Lake Tekapo

Bijzondere plekjes in Nieuw-Zeeland: 5x wegdromen van al het moois!

Nieuw-Zeeland blijft voor mij een droombestemming, ook al ben ik er twee keer geweest. Ik heb nog nooit iemand negatief horen praten over dit land. Mijn Nieuw-Zeeland ervaring was fantastisch en misschien wel een van de mooiste ervaringen in mijn leven. Nieuw-Zeeland blijft je verrassen. De ene waterval is nog mooier dan de andere, en denk je dat je het mooiste stukje natuur al gezien hebt, nee hoor, om de bocht komt nog een mooier stukje natuur. Zo blijf je jezelf werkelijk verbazen van alles wat dit land te bieden heeft. Het is knap lastig om de hoogtepunten te selecteren, wanneer het hele land een hoogtepunt is. Desondanks zijn er een aantal plaatsen, waar je nog verder weg kunt dromen, dan dat je al doet. Hieronder staan 5 bijzondere plekjes waar je even bij weg kunt dromen in Nieuw-Zeeland.

Bijzondere plekjes in Nieuw-Zeeland:

#1 Stargazing bij Lake Tekapo

Bij Nieuw-Zeeland denk je al snel aan meren, nationale parken en de mooiste hikes, maar er is veel meer te beleven dan dat. Lake Tekapo hoort zich ook aan als een meer en gek genoeg is dat ook zo. Alleen staat Lake Tekapo niet geheel bekend om zijn meer, maar eerder om de fantastische uitzichten die je gedurende de nacht hebt. We vergeten vaak even naar boven te kijken en te genieten van de miljoenen sterren die ons verlichten tijdens de nacht. Wanneer je in Nieuw-Zeeland bent, mag je deze kans niet overslaan. Lake Tekapo wordt gezien als één van de beste plaatsen op de aarde om sterren te bezichtigen en dat kan ik beamen.

De sterrenhemel

De sterrenhemel in Lake Tekapo is spectaculair en niet in woorden te omschrijven. Wanneer je naar de horizon kijkt, zie je de sterren in het glimmende water reflecteren. De Melkweg ligt er prachtig bij en het trok voor uren mijn aandacht. Wanneer je een dekentje meeneemt kun je letterlijk wegdromen bij de fantastisch verlichte hemel. Bij Lake Tekapo is het ook mogelijk om de sterren met een telescoop te bekijken op het hoogste punt van dit plaatsje. Hier is het ook mogelijk om andere planeten te bekijken. Het is altijd handig om vooraf het weer te checken en hierbij rekening te houden met bewolking in de avond. De maan kan ook roet in het eten gooien, aangezien het licht van de maan het zicht op de sterrenhemel vermindert.

Wanneer je echt van sterren houdt, een fotograaf bent of gewoon een fantastische nacht wilt beleven, check dan het weer en download de app Star Walk om van alles te ontdekken en te leren over het sterrenstelsel. En pssst… als je een beetje geluk hebt, zie je ook nog het zuiderlicht. Ook overdag is het heerlijk om hier een wandeling te maken en het bekende kerkje van Lake Tekapo te bezoeken. Kijk eens in deze blog over de app StarWalk en andere handige apps die ik aanbeveel tijdens een reis in Nieuw Zeeland

Tips:

 • Controleer het weer voordat je Lake Tekapo bezoekt.
 • Download de app Star Walk om meer te leren over het sterrenstelsel.
 • Probeer de sterren te bezichtigen als er geen maan aanwezig is.
De melkweg bij Lake Tekapo

#2 De mooiste spiegel van Nieuw-Zeeland: Lake Matheson

Nummer twee in het lijstje van bijzondere plekjes om bij weg te dromen in Nieuw-Zeeland is absoluut een bucketlistdingetje. In de buurt van Fox Glacier is er een perfecte combinatie van ingrediënten om dit fantastische spiegelend meer te creëren. Lake Matheson is bij uitstek het mooiste meer dat ik in mijn leven bezocht heb. Dit meer heeft mij zo aangesproken dat het een plekje in mijn top 5 van bijzondere plekjes in Nieuw-Zeeland verdient. Om 7 uur in de ochtend stonden wij daar als eerste toeristen om dit meer te bewonderen. Een zonsopkomst en een uitzicht op Mount Cook, maakt dit meer al fenomenaal. Alleen heeft dit meer nog veel meer te bieden.

