit een belangrijk aspect om rekening mee te houden.

Zorg voor voldoende benzine en water

Eenmaal onderweg op de Sossusvlei is er geen mogelijkheid om je te herbevoorraden. Dit betekent dus ook dat er geen benzinepomp te vinden is. Houdt hier rekening mee aangezien je toch circa 130 kilometer gaat rijden. Net buiten de gate van het nationaal park zit een benzinepomp. Neem daarnaast voldoende water mee. Leg wat in de auto maar pak ook zeker een liter in je rugzak in voor onderweg. Het is superwarm en de klim naar de Big Daddy of een andere duin vergt de nodige inspanning. Smeer je dan ook goed in met zonnebrand factor 50. Neem naast water ook wat lekkers te snacken mee.

Duinen-Sissusvlei

Zorg voor voldoende cash.

In het rijtje tips voor de Sossusvlei kan het meenemen van voldoende cash niet ontbreken. Je betaalt de shuttle over het onverharde deel met contant geld en ook drankjes bij de bar zijn met cash te betalen. Daarnaast kun je er ook niet altijd vanuit gaan dat de pinautomaat voor het betalen van de entree voor de Sossusvlei werkt aangezien ook in Namibie af en toe spraken is van loadshedding.

Schoenen of slippers?

Ga je een dag de Sossusvlei op dan is het goed om alvast na te denken of je op schoenen of slippers gaat. Zeker als je een van de mooie duinen gaat beklimmen. Houdt er rekening mee dat je omhoog klimt in loszittend zand. Zorg dan ook voor schoenen die goed vast kunnen zodat je ze niet verliest. Zelfs dan, is de kans groot dat je vervolgens je schoenen vol hebt zitten. Daarentegen kun je slippers eenvoudig uitdoen maar bieden ze weinig bescherming tegen de hitte en de zon.

Wat kost een bezoek aan de Sossusvlei?

Voor je bezoek aan de Sossusvlei moet je rekening houden met een aantal kosten. Zo betaal je $150 Namibische Dollar per persoon voor een permit en $50 voor een auto. Bij de entree wordt je auto geregistreerd en bij uitrijden moet je bij de kassa afrekenen. Neem je de shuttle richting de Big Daddy en Deadvlei moet je nog eens €180 Namibische Dollar per persoon bij oprekenen. Een blikje frisdrank kost ongeveer €20 dollar. In totaal betaal je omgerekend dus ongeveer €19,- voor een dagje Sossusvlei. Bewaar je permit bonnetje overigens goed. Ga je eind van de middag terug het park in dan kun je gewoon met dat ticket weer naar binnen.

Hoe kom je bij de Sossusvlei?

De makkelijkste manier om bij de Sossusvlei te komen is met de auto (en niet zoals wij met de fiets). De kans is groot dat je vanuit Windhoek direct naar deze highlight toegaat. In dat geval raad ik je aan om niet de snelste route te rijden maar de veel mooie tocht over de Spreetshoogte pas. Bovenop heb je een prachtig uitzicht. Rijd vervolgens langs het gezellige dorpje Solitaire om te stoppen voor heerlijke koffie en wereldberoemde appeltaart. Dit kan je ook als vanuit bijvoorbeeld Walvisbaai komt. Heb je geen huurauto dan kun je ook een tour boeken vanuit Windhoek.


Zelf rijden op de Sossusvlei

Wil de Sossusvlei gaan ontdekken dan hoef je niet perse een tour te boeken. Heb je een huurauto geboekt dan kun je het grootste deel zelf rijden. Wil je de Big Daddy en de Deadvlei bezoeken dan kom je op een gegeven moment bij een parkeerplaats met gate waar je over kan stappen op een shuttle. Dit is een open Jeep die door een ervaren bestuurder wordt gereden. Ik zou dit zeker aanraden. Ook al zijn veel huurauto’s in Namibië four wheel drives, wij Nederlanders zijn niet echt gewend in los zand te rijden. De kans dat je vast komt te zitten is dan ook zeker aanwezig. Bovendien kun je op deze manier uitstappen bij de Big-Daddy en dan weer opstappen bij de Deadvlei.

Overnachten bij de Sossusvlei

Er zijn twee accommodaties vlakbij de Sossusvlei waar ik overnacht heb die ik zeker kan aanraden. De eerste is meteen de meest toegankelijke en betaalbare manier. Sossus Oasis Campsitex deze camping in Sesriem bij de entree gate heeft o.a. eigen standplaatsen met schaduw en WC plus een zwembad waar je kan afkoelen. Bij de benzinepomp waar je incheckt heb je bovendien een klein winkeltje waar je wat boodschappen kan doen. In Sesriem vind je verder de Sossusvlei Lodge en Dead Valley Lodge.

De tweede accommodatie die je serieus moet overwegen is de Agama Lodge. Deze heerlijke accommodatie heeft een prachtige infinity pool, heerlijk restaurant en goed ingerichte huisjes. Ook leuk. Bijzondere toevoeging, de huisjes hebben een dakterras met bed waar je je matras naartoe kan verslepen. Slapen onder de sterrenhemel wie wil dat nu niet?

Dagplanning bezoek Sossusvlei

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen dagplanning voor de Sossusvlei en moet je jouw bezoek afstemmen op je eigen wensen. Onderstaand een schema die je wellicht wat houvast kan bieden.

 • 06:00: Zorg dat je met een volle tank klaar staat bij de gate in Sesriem
 • 06:15: Inchecken bij de Gate
 • 07:00: Maak foto’s bij Dune 45
 • 08:00: Neem de shuttle service richting de Big Daddy en Deadvlei
 • 08:15: Start met je beklimming van de Big Daddy
 • 09:15: Geniet van het uitzicht bovenop deze enorme duin en loop naar de Deadvlei
 • 10:00: Dwalen over de deadvlei
 • 11:00: Stap in de shuttle terug naar de auto en rijdt terug naar de entree
 • 12:00: Neem een verkoelend drankje in de bar
 • 13:00: Rijd door naar de Sesriem Canyon of neem een duik in het zwembad van de camping of lodge
 • 14:00: Richting je accommodatie
 • 17:00: Genieten van je welverdiende rust of bezoek de Sesriem Canyon

Reis je na de Sossusvlei door richting Kaapstad dan wil je deze tips vast weten. Deze bijzondere metropool, liggend aan de voet van de Tafelberg kan ik zeker aanraden.