Le-monst-saint-michel een van de 5 musts sees in Normandië

Must sees in Normandië: 5x activiteiten tijdens een lang weekendje weg

Als we denken aan een lang weekendje weg, dan denken we al snel aan onze buurlanden Duitsland of België. Als je het niet erg vindt om op tijd te vertrekken, dan is het zeer goed te doen om richting het noorden van Frankrijk te rijden. Tijdens een lekker lang weekendje weg naar Normandië vind je voor ieder wat wils. Normandië is een van de meest veelzijdige regio’s van Frankrijk. Het gebied kent veel historie, prachtige natuur en oude gezellige dorpjes. Ook leuk in combinatie met Parijs. In circa 6 uur met de auto vanuit Amsterdam ben je in Le Havre. Hier vind je 5 must sees in Normandië die je niet mag missen.

Overnachten in Normandië

Het is mogelijk om een hotel te boeken in de regio. Maar persoonlijk vind ik het leuker om een gîte (een vakantiehuisje) te boeken. Dit zijn vakantiewoningen van particuliere eigenaren en deze hebben vaak een tuin erbij. Bij zonnig weer geeft dit natuurlijk veel meer mogelijkheden. Zo hoef je niet in een duur restaurant te eten, maar kun je lekker zelf koken. Bij mooi weer heeft barbecueën en een lekkere fles wijn opentrekken voor mij toch echt de voorkeur. Daarnaast heeft het als voordeel dat je met een groep vrienden kunt gaan en hoef je je niet te beperken door het sluiten van bars of restaurants. Je kunt dan lekker buiten een kampvuurtje maken. Laten we eens kijken welke must sees er in Normandië zijn.

De 5 must sees in Normandië die je niet mag missen

#1 Le Mont-Saint-Michel

Een van de meest prachtige en unieke plaatsen om te bezichtigen in Normandië is Le Mont-Saint-Michel. Een dorp gelegen in de zee op een rotsachtig getijdeneiland. Het hoogste punt van het dorp steekt ongeveer 170 meter boven zeeniveau uit. Het hoogste gebouw is de abdijkerk, waar sinds 1898 het beeld van de heilige Michaël op de torenspits staat.

Al voordat je aankomt bij Le Mont Saint-Michel moet je op zoek gaan naar een parkeerplaats. Het is namelijk alleen mogelijk rondom de nabijgelegen hotels te parkeren. Het kost rond de 15 euro per dag om hier te parkeren. Tussen 19:00 en 02:00 uur is parkeren gratis en kun je genieten van een verlichte abdij.
Indien je een kinderwagen bij je hebt of slecht ter been bent, kun je vanaf de parkeerplaats met de shuttlebus naar het eiland. Het is het ook mogelijk om naar het eiland te lopen. De afstand bedraagt ongeveer 2 km, je doet hier circa 30 minuten over.

Bezichtigen van het eiland en de abdij

Oorspronkelijk was het eiland alleen bereikbaar bij eb, wanneer het water laag stond. Tegenwoordig is er een weg aangelegd om het eiland te allen tijde te kunnen bereiken. Toch blijft het voor velen een must om het wadlopen naar het eiland te ervaren.
Op het eiland aangekomen, loop je langs kleine toeristische winkeltjes en huisjes waar je een goede indruk krijgt van hoe men op het eiland geleefd heeft. Door het volgen van de hoofdweg kom je uiteindelijk uit bij het hoogste punt en meteen ook het hoogtepunt de abdij La Merveille. Het bezichtigen van de abdij is het meer dan waard, ook al staan er vaak lange rijen. Tip: koop je ticket online en vermijd deze lange rijen, de tickets zijn een jaar lang geldig.

Wist je dat: de baai rondom Le Mont-Saint-Michel het grootste verschil in waterstand kent tussen eb en vloed in heel Europa. Dit kan een verschil tot wel 15 meter zijn.

