Singapore Skyline

Voorbereiden voor Singapore: alles wat je vooraf moet weten!

Meestal staat het gepland als tussenstop bij een reis naar een verdere bestemming in Azië of Oceanië. Singapore is de stad van rijkdom, veiligheid en schoonheid in zuidoost Azië. Dit kleine landje behoort tot de rijkste landen in dit gebied en dat valt direct op wanneer je aankomt met het vliegtuig. Singapore is een deel dat je even in de westerse wereld laat voelen, maar als je goed kijkt is er ook nog voldoende oudheid en cultuur te vinden. Voordat je in Singapore aankomt moet rekening houden met een aantal zaken. Hier lees je hoe je je goed kunt voorbereiden voor een bezoek aan Singapore.

De stad Singapore

Voordat we je alle tips prijs gaan geven, gaan we eerst even wat dieper de stad in duiken. Singapore staat vooral bekend vanwege het bekende hotel met het schip ‘Marina Bay Sands’ en de kleurrijke tuinen ‘Gardens by the Bay’. Het is een klein land dat grenst met Maleisië. Bij Singapore kan er gesproken worden over een stadstaat, aangezien er buiten de stad Singapore geen andere dorpjes of steden zijn. De stad heeft ongeveer 5,6 miljoen inwoners en is daarmee een van de dichtstbevolkte steden van de wereld. Singapore was in de 19e en een deel van de 20e eeuw onderdeel van de Britten. Rond het jaar 1963 is Singapore onderdeel geworden van Maleisië, tot het ongeveer twee jaar later onafhankelijk werd verklaard. Hier komen een aantal tips hoe je je goed kunt voorbereiden voor een vakantie naar Singapore.

Tip: wil je het enige echte bekende hotel met absurd uitzicht bezoeken? Boek een ticket voor Marina Bay Sands en bekijk de zonsondergang vanaf de top van het hotel.

1. Heb ik een visum nodig?

Wanneer je over een Nederlands of Belgisch paspoort beschikt, hoef je bij een verblijf van 90 dagen of minder geen visum aan te vragen. Wel moet het paspoort na je verblijf nog minimaal 6 maanden geldig zijn en moet je beschikken over een uitreisticket.

Ben je van plan om langer dan 90 dagen in Singapore te verblijven voor bijvoorbeeld werk, studie of een familiebezoek? Dan moet je een verblijfsvergunning (LTVP) aanvragen. Wil je langer verblijven in Singapore dan is het noodzakelijk om contact op te nemen met de ambassade van Singapore in Brussel.

Tip: Wanneer je Singapore bezoekt is het handig om internet te hebben op je mobiel. Tegenwoordig kun je een E-sim kopen waarbij je geen nieuwe simkaart ter plekke hoeft te kopen. Via Airalo heb je verschillende goed betaalbare abonnomenten voor Singapore.

2. Singapore Arrival Card

Een belangrijk punt bij het voorbereiden van je bezoek aan Singapore. De SG arrival card is een verklaring voor je gezondheid die de overheid van Singapore na de uitbraak van COVID-19 in het leven geroepen heeft. Het is een verplichte verklaring die ingevuld moet worden door alle mensen die Singapore willen bezoeken. De verklaring moet online aangevraagd worden, waarbij je bepaalde documenten moet uploaden. Via de officiële website van de SG arrival card zijn er geen kosten verbonden aan deze verklaring. Dit elektronische aankomstkaart moet je 3 dagen voor aankomst aanvragen via deze website. Let er goed op dat alle informatie die ingevuld dienen te worden ook correct zijn, anders moet er wederom een nieuwe verklaring aangevraagd worden.

Overnachtingstip: wil je (net zoals ons) lekker goedkoop overnachten in Singapore. Zelfs in deze stad is dat mogelijk. Overnacht een paar nachtjes in het leuke Atelier Hostel in het centrum van Singapore. Betaalbaar en ontzettend goed georganiseerd.

Marina Bay Sands

3. Zijn er verplichte vaccinaties voor Singapore?

In principe zijn er geen verplichte vaccinaties voor een bezoek aan Singapore mits je uit een land komt (of een transit hebt gemaakt) waarin gele koorts is. Daarnaast wordt er voor een bezoek aan Singapore een vaccinatie voor Hepatitis B geadviseerd. Dit is dus geen verplichte vaccinatie en wordt vooral aanbevolen bij mensen die voor een langere periode in Singapore verblijven. Voor inentingen of meer informatie over de vaccinaties verwijs ik naar de website van de GGD.

