Harry Potter Bibliotheek in Porto

Harry Potter bezienswaardigheden in Porto: dit zie je terug in films!

Eerder brachten we een blog uit over een Game of Thrones route in Noord-Ieland. Nu is het tijd voor het andere boek dat wereldwijd bekend geworden is: Harry Potter. Porto is sinds een aantal jaren een heel bekende citytrip. In de laatste jaren is het uitgegroeid tot een van de populairste stedentrips voor Nederlanders en dat is niet zo gek. De relatief kleine stad heeft zoveel leuke bezienswaardigheden. Wist jij dat er in de stad Porto veel plaatsen te vinden zijn die als inspiratie gebruikt zijn voor de boeken en films van Harry Potter? Hier ga je lezen welke bezienswaardigheden in Porto er allemaal zijn die gebruikt werden in Harry Potter.

J.K. Rowling in Porto

Wist jij dat J.K. Rowling een aantal jaren in Porto heeft gewoond? J.K. Rowling verhuisde naar Porto na de dood van haar moeder, Anne, in 1991. De auteur ging Engelse les geven, trouwde, kreeg een dochter en het was hier dat ze de eerste drie hoofdstukken schreef van het boek Harry Potter en de Steen der Wijzen. Daarnaast heeft ze inspiratie opgedaan voor alle boeken die uiteindelijk geschreven zijn. Veel van de plekken in deze charmante stad dienden als inspiratiebron voor de auteur. Er zijn dan ook wat ‘Harry Potter’ bezienswaardigheden in Porto te vinden.

Harry Potter bezienswaardigheden in Porto:

Café Majestic

Majestic Café zou een populaire ontmoetingsplek zijn geweest van J.K. Rowling en sommigen zeggen dat ze vaak ideeën op servetten noteerde. Het café is mooi en sierlijk. Ik zal eerlijk zijn, het is absoluut mooi en de moeite waard om er een kijkje te nemen, maar ik zou niet de moeite nemen om meer dan een kopje koffie te halen. Vanwege zijn populariteit die het gekregen heeft nadat bekend is geworden dat J.K. Rowling hier vaker te vinden was, zijn de prijzen behoorlijk omhoog geschoten, voor de kwaliteit die je krijgt. Desondanks is het wel een prachtige café, wellicht een van de mooiste van Porto. Een foto staat dan ook zeker op zijn plaats. Wil je een kopje koffie drinken en de plek bekijken waar J.K. Rowling begonnen is met schrijven? Een kopje koffie kost wel meer dan €6,-. Er staat ook nog eens een lange rij in het hoogseizoen.

Ben jij opzoek naar een leuke accommodatie in Porto? Porto heeft superveel leuke appartementjes waar je kunt overnachten, zoals deze.

Livraria Lello & Irmão

Livraria Lello is misschien wel een van de mooiste boekwinkels ter wereld (bij Lonely Planet staat deze op de derde plaats in de wereld). Velen zeggen dat J.K.Rowling werd geïnspireerd door de oude, sierlijke trap van de boekwinkel en de prachtige details overal. Velen zeggen ook dat het lijkt op de boekwinkel Klieder & Vlek in de films Harry Potter. JK Rowling bezocht de boekwinkel toen ze in Porto woonde en dit zorgt er mede voor dat er jaarlijks meer dan een miljoen mensen de boekwinkel bezoeken. Er is echter nooit bevestigd dat J.K. Rowling dit als inspiratie gebruikt heeft. Toch wordt het gezien als de ‘Harry Potter Bieb’ van de wereld.

Deze boekwinkel wordt normaal gesproken overspoeld met mensen en wachtrijen, dus ik raad je aan vooraf online een kaartje te kopen en vroeg in de ochtend, na de lunch of later voor sluitingstijd te gaan. Buiten het hoogseizoen is het nog beter. Kaartjes kun je online kopen via GetyourGuide kun je tickets kopen.

Wil jij met een viertal overnachten in een appartement? Dan kan ik Almada 505 – Premium Flat echt aanbevelen. Het is betaalbaar en ligt erg gunstig.

University of Coimbra

Wanneer je door de stad loopt, lijkt het net of je karakters uit de film van Harry Potter ziet lopen. Nogmaals goed kijken, zijn het toch niet Harry Potter en Hermelien, maar de studenten van de universiteit die hun schooluniform droegen. Na wat meer onderzoek kwam ik erachter dat deze uniformen inderdaad de inspiratie vormden voor de uniformen waar Harry en zijn klasgenoten op Zweinstein droegen. De uniformen zijn een oude traditie die teruggaat tot de 18e eeuw en de gelijkenis valt niet te ontkennen. JK Rowling zou deze studenten vaak door de stad hebben zien lopen, net als dat jij dat ook zult zien tijdens je bezoek.

Escovaria de Belomonte

‘Escovaria de Belomonte’ of de ‘Belomonte Broom Store’ komt rechtstreeks uit de Wegisweg en naast Livraria Lello voelde dit voor mij echt als Harry Potter. Een paar blokken verwijderd van Livraria Lello kom je in een kronkelende straat bedekt met kasseien een bezemwinkel tegen. Hier vind je deze oude bezemwinkel die al tientallen jaren bestaat. Het is de real deal. Een kleine familiezaak die er trots op is de beste bezems te maken die geschikt zijn voor elke tovenaar (of huis). Het lijkt op een winkel als Zwik & Zwachtels Zwekbalpaleis die je kunt vinden op Wegisweg. De winkel is niet de gehele dag geopend, dus let goed op de openingstijden van dit leuke kleine winkeltje.

