Wildkamperen in Zweden: dit wil je weten
Wakker worden midden in de natuur met alleen de wildernis om je heen. Het is een droom van veel reizigers en het is toegankelijker dan je denkt. Of je nu een roadtrip maakt of een meerdaagse trekking doet, door het Allemansrecht in Zweden mag je vrijwel overal in de natuur je tent opzetten. Wil jij net als ik gaan wildkamperen in Zweden? Dan wil je dit weten!
Mag je overal wildkamperen in Zweden?
Het Allemansrecht houdt in dat je vrij mag genieten van de natuur. Dit gaat verder dan alleen maar wildkamperen. Zo ben je in Zweden vrij om te zwemmen in een willekeurige rivier, te wandelen, fietsen of varen waar het je mooi lijkt. Ook mag je gebruik maken van bloemen en bessen die in het wild groeien. Daarnaast mag je in Zweden in principe, met een paar uitzonderingen daargelaten, overal je tent opzetten. Toch gelden er wel een paar regels. Zo mag je maximaal 24-uur op een plek verblijven en is het niet toegestaan om zonder toestemming op privéterrein te kamperen. Zorg daarnaast dat je minstens 150 meter afstand houdt van de dichtstbijzijnde bebouwing. Zeker in het dunbevolkte noorden van Zweden is dit geen enkel probleem.
Daarnaast is het goed om rekening te houden met afwijkende regels en beperkingen in beschermde natuurgebieden en nationale parken. Zorg tevens dat je voldoende afstand hebt tot doorgaande wegen. Dit voor je eigen veiligheid en nachtrust.
Hoe vind je de mooie plekjes?
Als je aan het hiken bent, of een kajaktocht maakt is het vinden van een mooie plek niet heel lastig. Vaak vind je genoeg mooie rustige plekken langs de route of de rivier. Reis je over de weg dan kan dit een stuk lastiger zijn. Je wil immers niet vlak langs een drukke weg overnachten en je mag ook niet overal met een gemotoriseerde voertuigen komen.
Ben je op zoek naar een plek om te wildkamperen in Zweden, ga dan op zoek naar meertje in de buurt. Bij voorkeur één die ook aangegeven staat als een vislocatie (met een visje aangegeven op een bordje). De kans is groot dat je hier namelijk ook een schuilhutje met een houtvoorraad vindt. Een andere tip is om wandelbordjes te volgen. Dit brengt je vaak naar een parkeerplek in de bossen aan de start van de trail waarbij je met een klein stukje lopen al een super mooie plek kan vinden.
Laat je wildkampeerplek netjes achter
Het klinkt misschien cliché en dit geld ook zeker niet alleen voor wildkamperen maar laat je kampeerplek achter zoals je hem aantreft. Dit betekent dat je al je afval ook weer meeneemt maar ook dat je de natuur verder intact laat. Snijdt of zaag bijvoorbeeld geen takken van levende bomen, was ook niet je bestek met zeep in de rivier. Houdt daarnaast, zeker in periode van droogte, rekening met het maken van een (open) vuurtje.
Overnachten in outdoor hutjes
In veel erkende natuur- en nationale parken vind je comfortabele hutjes waar je warm en droog kan overnachten. Vaak zijn deze hutjes ook uitgerust met een houtkacheltje en een bed. Ga je in een nationaal park hiken, zoek dit dan vooraf even uit. Soms moet je vooraf ergens de sleutel ophalen of kun je alleen tegen een kleine vergoeding overnachten. Wil je meer te weten komen over de mooie plekken in Zweden? Neem dan eens een kijkje op de website van visit sweden.
Wat neem je mee met wildkamperen?
Zorg dat je naast je tent, slaapzak, matje etc. voldoende warme kleding bij je hebt. Zeker op een open plek kan het erg afkoelen. Neem daarnaast ook zeker lucifers mee om ’s avonds een vuurtje maken en een hoofdlampje om bij te schijnen. Voor de liefhebber kan ik ook zeker aanraden de marshmallows niet te vergeten. Daarnaast staat Zweden in de zomer ook bekend om zijn muggen en vliegjes. Deet-spray kan ik dan ook zeker aanraden. Tot slot is een rol wc-papier geen overbodige luxe. Bij sommige schuilhutjes vind je een organisch toilethokje.
Bovenal is wildkamperen een unieke ervaring waarbij je optimaal kan genieten van de natuur. Gek op de Zweedse natuur? Ervaar de echte wildernis in Björnlandet Nationaal park.