Hiken in de Harz Wernigerode

Hiken in de Harz: Dit zijn de mooiste wandelroutes

Op slechts vier tot vijf uur rijden van Nederland vind je het prachtige wandelgebied van de Harz. Hier kan jij je als wandelliefhebber helemaal uitleven. Of je nu een lang weekend weg gaat en een paar mooie dagwandelingen wil maken of juist zin hebt in een meerdaagse trekking, hiken in de Harz is een absolute aanrader. In deze blog lees je de mooiste routes en tips voor jouw wandelvakantie in de Harz.

De Harzer Wandernadel

Om te beginnen is dit voor alle wandelliefhebbers eigenlijk een must have, de Harzer Wandernadel. In deze wandelgids vind je naast meerdaagse routes, het volledige wandelnetwerk en de locatie van 222 stempelposten. Deze groene kastjes vind je op plekken met mooie uitzichten, bij restaurants of cafe´s of bij historische monumenten. Met het verzamelen van de stempels kun je wandelbadges verdienen die je tegen een kleine prijs bij de toerisme informatiepunten kan kopen of online bestellen.

Met de gids verken je het hele gebied wat je o.a. langs toeristische trekpleisters brengt zoals de Brocken, de Rosstrappe in Thale of het UNESCO-werelderfgoed Rammelsberg in Goslar. Met de wandelnadel zijn bovendien ook de minder bekende pareltjes te vinden. Je kan de route- en stempelkaarten aanschaffen bij de meeste toeristenkantoren in de Harz.

Hiken-in-de-harz-Baudensteig

Hiken in de Harz: meerdaagse trekkingen

In de Harz vind je een aantal meerdaagse trekkingen die je in al het moois van dit natuurpark laten zien. `Hieronder vind je een kort overzicht van de drie bekendste wandelroutes in de Harz. Ben je vervolgens nog niet uitgewandeld. Neem dan hier een kijkje naar nog meer langeafstandsroutes

De Harzer Hexenstieg

De meest bekende wandelroute in de Harz is de Harzer Hexenstieg en loopt van Osterode in het westen tot aan Thale in het oostelijke deel van het park. Volgens de legende leefden in dit National Park een groot aantal heksen en duivels. Je zal dit dan ook terug zien in de vele souvenirs en ansichtkaarten gericht op deze wezens. De naam van deze trekking is dan ook gebaseerd op de heksen die alom vertegenwoordigd zijn in de Harz

De route van de Harzer Hexenstieg brengt je langs een groot aantal highlights. Denk aan de Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland en het bodental vlakbij Thale. Deze grote canyon een van de absolute hoogtepunten van dit gebied. De wandelroute is in totaal 97 kilometer lang, kent ongeveer 1600 hoogtemeters en is te wandelen in vijf etappes.

De Harzer Grenzweg

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Duitsland en de tweedeling tussen oost en west, dan is de Harzer Grenzeweg een dikke aanrader. De wandelroute is circa 91 kilometer lang en loopt over de voormalige grens tussen de BRD en de DDR. Dit land was tot 1989 verboden gebied waardoor er een unieke flora en Fauna is ontstaan. Deels loopt het wandelpad door de natuur, andere delen gaan over langs wachttorens, hoge hekken en betonplaten bedoeld voor de kolonne.

De Harzer Baudensteig

Nog zo’n aanrader is de De Harzer Baudensteig. Met een lengte van ongeveer 100 kilometer is deze route nagenoeg even lang als de meer bekendere Harzer Hexenstieg en de Harzer Grenzweg. De wandelroute verbindt de mooiste bosrestaurants en bergrestaurants (Bauden) met elkaar. De hike is gemarkeerd een bruin symbool en leidt wandelaars in 6 etappes van Bad Grund naar het klooster Walkenried.

Hiken in de Harz: dagwandelingen

De Harz is bij uitstek een geweldig wandelgebied om meerdere losse dagtochten te maken. Met de driedelige kaartenset die je bij nagenoeg alle VVV’s kunt krijgen, stel je eenvoudig je eigen route samen. Ook het busnetwerk is in deze regio erg goed geregeld waardoor je voor een verschillend eind en startpunt kunt kiezen. Veel accommodaties bieden bovendien na het betalen van de toeristenbelasting een gratis pas voor het streekvervoer aan. Een andere mogelijkheid om een eigen route te plannen is aan de hand van de Komoot app. Deze app heeft bovendien tal van vooraf opgeslagen wandelroutes waaruit je de mooiste kan kiezen. Ga je hiken in de Harz dan zijn dagwandelingen door het indrukwekkende Bodethal of een beklimming van de Brocken zeker aan te raden. Ook kun je natuurlijk een deel van een lange afstandsroute lopen.

Hoogtepunten van de Harz

Bezoek de prachtige steden Wernigerode, Goslar en Quedlinburg

De Harz, en met name de noordkant kent meerdere prachtige kleine steden vol met gekleurde vakwerkhuisjes. Zelf overnachtte ik in dit appartementje in Wernigerode, een stadje waar je naast gezellige restaurants, leuke souvenirwinkels ook een prachtig kasteel vindt. Andere steden die zeker de moeite waard zijn, zijn mijnwerkstadje Goslar en Quedlinburg.  

De Brocken, de hoogste berg van de Harz

De hoogste berg van de Harz is 1141 meter hoog en is via meerdere wandelroutes te bereiken. Ook per stoomtrein kun je naar de top. De meest populaire treinroute is die van Drei Annen Hohne en duurt ongeveer een uur. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over de weide omgeving.

Loop over de langste hangbrug van Duitsland

In de Harz vind je een van de langste hangbruggen ter wereld. Met een lengte van ruim 458 meter is het best spannend om over deze stalen brug te wandelen. Kosten om deze brug te betreden zijn €6,- per persoon. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op het Rappbodedal dat ruim 100 meter onder je ligt en het indrukwekkende stuwmeer.

Is het wandelen over de Titan-RT zoals de hangbrug heet, niet spannend genoeg. Het is ook mogelijk om hier een swing te doen of met een zipline over het ravijn onder je te suizen.

Vergaap je in de Grand Canyon van de Harz

Het spectaculaire Bodethal is een indrukwekkende kloof met tot 250 meter hoge wanden. De meerdaagse trektocht, de Harzer Hexenstieg eindigt met een etappe door dit natuurfenomeen. Ook is het mogelijk om een dagwandeling door de kloof of juist bovenlangs te maken. Geen zin in een lange wandeling vanaf Thale is het ook mogelijk om een kabelbaan naar de top te nemen.

Hoe kom je in de Harz?

Voor wie lekker wil gaan hiken in de Harz hoeft helemaal niet ver te reizen. Ga je met de auto dan ben je, afhankelijk vanwaar in Nederland je moet komen, rond de vier á vijf uur onderweg. Ook met de internationale trein reis je eenvoudig naar dit Nationaal Park. Vanaf station Deventer sta je na iets meer dan 4,5 uur in Goslar. Een van de mooiste steden van dit gebied. Reis je nog iets verder door naar bijvoorbeeld Wernigerode dan moet je nog een dik half uur extra rekenen. Via NS International boek je eenvoudig tickets. Aan te raden is om tijd te boeken om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.  

Ben je op zoek naar een mooi wandelgebied in de bergen, denk dan eens aan het Otztal in Oostenrijk. Met Sölden als uitvalsbasis kun je hier meerdere prachtige wandelingen maken.