#2 Amerikaanse militaire begraafplaats

De Amerikaanse begraafplaats van het dorpje Colleville-sur-Mer is een van de meeste beroemde militaire begraafplaatsen in de regio. De lange witte rijen marmeren gedenkkruisen en davidsterren symboliseren de slachtoffers die gevochten hebben voor de vrijheid van Europa. De begraafplaats heeft een prachtig uitzicht op het bekende strand Omaha Beach waar vele Amerikaanse soldaten gevallen zijn. Op deze begraafplaats zijn 9.387 soldaten begraven. Daarnaast is er een memorial gemaakt voor de 1.557 gevallen soldaten die nooit gevonden of geïdentificeerd zijn. Wil je een hele dag langs alle restanten van de oorlog? Dan kun je hier beter verder lezen.

Een indrukwekkend moment

De begraafplaats staat op de lijst van must sees in Normandië, omdat het een zeer indrukwekkende ervaring is. De indruk die het maakt als je tussen de perfect geplaatste rijen gedenkstenen loopt is niet te beschrijven. De rust, de stilte en het aantal gedenkstenen laten je pas echt realiseren hoeveel slachtoffers er in deze periode gevallen zijn.
Op deze begraafplaats is een bezoekerscentrum te vinden, waar meer informatie gegeven wordt over de strategische operatie die op Omaha Beach en omliggende stranden plaatsgevonden heeft.
De begraafplaats is van april t/m september geopend van 09:00 tot 18:00 uur. Van oktober t/m maart is deze van 09:00 tot 17:00 uur geopend. Parkeren kan nabij de begraafplaats zelf en de toegang is gratis.

#3 La Pointe du Hoc

La Pointe du Hoc was een strategische verdedigingszone van de Duitsers aan de Normandische kust. Om een beeld te krijgen van wat de soldaten rond 6 juni 1944 mee hebben gemaakt, is het de moeite waard om La Pointe du Hoc te bezichtigen. De klif is gelegen tussen de twee bekende stranden Omaha Beach en Utah Beach, waar de geallieerden aankwamen om Europa te bevrijden. Op de klif liggen vele verwoeste bunkers die door de Duitsers zijn gebouwd. Ook zijn er diepe kraters te vinden die gevormd zijn door de inslagen.

La Pointe du Hoc bezoeken

Het bezoeken van La Pointe du Hoc is gratis en er is een grote parkeerplaats aangelegd aan het begin van de klif. Daarnaast is er ook een informatiecentrum te vinden waar je meer te weten kunt komen over de gebeurtenissen op en na D-Day. Vanuit de parkeerplaats is het een paar minuten wandelen tot de klif waar je vrij kunt rondlopen.
Op het terrein loop je langs een aantal bunkers en plaatsen waar luchtafweergeschut en artillerie stonden, door tot aan La Pointe Du Hoc (het puntje van de klif). Net voor het puntje van de klif is Pointe du Hoc Ranger Monument te vinden.

#4 Etretat

Op nog geen 30 km van Le Havre licht het kleine kustdorpje Etretat. Etretat staat bekend om zijn uitstekende krijtrots, genaamd l’Aiguille, die op een olifant lijkt. Het historische dorpje trekt jaarlijks veel bezoekers die komen genieten van de zon, de mooie kustwandelingen, maar ook van het eten en de heerlijke wijnen die te krijgen zijnbij de restaurantjes langs de boulevard. Vind je het leuk om te wijnen? Hier staat de ultieme wijnroute door de Elzas van Reiskick.nl!

Etretat staat ook bekend om zijn prachtige oude gebouwen en vakwerkhuisjes. Zo kun je een bezoekje brengen aan de houten overdekte markt, waar veel kleine souvenirwinkeltjes te vinden zijn en waar je typische regionale producten kunt kopen, die in de streek worden gemaakt. Een ander bekend historisch pand afkomstig uit de veertiende eeuw is de Cirie Plantefor.

De krijtrotsen van Etretat

De kust van Etretat bestaat uit vele kliffen met torenhoge witte krijtrotsen, die grotten bevatten die het mogelijk maken om een lange kustwandeling te maken. Bij eb is het dus mogelijk om vanuit Etretat steeds weer door een grot naar een volgend strand te lopen. Let hierbij wel op dat je uiterlijk 4 uur voor vloed aan je weg terug begint. Je wilt natuurlijk niet door de reddingsbrigade uit het water gevist moeten worden. Lees dus altijd voor vertrek goed de borden en let vooral altijd op de signalen van de kustwacht.