Tip: wil jij de charmante straatjes van Singapore op een leuke manier ontdekken? Denk dan eens na over een fietstour. De activiteit is populair en snel volgeboekt, dus wees er op tijd bij.

4. Simkaart in Singapore

Voorbereiden voor een vakantie, dan mag deze vraag niet missen: waar moet ik een simkaart kopen in Singapore? Je moet je even goed afvragen hoe noodzakelijk een simkaart is in Singapore. Verblijf je maar 1 nacht dan is het zonde om hier veel geld aan uit te geven.

Je hebt twee opties om internet op je mobiele telefoon te krijgen. De eerste en misschien wel eenvoudigste manier is een E-sim van bijvoorbeeld Airalo. Of je nou kort of lang verblijft, hier hebben ze verschillende opties tegen een betaalbaar tarief. Zo kun je 1GB voor circa €4,- kopen. Je kunt ook een simkaart met 20GB kopen voor minder dan €25,-

Je kunt er ook altijd voor kiezen om een simkaart ter plekke te kopen. Het is mogelijk om een simkaart te kopen bij aankomst op de luchthaven. Bij deze simkaarten heb je veel GB aan internet, maar ze zijn niet veel goedkoper dan Airalo. Je kunt hier ongeveer 100GB krijgen voor circa €25,-, maar wie heeft er zoveel GB nodig? Wil je toch een goedkopere simkaart kopen in Singapore? Ga dan naar het centrum. Hier zijn tal verkopers, zoals de 7Eleven. Bekende winkels zijn M1, waar je circa €10,- betaalt voor 100GB. Bij Simba is het soms nog goedkoper voor circa €8,- heb je hier 100GB. Voldoende keuze in Singapore dus.

Overnachtingstip: Ga je voor ongekende luxe en wil je in het pronkstuk van Singapore slapen? Je kunt overnachten in Marina Bay Sands, maar dan moet je er ook wel wat centjes voor over hebben. Heb jij het er voor over, boek het dan snel?

5. Verbod op elektronische sigaretten

Mag je een elektronische sigaret/vape in Singapore? Vapen is helemaal in tegenwoordig, maar in Singapore hebben ze deze ongezonde apparaatjes in de ban gedaan. Kun jij niet zonder? Dan kun je Singapore beter niet bezoeken. Singapore staat bekend als een ontzettend streng land en dat zorgt ervoor dat het land ook zo schoon en goed georganiseerd is. In het bezit zijn van een vape/elektronische sigaret kan je in Singapore duur komen te staan. Je riskeert namelijk een boete van circa €1500,-.

Tip: wil jij de prachtige overdekte tuinen van Singapore bezoeken? Boek via deze weg je tickets online en zorg ervoor dat je de lange wachtrijen overslaat. Laat je verrassen door de weelderige kunst van flora en fauna.

6. Betalen in Singapore

Singapore is een van de best ontwikkelde landen in de wereld en dat scheelt wel een stukje bij het voorbereiden van je bezoek. Over het algemeen kun je het beste met een Creditcard betalen in Singapore. Nederlandse pinpassen worden bij bankautomaten geaccepteerd met het logo dat op je pinpas staat. Let er wel op dat gebruik buiten Europa staat voor je pinpas aanstaat. Je betaalt wel altijd een commissie bij het pinnen van enkele euro’s. Dit heb je niet wanneer je met Creditcard betaalt, maar het is altijd handig om contact geld op zak te hebben om bijvoorbeeld een leuke markt te bezoeken.

Fooien
In Singapore is het niet gebruikelijk om fooien te geven. Bedieningsgeld is normaliter inbegrepen bij hotel- of restaurantrekening. Op vliegvelden is het zelfs niet toegestaan om fooien te geven aan bijvoorbeeld mensen die je bagage willen dragen. Bij taxichauffeurs is het gebruikelijk om een bedrag af te ronden.