Na een mooie wandeling van dertig minuten kom ik dan eindelijk aan bij de achterkant van Lake Matheson, waar ik de mist langzaam van het meer zie opstijgen. Na 15 minuten kwam er een plaatje onder de mist vandaan, waar je normaal gesproken alleen maar van kunt dromen. Een weerspiegeling van alle bomen om het meer heen, de witte bergtoppen van o.a. Mount Cook (de hoogste berg van Nieuw-Zeeland) en de de blauwe lucht spatten werkelijk in mijn ogen. Hier kun je makkelijk een paar uur doorbrengen en genieten van de omgeving. De weerspiegeling wordt gecreëerd door het omringende bos dat zorgt voor een bepaalde stof in het water. 

Tips:

 • Controleer het weer. Wanneer het windstil en onbewolkt is, zijn de ochtenden fantastisch om dit meer te bezoeken. 
 • Wees er vroeg bij om er nog een beetje meer van te genieten in alle rust.
Mirror Lakes/ Lake Matheson

#3 Roy’s Peak: mooier dan de mooiste uitzichten

Niet omdat de berg naar mij vernoemd is, maar omdat het uitzicht zo spectaculair is, staat deze genoteerd in mijn top 5 van bijzondere plekjes in Nieuw-Zeeland. Roy’s Peak is een uitzichtpunt in de buurt van het bijzondere plaatsje Wanaka. Vroeg in de ochtend met veel eten en drinken op zak en prachtig weer, stond ik langs de grote straat van Wanaka om een lift te regelen naar de voet van Roy’s Peak. Eenmaal aangekomen bij Roy’s Peak begon de zware hike richting de top van de berg. Op de weg naar Roy’s Peak zijn er geen bomen of plaatsen waar je kunt afkoelen in de schaduw. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot dertig graden, en ook zo liep ik daar zwetend de berg omhoog.

Het uitzichtpunt

Na 2 tot 3 uur wandelen kom je bij het bekende uitkijkpunt van Roy’s Peak. Een pauze maken en een paar mooie kliekjes schieten van het ongelofelijke uitzicht is welverdiend na de zware wandeling. Wanneer je dit punt bereikt hebt, keren veel mensen om en kunnen geen kracht meer vinden om de echte top van Roy’s Peak te bereiken. Voor mij was dit absoluut geen optie en een half uur later kwam ik dan bij de top van Roy’s Peak aan. Het uitzicht en het machtige gevoel geeft je een adrenaline boost en kippenvel. De fantastische uitzichten laten je alle inspanning die je verricht hebt om de top te bereiken helemaal vergeten. Dit uitzicht zie je normaal in de fantastische catalogussen van National Geographic, maar nu sta ik er zelf, wauww!!

Ben je echt een avonturier en wil je alles uit deze wandeling halen, breng dan je kampeerspullen mee en overnacht op de top, om een onvergetelijke zonsopgang mee te maken. De top bereiken met een backpack vol met spullen, is wel echt een opgave. Wil jij meer weten over Roy’s Peak en andere ééndaghikes in Nieuw-Zeeland, check dan deze blog.

