Stedentrip Parijs Highlights

Highlights Parijs: Tips voor je eerste bezoek aan de Franse hoofdstad

Iedereen zou eigenlijk wel eens in Parijs geweest moeten zijn. De stad van de liefde is een van de meest bezochte steden van de wereld. En terecht, het is een stad die ontzettend veel te bieden heeft. Wie voor het eerst naar de lichtstad gaat, kan een bezoekje aan de verschillende highlights van Parijs niet overslaan. Een leuke tip in de buurt van Parijs, is toch wel Normandië met al zijn indrukwekkende overblijfselen uit de tweede wereldoorlog.

De Eiffeltoren

Het boegbeeld van Parijs is de ruim 300 meter hoge Eiffeltoren. Het is het meest bezochte monument ter wereld en het imposante bouwwerk is in grote delen van de stad te zien. De stalen piramide werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling 1899. Er was in eerste instantie veel kritiek op de Eiffeltoren. De Parijzenaren vonden het maar een lelijk ding en het had niet veel gescheeld of hij was afgebroken. Hoe anders kijkt men er ondertussen naar.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de Eiffeltoren te beklimmen (of met de lift naar de uitkijkplatform te gaan) maar misschien net zo leuk is om te gaan picknicken in het park met uitzicht op de toren. Ik zou dan aanraden om uit te stappen bij het metrostation van Ecole militaire.

Kom daarnaast ’s avonds zeker een keer terug. Vanaf het plein Place du Trocadero heb je een schitterend uitzicht op de lichtshow op de Eiffeltoren. Met een beetje geluk zijn er ook live muzikanten die het toch al gezellige sfeertje nog leuker maken.  

Eifeltoren

Het Louvre

Ook als je geen kunstliefhebber bent, kun je het Louvre niet overslaan. Het is de crème de la crème van de musea. Zelf ben ik ook geen museumganger maar in het Louvre heb ik mijn ogen uitgekeken. Het gebouw is zo ontzettend groot dat je er wel dagen zou kunnen ronddwalen. Er rondlopen is een beleving op zich. Wandel ook zeker eens een rondje rondom het imposante gebouw, de glazen piramide en de prachtige tuinen.

Louvre Parijs museum

Sacre Couer een van de mooiste highlights van Parijs

Een van de andere absolute highlights van Parijs is de Sacre Couer. Deze prachtige witte basiliek vind je bovenop de heuvel in Montmartre. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad maar het gebouw zelf is het absolute hoogtepunt. Toegang tot de Basiliek is gratis, voor de koepel heb je wel een toegangsbewijs nodig (€6,- euro voor volwassenen). Voor de Sacre Couer vind je 200 brede trappen wat het gebouw nog beter tot zijn recht laat komen. Ook kan ik zeker aanraden om vanaf hier de wijk Montmartre in te lopen. Dit is namelijk een van de leukste wijken in Parijs.

Sacre Couer Parijs

Dwalen langs de Seine

Als ik op een stedentrip ben dan doe ik niets liever dan de stad te voet ontdekken. Op die manier kom je zonder het te weten de mooiste plekken tegen. En als je dan toch aan het wandelen bent, moet je zeker even langs de Seine slenteren. Hier speelt een groot deel van het leven van Parijs zich af. Aan het water zie je tal van stelletjes zitten, langs de weg vind je tal van stalletjes met leuke souvenirs. De bruggen, de eilandjes en de historische gebouwen langs de rivier geven de stad een uniek beeld. Het gedeelte van de Seine en de kaden tussen de Pont de Sully en de Pont d’Iéna is door Unesco tot werelderfgoed verklaard. Het maakt de Seine tot een van de absolute highlights van Parijs.

Wandelen langs de Seine Highlights Parijs

Arc de Triomphe

Een andere iconische plek in Parijs is de wereldberoemde Arc de Triomphe. Napoleon Bonaparte liet deze 50-meter hoge triomfboog bouwen na zijn overwinning bij Austerlitz. Het is mogelijk om de  Arc de Triomphe van binnen te bekijken en bovenop van het uitzicht te genieten. De entree is voor jongvolwassen tot en met 25 jaar gratis. Zelf heb ik vooral met verbijstering gekeken naar de mensen die alles over hadden voor een goede foto en de rotonde opliepen met toeterende auto’s als gevolg.

Arc de tiomph

Champs-Elysees

Als wielerfan ken ik deze weg vooral van de finish van de Tour de France, maar de straat is normaal gesproken vooral een walhalla voor de shopliefhebbers van de erkende merken. Van de dure modezaken tot een enorme Disneywinkel. Je vindt het hier allemaal. De Champs-Elysees loopt van de bekende Obelisk in het Oosten tot de Arc de Triomphe in het westen en is een van de duurste lanen ter wereld. Ook is het hier wel een beetje zien en gezien worden.

Notre Dame de Paris

Misschien wel de meest beroemde kathedraal ter wereld staat in hartje Parijs op een eilandje midden in de Seine. De Notre Dam is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Parijs en werd vooral bekend door het verhaal van de klokkenluider van de Notre Dam waarin de onbeantwoorde liefde van Quasimodo voor de zigeunerin Esmeralde wordt beschreven. Door de enorme brand in 2019 die een groot deel van de kathedraal verwoeste staat de kathedraal grotendeels in de stijgers. Hopelijk zal het indrukwekkende bouwwerk snel in ere hersteld worden. Inmiddels is het weer mogelijk om de kerk te betreden. Volwassenen betalen €8,-, jong volwassenen t/m 25 jaar mogen gratis naar binnen. In de winter is de kathedraal op de eerste zondag van de maand gratis te bezoeken voor iedereen.

Notre Dame Parijs

Wandel langs de highlights van Parijs tijdens een Free Walking Tour

Tot slot, een tip om meer te leren over de stad en de hoogtepunten in de Franse hoofdstad. Meld je aan voor een van de vele free walking tours door de stad. Hier leer je meer over de geschiedenis van de stad en wandel je meteen langs een aantal highlights. Een erg leuke en toegankelijke manier om achtergrondinformatie en een gevoel bij de stad te krijgen.

Zo kom je in Parijs

Veruit de makkelijkste, snelste en meest comfortabele manier om in Parijs te komen is met de Thalys. Deze hogesnelheidstrein brengt je in ongeveer drie uur vanuit Amsterdam, Schiphol of Rotterdam naar hartje Parijs. Je stapt uit op het station Gare du Nord waar je eenvoudig de metro naar jouw eindbestemming pakt. Vroeg boeken scheelt veel in de prijs. Ook krijg je als jongere t/m 25 jaar korting op je treinkaartje.

Gek op Frankrijk, dan moet je zeker ook een keer naar Normandië. Meer een type voor een stedentrip? Wat dacht je van Stockholm, Malaga of Luxemburg.