7. Belangrijke spullen die ik niet mag vergeten

Overal waar je op vakantie gaat zijn er speciale dingen waar je aan moet denken. Zo moet je bij het voorbereiden van je vakantie naar Singapore een aantal dingen even goed moet organiseren. Deze spullen kun je beter bij je hebben:

  • In Singapore heb je een speciale stekker nodig om je spullen op te laden. In Singapore worden Engelse stekkers gebruikt. Het is wellicht handig om een universele wereldstekker te kopen voor als je nog andere landen in de toekomst gaat bezoeken.
  • Goede muggenspray met 50% deet is echt essentieel. In Singapore heb je geen kans op Malaria, maar wel kunnen muggen andere ziektes overbrengen. Zo kun je ook dengue oplopen in Singapore, ook als is de kans wel extreem klein. Toch is het verstandig om je goed in te smeren om muggen van je af te houden.

Overnachtingstip: wil je een leuk hotel, maar dat wel betaalbaar is en een leuke centrale ligging heeft? Denk eens aan Yotel Singapore bij de bekende winkelstraat Orchard Road.

8. Medicatie meenemen naar Singapore

Neem jij Medicatie mee naar Singapore dan is het raadzaam om een medicijnverklaring te halen bij de huisarts. Singapore heeft namelijk een heel streng medicatiebeleid. Voor bepaalde medicatie moet je uiterlijk twee weken voor aankomst je medicatie doorgeven via deze website. Op de website zie je welke medicatie je moet aangeven. Het is raadzaam om de richtlijnen grondig door te lezen en na te gaan welke actieve bestanddelen er zijn in jouw medicijnen.

Tip: een leuke activiteit in Singapore is de lokale culinaire tour met proeverijen. Een gids neemt je langs leuke onbekende plekjes waar je verschillende lekkernijen zult proeven.

9. Welke plekken moet ik zien in Singapore?

Singapore is niet groot, maar heeft toch behoorlijk wat bezienswaardigheden. Singapore is een stad die uit de grond gestampt is met veel luxe. Hieronder staan een aantal bezienswaardigheden die je op je lijstje kunt zetten.

Tip: je kunt Marina Bay Sands en Gardens by the Bay ook in een dag combineren. Koop een combiticket en haal zo alles uit een kort verblijf.

Naast hele leuke activiteiten zijn er ook gebieden waar je goed kunt shoppen. Een bekende winkelstraat in Singapore is Orchard Road. Hier vindt je leuke en ook wel bekende winkels. Je kunt ook kiezen om langs te gaan in een van de shopping malls.

Ben je op zoek naar een leuke plek om te eten? Singapore biedt heel veel mogelijkheden van goedkoop tot fancy. Hieronder een aantal adresjes die je mag toevoegen aan je lijstje.

  • Makansutra Gluttons Bay
  • Arabische wijk
  • Haji Lane
  • Hawker Centre Lau Pa Sat
  • Bezoek een van de vele rooftopbars

10. Singapore combineren met Maleisië?

Wil je Singapore en Maleisië combineren? Dan is het wellicht goed om bij het voorbereiden voor je bezoek aan Singapore te kijken naar de mogelijkheden. Je hebt namelijk een uitreisticket nodig voordat je Singapore binnenkomt. Zelf heb ik namelijk de bus vanuit Singapore naar Kuala Lumpur genomen. Dit is een goede optie. Binnen een kleine vijf uurtjes zit je in de volgende metropool. Ook kun je de trein nemen. Je kunt er ook voor kiezen om te vliegen. Let erop dat je onderweg de grens over gaat en hier dus ook een paspoortcontrole krijgt. Je zult je bagage, net zoals op een vliegveld, moeten afgeven ter controle. Voor Maleisië heb je geen visum nodig. Het is wel noodzakelijk dat je een uitreisticket uit Maleisië nodig hebt.

11. Praktische informatie

  • Beste reisperiode

Singapore heeft eigenlijk een vrij constante temperatuur. Het weer is over het algemeen prima, maar er kunnen hier zeker stevige buien vallen. Het ‘regenseizoen’ in Singapore is eigenlijk tussen november en januari. De beste reisperiode is dan ook tussen februari en oktober, maar ook in deze maanden kunnen er regelmatig hevige buien vallen.

  • Tijdsverschil

In Singapore hebben ze niet echt een zomer- of wintertijd. Dit betekent dat het in Singapore in onze zomertijd 6 uur later is. Tijdens onze wintertijd is het 7 uur later in Singapore.

  • Handige Apps

Het is altijd verstandig om een aantal apps vooraf te installeren op je telefoon. Zo is heb je de app XE Currency nodig om snel uit te rekenen wat iets kost. Een andere handige app is Tripadvisor om beoordelingen over restaurants of hotels te lezen.