Tips:

 • Zorg voor goede wandelschoenen.
 • Controleer het weer, het weer kan snel veranderen.
 • Overnacht op de top van Roy’s Peak om wellicht de mooiste zonsopkomst in jouw leven mee te maken.
 • Zorg voor voldoende eten en neem heel veel water mee.
Bijzondere plekjes Nieuw-Zeeland: Roys Peak

#4 Op zoek naar de ring in Tongariro National Park

Wil jij hetzelfde pad als Bilbo Baggins en Smeagol bewandelen? Het klinkt gek, maar het kan. De mooiste ééndaghike die ik in mijn leven gedaan heb, is zondermeer de Tongariro Alpine Crossing. Wandelen langs drie vulkanen, turquoise blauwe zwavelmeren en het beklimmen van Mount Doom (Mount Ngarahoe of Mordor), het is hier allemaal mogelijk. Een hike van ongeveer 8 tot 10 uur brengt je langs fantastisch mooie gebieden en laat je genieten van het vulkanische landschap. Het wordt niet voor niets beoordeeld als beste ééndaghike van de wereld. Vroeg in de ochtend werd ik bij het hostel opgehaald om naar de start van de wandeling te worden gebracht. Rond 6 uur in de ochtend stond ik dan bij de startlocatie van de wandeling.

Met een zonnetje dat achter de bergen tevoorschijn komt en uitzichten op o.a. Mount Doom en Mount Tongariro kan je dag al niet meer stuk. Steeds kom je dichter bij de machtige vulkaan Mount Doom. De vulkaan is enorm bekend geworden na de laatste film van The Lord of the Rings en is een van de meest actieve vulkanen op de aarde. Eenmaal aangekomen bij Mount Doom overweeg je om de vulkaan te beklimmen. Wanneer er sneeuw en ijs op de top ligt, wordt het al gevaarlijk om de vulkaan te beklimmen. Als het weer het toelaat, maak dan zeker even de omweg en ga naar de top van Mount Doom. Je moet niet vergeten te genieten van de prachtige omgeving en uitzichten. De fantastische meren zijn oogverblindend mooi. Het is even aanpoten, maar het is het allemaal waard.

Tips:

 • Denk aan goede wandelschoenen en voldoende eten en drinken.
 • Neem de tijd om te genieten van de natuur en probeer voor even in het moment te leven.

#5 Verblind je ogen bij de gouden stranden van Abel Tasman National Park

Last bus not least in de categorie bijzondere plekjes in Nieuw-Zeeland. Als Nederlander mag je dit National Park absoluut niet missen. Abel Tasman uit ons kikkerlandje heeft deze prachtige plaats ontdekt. Dit park is te vinden in het noordoosten van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, gelegen bij het plaatsje Kaitiritiri. Dit is het kleinste park van Nieuw-Zeeland, maar je kunt er makkelijk een weekje doorbrengen. Het park is enorm divers en je kunt er met de boot varen, hiken en kajakken. Zoals de titel al zegt, word je verblind door te talloze schitterende goudkleurige strandjes.

Veel backpackers kiezen ervoor een paar dagen het park in te trekken en te overnachten op deze fantastische strandjes. Wakker worden op de goudkleurige stranden met een fantastische zonsopkomst, is toch waar iedereen van droomt. Samen met medebackpackers heb ik ervoor gekozen een dagwandeling te maken gecombineerd met een kajaktocht. Eerst loop je circa drie tot vier uur door het natuurpark, waarbij je enorm veel strandjes kunt bezoeken en eventueel een lekkere duik kunt nemen. Vervolgens ga je met de kajak terug naar het startpunt en kom je langs nieuwgierige zeehonden, soms zelfs een paar speelse dolfijnen en natuurlijk fantastische uitzichten.

Tips:

 • Denk aan goede wandelschoenen en voldoende eten en drinken.
 • Neem je zwembroek mee en neem een duik bij de prachtige stranden.
 • Ga kajakken, je staat versteld van de uitzichten en nieuwsgierige zeehonden die graag even komen spelen. 
 • Kijk op de site van de overheid van Nieuw-Zeeland voor routes en andere gave activiteiten.
Bijzondere plekjes in NIeuw-Zeeland: Abel Tasman

Wil jij nog meer bijzondere plekjes in Nieuw-Zeeland? Wat dacht je dan van de Blue Pools midden in de natuur van dit prachtige land.