Ben je niet zo avontuurlijk ingesteld en wil je liever rond Etretat zelf blijven, dan kun je altijd het pad volgen en een klim maken naar Chapelle Notre Dam de la Garde. Deze kapel bewaakt de rotsen en is de beschermer van de vissers. Naast de kapel heb je ook een mooi uitzicht over de krijtrotsen en het dorpje.
Daarnaast biedt Etretat nog de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan de lokale maar stijle golfbaan, je kunt lekker op het strand gaan liggen en gaan zwemmen of een bezoekje brengen aan Les Jardins D’Etretat (de tuinen van Etretat). Er is veel te doen in en rondom Etretat, vandaar dat dit plaatsje op deze lijst van 5 must sees in Normandië staat.

Parkeren in Etretat

Etretat is het bezoeken meer dan waard, maar als je wilt parkeren is het in het hoogseizoen wel lastig om een plekje te vinden. Met een beetje geluk kun je een plekje in het dorpje vinden, dit is natuurlijk wel betaald. Ook boven op de top van de kliffen van Falaise d’Amont in het noorden zijn er voldoende parkeermogelijkheden. Ben je bereid om een stukje te lopen, dan zijn er ook nog genoeg parkeerplaatsen net buiten het dorpje te vinden.

#5 Honfleur

Honfleur is een klein stadje in Normandië, dat bekend staat om zijn “schilderachtige” haventje. De plaats is direct gelegen aan de monding van de bekende Seine. Het historische stadje bevat vele kerken, musea, restaurants en oude historische panden die je het echte Franse gevoel geven.

De oude haven noemt men schilderachtig door de oude kleurrijke gebouwen langs de kade van het water. Het hoogtepunt van Honfleur is dan ook Le Vieux Bassin, de oude havenkom. Aan de kade liggen vele vissersbootjes die in de ochtend de zee optrekken. Een van de oudste boten gelegen in Honfleur is de Saint-Bernadette die de geschiedenis van de visserij uit de regio weerspiegelt. Daarnaast vind je aan de haven de Lieutenance. Een gebouw uit de zestiende eeuw waar de luitenant van de koning woonde. Dit gebouw ligt bevestigd aan de stadspoort.

Naast de haven kent Honfleur enkele leuke kerken en pleintjes. Place Saint-Catherine is een plein met daaraan gelegen de Sainte-Catherinekerk. Dit is dan ook een hoogtepunt dat je zeker niet mag missen als je van oude kerken houdt. Deze kerk is zeer speciaal, omdat deze volledig van hout is gemaakt. De Saint-Catherinekerk is de oudste houten kerk van Frankrijk. Op zaterdagochtend kun je ook de lokale markt op het plein bezoeken. Op deze traditionele markt wordt veel fruit en (voor de liefhebbers) vis verkocht die gevangen is door de lokale vissers.

Parkeren in Honfleur

Er zijn voldoende parkeerplaatsen in Honfleur te vinden, alhoewel vele betaald zijn. Je betaalt gemiddeld €3,50 per twee uur. Er zijn ook een aantal gratis parkeerplaatsen waar je een parkeerschijf in de auto moet leggen. Daarnaast is er een groene zone waar je zeven dagen per week gratis mag parkeren, maar dat betekent wel dat je een stukje moet lopen.

Meer informatie over Normandië

Wil je meer informatie over deze must sees in Normandië of ben je op zoek naar een gîte, hotel of camping, dan kun je meer informatie vinden op de toeristen website van de regio. Daarnaast vind je hier veel informatie over restaurantjes, tolwegen en activiteiten in de regio.

Wil je toch liever iets dichter in de buurt blijven? Bekijk dan eens wat er in Düsseldorf te doen is, een stad vol bezienswaardigheden, goed eten en gezellige winkelstraten.