Skyline Ho Chi Minh Stad

Wat te doen in Ho Chi Minh: 6x de leukste activiteiten in deze drukke stad

Ho Chi Minh Stad is ook wel bekend als Saigon. Deze stad is meestal je begin- of eindbestemming wanneer je door Vietnam gaat reizen. De stad heeft een indrukwekkende cultuur en geschiedenis. Mij werd verteld dat ik deze stad zo snel mogelijk moest verlaten, omdat hier weinig te beleven valt. Ik heb een hier een heel andere mening over en heb een zeer positieve indruk van deze enorme stad gekregen Met deze activiteiten wordt jouw bezoek aan Ho Chi Minh zeker een geslaagde stedentrip.

Handig om te weten voordat je Vietnam bezoekt: de geschiedenis

Welkom in de grootste stad van Vietnam. Deze stad kent meer dan 7.5 miljoen inwoners en heeft een enorme geschiedenis. Ook al is de geschiedenis veel ouder, begin ik bij de Franse kolonisatie. Rond de 17e eeuw wilden de Fransozen de macht in het land overnemen, aangezien Vietnam een perfecte locatie voor de handel had. In de 18e eeuw kwam het dan zover en de Franse kolonisatie was een feit. De stad werd officieel omgedoopt tot de naam Saigon. Het was voor Frankrijk één van de belangrijkste steden in Azië. Dit is ook goed te zien in het land.

Er zijn nog veel Franse invloeden en van een aantal van die invloeden zullen de Vietnamezen en de toeristen geen problemen hebben. Een goed voorbeeld hiervan zijn de boulangeries/bakkertjes waar je een heerlijk gebakje kunt eten voor een prikje. Ook één van de bekende maaltijden ‘de banh mi’ heeft zijn bekendheid te danken aan het Franse broodje gemengd met de Vietnamese keuken. 

Nadat Frankrijk in 1954 weer werd verdreven en verslagen in Noord-Vietnam werd het land opgedeeld tussen Zuid-Vietnam en Noord-Vietnam. In Zuid-Vietnam werd Saigon de hoofdstad. Vervolgens ontstond er in 1957 een oorlog in Zuid-Vietnam tussen Noord-Vietnam en de Verenigde Staten. Deze oorlog heeft veel overblijfselen, zoals de Cu Chi tunnels en de miljoenen slachtoffers. In 1975 is uiteindelijk de val van Saigon. Dat was veel informatie, maar die heb je wel nodig als je de vijf onderstaande activiteiten wil bezoeken.

Duik Ho Chi Minh Stad in

Als jij aankomt in deze stad, ga dan eerst een even de stad verkennen. Alleen de drukte is al indrukwekkend en je zult met open mond staan te kijken van alle drukte om je heen. De wegen zijn zo druk dat straten oversteken een hele karwei is. Probeer niet na te denken en steek gewoon de straat over. De duizenden scooters zullen makkelijk voor je uitwijken. Je kunt wachten tot dat je een ons weegt, maar het verkeer gaat hier 24/7 door. Ho Chi Minh Stad heeft fantastische gebouwen en het ziet er best modern uit. Je kunt een van de vele markten bezoeken of lekker genieten van het heerlijke eten. Laten we eens gaan kijken wat er de doen valt in Ho Chi Minh

#1 Kruip door de Cu Chi tunnels

Je hebt er vast weleens eerder van gehoord. Een bezoek brengen aan de Cu Chi tunnels is bij uitstek de bekendste activiteit rondom Ho Chi Minh Stad. De tunnels hebben een indrukwekkend verleden. Voor ongeveer 7 euro ben jij de hele dag onderweg om de tunnels te bezoeken. Samen met een gids loop je door het gebied waar de tunnels gegraven zijn en laten ze zien hoe de tunnels opgebouwd zijn. Je ziet een aantal vallen die ze toentertijd gebruikten en kunt zelf door een aantal tunnels kruipen, deze zijn dan wel aangepast zodat wij westerlingen ook erdoorheen kunnen. Werkelijk een indrukwekkende activiteit. Er is ook een schietbaan, waar je voor niet al te veel geld met verschillende wapens kunt schieten. 

Cu Chi Tunnels uitstapje vanuit Ho Chi Minh

#2 De wereldberoemde Mekong Delta

Ook een enorm bekende activiteit in Vietnam. De Mekong Delta is vrij bekend, ook al heb jij er nog nooit eerder van gehoord. Veel films worden hier opgenomen. De Mekong Delta staat o.a. bekend om zijn drijvende markten. Samen met je gids ga jij verschillende eilandjes bezoeken en kijken hoe de mensen hier leven. Je gaat met een boot door het bruine water, dat helemaal past in deze omgeving. Ook wordt je door de smalle kanaaltjes geleid met een klein bootje. De natuur in dit gebied is indrukwekkend en je zult dingen tegen komen waarvan je schrikt. Een echte aanrader. 