António de Oliveira Salazar

Dit kun je niet echt onder een van de bezienswaardigheden van Harry Potter in Porto schalen, maar van het is wel een leuke feit. Zalazar Zwadderich, een van de vier oprichters van Zweinstein en de naamgenoot van Zwadderich, is vernoemd naar de dictator die Portugal regeerde van 1932 tot 1968. Hoewel andere connecties met Harry Potter Portugal louter speculatie zijn, weten we zeker dat deze waar is. JK Rowling bevestigde het namelijk zelf op Twitter.

António de Oliveira Salazar staat onder meer bekend om zijn weigering om onafhankelijkheid te verlenen aan de Afrikaanse koloniën van Portugal en om het gebruik van militair geweld om revolutionaire bewegingen in Afrika te onderdrukken.

Ben je op zoek naar een trendy en hip hotel? Deze accommodatie is wel een waar pareltje in deze leuke stad.

Jardins do Palácio de Cristal

De Crystal Palace Gardens zijn de ideale plek om te ontspannen, van de natuur te genieten, te lezen en natuurlijk… schrijven! Er wordt aangenomen dat J.K. Rowling een deel van haar tijd doorbracht in deze tuin om hoofdstukken van het eerste boek te schrijven. Er wordt ook gezegd dat deze tuin mogelijk enkele details van het Verboden Bos / Donkere Bos heeft geïnspireerd.

Swing discotheque

Als lerares in Porto kreeg Rowling de kans om de stad te verkennen zoals ze wilde en die plekken intensiever te leren kennen en te beleven. Deze disco was vroeger een plek waar de schrijfster naartoe ging met haar vrienden Jill Prewett en Aine Kiely, die haar huisgenoten waren, en in Harry Potter en de Azkaban-gevangene wordt er kort naar hen verwezen:

Swing Club was een populaire bar en nachtclub in Porto, die helaas een paar jaar geleden gesloten is. Het was een favoriete ontmoetingsplaats van JK Rowling en haar huisgenoten, Jill Prewett en Aine Kiely, toen ze in de jaren negentig in Porto woonden. Dit verklaart het stukje dat vooraan in Harry Potter en de Gevangene van Azkaban staat, die luidt:

“Aan Jill Prewett en Aine Kiely, de peetmoeders van Swing”.

Kun je je voorstellen dat Rowling danst op het geluid van de hits uit de jaren 90 en nadenkt over hoe ze haar meesterwerk kan afmaken? Verbazingwekkend!

Verhalen en Speculaties:

Naast dat er vele bezienswaardigheden rondom Harry Potter zijn in Porto, zijn er ook veel speculaties en verhalen. Waar of niet, het bewijsmateriaal is glashelder en ook al heeft J.K. Rowling haar invloeden nog niet toegegeven, we weten allemaal dat Porto een enorme inspiratiebron voor de schrijfster was toen ze hier van 1991 tot 1993 woonde. Ze is nu de rijkste en meest illustere schrijver ter wereld en er is geen enkele ziel die nog nooit van de beroemde Harry Potter heeft gehoord. Hieronder een aantal verhalen die nooit bevestigd zijn door iemand, maar waarover volop gespeculeerd wordt.

Torre dos Clérigos

De Torre dos Clérigos, of geestelijkentoren, is een prachtige kerktoren die een prachtig uitzicht biedt over Porto en omgeving. Het beklimmen van de smalle wenteltrap van de toren is absoluut een van de beste dingen om te doen in Porto. Je kunt online tickets kopen.

De Astronomietoren is de hoogste toren van Zweinstein, waar een belangrijk deel van de film zich afspeelt (geen spoileralerts). Maar inspireerde deze toren de Astronomietoren op Zweinstein? Sommigen zeggen van wel, maar ik ben er niet zo van overtuigd. Natuurlijk is de toren hoog, maar daar is ook alles mee gezegd. Neem zelf een kijkje en laat je eigen fantasie zijn gang gaan. Wellicht zie jij iets wat ik niet zie.

Fonte dos Leões

In de Harry Potter-boeken gebruikt Rowling ingewikkelde details uit iconische architectuurstukken uit de echte wereld. Het is mogelijk dat een daarvan het Leeuwenplein in Porto is. De fontein is een populaire ontmoetingsplek voor studenten tijdens het academiejaar. Het heeft vier zittende gevleugelde leeuwen met water dat uit hun mond spuit. Het lijkt veel op de huismascotte van Griffoendor, een leeuw. Hoewel er geen officieel verband bestaat, wordt er door veel gespeculeerd dat dit inspiratiebron voor J.K. Rowling was.

Ben jij opzoek naar een budgetaccommodatie? Er zijn heel wat leuke hostels te vinden in Porto? Een leuk en gezellig hostel is Being Porto Hostel.

Laatste tip: Sé Kathedraal in Porto

Hoewel veel scènes uit de Harry Potter films zijn gefilmd in de gedetailleerde kloostergangen van de kathedraal van Gloucester in Engeland, lijkt het verdomd veel op de gangen van de Sé Kathedraal in Porto. Als je langs alle vier de zijden van deze serene binnenplaats ronddwaalt, kun je je bijna voorstellen dat professor Sneep je afkeurend aankijkt. De gangen lijken met prachtige bogen lijken nogal veel uit de gangen uit de Harry Potter films. Desondanks schijnt er geen relatie te zijn tussen de boeken en deze kathedraal.