Mekong Delta een uitstapje vanuit Ho Chi Minh

#3 Duik in de geschiedenis in het War Remnants Museum

Vietnam staat voor een groot deel in het teken van de oorlog. De Cu Chi tunnels zijn hier een voorbeeld van, maar dit museum neemt je even mee terug in de tijd. In dit museum zie je verschillende helikopters en andere gevechtsmachines staan die gebruikt werden tijdens de Vietnamoorlog. Verder zijn er in het museum enorm veel foto’s te bezichtigen over de tijd van de Vietnamoorlog. Een emotionele ervaring, maar zeker eentje die je niet mag missen. Het geeft je werkelijk kippenvel.

De Vietnamezen maken werkelijk gehakt van de Amerikanen en zetten ze maar al te graag is een slecht daglicht. Ik kreeg wel een beetje het gevoel alsof de Amerikanen alles fout gedaan hebben en de Vietnamezen alles goed gedaan hebben. Dit gaf in mijn ogen een beetje een verkeerd beeld. Desondanks blijft dit toch een indrukwekkende activiteit. Zoek het adres eenvoudig op in Google door War Remnants Museum in te typen. Het is te voet goed bereikbaar, wanneer je in het centrum overnacht en ook nog ook heel goedkoop. Het is wellicht leuk om in de ochtend dit museum te bezoeken en in de middag de Cu Chi tunnels. 

#4 Bezoek de bekendste streetfood markt van Ho Chi Minh

Vietnam en heerlijk eten wordt vaak in één adem genoemd. Typisch Vietnamese gerechten zoals pho, banh mi, Vietnamese loempias, morning glory en nog veel meer worden in dit land met veel liefde gemaakt. De bekendste streetfood markt in Ho Chi Minh Stad is zeker weten Ben Thanh Street Food Market. In deze overdekte markt is wel voor ieder iets te vinden. Je kan veel Vietnamese gerechten kopen, maar heb jij zin in de Franse of Italiaanse keuken, dan kan dat hier ook. De markt brengt een gezellige sfeer met zich mee. Het is redelijk prijzig voor Vietnamese begrippen, omdat het een trekpleister voor toeristen is. Wil jij buiten de streedfoot markt eten kopen, kijk dan altijd goed of er voldoende mensen bij het tentje eten, zodat er een goede doorloop van voedsel is. 

Streetfoodmarket Ho Chi Minh

#5 Bekijk Vietnam van boven in de rooftop bar

Een activiteit die niet al te veel backpackers doen, maar wel een fantastisch beeld geeft over de stad, is het bezoeken van de rooftopbarretjes in deze stad. Er zijn er best veel, maar eentje daarvan heeft wel een heel goede indruk op me achtergelaten. De Chill Skybar in de A&B Tower geeft werkelijk een absurd mooi beeld van de stad. In de avond zie je alle lampjes branden en de auto’s en scooters door de stad rijden. Ook heeft de bar heerlijke muziek. De bar is redelijk prijzig, zeker voor een backpacker. Ik zou zeggen, kijk een avond niet al te veel naar het geld en geniet van een paar drankjes hierboven. Je gaat hier geen spijt van krijgen. Kleed je een avond netjes en geniet hiervan.

Een andere aanrader is de hoogste bar van Vietnam in het hoogste gebouw van Vietnam. Op de 52e verdieping van de Bitexco Financial Tower bevindt zich de moderne EON Heli Bar. Hier kun je genieten van een uitgebreide kaart met (non) alcoholische drankjes en de duizelingwekkende uitzichten over Ho Chi Minh Stad. Ook hier draaien in de avond dj’s of spelen er akoestische bandjes. 

#6 Independence Palace in Ho Chi Minh Stad

Independence Palace of in het Nederlands Hereniginspaleis, is een paleis dat in het centrum van Ho Chi Minh Stad te vinden is. Het is ook wel bekend als Reunification Paleis. Het paleis is tussen 1962 en 1966 gebouwd en staat op de plek van het voormalige Norodompaleis dat gebouwd werd door de Fransen tijdens de Franse Revolutie.

Tijdens de Vietnamoorlog was dit gebouw het presidentieel paleis van Vietnam. Dit is ook de plek waar het einde van de Vietnamoorlog werd ingeluid met de val van Saigon. Dit gebeurde doordat een Vietnamese tank de hekken van het paleis binnenstormde en de vlag van het Saigonregime van het dak gehaald werd en de president gearresteerd werd.

Deze rijke historie heeft ervoor gezorgd dat dit tegenwoordig een toeristische trekpleister geworden is. Binnen kun je verschillende zalen bekijken waar nog steeds het interieur van de jaren 60 en 70 te bewonderen valt. Ook kun je een bezoekje brengen aan de bunker, die is. namelijk ook geopend voor toeristen.

Herenigingspaleis Ho Chi Minh

Ben jij op reis in Azië en ga je ook nog even langs Indonesië. Vergeet dan niet deze pareltjes op Lombok te bezoeken. Of ga even een kijkje nemen bij de Komodo National Park.